Chokladbollens dag

chokladbollstårta
Vad är det för dag idag? Är det en vanlig dag? Nej det är ingen vanlig dag för det är faktiskt chokladbollens dag, hurra, hurra, hurra!
11 maj är alltså chokladbollens dag, jag älskar verkligen alla dessa temadagar som ploppar upp. Alltid finns det liksom någon anledning att fira ju! Och så klart ska den älskade chokladbollen ha en helt egen dag, hur vore det annars!
Känns som om vi kommer att få lite svårt att få tag på chokladbollar här på Cypern just idag. Men vi smaskade ju cholkadbollstårta när Sebastian fyllde år i dagarna tre, så vi kanske klarar oss ändå 🙂
I dag tänkte jag passa på att plocka fram lite härliga recept på chokladbollar som finns här på bloggen. Först ut är ju så klart chokladbollstårtan som gjorde total succé förra veckan. Både hemma och på nätet.
pepparkakschokladbollar
Ibland kan det vara kul att testa något nytt, Till förra julen gjorde jag chokladbollar med pepparkakssmak. En kul och lite annorlunda variant. Som passar precis lika bra att göra i maj som till jul.
 
chokladbollar
Sen har vi ju den klassiska chokladbollen. Den som aldrig blir omodern och som man kan lite blint på är supergod! Bäst på chokladbollar är Sebastian här hemma. Kanske är det för att han alltid följer receptet till punkt och pricka och inte håller på att ändra massa saker…?
 
Happy chokladbollens dag på er alla! Nu ska jag ge mig ut och sola lite igen här på härliga Cypern!

0
Kommentera

Vegetarisk lasagne

vegetarisklasagne-3
 
Receptet på vegetarisk lasagne är något som hängt med i många år. Det är ett recept som mamma brukade göra när jag bodde hemma. Som det brukar vara med recept man haft länge har jag ändrat lite här och lite där vartefter. Men själva grundtanken, att använda keso istället för ostsås är den samma. Eftersom du inte behöver hålla på och koka en bechamelsås och du inte har någon köttfärs att steka går det himla fort att förbereda denna vegetariska lasagne.
Använd gärna en riktigt smakrik ost, det gör hela skillnaden!
Jag använde bönpasta istället för lasagneplattor den här gången, mest för att jag inte hade några lasagneplattor hemma. Men använd gärna färska lasagneplattor, då går det riktigt fort att få klart denna middag! Både färska lasagneplattor och bönpasta har väldigt kort koktid och jag tycker det är himla smidigt att använda dessa 🙂
Vegetarisk lasagne:
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 fp krossade tomater
1 fp linser (färdigkokta på tetra eller i en konservburk)
3 dl mjölk eller grönsaksbuljong
1 stor burk keso
persilja
salt och peppar
1 fp färsk lasagne eller bönpasta
3 dl riven smakrik ost
Skölj och skär purjolöken i små bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs dem mjuka i lite smör i en större kastrull eller gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt fräsa en liten stund.
Blanda i krossade tomater, linser, mjölk eller grönsaksbuljong. Detta får nu koka ihop en liten stund. Ha i keso,, finhackad persilja, salt och peppar. Varva pasta och kesoröran i en ugnsfast form. Strö över ost och gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills pastan är helt klar och osten smält och fått fin färg.
En sallad på rivna morötter och solroskärnor är så gott att ha till!
Enkel, hemlagat mat när den är som bäst!
Är man mer sugen på en klassisk lasagne med köttfärs, ja då kan jag varmt rekommendera den här lasagnen. Den är liksom extra allt 🙂 Ett recept som alla älskar och jag har fått så himla många fina kommentarer om den. Väl värd att testa!
Bild:Linnéa Seidel

10
Kommentera

Chiapudding

chiapudding
Vi fortsätter väl med lite härliga frukosstips här på boggen! Snart kan jag få ihop till en hel, stor frukostspecial som täcker in typ alla områden av frukostbordet tror jag. Men gillar man frukost så gör man!  Näst ut är en klassisk chiapudding.
Fenomenet slog ju ner som en bomb här för något år sedan och ett tag var det det enda folk åt verkar det som. Jag är lite periodare, men jag gillar själva tänket. Att man gör iordning det på kvällen och det bara är att ta med sig burken i farten nästa morgon. Det är min grej det nu när jag jobbar.
chiapudding
 
Jag köpte vita chiafrön sist jag handlade, de smakar inte annorlunda än vanliga svarta. Dom är bara, vita. Och fungerar precis som de svarta. Man lägger dom i blöt, de sväller upp och du får dig en härlig pudding. Typ.
Jag smaksatte min chiapudding med blåbär och vanilj. Himla gott! Och till det min senaste variant av granola. Som tyvärr börjar ta slut… Dags att göra en ny omgång!
Chiapudding:
2 dl havremjölk
1/2 dl blåbär
2-3 msk chiafrön
vaniljpulver
Lägg havremjölk och blåbär i ett litermått. Mixa slätt med mixerstav. Häll i chiafrön och vaniljpulver. Blanda väl. Ha upp på en burk eller i ett glas. Låt stå i kylen över natten. Om du har  möjlighet, rör om efter cirka en timme.
Servera med färska bär och granola.
Frukosten är serverad!
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Veckans mat

gulasch
 
Ny vecka i morgon med massor av härliga tillfällen att äta god vardagsmat! Först ut en helt fantastisk gulasch som jag gjorde för någon vecka sedan. Låt den puttra redan på söndagen, så är det bara att värma på den på  måndagen och middagen är klar på ett litet kick!
 
skaldjurspasta
 
Supersnabb skaldjurspasta gjord på färsk pasta, smidigare och snabbare än så här blir det inte!
 
 
 
tacopizza
 
Tortillapizza, det tröttnar jag aldrig på! Så enkelt att göra och lätt att variera! Det här receptet är på en tacopizza, en klar favorit!
 
halloumisallad
 
Sallad, sallad, sallad. Jag älskar verkligen alla varianter av sallad. Här hittar ni fyra varianter på sallader, den ni ser på bilden, halloumisallad är min favorit!
 
hel laxsida
 
Grillsäsongen är här på riktigt! Bjud in grannarna till en härlig grillkväll och bjud på grillad laxsida!

2
Kommentera

Filmtips-Burnt

filmtips-burnt
 
Idag tänkte jag passa på ett smyga in ett litet fimtips här på bloggen. Något jag älskar är mat-filmer. Att se hur passionerade folk kan vara kring matlagning och bakning, det inspirerar verkligen!!
Då och då dyker det upp filmer på temat, den jag såg sist var filmen Chef. En lättsam historia om en kock, ett barn och en food truck.
Näst ut på samma kategori är filmen Burnt, med ögongodiset Bradley Cooper som huvudrollsinnehavaren. En kock som hade en lysande karriär men som med hjälp av droger och annat förstört allt. Men nu är han tillbaka, nykter, ren och redo att fånga ett gäng stjärnor på Michelin-himlen. En precis lagom film att drömma sig bort till en stund. Helt klart sevärd!
Har ni sett några bra mat-filmer den sista tiden?

0
Kommentera