En till lista..

Tidigare i somras, efter lite påtryckning från er läsare som ville vet mer om mig bakom bloggen, publicerade jag en lista om mig. Den listan kan ni läsa här. Nu har jag fått lite fler frågor, så tänkte det kunde vara på plats med ännu en lista om saker ni kanske inte vet..
Så här kör vi!
Skärmavbild 2016-08-24 kl. 10.40.29

  • Jag är egentligen tokblond och har väldigt, väldigt lockigt hår. Man kan ju säga som så att jag och mitt naturliga jag inte är helt överens om hur jag ska se ut. Jag har färgat håret mörkt i snart 10 år nu och har inga planer på att återgå till min naturliga hårfärg. Kanske får jag en 30-års kris nästa år och blonderar mig. Men jag hoppas min frisör stoppar mig innan dess….
  • Jag har ärvt min pappa och farfars ögonbryn. Helt vilda! Därför lär dom tuktas ordentligt annars skulle dom vara hur långa som helst! Och precis som med håret så lär både ögonbryn och fransar färgas. Dom blir helt kritvita i naturligt tillstånd…
  • Jag bor i Västmanland, men precis på gränsen mellan Dalarna och Uppland. Vilket gör att jag kan har en lite svårbestämd dialekt. Själv tycker jag att jag pratar rikssvenska men fick höra för ett tag sedan att: Du har ju precis samma dialekt som hon, vad heter hon..? Linda Lindorff!!
    Skulle inte tro det va, hon är ju försjutton från Vilhelmina!!!! Det ligger i södra Lappland liksom…..
  • Jag är expert på att engagera mig i precis allt. Sen när saker och ting ska genomföras eller så, då får jag ångest och blir så trött på mig själv att jag alltid måste vara med överallt hela tiden.
  • Det finns två saker jag är sjukt duktig på att lära mig utantill, nämligen låttexter och recept. Innan jag fick barn behövde jag sällan skriva upp vad jag hade i när jag lagade mat eller bakade. Två dagar senare kom jag ihåg precis allt och hur mycket av allt det skulle vara i. Efter att Röjar Ralf (eller Isac som han också kallas) kom till världen har dock denna färdighet avtagit något pga sömnbrist, oförmåga att få tänka klart en enda tanke utan att bli avbruten osv. Men jag jobbar på det 🙂
  • Jag hatar att ha tyst runt om kring mig och lyssnar alltid på musik, en ljudbok eller någon podd. Jag har även ganska svårt att vara tyst själv. Och pratar ibland på tok för mycket…
  • Jag älskar att träna, just nu är det mitt absolut största fritidsintresse. Förra året tränade jag pole-dance. Världens roligaste träningsform som tyvärr min handled tillslut inte klarade av. Så nu blir det på gymmet jag får svettas. Mellan barnen la jag om kost och vanor helt och gick ner massa i vikt. Så nu är målet helt klart att komma i samma form som jag var innan Isac kom till världen. Kollar ni långt bak i Instagram-arkivet finns någon formbild på hur det såg ut under resans gång..
  • I vinter har jag bloggat i 10 år!! Helt galet så länge, en tredjedel av mitt liv liksom! Då ska vi slå på stort och fira ordentligt här på bloggen tycker jag!

Det var nog allt för idag, har ni några frågor eller funderingar, hit me!
 
Nu önskar jag er alla en riktigt härlig helg!
.

0
Kommentera

5 saker du kan göra med äpplen som inte är äppelpaj

smördegsrutor med äpple
Nu är den bästa äppeltiden äntligen här! Vi har massor, massor och åter massor med äpplen i vår trädgård. Vi har 4 st äppelträd som brukar ge varierad mängd med äpplen. I år är det hur många som helst, dock är dom inte helt hundra fina. Så får se hur många som blir ätbara tillslut. Men jag tänkte, vad passar bättre än att lista 5 goda recept med äpplen som inte är äppelpaj? Det finns ju så många goda saker man kan göra av äpplena!
Som den här superduperenkla desserten på smördeg. Äppelrutor med glass och kolasås. Genialt!
äppelgröt
En av min barndoms stora favoriter, äppelgröt! Så jäkla gott! Måste se till att göra minst en omgång nu i höst!
äppelpannkakor
Som variation till de klassiska pannkakorna, äppelpannkakor! Perfekt till helgens frukost eller som en lättare lunch.
äppelkaka
Nästan paj, men ändå inte. Ragnhilds äppelkaka. Den är det inte mycket som slår! Otroligt god och så enkel att baka. Att det är Sebastian gamelmormor Ragnhilds recept gör det lite extra kul att baka denna kaka.
appelmos
Äppelmos är perfekt att ha en burk ståendes i kylen av  och ha på gröten eller i filen. Här har jag piffat upp receptet lite med en skvätt whiskey, vilket man så klart kan utesluta om man vill.
 
Har du äpplen hemma? Vad brukar du i så fall göra med dom?

1
Kommentera

Kikärtssallad på rostade kikärtor


kikärtssallad

God dag alla läsare 🙂
För ett par veckor skrev jag om problemen jag haft med att få till goda rostade kikärtor, och hur jag tillslut löste det hela genom att rosta dom i stekpannan istället för i ugnen.  Med ett väldigt gott resultat.
Rostade kikärtor är ju inte bara gott att äta som snacks, de är supergoda att ha i sallad också! Tillsammans med lite halloumi är det ett perfekt vegetariskt alternativ i en sallad tycker jag.
kikärtssallad
Sen är det himla smidigt att det går så fort att göra, bara 5 minuter behöver kikärtorna rostas i stekpannan. Har man då quinoa, bulgur  eller något annat redan färdigkokt, ja då har man en snabb lunch eller middag klar på ett litet kick!
kikärtssallad
Sen var jag lite extra lat när det kom till dressingen, då tog jag nämligen färdig ajvar. Det är något jag nästan alltid har hemma. Passar perfekt till kyckling, köttfärs eller vegetariska rätter. Bara utförd i lite turkisk yoghurt blir det en perfekt dippsås.
kikärtssallad
Man behöver verkligen inte krångla till det ibland, quinoa, rostade kikärtor, tomater i klyftor, skuren grönkål, färsk persilja, ajvar och på det lite pressad citron. Hur gott som helt! Lite stekt halloumi är sen pricken över i. Sen toppade jag allt med svarta och vita sesamfrön. Allt blir liksom lite bättre när man får strö över sesamfrön 🙂
Självklart kan man peta i det man gillar allra bäst, men här är min variant.
 
Kikärtsallad på rostade kikärtor 2 port:
rostade kikärtor
2 port kokt, kall quinoa
2 stora mogna tomater
skuren grönkål
färsk persilja
sesamfrön
ajvar
halloumi
citron
Rosta kikärtorna enligt anvisning i tidigare inlägg. Skär tomaterna i klyftor, lägg quinoa, tomat, kikärtor och grönkål i två skålar. Strö över färsk persilja och sesamfrön. Klicka i lite ajvar. Pressa citron över. Stek halloumi och servera till.
bild: Linnéa Seidel
 

1
Kommentera

Zucchinigratäng med fetaost

zucchinigratäng
Idag tänkte jag bjuda er på ett riktigt pangrecept på en zucchinigratäng! Det kanske inte ser mycket ut för världen. Men det här var riktigt, riktigt smarrigt! Till och med så Axel sa: Men mamma, det här var ju jättegott! Det händer ju inte direkt sådär jätteofta i sammanhang där det är en fem-åring och zucchini inblandade liksom. Men hela familjen gav den tummen upp.
Den passar prefekt att ha istället för vanlig potatisgratäng eller varför inte som en del av en buffé. Jag skivade zucchinin tunt med hjälp av en mandolin, jag tror det blir svårt att skära den i tillräckligt tunna skivor. Ju tunnare skivorna är, ju fortare går det i ugnen och ju godare blir det.
I zucchinigratängen hade jag både crème cheese och fetaost. En oslagbar kombination om du frågar mig!
 
Just nu sitter jag här ensam på kontoret och försöker vara lite kreativ. Men hoppar från det ena jobbet till det andra utan att riktigt slutföra. Helt omöjligt att hålla koncentrationen uppe idag känner jag. Har ett par jobb som ska levereras nu på förmiddagen och ett gäng bilder att redigera. Men av någon anledning har jag påbörjat allt men inte gjort klart något.. Är det fler som har svårt att komma in i jobbet ordentligt så här efter semestern? (får man fortfarande skylla på det när man redan jobbat 2 1/2 vecka….?)
Men nog om min oförmåga att få något gjort. Här kommer receptet, som jag absolut tycker ni ska prova i veckan!!
Zucchinigratäng med fetaost:
3 medelstora zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ask creme cheese
2 dl mjölk
1 fp fetaost
salt & peppar
1 ask körsbärstomater
 
Skiva zuccinin riktigt tunt. Strimla löken och finhacka vitlöken. Lägg detta i en ugnsfast form. Blanda samman crème cheese, mjölk och smulad fetaost i en bunke. Krydda med salt och peppar. Slå detta över den skivade zucchinin. Dela tomaterna och fördela dem över gratängen. Gratinera i 225 °C i cirka 30 minuter eller tills zucchinigratängen börjat få färg.
Servera en god sallad och lite kryddig korv till. Eller varför inte en grillad kyckling!
 

30
Kommentera

Fira köttbullens dag- med hemgjorda köttbullar i ugn

Köttbullar
Idag är ingen vanlig dag, för det är köttbullens dag!  Och vad passar bättre att fira denna dag med än att trilla små fina köttbullar till middag?
Jag gjorde köttbullar förra veckan till familjen och det är verkligen ett säkert kort. Med kokt potatis, broccoli och en härlig kantarellsås till. Barnen åt varsin stor portion till middag och somnade som två bebisar sen när det var dags för sängen. Hur underbart som helst!
Ett tips är att först köra köttbullarna en sväng i ugnen. Sen kan man antingen ge dom lite stekyta i stekpannan direkt efteråt om det behövs, eller frysa in dom och ta fram vid ett senare tillfälle. Jag tycker det är perfekt att ha en omgång hemgjorda köttbullar i frysen och bara ta fram när tiden är knapp eller man inte riktigt orkar laga mat.
Här är mitt allra bästa recept på köttbullar. Dom blir inte alls torra och tråkiga, utan väldigt saftiga. Mycket tack vare att jag har vetegroddar i färsen istället för ströbröd. Det blir en stor skillnad. Så det rekommenderar jag varmt!
Jag smaksätter alltid mina köttbullar med lite senap, det blir himla gott. Inte så att det smakar senap om köttbullarna, men de får en fin smak av det.
Klassiska köttbullar:
ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap
svartpeppar
salt
Blanda vetegroddar och mjölk. Låt stå och dra en stund. Blanda i färsen och äggen. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, svartpeppar och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C i cirka 15 minuter. Skaka om plåten efter cirka halva tiden.
Köttbullar i ugn blir alltid mycket saftigare än köttbullar som man bara steker tycker jag. Och så går det både fortare och är smidigare!
 
Har du något bra tips för att få till riktigt goda köttbullar?
 
bild:Linnéa Seidel

6
Kommentera