Hemgjord guacamole

guacamole
Hemgjord guacamole kan vara sånt där man ibland kan dra sig för att göra. Vilket är helt onödigt, det är ju så enkel att göra egen. Och tittar man på innehållsförteckningen på den man kan köpa på burk, ja då innehåller den väl minst avocado och mest massa annat strunt.
Guacamolerecept är ju ungefär som köttfärssås, alla gör sin egna variant och det kan skilja sig ganska mycket åt från recept till recept, Vissa har i en klick yoghurt, en del olivolja, i några recept ska det vara tomat och i en del ska guacamolen vara helt slät.
Själv föredrar jag en guacamole som har lite bitar i sig. Jag mixar inte avocadon utan brukar mosa med en gaffel. Jag tycker om när den inte är helt slät, utan har gärna bitar av både avocado och tomat i.
guacamole
Sen kommer vi till den stora frågan, koriander eller inte koriander. Jag personligen har väldigt svårt för stora mängder koriander. Jag tycker det smakar metall. Och helt ärligt förstör det maten för mig. Så jag hoppar helt enkel över den. Och det går hur bra som helst 🙂
En perfekt röra som du kan dippa chips och grönsaker i. Ha till tacos, sallad eller som vi hade, till ostgratinerad kycklingnachos.
Guacamole, ca 2 personer.
3 mogna avocados
1 vitlöksklyfta
3 plommontomater
salt
saft från 1/2 lime
chiliflakes eller piri-pirisås
Dela avocadon och ta ur kärnan. Gröp ur dom och mosa avocadon lätt med en gaffel, Finhacka eller riv vitlöksklyftan och blanda i. Skär ner tomaten i småbitar och rör i den. Smaka av med salt, limesaft och chili.
 
bild:Linnéa Seidel
 

0
Kommentera

Ostgratinerade kycklingnachos

kycklingnacho
Ostgratinerade kycklingnachos.
Vilken himla bra grej! Och jag måste säga att det var ett perfekt recept att ta till så här mitt i högsommarvärmen. För hur mycket jag än älskar sallad, så tillslut blir man ändå sugen på riktig, lagad mat.
Jag gjorde en variant på pulled chicken som fick gå länge, länge i min Crock Pot. Jag gjorde en klassisk taco-kryddning som går utmärkt ihop med de salta nacho-chipsen. En väldigt enkelt och smidig rätt som enkelt går att förbereda dagen innan och sedan bara lägga ihop allt och gratinera precis innan det skall serveras. Jag tror till och med att man tjänar på att göra iordning kycklingen dagen innan då den bara blir godare om den stått tills sig ett dygn eller så. Så det skulle jag verkligen rekommendera.
Jag drygade ut min pulled chicken med lite grönsaker och det blev en rejäl ingång mat som utan problem räcker till minst sex vuxna personer. Jag gjorde inte mina kycklingnachos så starka, eftersom barnen också skulle äta. Istället ställde jag fram en flaska med piri-pirisås. Så var och en fick ha på så mycket hetta som man önskade.
Jag lät min pulled chicken svalna helt innan jag la på den på nacho-chipsen och gratinerade. Alltså blev det en rätt som passade perfekt en varm julikväll. Väljer man att lägga på varm kyckling och sedan gratinera direkt får du en härligt varm rätt som fungerar ypperligt att servera när det är lite kyligare ute.

Ostgratinerade kyckling-nachos:
700 g kyckling
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
2 msk paprikapulver
svartpeppar
salt
2 msk tomatpuré
1 fp krossade tomater
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 aubergine (ca 300 g)
2 paprikor
Bryn kycklingen hastigt, krossa vitlöken och ha i den. Krydda på med tacokrydda, paprika, peppar, salt och tomatpuré. Låt fräsa en stund. Slå på krossade tomater och vatten. Låt allt koka upp. Ha upp allt i din Crock Pot (jag kan bryna i min så jag gör allt i den från början..) eller i en gryta.
Skär auberginen i små bitar och paprikan i strimlor. Lägg i detta i grytan. Smula över en buljongtärning. Sätt din Crock Pot på låg och gör kycklingen i fem timmar. Eller ställ din gryta på spisen och låt allt småputtra på låg värmde tills kycklingen enkelt faller i sär. Om kycklingen känns för vattnig kan du höja värmen och låta lite av vätskan koka bort.

Tillbehör:

1 påse salta nacho-chips
paprika
urkärnade kalamataoliver
10 plommontomater
2-3 dl riven ost
färsk persilja eller korander
Lägg ut nacho-chips på en plåt eller u en ugnsfast form. Fördela kycklingköttet över chipsen. Finhacka paprika, dela oliverna och tomaterna. lägg det på kycklingköttet. Toppa allt med lite riven ost. Gratinera i 225 grader i cirka 15 minuter eller tills osten smält. Strö över rikligt med färsk persilja eller koriander. Servera genast.
Servera med piri-pirisås, hemgjord guacamole (recept kommer i morgon), salsasås, mer nacho-chips

bild:Linnéa Seidel

8
Kommentera

Blåbärspaj

Blåbärspaj

God morgon,
Jag hoppas alla haft chans att njuta lite av solen under helgen. Vi har haft en helt fantastisk helg med sol, bad och massa trevligt sällskap av vänner och familj. Vi avslutade helgen med en halvspontan middag hos min bästaste vän Anna. Sånt där som inte är så uppstyrt brukar oftast bli allra trevligast tycker jag.
Idag tänkte jag det kunde sitta fint med ett recept på blåbärspaj! Har ni sett hur det bara kryllar av blåbär ute? Det är ju helt galet.!

Blåbärspaj
De här blåbären plockade jag och Axel här i skogen runt hörnet och han var mycket bestämd över vad jag skulle göra med dom. Det skulle absolut bli blåbärspaj! Och visst skulle pojken få lite blåbärspaj.
Det är ju alltid lika spännande att försöka fotografera när man har en virvelvind till 2-åring hemma 🙂 Som inte kan låta bli att provsmaka blåbären som han allt som oftast kallar jordgubbar och nu helt plötsligt har fått för sig att han inte tycker om.
Blåbärspaj
Receptet är en variant på den alltid lika uppskattade ananaspajen. Det är ett sådant där riktigt grymt recept, där man kan byta ut ananasen mot vilken slags frukt eller bär man känner för.
Jag älskar upplägget av recept där man kan göra allt i en och samma kastrull. Jag avskyr nämligen att diska!!
Blåbär
Nu har vi smaskat i oss alla blåbär jag plockade för ett par veckor sedan, så nu är det bäst att ge sig ut på jakt igen. Inte för att det blir så svårt. Jisses vad med blåbär det finns där ute! Har aldrig sett så många blåbär på en och samma gång!
Blåbärspaj
Till min blåbärspaj hade jag både blåbär i smeten men också ovanpå. När man använder färska blåbär tycker jag det är så fint att dekorera med ett par deciliter. Och så är det ju helt fantastiskt gott också 🙂
Blåbärspaj
Blåbärspaj:
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
4 dl blåbär
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Ha i cirka hälften av blåbären (om du använder färska, annars kan du ha i alla)Mosa dom lite lätt, men låt de flesta blåbären fortfarande vara hela.. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Ha på resterande blåbär på pajen.
Servera med iskall vaniljglass eller vaniljsås.
Har du plockat blåbär än i år? Och vad gör du isåfall med dom?

6
Kommentera

Fisk i ugn med skagenröra

 
 
fisk i ugn med skagenröra
Tänk så många av er läsare som varje dag söker på fisk i ugn och hamnar här hos mig! Ni är liksom flera hundra i veckan. Men jag förstår er, fisk i ugn är något man aldrig kan få för många recept av. Vi äter fisk ett par gånger i veckan och då är det alltid kul att kunna förnya sig lite. Även om favoriten nog ändå är denna fisk. Jag vet att den till och med lagas på en förskola här i stan där jag bor 🙂 Det är alltid kul med uppskattade recept!
Men idag bjuder jag på ett nytt recept, nämligen fisk i ugn med skagenröra. Dra mig baklänges så gott. Även den där lätt skeptiska 5-åringen godkände rätten och tyckte jag kunde laga den igen. Vilket toppbetyg va!
fisk i ugn
Jag tog lite av vad som fanns hemma och gjorde en variant på skagenröra. Det fanns en burk kräftstjärtar i kylen, men hade nog varit ännu godare med räkor. Annars hade jag i det klassiska smakerna som man vill ha, dill, rödlök, citron.. Hade jag haft lite stenbitsrom hade jag nog toppat den färdiga fisken med detta. Men det får bli nästa gång.
Fördelen med maträtter som dessa är att de passar perfekt en vardag, men använder du dig av lite finare, färsk fisk går det bra att servera det en lördagskväll när man har gäster. Sånna recept älskar jag. Jag hade torsk denna gång, men tror det skulle vara ruskigt gott med lax också.
Fisk i ugn med skagenröra:
800 g fisk
1 rödlök
2 msk finhackad dill
saften från 1/2 citron
svartpeppar
3 dl creme fraiche
1 burk räkor/kräftstjärtar i lag
ev 1 liten burk stenbitsrom
Lägg fisken i en ugnsfast form.
Finhacka rödlöken. Blanda samman lök, dill, citron, peppar, creme fraîche  och kräftstjärtar/räkor och bred detta över fisken. Gratinera i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Prova gärna så fisken är helt klar.
 
bild:Linnéa Seidel

77
Kommentera

Hemgjord MannaFrutti

egen mannafrutti
 
Hej i stugorna!
 
Idag tänkte jag tipsa om ett av mina barns favoritmellis, nämligen hemgjord MannaFrutti. Och jag förstår dom helt. Så sjukt gott att jag skulle kunna äta det som efterrätt.
Nu finns det ju MannaFrutti och RisiFrutti att köpa i affären. Men eftersom jag inte är så mycket för det här med livsmedel som innehåller massa socker så går det helt enkelt bort.
Tur då att det är så enkelt att göra egen. Både MannaFrutti och RisiFrutti görs enklast på kall mannagryns eller risgrynsgröt. Ett glutenfritt alternativ är att göra den på Keso istället. Det blir också superdupergott vill jag lova. Och har man inte förberett så man har en kastrull kall gröt i kylen går det ju väldigt snabbt och smidigt att göra på Keso. Det äter gärna mina barn till kvällsmellis.
mannafrutti
Vad man serverar till är ju helt en smaksak. Jag skippar gärna sylten och har frukt eller bär till istället. Just nu är ju skogarna proppfulla med blåbär så nu är det ett givet val att ha till. Annars brukar det vara gott att mosa ihop banan och hallon till en enkel sylt.
hemgjord mannafrutti
 
Om jag gör mannagrynsgröt till frukost någon gång kan jag koka ett par portioner extra. Jag har till och med testat att frysa in mannagrynsgröten till ett senare tillfälle, tinat den och blandat med grädde. Det gick faktiskt riktigt bra. Så ett litet tips där om ni någon gång kokar på tok för mycket mannagrynsgröt.
Vill man göra RisiFrutti gör man bara på precis samma vis, fast man byter mannagrynsgröten mot risgrynsgröt.
MannFrutti, ca 4 port: 
2 portioner kall mannagrynsgröt
1 1/2-2 dl vispgrädde
vaniljpulver
frukt & bär
Vispa grädden lätt. Den får inte bli för tjock. Blanda i den kalla gröten och rör om. Söta med vaniljpulver. Servera med frukt och bär.
bild:Linnéa Seidel

37
Kommentera