1 saffransdeg 3 olika sätt att baka saffransbullar på

saffransbbullar, saffransbröd, lussebullar, saffranskrans, fyllda lussebullar, fyllt saffransbröd

I veckan satte jag 1 saffransdeg, som sen blev 3 olika slags saffransbröd.
Jag valde att fylla mina saffransbröd. För det blir så mycket godare än helt vanliga. Men gillar du vanliga lussebullar kan du bara hoppa över själva fyllningen, kavla ut en rektangel och skära degen som på bilden.
saffransbbullar, saffransbröd, lussebullar, saffranskrans, fyllda lussebullar, fyllt saffransbröd

Jag fyllde mina bullar med smör och vaniljsocker. FÖR ATT DET BLIR SÅ GOTT! Jag gjorde vanliga lussebullar.saffransbbullar, saffransbröd, lussebullar, saffranskrans, fyllda lussebullar, fyllt saffransbröd

Jag flätade en rejält stor krans!

saffransbbullar, saffransbröd, lussebullar, saffranskrans, fyllda lussebullar, fyllt saffransbröd

Och så gjorde jag helt vanliga snurror. Kanske det enklaste du kan göra? Doppade i socker blir dom oemotståndligt goda.
saffransbbullar, saffransbröd, lussebullar, saffranskrans, fyllda lussebullar, fyllt saffransbröd

Den här stora kransen är bra att göra när man inte orkar göra flera lussebullar. Bara att fläta ihop och grädda!saffransbbullar, saffransbröd, lussebullar, saffranskrans, fyllda lussebullar, fyllt saffransbröd

Fyllningen i mina saffransbullar består som sagt av mjukt smör, vanilj och florsocker. Enkelt men så gott!

Vill du kan du ju såklart fylla dom med vit choklad också, eller varför inte mandelmassa?

De bullar som inte ska ätas upp direkt låter jag bli att pensla med sockerlag och doppa i socker. Det gör jag sedan när jag tagit upp dom ur frysen och tinat dom. Då blir lussebullarna som nybakade!

Grundrecept på saffransdeg:
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 g saffran (två kuvert)
50 g jäst
200 g mjukt smör
2 ägg
2 dl strösocker
1/3 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

300 g mjukt smör
2 dl florsocker
3 msk vaniljsocker

Värm 2 dl mjölk tillsammans med allt saffran. Genom att hetta upp saffranet frigörs smakerna lite extra.
Häll i resterande mängd mjölk och all grädde. Se till att degvätskan inte är varmare än 37°C. Använd termometer för att veta exakt.
Smula jästen i en bunke, slå på degvätskan och rör ut jästen helt. Tillsätt det mjuka smöret, ägg och socker. Rör ut saltet i lite av mjölet, arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta sedan degen i maskin i cirka 15 minuter. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.
En perfekt deg att använda till lussebullar, fyllda bullar eller vad man nu gillar bäst.

Dela den jästa degen i två lika stora bitar. Kavla ut den ena degbiten till en rektangel. Bred över hälften av smöret. Strö över florsocker och vaniljsocker.
Gör ett treslag vilket innebär att du först viker in en tredjedel av degen mot mitten, sedan tar du den tredjedel som ”blir kvar” och viker över den med. Så du har tre lager deg. Kavla ut till en avlång rektangel.

Alt 1:Skär i remsor som på bilden ovan.
Lägg remsan på bordet med ”snittytan” upp. Rulla remsan från båda ändar tills du har formen av en klassisk lussebulle.
Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
Grädda i 200°C i cirka 10 minuter.

Pensla med sockerlag och doppa i strösocker.

Alt 2:Skär i remsor som på bilden ovan. Rulla remsan från endast enda änden tills du snurrat ihop den till en rundel. Fäst änden in under bullen.
Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
Grädda i 200°C i cirka 10 minuter.

Pensla med sockerlag och doppa i strösocker.

Alt 3:Vik inget treslag utan rulla hela degbiten till en tight rulle. Skär den i tre remsor, men låt degen sitta ihop längst upp. Fläta en helt vanlig fläta med degbitarna och fäst ihop till en rund ring. Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.
Strö över pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter på 200°C.

11
Kommentera

7 recept att baka till första advent

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Ena stunden är det oceaner av tid till jul, för att i nästa knappt vara en vecka till första advent. Ett fenomen som händer mig varje år. Och alltid står jag där, lite förvånad över att mörka november tydligen rusade fram lika fort som ljuvliga juli? Så för att inte stå där lite handfallen nästa helg och inse att jag inte planerat in något gott till adventsfikat bjuder jag redan idag på 7 recept att baka till första advent. Ja eller till vilken advent ni helst föredrar. Eller kanske redan nu till helgen?

Först ut: en klassisk mjuk pepparkaka är något vi alla måste ha receptet på. Det här har jag fått från vår vän Roder och enligt egen utsago är det världskänt i hela Enköping. Pepparkakan är den godaste jag ätit, så det kan mycket väl vara helt sant!Saffranskokta och glöggkokta päron

Inkokta päron. Kanske den godaste av alla desserter i dessa tider? Päronen går att koka i både saffranslag och i glögg. Med en klick grädde eller glass till seglar detta upp som en av mina favoriter till jul. Gör en eller två omgångar redan nu. Ät under advent, men spar en burk till julafton. MUMS!SaffranskladdkakaSaffranskladdkaka med vit choklad. Behöver jag säga mer än så? Med fluffig grädde och syrliga lingon till.

smördeg, pepparkaka, julgran

En smördegsgran till adventsfikat kanske? Lite annorlunda men jisses så gott! När vi hade snickare här förra vintern ställde jag ut en plåt med detta i deras fikarum. På en liten kafferast var hela granen uppäten- av tre personer. Fint betyg, eller hur!SaffranskakaDen här godingen, saffranssockerkaka. Så saftig och full med smak. Perfekt om du är ute efter saffranssmaken men inte orkar eller vill baka saffransbröd.
Skurna pepparkakor Mina skurna pepparkakor. Inte en jul utan dessa. Spröda, smakrika och så goda. Jag gör två omgångar deg i början av december. En del gräddar jag direkt, sedan kan jag enkelt grädda pepparkakor under hela december. Bakar jag av alla direkt är dom garanterat slut innan tredje advent 😅
Pepparkakskladdkaka

Pepparkakskladdkaka. Ljuvligt god kladdkaka, då kombinationen pepparkaka och choklad är bland det bästa jag vet!

15
Kommentera

Veckans mat- 5 vardagsrecept

TORMEK, knivslip, slipa knivar hemma

Ny vecka och jag kände för en omgång veckans mat. Att själv gå igenom lite recept brukar kicka igång min fantasi och det blir enklare att inspireras till den där vardagsmaten.

Mina barn ÄLSKAR köttbullar. Sist jag lagade dessa tog dom sopslut. Och jag förstår dom. Hemgjorda köttbullar är fantastiskt gott och inte speciellt svårt att göra heller.

Fiskgratäng med citronsås

En enda sak kunde Isac komma på i morse som han ville äta i veckan: Fiskgratäng. Så fiskgratäng blir det.  Här tipsar jag om hur du enkelt kan laga denna i två steg, så den går att förbereda på lunchen eller dagen innan. Då blir det riktig snabbmat sen.vegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenatLasagne är alltid bra att ha på veckans matlista. Det bästa är att den går att variera i det oändliga. Så även om du äter lasagne varje vecka behöver man inte tröttna.
Idag tipsar jag om lasagne med linser och solroskärnor. Billigt, gott och smidigt att laga.

asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

Snabblagad asiatisk kycklinggryta. Middag på under 30 minuter som smakar MUMS! Precis vad man behöver ha i rockärmen ibland.

gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,Kreolsk gryta, barndomens stora favorit som passar perfekt att göra en fredagkväll då den är ruskigt lättlagad. Det tar faktiskt inte mer än 30 minuter. Gör extra mycket och ät av till lunch under helgen. Godare restlunch finns inte!

silviakaka, mjuk kaka, fika, baka

Smyger in ett recept på en himla god kaka att baka i veckan vid tillfälle: silviakaka. Eller tuppkaka som den också heter. Gott-gottoi-gott-gott så att säga!

Vad äter ni för gott i veckan?

8
Kommentera

Kreolsk gryta med fläskfilé

gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

70-talet ringde och ville ha tillbaka sin maträtt. Men, det får dom INTE. Kreolsk gryta med fläskfilé- precis lika god nu som som för 50 år sedan!!gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

Dessutom är detta ett av de där recepten som funnits med mig sedan jag var väldigt liten. Fast i vår familj heter den nyårsgryta och åts därav oftast på just nyårsafton.
En gryta jag vuxit upp med. Och med åren älskat mer och mer.

Från början åt jag bara köttbitarna och såsen. Men med åren la jag till bit för bit som uppskattades. Idag äter jag allt, utom ölkorven, den lägger jag över på Sebastian eller Axels tallrik.gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

Även om man inte riktigt uppskattar alla ingredienser i grytan så måste allt vara med. Annars smakar inte såsen som den ska.

Numera äter vi denna gryta även andra kvällar än nyårsafton. Men jag ska vara ärlig och säga att det faktiskt inte var så många år sedan vi lagade detta till nyår.
Ni vet när man inte orkar göra något avancerat, men ändå äta riktigt gott. Då tar man fram det här receptet!
gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

Kreolsk gryta görs på fläskfilé, men du kan självklart använda fläskytterfilé. Jag har även gjort den på kyckling ett år. Det går också bra. Precis som du skulle kunna använda Quorn, en vegokorv och havregrädde. Anpassa efter dina preferenser.

Viktigt för smaken är att ha i allt spad från syltlöken. Glöm inte det!
Grytan behöver inte koka länge efter att den är klar. Då mjuknar cornichonsen och blir inte alls goda. Vill du göra grytan i god tid innan låter du den bara kallna när alla ingredienser blandats och värm upp den innan servering.

Kreolsk gryta, ca 6 port:

ca 900 g fläskfilé
smör att steka i
2 st kabanoss eller annan kryddstark ölkorv
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mejram
1 msk vetemjöl
6 dl grädde
1 burk á 395 g syltlök
1 burk á 350 g cornichons
1 burk á 360 g oliver
1 röd paprika 

Skär fläskfilén i bitar och stek den i omgångar i en gryta tills den fått fin färg. Skär ner korven i slantar och stek den hastigt. Ha i stekt fläskfilé i grytan och krydda med salt, peppar och mejram. Pudra över mjölet. Slå på grädden. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter. Häll i all syltlök + spadet, häll av spadet från cornichons och oliver. Blanda i tillsammans med strimlad paprika. Låt allt koka upp och bli varmt. Servera med nykokt ris eller pressad potatis och en god sallad.

 

Är kreolsk gryta något du vuxit upp med att äta?

 

16
Kommentera

Recept på silviakaka

Recept på silviakaka

silviakaka, mjuk kaka, fika, baka

Ibland, rätt ofta faktiskt, behöver man inte krångla till det. Man kan faktiskt baka en helt vanlig silviakaka och få stående ovationer från exakt alla som smakar. Liten insats- STOR SMAK!

Under några veckor här på hösten tappade jag faktiskt räkningen på hur många gånger denna kaka bakades. Den tog liksom slut lite för fort varje gång!silviakaka, mjuk kaka, fika, baka
Jag bakade en och tog med till mormor och morfar. Eftersom det bara är dom två där hemma föreslog jag att dom skulle ta med en bit av kakan dagen därpå när dom skulle bort. Men det kom inte på frågan. Den kakan ville mormor faktiskt ha helt själv 😂 Bra betyg ändå va?silviakakasilviakaka, mjuk kaka, fika, baka-2

Varför heter kakan Silviakaka? Ingen aning. Hittar ingenting när jag googlar. Sitter du inne på svaret?

silviakaka, mjuk kaka, fika, bakaEn klassisk Silviakaka brukar ha kokos på sig. Men jag hade ingen kokos hemma, så tog flagad mandel. Och jag undrar om det nästan inte blev godare!

Kakan bakar du på ingredienser som oftast finns hemma. Och sen kan du som sagt toppa med kokos, flagad mandel eller varför inte strössel?

Silviakaka:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vanilj och bakpulver. Sikta i det i äggsmeten, rör i vattnet och blanda till en slät smet.

Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Ha i smeten och grädda kakan i 175°C i cirka 30 minuter.

Glasyr:

100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
kokos, mandelspån eller strössel att dekorera med

Smält smöret i en kastrull. Ha i florsockret och rör om väl. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Tag av från värmen.
Vispa upp äggulan i en skål, ha i lite i taget under omrörning och rör till en glasig glasyr. Tillsätt vaniljen.
Låt glasyren svalna.

Tag ur kakan ur formen. Gör små hål i kakan med hjälp av en ätpinne eller liknande. Detta gör att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den ännu saftigare.
Häll över glasyren, lite i taget.
Strö sist över kokos, mandel eller strössel.

Kanske är detta världens godaste kaka. Jag tror nog det!

En annan favorit är Sverigekaka- här med kanelbullefyllning!

18
Kommentera