Chokladbotten

chokladbotten
 
Här kommer som utlovat receptet på chokladbotten som passar till chokladbollstårtan jag gjorde till Sebastians födelsedag.
Det är en tung och rejäl chokladbotten som passar perfekt att göra lite högre tårtor med fastare fyllning av. Som chokladbollstårtan tillexempel. Eller kanske en tryffelfyllning. Eller ganache.. Ja ni fattar vilken slags tårta den passar till. Kanske inte en klassisk fluffig prinsesstårtebotten alltså.
Jag gjorde min tårtbotten i en rund, 15 cm form. Då får man en mindre men högre tårta vilket kan passa bra om man inte är så många eller bara vill ha en lite nättare tårta helt enkelt.
Chokladbotten:
2 dl mjölk
1 1/2 dl kakao
1 1/2 dl strösocker
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 knivsudd vaniljpulver
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Värm mjölken tillsammans med kakao och 1/2 dl av sockret. Vispa smör och resterande sockermängd (1 dl) pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget och fortsätt vispa. Blanda mjöl, vanilj, bakpulver och salt i en separat skål. Blanda i det växelvis med den varma mjölken i smörblandningen. Rör om väl. Häll upp smeten i en 15 cm bred, rund form klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter eller tills chokladbotten är klar.
Låt svalna helt på galler. Skär av ”toppen” så du får en rak kaka. Dela kakan i fyra lika stora bottnar.
chokladbollstårta
 
Fyll med chokladbollssmeten, täck med grädde som du blandat i lite marsansåspulver. Dekorera med färska rosor och torkade rosenblad.
En tårtbotten jag verkligen kan rekommendera att göra!
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Mon Amie

mon amie
 
Alltså jag vet inte vad det är med mig och den här serien från Rörstrand. Jag har suktat efter både muggar och tallrikar sen dom den uppdaterade servisen 2008, men aldrig fått tummen ur och köpa något. Bara namnet: Mon Amie!
Jag skulle kanske inte vilja ha hela servisen, men ett par muggar och någon tallrik skulle gärna få bryta av mitt annars ganska vita porslin hemma i köksskåpet. Tänk er att lägga upp en härlig feta- och vattenmelonsallad i sommar på den koboltblåatallriken. Eller bara ösa på med solmogna jordgubbar och vaniljglass!
Just nu är det faktiskt 25% rabatt på utvalda tallrikar hos designonline.se. Shoppar du via loppiShopping får du dessutom 5% tillbaka på allt du handlar där. Så nu vore det väl attans om jag inte kunde klicka hem något ur Mon Amie-serien!
bild: designonline.se

0
Kommentera

Chokladbollstårta

chokladbollstårta
I går var ingen vanlig dag, för igår var det Sebastians födelsedag. Hurra, hurra! Det blev ett väldigt lugnt firande hemma igår med bara vi i familjen. Lite god mat och så tårta så klart! Först hade jag tänkt att göra någon klassisk variant med kallon och vaniljkräm. Men så satt jag och sökte lite och såg att grejen verkar vara chokladbollstårta!
Och en av de saker Sebastian är riktigt grym på att baka är just chokladbollar! Mina blir aldrig så goda som de han gör. Så då tänkte jag, vad passar bättre att överraska med än en chokladbollstårta liksom!
chokladbollstårta
Jag gillar det här med att utsidan ser så vuxen och tjusig ut, medan insidan är så barnslig. För ibland kan man ju faktiskt känna så. Jag tyckte det passade bra till en 32-åring. Där utsidan ser vuxen ut, men ibland kan insidan fortfarande vara rätt barnslig 🙂
Jag kan säga att den gick hem hos både vuxna och barn, även om man inte behövde ta en sån stor bit då det blev väldigt mastigt.
chokladbollstårta Till själva tårtan gjorde jag chokladbottnar. Jag har sett att många gör chokladbollstårta av bara chokladbolsssmet, men jag tyckte det kändes lite väl sött. En mörk, djup chokladbotten bröt av bra mot allt det söta i smeten. Recept på tårtbottnarna kommer senare i veckan, så håll utkik! 
Receptet på chokladbotten finns här!
Jag gjorde bottnarna i en 15 cm form, då blir det en högre tårta i fyra lager. Vill man inte ha en chokladbotten, går det lika bra att använda sig av ljusa bottnar.
Chokladbollstårta, fyllning:
150 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
5 msk kakao
3 1/2 dl havregryn
3 msk starkt, kallt kaffe
Vispa socker och smör mjukt. Tillsätt vanilj, kakao, havregryn och kaffe. Fortsätt vispa till en slät smet. Blir den lite för fast kan du tillsätta lite mer kaffe, det skall bli en bredbar smet.
Dela tårtbotten i 4 delar. Lägg upp första botten på ett fat. Bred ett lager fyllning. Lägg på nästa botten och upprepa med resten av smeten och bottnarna.
Tårtan har jag sedan täckt med ett lager grädde.
Blanda i ca 1-2 msk marsansåspulver till 5 dl grädde. Då blir den lite fastare och det blir snyggare när du spacklar tårtan med grädden.
Jag kan verkligen rekommendera denna tårta till någon som älskar chokladbollar och sötsaker. Eller till barnkalaset!
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Granola

granolaJag som aldrig varit någon riktig frukostmänniska har efter två föräldraledigheter helt enkelt blivit en frukostälskare och förstår inte alls hur jag förut kunde klara mig ända till lunch utan att äta något! Jag är verkligen en periodare när det kommer till frukost och efter en lång vinter med alla sorters gröt man kan tänka sig har jag gått över till att vara sugen på granola eller müsli i alla dess former. Till chiapuddingen jag tar med som frukost till jobbet passar det fint med lite granola, på kvällen är det gott att ta en mugg med iskall havremjölk och någon matsked hemgjord granola. Stillar sötsuget och då håller dig mätt på alla bra fetter som finns i nötter och frön.
Det finns ju hur många varianter på granola och müsli som helst, men jag gillar när det är mycket frön, nötter och russin. Sedan brukar jag dryga ut med dinkelflingor. Dom är lite hårdare än havregryn och håller sig bättre i tex mjölk eller fil. Det blir inte sådär geggigt som det annars lätt blir.
Det fina med att göra sin egna granola är ju att man kan smaksätta den precis hur man vill! Nu sist var jag sugen på kardemumma och vanilj, men annars är det gott med kakao eller varför inte kanel/ingefära!
En stor burk granola:
200 g cashewnötter (naturella)
100 g mandlar
100 g hasselnötter
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl hela linfrön
2-3 dl dinkelflingor
3 msk kokosolja
kardemummakärnor
vaniljpulver
1 dl russin
Hacka nötterna i lagom stora bitar. Blanda nötter och frön i en bunke tillsammans med dinkelflingorna.  Smält kokosoljan. Mortla sönder kardemummakärnorna och blanda dem tillsammans med vaniljpulvret i den smälta kokosoljan. Blanda i detta i nöt och fröblandningen, rör om väl. Fördela allt på en plåt. Rosta granolan på 175°C i cirka 30 minuter. Blanda om ett par gånger och se till så inget bränns. Låt det svalna på plåten. Blanda i russin och ha upp på en fin burk.
En annan lite enklare variant på müsli hittar ni här.
Goda frukostar och mellanmål som det passar utmärkt att strö ett par skedar granola över:
Overnight oats
Frukostsmoothie
Fruktröra
Frukostskål

 
bild:Linnéa Seidel
 

0
Kommentera

Veckans mat

biff med broccoli
Har ni haft en fin valborg och första maj? Laddat lite solenergi i helgen kanske? Det har vi 🙂 Så nu är vi redo för en ny vecka och därför tycker jag det passar bra att presentera veckans mat!
Först ut är en biffgryta med broccoli, vattenkastanjer, bambuskott och sesamfrön. Så galet god! tomatsås med linser
En enkel tomatsås har räddat mig många gånger! Som idag tillexempel. Då vi hade det helt handlat hemma och vi egentligen skulle iväg på lunch. Men nu blev det inte så. Då fick jag ta till denna perfekta, mättande tomatsås. Gjord på  linser, morötter och krossade tomater.räksoppaDen här räksoppan är en riktig klassiker. Många varianter far runt på internet, men det här är min variant. Den går superfort att göra och brukar alltid vara uppskattad!
kycklinggryta crock pot
Kycklinggryta i smakrik ajvarsås. Gör den enkelt i din Crock-Pot eller i en gryta på spisen!
minitacopajerTacos på fredag är för många det ultimata fredagsmyset. Här har jag gjort små tacopajer, ett lite roligare vis att servera den klassiska tacon på!
Ha en riktigt fin vecka nu alla kära läsare 🙂
 

0
Kommentera