3 goda mellanmål att ta med till jobbet!

fruktmellis-2
Alltså visst är det underbart att få äta frukt och bär som är i säsong? Under hela semestern har jag frossat i fruktfat som dessa. Till frukost och mellanmål.
Goda nyplockade hallon, äpplen, nektariner och keso med lite vaniljpulver. Hur gott som helst tycker både jag och barnen. Jag sitter gärna och äter på något när jag jobbar vid datorn. Vilket kan vara direkt förödande för kroppsformen 🙂 Men sitter man och smaskar på en sån här tallrik när man jobbar, ja då är det ju inte så synd om en!
Även nu när semestern är slut och vardagen dragit igång är det bra att äta lite mellanmål för att hålla energin på topp.
Frukt och keso är enkelt att ta med. Gör gärna i ordning skivor av äpple och nektarin redan hemma. Och ha upp keson i en liten burk. Då kan du superenkelt ta fram ett gott och mättande mellanmål.
riskakor
Annat jag mer än gärna äter till mellis är ju riskakor/majskakor. Gärna med något smarrigt på. Färskost, avocado, ärtskott eller jordnötsmör är himla gott att ha på tycker jag! Se till att ha ett paket riskakor på jobbet och variera bara påläggen under veckan.
energibollar
En annan storfavorit är de här energibollarna. Perfekt att göra och ha med till jobbet! Ett extra plus i kanten är ju att de är helt nötfria!
Energibollar, ca 20 st:
2 dl solroskärnor
2 dl russin
2 tsk kokosolja
ev ett par droppar vatten
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
Lägg russin och solroskärnor i en matberedare och mixa till en smulig massa. Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa tills smeten går ihop och du kan forma bollar av den. Blir den lite för torr kan du tillsätta lite, lite vatten. Smaksätt med kakao och vaniljpulver. Forma till bollar och lägg på en bricka.
Jag rullade mina enegribollar i kokos, kakao eller lingonpulver. Ställ kallt. Efter ca 1 timme kan du förpacka bollarna i en burk med lock. Förvara i frysen.
Andra goda saker att smaksätta energibollarna med är:
lakritspulver
ingefära & kanel
blåbärspulver
lingonpulver
kaffe
bilder:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Veckans mat

 
pasta med köttfärsås
Nu börjar allvaret dra igång på riktigt för många, skolan börjar snart och semestern börjar ha tagit slut för de allra flesta.
Därför känns det som att det börjar bli dags för att dra igång ”veckans mat” igen. Ett enkelt sätt att få inspiration till veckans middagar där jag plockar ut fem goda rätter att äta under veckan. Jag försöker alltid variera så det finns ett recept med fisk, ett med kyckling, ett med kött och minst ett vegetariskt alternativ. För att få lite blandning liksom.
Först ut är en riktigt klassiker som alltid går hem hos stora som små. Nämligen spagetti med köttfärssås. Men min variant innehåller både morötter och linser som drygar ut köttfärsen. Det blir både billigare för plånboken och bättre för miljön. Jag serverar gärna bönpasta till, men det gör man ju så klart precis om man vill 🙂
fisk i ugn
Fisk i ugn är utan tvekan det ni söker på mest här på Linnéas Skafferi. Här är min senaste variant, med en form av skagenröra på. Har redan hört från flera håll att den gått hem hos både barn och vuxna!
vegetarisk stroganoff
Korvstroganoff är något många gillar och gärna äter. Jag gjorde en vegetarisk stroganoff förra veckan på champinjoner som blev supergod. Ett himla bra vegetariskt alternativ!
räksoppa
Torsdagar är bästa dagen i veckan för att äta soppa. Varför inte testa min räksoppa, en riktig storfavorit hos många vet jag. Superenkel att göra och har man varit riktigt snäll kan man få pannkaka till efterrätt!
kycklingnachosÄntligen fredag och dags för fredagsmys!!!! Vad passar bättre än att bjuda familjen på ostgratinerade kycklingnachos?
Förbered gärna kycklingen redan dagen innan, då blir den allra godast!
 
Har ni någon plan för vad ni ska äta i veckan? Dela gärna med er i så fall i kommentarsfältet!

0
Kommentera

Paj till kräftskivan

västerbottenostpaj
Nu är äntligen den underbara kräfttiden här! Jag verkligen älskar kräftor. Och så finns det ju så mycket gott att ha till dessa skaldjur.
Som paj tillexempel. Den allra mest klassiska av svenska pajer måste ju vara västerbottenostpaj. Så gott och det fungerar alltid liksom.
kräftpaj
En av mina absoluta favoriter när det kommer till matpajer är den här pajen med kräftstjärtar och fetaost. Superdupergod och passar ypperligt till kräftskivan.
kantarellpaj-1
Nu är ju den härliga kantarelltiden här och det är ju så himla gott att ha dom i paj! Kantarellpaj helt enkelt!
höstpaj
En härlig höstpaj, fylld med zucchini, svamp, tomat och lök. Superfupergod till kräftor!
Tyvärr är jag ganska ensam här hemma om att gilla kräftor, men kanske ska jag föreslå ändå att vi äter det imorgon. Ser jag bara till att det finns massa godsaker att ha till, så äter säkert Sebastian ett par eller tre kräftor. Men å andra sidan, det blir fler kräftor över till mig 🙂
Har ni ätit några kräftor än i år? Vilket märke är godast i år?

1
Kommentera

Min favoritsmörgås

smörgås
 
Älskade frukostsmörgås! Som man kan göra goda smörgåsar om man bara har goda pålägg. Dom här smarriga varianterna gjorde jag och åt efter ett träningspass här tidigare i veckan. Och det blev ju som en hel måltid! Höll mig mätt och belåten till lunch allra minst.
Jag älskar verkligen hembakade filmjölkslimpor, med massa goda frön och nötter. Som de här godingarna jag gjort tidigare:
-Filmjölkslimpa med lingon och rödbeta– glutefri
-Filmjölkslimpa
-En filmjölkslimpa till
Gott, smidigt och enkelt att baka. Orkar man inte baka själv brukar jag leta efter bröd med låg sockerprocent. Det finns tillfällen då det är helt ok att äta socker, men frukosten är inte ett sådant tillfälle enligt mig. Äter jag en smörgås vill jag att den ska vara god, nyttig och hålla mig mätt länge,
Något jag tycker är himla gott att ha på smörgåsen är krasse och groddar. Har länge tänkt beställa de här fina groddburkarna från Renée Voltaire. Men nu kanske det kan bli av när de var på kampanj och allt! Är ju så gott att ha både i sallad, på smörgåsen och till maten.
Andra goda saker jag gärna toppar min smörgås med är keso och avocado. Bra med protein och bra med fett. Då blir man mätt och lycklig många timmar. Eller ett kokt ägg. Det är också sådant jag står mig länge på.
 
Hur skulle din ultimata frukostsmörgås se ut? Är det en rostad macka med ost och marmelad? Ett rykande färskt surdegsbröd? En frasig fralla eller ett mörkare bröd? Kommentera gärna så jag får se vad ni gillar allra bäst!
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Vegetarisk stroganoff

vegetarisk stroganoff

Tre dagar in på första arbetsveckan efter semestern och vardagen börjar komma ikapp en lite. Matplaneringen under sommaren blir det ju lite si och så med. Därför känns det nu helt ok att börja fundera över vardagsmaten, till på söndag tänkte jag börja med veckans mat igen här på bloggen, vad säger ni om det? Lite inspiration till vad för härlig vardagsmat man kan äta i veckan som kommer.

Stroganoff är ju en sådan typisk vardagsrätt som går hem hos de flesta. Här om veckan fick jag en bild från min syster där hon lagat en vegetarisk variant som såg så mumsig ut. Så jag var ju också tvungen att testa. Jag är inget stort fan av korv så blev himla glad när jag kunde göra det här alternativet. Istället för korv hade jag i champinjoner. Jag har sett att fler gör på halloumi, det låter också helt fantastiskt gott så det måste jag också testa någon dag! Men först ut nu blev en variant med ajvar och champinjoner. Självklart kan man göra sin vanliga korvstroganoff och bara byta ut korven mot champinjoner för en vegetarisk variant. Men jag tyckte detta blev himla gott!

För att få upp proteininnehållet lite serverade jag keso till.

Vegetarisk stroganoff med champinjoner:

ca 700 g färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
salt & svartpeppar
1 msk grönsaksbuljongspulver (eller en tärning grönsaksbuljong)
ca 1 dl mild ajvar
3 dl creme fraiche
2 dl mjölk

Skiva champinjonerna och dela dom en gång på mitten. Svampen förväller du (stek i en varm panna utan smör eller olja tills allt vatten kokat bort) i två omgångar. Finhacka lök och vitlök. Stek detta tillsammans med all svamp tills löken är mjuk och svampen fått färg.. Krydda med paprika, salt, peppar och buljong. Rör i ajvar, crème fraîche och mjölk. Låt allt koka ihop. Strö gärna över lite finhackad, färsk persilja.

Servera med keso, nykokt råris och paprika i stavar.

Tack vara ajvaren får maten en härligt mild men ändå smakrik ton som passade stora som små!

bild:Sebastian Niemi-Carlsson

3
Kommentera