Kikärtssallad på rostade kikärtor


kikärtssallad

God dag alla läsare 🙂
För ett par veckor skrev jag om problemen jag haft med att få till goda rostade kikärtor, och hur jag tillslut löste det hela genom att rosta dom i stekpannan istället för i ugnen.  Med ett väldigt gott resultat.
Rostade kikärtor är ju inte bara gott att äta som snacks, de är supergoda att ha i sallad också! Tillsammans med lite halloumi är det ett perfekt vegetariskt alternativ i en sallad tycker jag.
kikärtssallad
Sen är det himla smidigt att det går så fort att göra, bara 5 minuter behöver kikärtorna rostas i stekpannan. Har man då quinoa, bulgur  eller något annat redan färdigkokt, ja då har man en snabb lunch eller middag klar på ett litet kick!
kikärtssallad
Sen var jag lite extra lat när det kom till dressingen, då tog jag nämligen färdig ajvar. Det är något jag nästan alltid har hemma. Passar perfekt till kyckling, köttfärs eller vegetariska rätter. Bara utförd i lite turkisk yoghurt blir det en perfekt dippsås.
kikärtssallad
Man behöver verkligen inte krångla till det ibland, quinoa, rostade kikärtor, tomater i klyftor, skuren grönkål, färsk persilja, ajvar och på det lite pressad citron. Hur gott som helt! Lite stekt halloumi är sen pricken över i. Sen toppade jag allt med svarta och vita sesamfrön. Allt blir liksom lite bättre när man får strö över sesamfrön 🙂
Självklart kan man peta i det man gillar allra bäst, men här är min variant.
 
Kikärtsallad på rostade kikärtor 2 port:
rostade kikärtor
2 port kokt, kall quinoa
2 stora mogna tomater
skuren grönkål
färsk persilja
sesamfrön
ajvar
halloumi
citron
Rosta kikärtorna enligt anvisning i tidigare inlägg. Skär tomaterna i klyftor, lägg quinoa, tomat, kikärtor och grönkål i två skålar. Strö över färsk persilja och sesamfrön. Klicka i lite ajvar. Pressa citron över. Stek halloumi och servera till.
bild: Linnéa Seidel
 

1
Kommentera

Zucchinigratäng med fetaost

zucchinigratäng
Idag tänkte jag bjuda er på ett riktigt pangrecept på en zucchinigratäng! Det kanske inte ser mycket ut för världen. Men det här var riktigt, riktigt smarrigt! Till och med så Axel sa: Men mamma, det här var ju jättegott! Det händer ju inte direkt sådär jätteofta i sammanhang där det är en fem-åring och zucchini inblandade liksom. Men hela familjen gav den tummen upp.
Den passar prefekt att ha istället för vanlig potatisgratäng eller varför inte som en del av en buffé. Jag skivade zucchinin tunt med hjälp av en mandolin, jag tror det blir svårt att skära den i tillräckligt tunna skivor. Ju tunnare skivorna är, ju fortare går det i ugnen och ju godare blir det.
I zucchinigratängen hade jag både crème cheese och fetaost. En oslagbar kombination om du frågar mig!
 
Just nu sitter jag här ensam på kontoret och försöker vara lite kreativ. Men hoppar från det ena jobbet till det andra utan att riktigt slutföra. Helt omöjligt att hålla koncentrationen uppe idag känner jag. Har ett par jobb som ska levereras nu på förmiddagen och ett gäng bilder att redigera. Men av någon anledning har jag påbörjat allt men inte gjort klart något.. Är det fler som har svårt att komma in i jobbet ordentligt så här efter semestern? (får man fortfarande skylla på det när man redan jobbat 2 1/2 vecka….?)
Men nog om min oförmåga att få något gjort. Här kommer receptet, som jag absolut tycker ni ska prova i veckan!!
Zucchinigratäng med fetaost:
3 medelstora zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ask creme cheese
2 dl mjölk
1 fp fetaost
salt & peppar
1 ask körsbärstomater
 
Skiva zuccinin riktigt tunt. Strimla löken och finhacka vitlöken. Lägg detta i en ugnsfast form. Blanda samman crème cheese, mjölk och smulad fetaost i en bunke. Krydda med salt och peppar. Slå detta över den skivade zucchinin. Dela tomaterna och fördela dem över gratängen. Gratinera i 225 °C i cirka 30 minuter eller tills zucchinigratängen börjat få färg.
Servera en god sallad och lite kryddig korv till. Eller varför inte en grillad kyckling!
 

30
Kommentera

Fira köttbullens dag- med hemgjorda köttbullar i ugn

Köttbullar
Idag är ingen vanlig dag, för det är köttbullens dag!  Och vad passar bättre att fira denna dag med än att trilla små fina köttbullar till middag?
Jag gjorde köttbullar förra veckan till familjen och det är verkligen ett säkert kort. Med kokt potatis, broccoli och en härlig kantarellsås till. Barnen åt varsin stor portion till middag och somnade som två bebisar sen när det var dags för sängen. Hur underbart som helst!
Ett tips är att först köra köttbullarna en sväng i ugnen. Sen kan man antingen ge dom lite stekyta i stekpannan direkt efteråt om det behövs, eller frysa in dom och ta fram vid ett senare tillfälle. Jag tycker det är perfekt att ha en omgång hemgjorda köttbullar i frysen och bara ta fram när tiden är knapp eller man inte riktigt orkar laga mat.
Här är mitt allra bästa recept på köttbullar. Dom blir inte alls torra och tråkiga, utan väldigt saftiga. Mycket tack vare att jag har vetegroddar i färsen istället för ströbröd. Det blir en stor skillnad. Så det rekommenderar jag varmt!
Jag smaksätter alltid mina köttbullar med lite senap, det blir himla gott. Inte så att det smakar senap om köttbullarna, men de får en fin smak av det.
Klassiska köttbullar:
ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap
svartpeppar
salt
Blanda vetegroddar och mjölk. Låt stå och dra en stund. Blanda i färsen och äggen. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, svartpeppar och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C i cirka 15 minuter. Skaka om plåten efter cirka halva tiden.
Köttbullar i ugn blir alltid mycket saftigare än köttbullar som man bara steker tycker jag. Och så går det både fortare och är smidigare!
 
Har du något bra tips för att få till riktigt goda köttbullar?
 
bild:Linnéa Seidel

6
Kommentera

Veckans mat

biff med broccoli
Ny vecka, en ny planering inför alla härliga middagar! Den här veckan börjar de flesta skolor, så nu kan jag tänka mig att de många av er kommit tillbaka från semestern helt.
Den här veckan har jag plockat fram fler av mina favoriträtter som alla i familjen gillar! Både biff med broccoli och kycklinggrytan tar lite tid att laga, men går utmärkt att förbereda kvällen innan. Då är det bara att värma upp den precis innan man ska äta. Jag gillar att planera in middagar så. Då vet jag att ett par dagar i veckan behöver jag inte stressa hem och laga mat, utan middagen är redan klar. Det är så himla skönt!
Men som sagt, först ut är denna biffgryta med broccoli, bambuskott och sesam. Så himla gott! Grytan vill ha lite tid på sig att gå klart, så gör den gärna dagen innan!
fiskgratäng
Hur vore en veckans mat utan ett recept på fisk? Himla tråkigt!! Den här fiskgratängen slänger du snabbt ihop, Blomkåls/broccolimoset runt om blir verkligen pricken över i!
kycklinggryta crock pot
Kycklingryta med ajvar och linser. Helt perfekt, vällagad varagsmat. Gör den i Crock-Pot eller i en gryta på spisen. Allra godast blir den om den fått stå till sig en dag!
bönbiffar-2
En av mina favoriter när det kommer till vego-käk, bönbiffar med morot och majs. Så himla gott och enkelt! MUMS!
tacopaj
Lyxa till det på fredagen med en härligt krämig taco-paj. Gör en smaskig sallad till och låt fredagsmyset börja!
 

1
Kommentera

Cheesecake i glas

cheesecake i glas
Förutom fisk i ugn så är cheesecake i glas något ni söker alldeles otroligt mycket på och hamnar hos mig 🙂 Vilket jag förstår, lättlagad och nyttig vardagsmat och sen en smarrig och superduperenkel dessert på det. Vad mer behöver man egentligen här i livet?
När det dessutom är en dessert som inte är helt fullproppad med socker, ja då är det ännu bättre tycker jag. Inte ens en deciliter utslaget på fyra personer, och så sockret från kexen så klart då. Det känns helt klart överkomligt! Sen är kanske det största pluset att den går så himla fort att göra. Bara blanda ihop, varva med smulade kex och klart! Hur smidigt som helst.
På fredag har jag och Sebastian bokat in en date night med bio, kanske ska jag förbereda så vi kan avsluta med en sån här hemma sen 🙂
Snabb cheesecake i glas, 4 portioner:
2 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
2 dl frysta bär (jag hade hallon)
ett gäng digestivekex
om du har hemma: färska bär att dekorera med
 
Vispa grädden, inte allt för hårt. Blanda creme cheese med socker och rör ner detta i grädden. Vispa tills du får en klumpfri kräm. Mosa sönder de frysta bären lite lätt och blanda i dem. Tag fram fyra tjusiga glas, varva söndersmulade kex med cheesecakekrämen och avsluta med färska bär. Ät direkt.
bild:Linnéa Seidel
 

44
10 kommentarer