Ratatouille i Crock Pot

ratatouille
I denna ljuva skördetid… Eller hur var det nu sången gick 🙂
För en liten matnörd som jag, så är det helt underbart att augusti är här i all sin prakt. Det finns grönsaker och frukt i massor, mycket odlat i Sverige och en hel del är lokalt odlat.
För mig blev det ingen odling i år då jag tänkt göra om vid mina bäddar. I en pallkrage hade jag en rejäl myrinvasion, så det var bara att börja om liksom. Men nu till hösten tänkte jag försöka hinna förbereda och göra i ordning inför kommande säsong.
Men som tur är finns det massor med härliga grönsaker just nu på mataffären. Passande nig var det extrapris på paprika, tomat och aubergine. Och vad passar bättre att göra av dessa grönsaker än en härlig ratatouille!
ratatouille-2
Ratatouille är en fransk grönsaksröra som passar utmärkt att ha som en härlig sås till pasta, servera till en bit kött eller grillad kyckling. Eller som vi åt den igår, till kryddstark korv.
Jag passade på att göra min ratatouille i min Crock Pot. Perfekt mat som står och puttrar där i ett hörn av köket medan man kan fixa med annat. Och när dagen har gått har man en härligt, kryddig doft i hela köket och middagen är i stort sett klar.
ratatouille-3
Jag höll min ratatouille ganska enkel. Grönsaker, lök, vitt vin, buljong, salt och peppar. Mer än så behövs egentligen inte. Vill man kan det vara gott att ha färska eller torkade örter som basilika eller persilja, Man kan även låta ett gäng lagerblad koka med.
Jag är inte så mycket för att ha i onödigt socker i saker och ting. Men, det är faktiskt så, att en nypa socker gör hela skillnaden. Det får fram smakerna på ett helt annat sätt. Så en nypa socker i är ett måste.
Passa på nu när grönsaker finns till bra pris och gör en stor omgång. Frys in det som inte går åt. Perfekt att ta fram och ha som bas i grytor eller till pasta och köttbullar senare i vinter!
Jag fyllde hela min Crock-Pot-gryta med härliga grönsaker, det blev massor med mat! Grönsakerna mosade jag sedan med gaffel till barnen, så det blev en lite slätare tomatsås.
Ratatouille i Crock Pot:
2 gula lökar
1 aubergine
2 zucchini
3 paprikor
4 vitlöksklyftor
1 dl tomatpuré
6 tomater
2 dl vitt vin
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk strösocker
salt & svartpeppar
ev färska eller torkade örter
Skär ner lök, aubergine, zucchini och paprika i mindre bitar. Finhacka vitlöken. Fräs detta tillsammans med tomatpurén i lite olja.
Ha upp allt i din Crock-Pot (om du inte har varianten som jag har, där man kan steka i själva grytan)
Klyfta tomaterna och ha i dom tillsammans med vin och buljong. Sätt på låg värme och låt den gå i cirka 7 timmar. Smaka av med socker, salt och peppar.
Har du ingen Crock-Pot kan du låta din ratatouille koka i under lock i gryta på låg värme i cirka 30-40 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka.

6
Kommentera

Svartvinbärssaft

svartvinbärssaftI år känner jag mig lite duktig som tog tag i saker och ting och kokade svartvinbärssaft. Det känns väldigt lyxigt att kunna bjuda på just hemgjord saft tycker jag, även om vi inte är några stora saftkonsumenter.
Jag fick ett par hinkar svarta vinbär av mormor och morfars granne Gittan. Och orkar man inte rensa och göra sylt, ja då är det perfekt att koka saft på dom!
Hälften rensade vi och frös in för framtida syltkok och hälften kokade jag saft på.
 
svartvinbärssaft
Att koka egen saft är egentligen inte speciellt svårt. Det är mest bara att man ska ta sig tiden. För sedan känns det fint ända in i själen att kunna ta fram en flaska hemkokt svartvinbärssaft. Det är väl på något vis den ultimata bilden av barnom som man målar upp framför sig? Ett glas svartvinbärssaft och hembakade bullar på altanen en varm sommardag?
svartvinbärssaft
När vi flyttade in i vårt hus för snart 7 år sedan fanns det fler buskar med både svarta och röda vinbär. Men dom stod lite dumt till mitt i trädgården. Så när vi grävde om hela gräsmattan för ett par år sedan rök dom. Men jag har en gammal, gammal buske står bakom ett av uthusen där man kan plocka några bär bara för att strö på filen eller så.
Förut något år gjorde jag saft på bladen från de svarta vinbären. Det blev så gott! Men jag glömmer hela tiden att köpa citroner som det skall vara i. Så känner jag mig själv rätt blir det inte någon sådan saft i år. Vilket vore synd då den är så otroligt enkelt att göra!
svartvinbärssaft
Jag använder mig av en silduk i ställning. Det brukar finnas att köpa på vanliga mataffären. Vissa säger att man kan lägga en kökshandduk i ett durkslag också. Har själv inte testat det. Tror det passar bättre om man bara gör lite saft.
Jag föredrar en ganska lättsockrad saft, vilket tyvärr gör att den håller lite sämre.
Jag väljer att inte tillsätta konserveringsmedel i min saft. Vanligt är att man tillsätter natriumbensoat, ett ämne som gör att saft håller länge. Men just detta konserveringsmedel reagerar många på och jag tycker det personligen känns helt onödigt att tillsätta detta. Lingon och vinbär är bär som brukar hålla ganska länge som det är. Och om saften inte blir uppdrucken under den närmaste tiden, ja då fryser jag in den. Riktigt smidigt är att frysa in saften i iskuber. Då kan man bara ta fram så många man behöver när man ska fika.
 
Svartvinbärssaft, ger cirka 3 L färdig saft:
5 l svarta vinbär (sköljda men behöver inte vara rensade)
2 1/2 l vatten
3-5 dl strösocker per avrunnen liter saft
Koka upp vatten och bär i en stor kastrull. Låt koka i cirka 10 minuter. Jag brukar försöka mosa bären medan de kokar. Häll över saftmassan i en silduk med silställning över en ren kastrull. Mät upp hur mycket råsaft det blir. Ha upp i ren kastrull och tillsätt sockret. Koka upp och skumma av. Ha upp saften på väl rengjorda flaskor, eller frys in. Förvara svalt och mörkt eller i frysen.
 
bilder:Linnéa Seidel

4
Kommentera

Kom och träffa mig på LOPPIevent

loppi-event
Hej alla,
Ni är ju många som hittar hit varje dag och nu finns det en härlig chans för mig att få träffa er läsare! För 28/8 är det dags för LOPPIevent!

Det blir ett härligt, inspirerande och peppande höststartsevent!
Jag kommer finnas i ”blogghörnan” där jag hoppas att NI vill komma och hänga lite med mig! Självklart finns också möjlighet att kolla in modevisningen med flera av LOPPIs bloggare, titta på vad dagens programledare Cissi och Hugo hittar på på scen och lyssna till papptalk från  Lofsan och Ola Lauritzson.
Det blir tävlingar, mingel, fotobås, en massa spännande partners på plats – alltifrån Mathem, Matkomfort, Silja Line mfl. Det bjuds på lättare lunch och – såklart – stans maffigaste goodiebag. 🙂
Köp din biljett här.
Vore himla kul att få träffa er läsare, så se till att boka din biljett redan idag!!
Förutom mig kommer ni även få träffa flera av mina härliga bloggkollegor.
LOPPIevent

 

Jag hoppas verkligen vi ses den 28 augusti 🙂
0
Kommentera

3 goda mellanmål att ta med till jobbet!

fruktmellis-2
Alltså visst är det underbart att få äta frukt och bär som är i säsong? Under hela semestern har jag frossat i fruktfat som dessa. Till frukost och mellanmål.
Goda nyplockade hallon, äpplen, nektariner och keso med lite vaniljpulver. Hur gott som helst tycker både jag och barnen. Jag sitter gärna och äter på något när jag jobbar vid datorn. Vilket kan vara direkt förödande för kroppsformen 🙂 Men sitter man och smaskar på en sån här tallrik när man jobbar, ja då är det ju inte så synd om en!
Även nu när semestern är slut och vardagen dragit igång är det bra att äta lite mellanmål för att hålla energin på topp.
Frukt och keso är enkelt att ta med. Gör gärna i ordning skivor av äpple och nektarin redan hemma. Och ha upp keson i en liten burk. Då kan du superenkelt ta fram ett gott och mättande mellanmål.
riskakor
Annat jag mer än gärna äter till mellis är ju riskakor/majskakor. Gärna med något smarrigt på. Färskost, avocado, ärtskott eller jordnötsmör är himla gott att ha på tycker jag! Se till att ha ett paket riskakor på jobbet och variera bara påläggen under veckan.
energibollar
En annan storfavorit är de här energibollarna. Perfekt att göra och ha med till jobbet! Ett extra plus i kanten är ju att de är helt nötfria!
Energibollar, ca 20 st:
2 dl solroskärnor
2 dl russin
2 tsk kokosolja
ev ett par droppar vatten
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
Lägg russin och solroskärnor i en matberedare och mixa till en smulig massa. Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa tills smeten går ihop och du kan forma bollar av den. Blir den lite för torr kan du tillsätta lite, lite vatten. Smaksätt med kakao och vaniljpulver. Forma till bollar och lägg på en bricka.
Jag rullade mina enegribollar i kokos, kakao eller lingonpulver. Ställ kallt. Efter ca 1 timme kan du förpacka bollarna i en burk med lock. Förvara i frysen.
Andra goda saker att smaksätta energibollarna med är:
lakritspulver
ingefära & kanel
blåbärspulver
lingonpulver
kaffe
bilder:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Veckans mat

 
pasta med köttfärsås
Nu börjar allvaret dra igång på riktigt för många, skolan börjar snart och semestern börjar ha tagit slut för de allra flesta.
Därför känns det som att det börjar bli dags för att dra igång ”veckans mat” igen. Ett enkelt sätt att få inspiration till veckans middagar där jag plockar ut fem goda rätter att äta under veckan. Jag försöker alltid variera så det finns ett recept med fisk, ett med kyckling, ett med kött och minst ett vegetariskt alternativ. För att få lite blandning liksom.
Först ut är en riktigt klassiker som alltid går hem hos stora som små. Nämligen spagetti med köttfärssås. Men min variant innehåller både morötter och linser som drygar ut köttfärsen. Det blir både billigare för plånboken och bättre för miljön. Jag serverar gärna bönpasta till, men det gör man ju så klart precis om man vill 🙂
fisk i ugn
Fisk i ugn är utan tvekan det ni söker på mest här på Linnéas Skafferi. Här är min senaste variant, med en form av skagenröra på. Har redan hört från flera håll att den gått hem hos både barn och vuxna!
vegetarisk stroganoff
Korvstroganoff är något många gillar och gärna äter. Jag gjorde en vegetarisk stroganoff förra veckan på champinjoner som blev supergod. Ett himla bra vegetariskt alternativ!
räksoppa
Torsdagar är bästa dagen i veckan för att äta soppa. Varför inte testa min räksoppa, en riktig storfavorit hos många vet jag. Superenkel att göra och har man varit riktigt snäll kan man få pannkaka till efterrätt!
kycklingnachosÄntligen fredag och dags för fredagsmys!!!! Vad passar bättre än att bjuda familjen på ostgratinerade kycklingnachos?
Förbered gärna kycklingen redan dagen innan, då blir den allra godast!
 
Har ni någon plan för vad ni ska äta i veckan? Dela gärna med er i så fall i kommentarsfältet!

0
Kommentera