Plockmat

plockmat
Alltså plockmat, är kanske inte det den ultimata mysmaten? Ibland på helgen lägger en av oss barnen i tid medan den andra åker och köper massa godsaker. Jag älskar ju att stå i köket och pyssla med mat och så. Men ibland, då är det bara så himla skönt att låta någon annan göra jobbet. Typ närmaste ICA. Man behöver inte slava i timmar, ibland är det helt ok att köpa en burk färdig skakenröra, fast man är matbloggerska 🙂
Jag och Sebastian tycker väldigt lika i det mesta, men en sak skiljer oss åt. Han är en riktig kött-människa medan jag är mer fisk/skaldjur/vego-typen.
Då är sån här mat perfekt. Ingen behöver ge med sig, man kan bara ösa på med det man gillar bäst. Och det absolut allra bästa är att jag får ALLA räkor för mig själv. Fast jag köper alltid så det ska räcka åt honom med, även om han på sin höjd äter två. Som jag då skalat 🙂
plockmat-3
Ofta har vårt ICA en ugnskokt lax som är så himla god, perfekt att ta till plockmaten då det blir lite mera matigt  Ett par burkar med någon god röra, typ skagenröra är ju bara ett måste, eller aioli.
Olika sorters oliver, ostar, tapenade, kex, melon och jordgubbar. Sen älskar jag verkligen halloumi, så den ansträngningen kan jag orka med att steka den. Lite avokado (alltså gillas hur gott med en bit avokado, färska räkor och skakenröra i en helt underbar tugga!), och några olika sorters ölkorv.
plockmat-2
Äter jag från charken så är den här vedrökta karrén en favorit. Men den ska vara skuren i riktigt, riktigt tunna skivor. Nästan så den bara smälter bort i munnen!  Tillåter vädret är det underbart att duka upp allt på altanen och sitta länge med ett glas vin och bara prata. Men annars är det inte helt fel att ställa fram allt i vardagsrummet och slå på en riktigt bra film eller serie.
Skulle kunna äta det här varje helg. Enkelt att variera är det också.
Vad kan du inte vara utan om ni äter plockmat?
Ni vet väl att ni även hittar mig på Facebook och Instagram? På Facebook får ni stenkoll på när bloggen uppdateras och på Instagram får ni ta del av en liten mer privat Linnéa. Bilder från mitt liv och min vardag med min familj.

2
Kommentera

Kokosmjölksglass med jordgubbar

vegansk glass
Hej i solen! Här skiner solen från en klarblå himmel och idag är jag och pojkarna hemma. De går egentligen veckan ut på förskolan innan det blir sommarlov. Men de var verkligen sååå trötta igår. Isac har varit lite hängig med feber i slutet av förra veckan (visade sig sen visst vara 3-dagarsfeber..) och Axel hade till och med påsar under ögonen igår morse! Eftersom jag kan styra mina dagar lite själv bestämde vi att dom skulle vara hemma med mig idag. Jag har försökt få undan lite jobb nu på morgonen och till lunch tänkte jag vi ska packa ihop hink och spade och åka till sjön och bada. Det tror jag blir en bra plan!
Alltså har ni testat att göra glass på kokosmjölk? Så sjukt gott! Ungefär som glassen jag tidigare gjort på banan och frukt, fast den här är snäppet godare om jag får säga det själt!
 
glass på kokosgrädde
Sen är den sådär himla rysligt enkelt att göra också. Plus att den är socker, gluten, ägg, laktos, mjölk, kött och typ allt annat som finns-fri också. Den innehåller verkligen bara två ingredienser, kokosmjölk och frysta jordgubbar. Du behöver ingen glassmaskin och den äts direkt när den är klar. Du behöver inte vänta på att den ska frysa till sig i flera timmar.
Perfekt att servera varma sommardagar när det kan vara svårt att få i barnen annat än just glass.
Isac har ätit så himla dåligt sen han blev krasslig i torsdags. Igår tror jag det var första riktiga middagen han åt. Men i morse ratade han frukosten. Så då tog jag och gjorde lite glass på kokosmjölk till mellis. Perfekt med massor av energi från kokosmjölken. Han hoppade igång efter bara en liten stund och blev på betydligt bättre humör!
 
glass på kokosmjölk
Jag tycker det är himla fint att kunna unna både mig själv och barnen något vi tycker är supergott men som ändå inte är onyttigt. Det är liksom en väldigt bra kombo! Självklart kan man ha i vilken fryst frukt man vill, men nu är ju verkligen jordgubbarna i säsong, så då tyckte jag det passade bra. Har massor av spännande smaker jag skulle vilja testa här framöver. Ett perfekt projekt för semestern känner jag!
Jag använde mig av Santa Marias extra krämiga kokosmjölk. Den delar sig inte utan allt är alltid krämigt och tjockt. Jag har nästan alltid den hemma och använder den i matlagning också. Och till denna glass var den helt perfekt!
sockerfri glass
Glassen mixas och äts på direkten. Får man av någon anledning glass över går det bra att frysa in den. När man sen ska äta är det bara  att låta glassen tina en stund, ha i en skvätt havremjölk eller vanlig mjölk och mixa till en krämig glass igen och äta på stört!
 
Kokosmjölksglass med jordgubbar: 
1 fp krämig kokosmjölk
300 g frysta jordgubbar
Lägg jordgubbar och kokosmjölk i en hög tillbringare och mixa till en krämig glass, ät direkt!
 
Jag hade en väldigt söt sorts jordgubbar, vill man kan man ha i lite banan, honung eller vanilj för mer sötma och jordgubbarna är mer åt det sura hållet.
bild:Linnéa Seidel

6
Kommentera

Barnkalas- ett par tips på vägen

barnkalas
I helgen hade vi barnkalas för Axel. Så i lördags fylldes hela huset med kalasglada barn och föräldrar. Så himla kul att det kunde komma så många och fira Axel som fyllt 5 år!
Det här med att anordna barnkalas är ju inte alltid det lättaste. Vi har ju dom förutsättningarna att vi bor i stort hus med jättestor tomt och våra barn fyller på sommaren. Alltså kan man ju alltid hoppas på fint väder så barnen kan vara ute och hoppa studsmatta, spela fotboll och springa av sig. Men jag kan säga att i vår lilla del av Sverige så spöregnade det i lördags. Så barnen fick vara inne och leka. Men det gick bra ändå. Många av barnen hade aldrig varit hemma hos oss så jag tror Axel tyckte det var kul att få visa upp hur han bodde då dom pratat väldigt mycket om det på förskolan under året som varit.
Vi hade som tur var dukat ute på altanen, så barnen fick komma ut och få ett litet bryt från leken medan vi fikade. Det blev toppen.
barnkalas
Både i år och förra året när Axel hade kalas hade jag dukat upp som en glasskiosk. Visst är det kul med en fin tårta och hembakade bullar. Men frågan är om barnen verkligen uppskattar det, med tanke på all tid eller pengar man lägger ner.
En stor glassbuffé å andra sidan. Det går alltid hem! Det tar inte så lång tid att förbereda och behöver inte bli så fasligt dyrt heller.
Nu finns det ju så många fina pappmuggar och skålar att köpa för en billig peng.  De här glassbägarna hittade jag på DollarStore. Massor med glass och andra goda tillbehör fick plats i dom!
 
barnkalas
Jag köpte glassbyttor med tre smaker i varje (kan säga att jordgubbslgassen var helt klart mest populär, ett litet tips sådär). I en trälåda
la jag frysklampar och ställde sedan glassen på dom. Då höll som kylan mycket bättre. Sen hade vi olika sorters sås, strössel och maränger. Man fick välja på strut eller bägare.
Vi hade även en stor skål med vattenmelon skuren i bitar och så klart jordgubbar.
barnkalas
Eftersom vi nu blev inomhus tänkte jag att vi kanske skulle ha någon uppstyrd lek, men barnen hade verkligen så roligt med varandra. Sprang och lekte med ballonger jag blåst upp och lagt runt i hela huset och lekte med alla leksaker som vi har hemma. Eftersom många av barnen går ihop på förskolan där dagen ofta är väldigt styrd så tyckte nog dom det bara var så kul att få ett par timmar att leka helt fritt.
Men jag tänkte ändå passa på att tipsa om ett par saker som underlättar när du ska ha kalas för lite mindre barn:

  • Slit inte ihjäl dig i köket och baka 7 sorters kakor. En enkel tårta, en sorts kaka och massa frukt duger bra. Eller gör som vi, servera glass med massa goda tillbehör.
  • Bjud gärna in föräldrar och småsyskon att stanna. Det går kanske åt lite mer fika och kaffe, men å andra sidan blir ni fler vuxna som kan hålla ett öga på barnen.
  • Finns möjligheten, var ute! Bor du i lägenhet kanske det finns någon fin park i närheten. Eller om du har någon vän eller släkting med stor och fin trädgård där barnen kan leka runt.
  • Kan ni inte vara ute och du bor trångt? Hyr en gymnastiksal eller liknande, Det brukar inte kosta många hundralappar och barnen kan härja fritt. Och inte behöver du storstäda hemmet innan och städningen efter brukar vara väldigt enkel.
  • Låt kalaset vara lite ouppstyrt. Men ha en lek eller två som reserv ifall det blir för hög ljudnivå eller bråkigt med den spontana leken. Då kan man behöva gå in och bryta. Istället för att bråka och förmana barnen blir det mycket roligare för alla att bryta av med en enkel lek,
  • Se till att ha mycket att dricka! Barn som leker och stojar blir törstiga.
  • Och ha ett par extra toarullar hemma. Barn som dricker mycket, kissar mycket. Herre jisses va med toapapper som kan gå åt!!
  • På flera sidor läste jag om att den klassiska fiskedammen är helt ute och det är skattjakt som gäller nu. Men jag kan säga att när jag bara så yppade ordet fiskedamm stod alla barn tysta på ett fint led inom 30 sekunder. Orkar du göra iordning en spännande skattjakt, absolut. Himla kul Men den klassiska fiskedammen fungerar fortfarande!

 
barnkalas
En stor burk med tappkran är perfekt att ha på barnkalas. Då kan barnen enkelt själva gå och ta vatten om de blir törstiga!
Har du några bra tips när det kommer till barnkalas? Dela gärna med dig 🙂

3
Kommentera

Shish kebab

kebabspett
Äntligen är det fredag och idag tänkte jag passa på att bjuda er på ett himla gott recept som passar perfekt såhär till fredagsmyset. Nämligen Shish Kebab. Jag har ju gjort kebab som man hyvlar men det tar ju lite tid och det är ju kul att kunna variera sig.
Små fina kebabspett gör man enkelt antingen i ugnen eller på grillen. De blir ju godast på grillen men ibland funkar det helt enkelt inte att grilla, då kan man ta till ugnen.
Jag har ju som jag tidigare nämt, ibland svårt att få vår 5-åring att äta. Men det här gick hem. Trotts att kebabspetten var fullproppade med sånt där grönt (persilja). Jag var nämligen så fiffig att jag mixade alla kryddor och lök till en slät massa, så inga små petiga barnögon skulle se att det var bitar av persilja i.
kebab-3
Receptet är enkelt och kebabbspetten fick en himla fin, kryddig smak. Vill man kan man ha i lite chiliflakes för att få lite hetta i kebaben, det är helt en smaksak!
 
Shish Kebab;
600 g nötfärs
1 ägg
1 lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl grovhackad persilja
2 tsk spiskummin
1/2 tsk vanlig kummin
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
Lägg ägg, grovhackad lök, vitlök, persilja, spiskummin, kummin och citronsaft i en bunke. Mixa med mixerstav till en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Rör i köttfärsen och blanda väl. Slå köttfärsen i bunken ett par gånger så all luft pressas ut. Forma till ca 10 färsrullar och trä upp på var sitt spett.
Grilla spetten eller kör dom i ugnen på 200°C i cirka 30 minuter, vänd efter halva tiden.
Ett tips om du kör i ugnen:
Lägg kebabspetten på ugnsgallret, ställ en plåt klädd med folie under, då kan köttsaften lätt droppa av där och du får fina kebabspett.
Till kebabbspetten serverade jag en supergod hasselbackzucchini och min bästa fetaoströra. Men recept på dessa kommer senare!
 
Nu önskar jag er alla en superhärlig fredag!
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Nutellabollar gjorda på hemgjord nutella

 nutellabollar
Gick igenom lite gamla bilder idag och upptäckte att jag ju inte delat med mig av det här helt fantastiska receptet på nutellabollar. Alltså dra mig baklänges va gott! Typ som chokladbollar, fast  kanske tusen gånger godare. Det är ju ändå nutella i liksom. Och det allra bästa med detta recept, det är ju att om du gör helt egen nutella, ja då är de inte så värst onyttiga. Bara fullproppade med härlig energi från nötter och kokos. Alltså perfekt att ta till på eftermiddagen sådär i 15-klippet när man börjar bli lite hungrig och väldigt sötsugen. Problemet är väl mest att det är stört omöjligt att bara äta en….
nutellabollar
Jag har inte gjort det här receptet på superlänge men måste absolut göra en omgång snart! Perfekt nu när det blir sommarlov och barnen gärna vill fika lite hemma eller man ska ha med fika till stranden eller så. Då gillar jag att kunna bjuda på något som är gott, men ändå inte fullproppat med socker. Tack vare all energi i bollarna mättar de även lite också. Himla bra!
 
Nutellabollar, ca 20 st:
4 dl havregryn
1 dl kokos
1 dl hasselnötter
1 dl nutella
1 1/2 msk kakao
1/1 tsk vaniljpulver
3-4 msk mandelmjölk
Lägg alla ingredienser förutom mandelmjölken i en matberedare. Mixa till en grynig massa. Tillsätt mandelmjölken, lite i taget tills du får en lagom kladdig deg. Du kan eventuellt behöva tillsätta mer, det beror lite på hur mycket vätska havregrynen suger upp.
Forma till bollar och rulla i hackade hasselnötter. Låt stå kallt minst 30 minuter. Förvara sedan i en lufttät burk i kylen.
V
 
hemgjord nutella
Vanlig köpe-nutella innehåller massor med socker, men gör du hemgjord nutella får du en härlig nötcreme som kroppen bara mår bra av. Ja om du inte är nötallergiker så klart 😉 Här hittar ni mitt recept på hemgjord nutella.
bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera