God dag bloggen och alla läsare! Idag tänkte jag tipsa er om hur man enkelt gör smaksatt yoghurt helt själv. Nu när många barn är hemma på sommarlov är det skönt att ha ett enkelt alternativ att ta till när man fort måste mätta små hungriga magar. Och att göra smaksatt yoghurt själv är superenkelt och man kan lätt anpassa efter vad just ens egna barn (eller en själv för den delen) gillar allra bäst.
Det här med att köpa redan smaksatt yoghurt i affären är ett big no-no för mig. Det tillsammans med de flesta sorters frukostflingor. Det är något jag aldrig serverar mig själv eller mina barn.
Jag tycker det är viktigt att skilja på riktig mat (frukost, lunch, middag och ett par mellanmål) och fika. Riktig mat ska vara just riktig mat. Sådant kroppen mår bra av och växer sig stark på. Det ska vara så rena livsmedel som möjligt med bra fett, bra, långsamma kolhydrater och gott om protein. Där finns liksom inget utrymme för socker.
Men självklart är det ok att fika ibland. Men för mig är det något extra. Något som man inte gör precis varje dag.
Därför skulle det kännas jättedumt att servera sötat yoghurt och flingor, som du kan få i dig precis lika mycket socker ifrån som en fikastund. Så resonerar i alla fall.
Sedan pojkarna blivit så stora att de klarar av att äta lite mejeriprodukter har jag själv smaksatt deras yoghurt. Och det är ju verkligen inte svårt!
Jag brukar använda mig av en naturell, ekologisk yoghurt som bas, med minst 3% fett. Sen är det ju bara fantasin som sätter gränser.
När jag var barn fanns det en honungsyoghurt jag tyckte var så himla god. Så jag testade själv att smaksätta yoghurten med just ett par droppar honung. Oj vilka barndomsminnen. Men tänk på att inte ge barn under ett år honung. Den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen och där producera ett farligt gift, botulin.
Mina barn är vana vid den lite syrliga yoghurten och brukar inte klaga över att den är för sur. Men man kan ha i en bit banan för att ge lite fin sötma om man tycker det blir för syrligt.
Vill man göra det enkelt för sig så gör man i ordning en hel liter med smaksatt yoghurt, häller upp på en kanna med lock och har i kylen. Då kan man enkelt servera frukost eller mellis till hungriga magar.
Här kommer några förslag på smaksättningar som mina barn gillar:
- banan och vaniljpulver (den här är verkligen en storfavorit hos barnen)
- honung
- vaniljpulver
- jordgubb och banan
- blåbär och banan
- hallon, blåbär och banan
Som sagt, det är bara fantasin som sätter gränser! Brukar du smaksätta yoghurten själv? Vad har du i isåfall?
Och hur ställer du dig till det här med alla sötade frukostflingor och yoghurt? Äter ni det hemma? Eller hur resonerar du?
bild:Linnéa Seidel