Glad Valborg på er alla!
Här skiner solen just nu så man kan alltid hoppas att det fina vädret kommer hålla i sig till kvällen.
Har ni inte planerat kvällens efterrätt tänkte jag passa på att tipsa om ett gäng desserter som går supersnabbt att slänga ihop. Perfekt för en spontanmiddag med grannarna eller om man bara inte vill stå i köket hela dagen!
Först ut är smördegshjärtan med nutella och jordgubbar. Så enkelt men livsfarligt gott!
En supersnabb variant av cheesecake som du bara varvar i ett fint glas. Enklare än så blir det nästan inte!
Frasiga äppelrutor med glass och kolasås. Det är ju nästan för barnsligt gott!
En lite mer syrlig och fräsch dessert blir den här citrusdesserten med lemon curd, digestive och grädde. Hinner du inte göra egen lemon curd finns det att köpa på närmaste mataffär!
Är du inte så förtjust i desserter? Eller försöker du hålla dig borta från sötsaker. Eller orkar du helt enkelt inte göra någon dessert? Testa då att göra de här chokladdoppade fikonen. Kola-söta fikon tillsammans med mörk choklad. Hur gott som helst till kaffet!
Hej FREEEDAG! Så underbart med lite helg (säger hon som arbetat första hela jobbveckan sen påsk och är ledig fredagar…) Men det var bara så skön känsla i morse när jag vaknade! Pojkarna har nästan varit sams hela förmiddagen, jag har hunnit träna en sväng och nu ska jag strax ta en dusch innan det bär av in mot biblioteket för en spontan date med Axel och Isacs två föreskolekompisar.
Men tänkte passa på att tipsa om ett superenket recept som passar nu till lediga helgmorgnar, nämligen bananpannkakor.
Även om det ekar tomt här hemma brukar det för det mesta finnas ägg och bananer hemma. Och det är allt som behövs för att få till ett gäng bananpannkakor. Ett plus är ju att om man inte steker dom i smör, utan kokosolja så blir de både gluten och laktosfria! Fast jag tycker det är så mycket godare att steka i smör, så jag gör alltid det 🙂 Jag har provat hur många recept som helst på bananpannkakor när jag varit hemma och mammaledig och efter många olika försök tycker jag det här har gett mig bäst resultat.
Nu önskar jag er alla en riktigt härlig start på helgen!! Bananpannkakor:
4 ägg
2 mogna bananer
smör eller kokosolja att steka i
Mixa ägg och banan i en skål. Hetta upp smör eller olja i en pannkakaslagg och stek pannkakorna på medelvärme. Jag tog ca 3/4 dl per bananpannkaka och stekte på medelvärme. Låt pannkakan stelna lite på ovansidan innan du vänder den. Jag serverade keso och färsk frukt till bananpannkakorna. En riktigt hit tyckte stora som små!
Ett himla bra sätt att få i sig lite extra grönt är att göra en riktigt green smoothie, ja eller en grön smoothie som vi kanske skulle säga på svenska, men det låter ju inte lika gott tycker jag! Ibland kan det ju vara svårt att få i sig den mängden grönt genom att bara äta spenat, ruccola eller grönkål rakt upp och ner. Men mixar man allt, tillsätter lite banan för sötma, ja då är det inga problem alls att få i sig mängder av bladgrönt tycker jag.
Nu är jag ingen sådan person som tror på att juicefasta flera dygn. Eller byta ut måltider mot juice. Men som ett komplement, en del av frukosten eller som ett gott mellanmål.
Eftersom du tillsätter lite banan så den en fin sötma. Så har man tur kanske även barnen gillar det. Ett perfekt sätt att få i dom extra grönsaker!
Mixar man i lite is på sommaren kan det bli en riktigt fräsch törtstsläckare!
Jag hittade ett gäng riktigt fina och saftiga apelsiner på mataffären så jag pressade i saft från dom, lite ingefära för att få lite sting, havremjölk för att få till en len och drickbar konsistens, banan för lite sötma och sen massor av bladspenat och grönkål!. Grönt, fräscht och så gott!!
Dock har jag insett att jag behöver investera i en bättre stavmixer eller blender. Att mixa de där grönkålsbladen kräver lite kraft och min mixer har börjat gjort sitt nu. Så har ni något bra tips på en stark och bra stavmixer/blender får ni gärna dela med er! Green smoothie, två glas:
saft från 1 apelsin
finriven ingefära efter smak
1 mogen banan
3-4 nävar bladspenat och grönkål
havremjölk
Dela apelsinen och pressa saften ur den. Finriv ingefära (eller ta ingefärspulver om du har det hemma). Lägg apelsinsaft, riven ingefära, banan och bladgrönt i en hög tillbringare. Tillsätt lite havremjölk. Mixa till en slät massa. Späd med mer havremjölk tills du fått önskad konsistens.
Vill du få en riktigt svalkande green smoothie, mixa i några isbitar också.
Andra goda smoothies du borde kolla in: Barnens bästa smoothie Grönkålssmoothie Frukostsmoothie Nutella och bärsmoothie
bild:Linnéa Seidel
Nu är vinnaren utsedd i den fina Crock-Pot-tävlingen!
Det är Johanna Forsgren som knep hem vinsten med den här fina motiveringen: ”Om jag hade turen att vinna skulle jag laga en god kycklingrätt! Jag skulle vilja återuppleva riktigt mör kyckling med marockanska smaker så som jag åt för många år sedan när jag satt på en takterrass mitt i Marrakesh med utsikt över torget Djemaa el Fna. Jag har försökt att laga detta flera gånger men har inte riktigt lyckats få det sådär saftigt och gott, men det skulle nog en Crock pot klara galant! Och för en ganska nybliven mamma så är det ju makalöst skönt när maten så gott som lagar sig självt så man kan fokusera på att gosa och leka med sin lille bebbe istället för att stå vid spisen. Tack för en bra och inspirerande blogg, nu håller jag tummarna för att turen är med mig i den här tävlingen :)”
Så kul att ni var många som ville vara med att tävla!
Idag tänkte jag bjuda er på en riktig klassiker, nämligen ananaspaj. Ett recept jag bakat efter hur länge som helst nu känns det som. Tyvärr kan jag inte alls ta åt mig äran för själva receptskapandet, men visst är det lite kul när man smakar något gott hos någon. Som man sedan får receptet på. För varje gång man lagar eller bakar det sen så tänker man ju lite på den personen.
Min mamma har en sådan där klassisk receptbok, svart med röd rygg som hon fyllt med massor av recept genom åren. Och också använt som en liten dagbok. Så vid många recept finns det någon liten anteckning om hur livet var just när det receptet nedtecknades. De första anteckningarna är nog från mitten på 80-talet, innan jag är född någon gång. Sen finns det små noteringar genom hela vår uppväxt om hur vi barn mår, hur dom har det på jobbet, vilka djur som finns i familjen, vänner och familj. Mamma kan tillexempel leta fram Lenas godaste matbröd och säga saker som:
Ja just ja, det var när vi var hos henne och fikade det här brödet det började snöa så förskräckligt att vi inte knappt tog oss hem!
De flesta recept får liksom en liten större innebörd än bara deciliter mjöl hit och matskedar socker dit. Jag tycker det är en himla fin grej.
Ungefär lite som den här bloggen också blir.
Det är så kul att gå tillbaka i bloggen och läsa små anteckningar om hur livet var. Innan hus, barn, hund och företag. Hur livet förändras i takt med allt detta kom in i våra liv.
Men nu tillbaka till pajen! Det här receptet hittar man på lite varstans i lite olika tappningar. Och det är ofta ett recept jag får höra att folk bakat från bloggen och tycker mycket om. Så det är ett välbeprövat recept som bakats många gånger.
Jag har själv provat att göra om det lite, som i den här pajen, med blåbär och vit choklad. Jag har även bytt ut ananasen mot hallon någon gång. Och det gick superbra det med.
Själva pajskalet är en sådan där enkel variant där man smälter smör i en kastrull och sedan rör i socker, mjöl och bakpulver. Jag älskar sådana enkla grejer! Helenas ananaspaj: Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil, blanda sedan ananasen med resten av fyllningen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.
Servera med en riktigt god vaniljglass! Har du något kärt recept som du fått av någon?
bild:Linnéa Seidel