God morgon alla läsare,
Förra veckan la jag ut på Instagram att jag skulle låta min Crock Pot laga maten medan jag åkte och jobbade. Många av er blev antingen nyfikna på vad ens en Crock Pot var och en del var sugna på att få lite fler recept som passar att göra i en slowcooker.
Så idag tänkte jag ge er ett supersmidigt recept på kycklinggryta i Crock Pot.
En Crock Pot är en slags slowcooker, en maskin som på låg temperatur lagar din mat under en längre tid. Som ett långkok, fast du behöver inte passa att det bränner vid eller kokar torrt. Ett himla smidigt köksredskap som jag använder ofta! Soppor, olika slags grytor, julskinka, risgrynsgröt ja allt kan man göra i den!
Och den här veckan ska ni hålla extra utkik, för jag kommer nämligen ha en liten tävling fram emot helgen där du kan vinna just en Crock Pot! Så håll koll!!
Men nu till kycklinggrytan, jag tycker det är lite svårt med kyckling då den lätt går för länge och kokar sönder. Även om det inte är något fel på pulled chicken, så är man ute efter en kycklinggryta så vill man ju ha just kycklinggryta. Så den här gången provade jag att lägga i kycklingbitarna frysta och lät sedan crock potten gå i 6 timmar på låg. Och köttet blev perfekt. Inte för sönderkokt men precis sådär lagom mört som man vill ha det. Jag använde åter igen kycklinginnerfilén, men tar du en vanlig bröstfilé skulle jag nog dela den i två, eller låta grytan gå en timme längre.
Det här blev en riktig snabblagad gryta, med minimalt av förberedelser. Jag använde en burk ajvar som smaksättning, det fina med ajvar tycker jag är att det inte behövs så jättemycket fler kryddor. Lite färsk persilja och citron i slutet brukar lyfta rätten till nästa nivå.
Kycklinggryta i Crock Pot:
700 g innerfilé av kyckling
15 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 burk mild ajvar
2 dl röda linser
4 dl grönsaksbuljong
salt & svartpeppar
saft från 1/2 citron
färsk persilja/timjan
Skär purjolöken i tunna skivor, krossa och hacka vitlöken, skär ner zucchinin i mindre bitar. Lägg kyckling, purjo, vitlök, zucchini, ajvar, linser, grönsaksbuljong, salt och peppar i crock pott-grytan. Rör om och sätt värmen på låg och timern på 6 timmar.
Smaka av med citron och finhackad persilja eller timjan när grytan gått klart.
Har man ingen Crock Pot går det ju så klart bra att göra maten i en gryta på spisen.
Hur underbart är det inte att komma hem och maten redan är klar efter en arbetsdag!? Riktig lyx!
Bild:Linnéa Seidel