Chicken nuggets

chicken nuggets
Upp med handen alla som ibland har svårt att få i barnen middag!
Japp, det var väl ungefär alla va? Oftast äter båda barnen bra med mat här hemma, men i bland kan dom kinka lite. Perioder då de är mindre matglada brukar jag smyga in lite roligare rätter då och då än den vanliga fisken i ugn och kycklinggrytan,
Istället kan man prova att göra egna fiskpinnar, eller varför inte som idag, egna chicken nuggets. Det tar sin lilla stund att stå och panera. Men å andra sidan sköter de sig helt själva i ugnen och blir där klara på ett litet kick! Så i slutändan tar det inte så lång tid att laga.
Låt gärna barnen vara med och göra såsen, det brukar alltid vara roligare att äta den mat man själv lagat.
Dessutom blir ju hemgjorda chicken nuggets så mycket nyttigare än de färdiga man kan köpa. Och väldigt mycket godare!
chicken nuggets
Till mina chicken nuggets gjorde jag en superenkel currydipp som passade ypperligt till kycklingen.
Jag använde mig av pankoströbröd istället för vanligt. Det ger liksom en lite krispigare yta vilket man är ute efter då man inte friterar dessa utan bara ugnsbakar.
 
Chicken nuggets med currydipp:
2 stora bröstfileér av svensk kyckling
2 ägg
vetemjöl
pankoströbröd
Skär kycklingen i mindre bitar, Försök att få dem så jämnstora som möjligt.
Ha upp mjöl i en skål, knäck i äggen och vispa upp i en annan och ha sist upp pankoströbröd i en tredje.
Doppa kycklingbitarna först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg i en ugnsfast form. Ugnsbaka i 200°C i cirka 10 minuter eller till kycklingen är helt klar och börjat få färg.
Är kycklingen genomstekt med inte fått så mycket färg kan du slå på grillfunktionen på ugnen en stund för att få lite fin yta. Du behöver inte vända på kycklingbitarna.
1 1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
2 msk curry
salt
svartpeppar
flytande honung
Blanda samman majonnäs, crème fraîche, curry, salt och peppar.. Ha i en droppe honung, bara för att få lite sötma i såsen.
Till chicken nugats kan det vara gott med friterade strips eller varför inte sötpotatisstrips i ugn.
 
Vad brukar du ta till för knep när barnen är dåliga på att äta mat?
bilder:Linnéa Seidel

10
Kommentera

Tacopaj

tacopaj
Hej måndag och en härligt ny vecka! Här skiner solen och det är varmt och skönt även om det blåser lite. Men det kändes hoppfullt när barnen kunde åka till förskolan iklädda shorts idag. Då är sommaren nästan här va?
Idag tänkte jag det kunde passa fint med ett recept på tacopaj. Vi äter tyvärr paj lite sällan hemma, vilket är synd, för det är ju så gott! Just tacopaj burkar vara en sådan där sak som går hem hos både stora och små.
Tacos är ett ypperligt tillfälle till att smyga i lite bönor eller linser i matlagningen utan att barn (eller vuxna för den delen…) märker det. Jag drygar ofta ut tacoköttfärsen med mosade svarta bönor. Det blir himla gott, det är bra för dig (bönor och linser innehåller långsamma kolhydrater som hjälper till att hålla blodsockret på en låg och bra nivå), det är billigt och enligt mig, väldigt gott! Och barnen brukar aldrig märka att jag har haft i det.
tacopaj
Pajskalet är detsamma som jag använde till västerbottenostpajen. Himla enkelt och smidigt recept som jag alltid lyckas med! Se bara till att ha kallt smör och snabbt arbeta ihop degen. Dock brukar jag inte förgrädda skalet när jag gör just tacopaj.
 
Tacopaj:
800 g köttfärs/vegofärs
ca 300 g svarta bönor
2 påsar tacokrydda
400 g krossade tomater
1 paprika
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
tomater
Bryn köttfärsen, tillsätt avrunna, svarta bönor och mosa lätt med en gaffel. Tillsätt tacokrydda och krossade tomater. Låt allt puttra en stund så lite av vätskan kokar bort.
Klä en springform med pajdegen och ha y fyllningen. Skär paprikan i ringar och lägg på färsen. Blanda crème fraîche och riven ost. och fördela över köttfärsen. Halvera körsbärstomater och tryck i.
 
Grädda i 225°C i cirka 25 minuter. Servera med en härligt god sallad och salsa.
 
bild:Linnéa Seidel

8
Kommentera

Veckans mat

vegetarisklasagne
Dags att starta igång en ny härlig vecka med massor av tillfällen att äta smaskig mat! Om ni inte riktigt känner så utan vill ha lite tips och idéer på vad ni kan äta i veckan, så kommer här veckans mat:
Först ut är ett supergott och enkelt recept på vegetarisk lasagne. Fullproppat med nyttigheter och väldigt enkelt att göra!
fisk i ugn
Man kan verkligen inte ha för många recept på olika varianter av fisk i ugn! Just den här är en av mina favoriter. Tina laxfiléer, ha på färskost. In i ugnen, smaksätt sedan med lite extra färska örter. Det är snabbmat helt i min smak!
pasta med köttfärsås
Spagetti med köttfärsås, det går alltid hem hos mina barn! Här är en variant där jag blandat i både morötter och linser i färsen. Det blir en himla god smak tycker jag!
 
linssoppa
Soppa på torsdag är lika heligt som tacos på fredag. Eller?
Hur som så piggar en härligt gul linssoppa upp vilken torsdag som helst!
 
taco kryddad kyckling
Tacos på fredag var det ja. Men det behöver ju inte innebära det traditionella, man kan ju också variera sig. Som tacokyckling i ugn. Superenkelt och väldigt gott. Perfekt fredagsmat!

0
Kommentera

Filmjölkslimpa

filmjölkslimpa
Hur ljuvligt är det inte att vakna upp till en ledig fredag och solen skiner!? Och till frukost kunde jag plocka fram en härlig filmjölksklimpa jag gjorde i veckan. Jisses så skönt det är att ta helg redan på fredagen!
Pojkarna har precis dragit igång fredagsdiscot till finallåtarna i melodifestivalen. Är era barn också tokiga i dom!?
Igår var vi iväg och sprang blodomloppet i Uppsala. Det här med löpträning är inte alls min grej. Men har harvat på med mina intervaller under våren för att få upp konditionen och det har verkligen gett resultat! Jag orkade utan problem springa de 5 kilometrarna utan att stanna en enda gång. Jag trodde jag skulle stupa i mål och vara så flåsig att jag inte skulle kunna prata på en timme, men mitt prat fungerade precis lika bra som vanligt 😉
Jag är inte alls van att springa så idag känns det allt lite i fotlederna och knäna.
filmjölkslimpa
Att baka filmjölkslimpa tycker jag är himla smidigt! Man bara rör ihop massa ingredienser, har i filmjölk och sen in i ugnen en dryg timme. Klart! Så har man två härliga limpor hembakat bröd. Som inte behöver jäsa och som nästan alltid lyckas!
Sen gillar jag verkligen den här sortens bröd. Lite grövre, mera tuggmotstånd och massa smak.
filmjölkslimpa-5
Jag har tidigare lagt ut en del recept på olika bröd utan jäst,
-Enkelt bakpulverbröd
-Filmjölkslimpa med lingon och rödbeta– glutefri
-Scones
-Filmjölkslimpa
Men den här gången testade jag en variant som min mamma brukar göra. Jag ändrade bara om lite, lite i receptet och jag tyckte det blev himla gott!
Filmjölkslimpa, 2 st:
1 L filmjölk
1 dl lingonsylt
1 dl russin
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl rågkross
3 grahamsmjöl
4 1/2 dl binkelmjöl
Blanda samman allt i en stor bunke. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt. Grädda i 200 °C i cirka 1 1/2 timme längst ner i ugnen.
När brödet svalnat, skär i skivor och lägg i frysen. Perfekt att ta upp ett par skivor till frukost, mellanmål eller som kvällsmacka 🙂
 
Bilder:Linnéa Seidel

5
Kommentera

Rabarberkaka

rabarberkaka-2
I denna ljuva rabarbertid..
Alltså är det inte underbart när rabarbern ploppar upp och man kan göra den första rabarberpajen eller rabarberkakan?! Mina två rabarberplantor jag har står lite dumt till, så jag brukar få vänta på mina rabarber. Men nu när vi kom hem efter semestern på Cypern hade de minsann kommit upp rejält! Så det var bara att börja skörda!
rabarber
Jag har märkt att rabarbersäsongen är på gång, för här på bloggen söks det efter rabarberrecept som aldrig förr!
Här kommer en lista på fler härliga rabarberrecept:
Rabarbermuffins med havregrynssmul ligger högt i topp.
-Men missa inte receptet på rabarberpaj
-Eller receptet på rabarbersaft!
-Har ni testat rabarbergröt? Det är himla gott!
-Kanske små mini-pajer med rabarber och jordgubb?
rabarberkakaMen nu till receptet på denna rabarberkaka. Själva grundreceptet är ett riktigt gammalt recept. Nämligen från Sebastians gamelmormor Ragnhild. Och från början är det en äppelkaka. Men jag har provat att byta ut äpplena mot både rabarber, hallon och päronhalvor. Och det blir lika gott varje gång!! Förutom att kakan blir väldigt god så är den superenkel att göra och det är väldigt få ingredienser i den. Hur bra är inte det liksom!
Så ut och plocka lite rabarber, om du inte själv har finns det säkert någon vänlig själ som delar med sig av sina, dom växer ju som ogräs!
Rabarberkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smält smör
ett gäng stjälkar små fina rabarber
strösocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form, det blir en ganska trög smet (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Skär rabarbern i tunna strimmor och placera ut över smeten. Strössla socker över.
Grädda i 180 °C i 25-30 minuter. Låt hellre kakan bli för kladdig än torr.
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera