Hej hallå alla fina läsare!
Nu börjar det dra ihop sig vet ni. Under året är det många galor och event för hela bloggsfären. Men i november, ja då har vi i matbloggsvärlden vår helt egna grej. På den årliga matmässan, Sthlm Foof & Wine (tidigare Mitt Kök) delas detta pris ut som består av flera olika kategorier, men det finns en kategori ni som läsare kan vara med och påverka och det är folkets val. Och vet ni, jag skulle bli så himla glad om ni la er röst på mig 🙂 Här kan ni gå in och nominera er favorit, som jag så klart hoppas är Linnéas Skafferi 🙂
Har ni möjlighet tycker jag absolut ni ska besöka denna mässa. 10-13 november går den av stapeln i år och är väl värd ett besök!
I helgen hade vi lite kalas för Isac som fyllt två år. Eftersom jag låg däckad ett par dagar förra veckan blev inte allt riktigt som jag tänkt mig, men det blev bra ändå. Det brukar ju bli det.. Jag hade tänkt baka klart allt i god tid innan kalaset och bara ha tårtan kvar att pyssla med. Men det slutade med att jag fick stå på lördagen och baka klart allt. Och ingen vanlig tårta blev det, jag orkade helt enkelt inte. Så istället fick det bli en glasstårta. Men det gick precis lika bra det!
Ett recept jag rivit ut ur en tidning för en massa år sedan är det här receptet på vaniljrutor. Som vaniljhjärtan ni vet, fast i långpanna. Vi kan väl säga som så, dom blev kalasets snackis! Alla tyckte dom var supergoda så jag rekommenderar er verkligen att testa dessa. Jag äter ganska sällan fikabröd själv, tycker det mest blir himla sött. Men smakade en liten bit och jag förstår vad alla gäster pratade om. Dom var verkligen en tiopoängare! Jag kommer garanterat baka dessa igen!
Det smidiga i att baka i långpanna är ju att det blir mycket fikabröd på en och samma gång. Perfekt när man ska ha kalas alltså. Eller om man bara vill baka och stoppa i frysen för att ta fram när man får oväntat besök!
Av den här satsen blir det cirka 35-40 rutor. Lite beroende på hur stor form man har. Men du behöver inte skära rutorna superstora, de blir lätt lite mastiga.
Vaniljrutor i långpanna:
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver fyllning:
4 ägg
2 dl kesella vanilj
5 dl crème fraiche ca 34% (den fetare varianten)
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Kör gärna allt i matberedaren. Klä en plåt (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut cirka häften av degen i formen.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen och häll ut den över bottnen. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ sedan in i kylskåpet. Pudra florsocker över och skär i rutor.
Försvinnande goda 🙂
Har du något bra recept på kakor som bakas i långpanna? Tipsa gärna här i kommentarerna!
God morgon måndag och en ny härlig vecka!
Förra veckans matplanering blev barnvänliga veckan, något som många av er uppskattade! Så vi fortsätter med en temavecka till, nämligen en vegetarisk vecka! Så här kommer fem härliga, vegetariska recept som passar alla dagar i veckan.
Först ut är en av mina senaste favoriter, som gick hem hos hela familjen. En zucchinigratäng med fetaost. Så himla god! Servera en matig och härlig sallad till 🙂 Vegetarisk stroganoff, gjord på champinjoner är, en receptidé jag fick från min syster för ett par veckor sedan. Himla gott och så enkelt!
Nu när hösten börjar närma sig är det så gott att göra grytor tycker jag! Här är en god linsgryta som passar perfekt att äta ur rödkålsblad, men är självklart också god att servera ris eller andra kokta gryn till.
Torsdagar är för många lika med pannkaksdag. Men ibland kan det vara kul att vidga vyerna lite. Varför inte testa att göra bovetevåfflor? Jag tycker dom här våfflorna blir himla matiga och goda. Dessutom är de både gluten och laktosfria. Så de är perfekt att laga om man har allergiker i familjen! Klickar ni på länken hittar ni även receptet på världens enklare chia-sylt! Fyllda, ugnsbakade sötpotatisar. Mums, mums, mums. Stek lite halloumi och gör en enkel sallad till. Så är fredagens middag fixad!
Tycker ni det är kul med temaveckor? Tipsa gärna om andra teman ni vill se matplaneringar på!
Hej alla 🙂
Nu sitter jag här på jobbet en sväng. Har precis blivit avsläppt av Sebastian och Axel som skulle på terminens första simskola. Själv passar jag på att jobba lite när jag ändå sitter upprätt och väntar på in tid hos tandläkaren. Ska få komma dit nu kl 18 med mitt väldigt infekterade tandkött runt en visdomstand. Har inte kunnat äta en ynkaste liten bit sen igår kväll. Det jag väl kunde få i mig var en stor skål glass. Allt annat var hemskt! Yoghurt sved som syra på tungan och allt som ska tuggas går bort eftersom jag typ inte kan öppna munnen. Så de senaste två dagarna har jag legat på soffan, slumrat till och slökollat lite på tv. Men vi hoppas på att min tandläkare kan hjälpa mig idag, så allt kan återgå till det normala igen!
Så just nu är jag lite hungrig, men inte sugen på något svårätet.. Sen är det ju faktiskt så att det är första september idag, alltså officiellt höst. Det är helt ok för min del. Vi åker en vecka till Spanien snart, så vi förlänger sommaren lite ändå. Men så måste jag erkänna att jag faktiskt älskar hösten, om den är torr och fin vill säga 🙂
Men så tänkte jag också, vad passar bättre att äta så här när hösten drar igång än en riktigt smarrig soppa? Receptet till den här köttfärssoppan har jag fått av min kära mamma. Antagligen har jag gjort om den lite vartefter. Men grundreceptet är iallafall hennes.
Köttfärssoppa
600 g köttfärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
1 burk salsa (valfri styrka)
1,2 l vatten
3 msk oxfond
1 dl rödvin eller balsamvinäger
2 lagerblad
1 fp passerade tomater
salt & peppar
Finhacka lök och vitlök, bryn den tillsammans med köttfärsen i en stekpanna.
Ha upp i en gryta. Grovriv morötterna och ha i dem.
Tillsätt salsan, vatten, fond, rödvin, lagerblad och de passerade tomaterna. Krydda med salt och peppar.
Låt stå och småputtra i ca 10 minuter.
Soppan kan ätas på direkten och är på det viset en perfekt maträtt att bjuda på om man har lite snålt om tid. Men har man möjlighet att göra den ett par timmar i förväg, eller ännu hellre, dagen innan så blir den himmelsk! Värm bara på och späd med lite vatten. Servera ett gott bröd och en klick vispad creme fraiche till.
Blir det några rester över är det supergott att äta soppan som köttfärsås dagen efter. Jag brukar dryga ut den med lite mer morötter, så räcker det oftast till många hungriga magar även dag 2! Hur bra som helst!
God förmiddag alla kära läsare 🙂 Idag arbetar jag ifrån soffan. Trodde att jag hade världens förkylning på gång, men det visade sig vara en rejäl inflammation runt två visdomständer. Plus att det ploppat blåsor i precis hela munnen. Jag brukar få så här ibland, men den här gången är det värre än det brukar. Så blir jag inte bättre under dagen får jag nog ringa tandläkaren..
Men nog om mig nu! Eftersom jag trodde jag hade världens förkylning på g gjorde jag i ordning en flaska ingefärsshot igår. Så himla bra att ta en shot varje morgon för att hålla immunförsvaret på topp! Ingefära kan även hjälpa matsmältningen på traven, minska inflammationer i kroppen och har man tur, kan den sätta lite, lite fart på förbränningen i kroppen.
Förutom ingefära, så hade jag i honung, pressad citron och lingonpulver. Och just lingonpulver är ju också ett himla bra livsmedel, ett superfood. Fullproppat med C-vitamin, E-vitamin, precis som med tranbär kan det hjälpa till vid urinvägsproblem.
Även citron är bra att få i sig, inte bara så här i förkylningstider. Citron hjälper nämligen till att neutralisera pH-värdet i din kropp. Vilket i sin tur kan motverka olika sjukdomar, inklusive cancer, Nobelpriset 1931 delades för övrigt ut just för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men inte kan överleva i basisk miljö.
I många recept står det att ingefära och vatten ska koka tillsammans en stund. Något man ska tänka på är dock att mycket av C-vitaminen försvinner vid upphettning. Samma sak gäller för honung. Vad jag har läst mig till förstörs inga ämnen i ingefäran om man håller sig under 60 °C och för honung gäller 40°C.
Därför är det klokt att koka upp vattnet och sedan låta det svalna något innan du blandar din ingefärsshot!
Receptet har jag fått från min kära syster Sara 🙂 Ingefärsshot med citron, honung och lingon, ca 1 L:
1 L vatten
ca 300 g ingefära
1/2 dl honung
1 msk lingonpulver
2 citroner
Koka upp vattnet och låt det svalna till fingervarmt. Riv ingefäran grovt och blanda i tillsammans med honung och lingonpulver. Rör om och låt svalna. Mixa den avsvalnade drycken och sila den. Tillsätt saften från två citroner. Förvara i kylen. Starta varje morgon med att ta en ingefärsshot och vi hoppas på det viset kunna hålla oss pigga och friska hela långa, mörka hösten!