Gyros

gyros-3
Woop, woop. Det är fredag idag!! Jag och pojkarna är alltid lediga på fredagar, himla skönt att tjuvstarta helgen en dag tidigare! Dagen till ära så skiner ju solen från en klarblå himmel och båda pojkarna tog sovmorgon i morse. Kan helgen liksom starta bättre?
Och idag tänkte jag tipsa om den ultimata fredagsmysmaten, nämligen hemgjord gyros! Det går supersnabbt att göra (i stil med tacos) och det går att variera i det oändliga!
 
gyros
 
Jag brukar göra på kyckling, tycker oftast det blir godare än på fläsk, men det är ju helt en smaksak. Till kycklingyros brukar jag använda innerfileer. Det blir supergott! Själva kryddblandningen består av sådant som man oftast har hemma i kryddskåpet, så man behöver inte köpa hem massa specialkryddor eller så.gyros-2
Förra sommaren gjorde vi gyros på Muurikkan, väldigt smidigt om man skall göra till många! Jag har även testat att trä upp kycklingen på spett och köra dom i ugnen. Lite kladdigt, men det blev mycket gott!
Men den här gången var det bara vi i familjen som skulle äta så du gjorde jag i en stekpanna på spisen.
Gyroskrydda:
2 msk spiskummin
2 msk paprika
2 msk oregano
1 msk vitlökspulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
chili efter smak
Blanda samman alla kryddor i en skål. Det som blir över spar jag till nästa gång i en burk med lock.
Gyros på kyckling:
700 g kyckling (jag tog innerfileer)
3-4 msk gyroskrydda
1/2 dl olivolja
saften från 1/2 citron
Strimla kycklingen fint med en vass kniv. Lägg i en plastpåse. Blanda i gyroskrydda, olja och saft från citron. Förslut påsen och blanda om väl. Låt gärna ligga i marinaden en stund om du har tid. Stek gyrosen i en het panna. Krydda gärna lite extra med gyroskryddan när du stekt klart kycklingen.
Servera i pitabröd med grönsaker och vitlökssås. Gott och väldigt enkelt! Precis som fredagsmat skall vara 🙂
Vad ska ni äta i kväll?

2
Kommentera

Vem är Linnéa!?

Namnlöst-2
God morgon alla fina läsare! Det har drällt in en hel drös nya besökare här på Linnéas Skafferi den senaste tiden så jag tänkte det kanske vore på sin plats med en liten närmare presentation.
Mitt namn är ju inte helt otippat Linnéa 🙂 Jag är 28 år och lever ihop med min sambo Sebastian, våra två pojkar Axel 4 1/2 år och Isac 1 1/2 år. Och så klart vår labrador Charlston som vid den aktningsvärda åldern av snart 7 år, tar småbarnslivet med en klackspark och när allt här hemma blir lite körigt, bara går och lägger sig och somnar i ett hörn.
Skärmavbild 2016-04-14 kl. 21.35.45
Livet lever vi i ett stort rött hus med vita knutar (som är i hysteriskt stort behov av att bytas ut, knutarna alltså..) på landet utanför en stad som heter Sala. Många av er har säkert passerat genom Sala på vägg upp mot Dalarna och fjällen. Runt vårt älskade hus har vi på tok för mycket trädgård som jag år för år försöker tämja och få till något av. Sedan vi flyttade hit för snart 7 år sedan har vi grävt upp stora delar av trädgården alla somrar utom en! Men i år får trädgårdsprojekten bli att så igen efter förra årets uppgrävning.
Jag delar inte bara livet med Sebastian, utan vi delar även arbete. Han driver ett företag som heter Dekalbolaget, där även jag arbetar. Dels med lite kontorsgöra (det är himla bra för kreativiteten att göra tråkpappersgöra ibland måste jag säga!!), lite där jag behövs, i butiken eller i produktion. Men jag gör ju även min egen grej. Mitt Linnéas Skafferi.
 
Skärmavbild 2016-04-14 kl. 21.37.25 Skärmavbild 2016-04-14 kl. 21.37.15 Skärmavbild 2016-04-14 kl. 21.36.57
Dom här två alltså. Så totalt olika varandra till sättet. Axel är väldigt känslig och har lätt till gråten, men blir sällan arg. Världens största hjärta har den här killen. När han fyllde fyra önskade han sig pengar att ge till dom i andra länder som inga pengar hade så dom kunde köpa mat. Tillsammans med Hungerprojektet samlade vi in pengar som dom i sin tur skänkte till ett projekt. Han har hjärnan på skaft och kan både läsa och skriva och jobbar för fullt med att lära sig räkna.
Isac virvlade in i våra liv och vände upp och ner på allt över en eftermiddag. När gud skapade ilska, då måste han ha tänkt på Isac. Ibland undrar man hur mycket humör som kan finnas i en sådan liten kropp. Men när ilskan rinner av, vilket den gör ganska lätt om man avleder lite fint, då får man träffa världens goaste och mysigaste lilla pojke. Som gärna kommer och klappar en på kinden och har en miljon slängpussar att dela ut till alla i hans närhet.
Men det finaste är att dom har varandra i vått och torrt, mina pojkar.
Skärmavbild 2016-04-14 kl. 21.36.25
Jag älskar att träna och försöker klämma in det så ofta jag kan. På måndagar kör jag PoleDance, världens roligaste träningsform, har du inte testat? Gör det!! För er som bor i Sala eller Västerås kan jag verkligen rekommendera Sweet Life. Himla duktiga instruktörer!
Men annars försöker jag ta mig till gymmet eller träna hemma så ofta jag kan. Även om jag nu varit sjuk till och från i en månad typ.
Min senaste utmaning är det här med löpträning/intervaller och att försöka förstå mig på det här med yoga. Det går faktiskt framåt med båda 🙂
Skärmavbild 2016-04-14 kl. 22.08.40 Skärmavbild 2016-04-14 kl. 22.08.49
Men själva Linnéas Skafferi då?
Jo, för drygt nio år sedan startade jag bloggen för att ha ett bra ställe att samla alla recept. Vi måste komma ihåg att det här var innan iPhonens tid och Instagrams intåg i vår vardag och alla blev fotografer över en natt. Det var alltså matbilder tagna i dålig belysning och med inbygd blixt i kompaktkameran.
Men som det brukar gå så utvecklas man. Och Sebastian fick helt nytt intresse i att hjälpa mig att fotografera maten till bloggen. Tiden rullade på och i takt med att bilderna blev bättre blev också läsarna flera. Och efter ett tag började jobben rulla in. Till Aftonbladets matsida Tasteline gjorde jag ett helt gäng böcker, jobb åt olika mattidningar och sidor på nätet,  min egna bok Gott att ge bort gavs ut på Bonnier Fakta, samma vecka som Axel föddes. Efter det tog jag lite ledig från allt. Och passade på att jobba med lite annat. Och sen kom Isac till världen. Men nu har jag full fart på allt igen och det är såå kul!
Nu fotograferar jag all mat och tar alla bilder själv, vilket är så himla kul! Nästan så att den biten att styla och ta själva bilden är roligare än att stå i köket. Men bara nästan.
Jag skapar alltså recepten själv, stylar och fotograferar. Ett väldigt roligt arbete!!
I hösten 2015 fick jag frågan om att flytta bloggen hit till Loppi, så i december gick flyttlasset vilket jag inte ångrat en sekund! En otroligt fin plattform att vara på med massor av fina bloggare och personer bakom själva företaget. Tack för att jag får vara en del av er 🙂
 
Det var lite (eller väldigt mycket) om mig. Har ni fler frågor eller funderingar är det bara att ni kommenterar till det här inlägget. Så lovar jag att svara 🙂
Ni vet väl att ni kan följa mig både på Instagram och Facebook också?
Ha en fin fredag nu vänner!
 
 
 
 

0
Kommentera

Scones

scones
Alltså, det är ju något väldigt lyxigt över scones tycker jag. Att ta sig tiden, antingen genom att gå upp lite extra tidigt och göra scones till frukost eller om man hinner svänga ihop en omgång till eftermiddagsfikat. Och det är ju så gott med en rykande färsk scones, sådär så smöret smälter och osten blir alldeles mjuk ni vet! Mums!
Sedan är det ju väldigt tacksamt att baka scones, det är ju nästan omöjligt att misslyckas. Ja om du inte bränner dom i ugnen eller har på tok för mycket mjöl i förstås.
Jag hade lite torkade tranbär hemma som jag testade att slänga i degen. Det blev supergott och saftigt. Väl värt att testas om man som jag, gillar russin och sånt i bröd.
Scones kan ju göras i alla möjliga former. Antigen gör man den där klassiska man fick lära sig på hemkunskapen ni vet. En rund kaka som naggas och sedan skär man ett kors i brödkakan. Eller så kan man lägga degen i muffinsformar och göra som sconesmuffins av det. Eller kavla ut en kaka och ta ut portionsbitar med hjälp av ett runt mått.
Eller så kan man göra som jag gjort här. Kavla ut det till en avlång limpa och sedan skära trekanter av degen. Det blir himla fint tycket jag!
Tranbärsscones:
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl torkade tranbär (eller russin)
2 dl filmjölk
1 ägg
2 msk honung
50 g smör
Blanda mjöl, bakpulver, salt och tranbär i en skål. Rör ihop filmjölk. ägg och honung i en annan. Tillsätt detta i mjölblandningen och hacka smöret i småbitar. Forma till en avlång limpa och skär i trekanter. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 °C i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg och är helt klara.
Servera med smör, ost och kanske lite marmelad.
Andra enkla bröd som inte behöver jäsa hittar ni här:
Filmjölkslimpa med rödbeta och lingon(glutenfri)
Enkel filmjölkslimpa
Bakpulverbröd
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Glass

pinnglass
Vilka helt fantastiska dagar det har varit sista tiden! Strålande sol och bara hur underbart som helst ute. Och vad kommer med denna säsong, jo ett stort sug efter glass!
Jag tror jag har tre eller fyra olika sorters formar att frysa in glass i hemma, så jag har inga ursäkter alls till att inte göra egen glass. Ja förutom den där ökända latheten som slår till ibland.
jordgubbslgass
Det fina med den här hemgjorda glassen är att den fungerar precis lika bra som mellanmål. Då den inte är full med massa socker utan enbart är gjord på jordgubbar, lime, lite honung, vaniljpulver och turkisk yoghurt. Fiffigt va? Det är inte varje dag man säger åt barnen att ta en glass till mellis i solen 🙂
Jag har som tur är kvar av förra sommarens fantastiska jordgubbar som vi plockat själva. Fast det nu är många månader de legat i frysen luktar och smakar jordgubbarna fortfarande sött, solmoget och väldigt mycket jordgubbe. Det gör ju så klart att glassen blir extra god!
hemgjordglass
 
Det blev hur fint som helst att använda pappersugrör som pinnar till glassen. Men helt omöjligt att äta. Så jag rekommenderar å det starkaste att inte använda det. Kör på en trä-glasspinne eller de som följer med glassformen istället! Men snyggt på bild blev det ju 🙂
Här kan man ju variera med frukt och smak i det oändliga. Yoghurten sötade jag lite med honung och så smaksatte jag den med vanilj och lime.. Jordgubbarna går ju bra att byta ut mot i princip vilken frukt eller bär som helst. Mango, hallon eller varför inte blåbär? Mums, mums!
Hemgjord glass på pinne 6 st:

jordgubbar
ca 3 dl fet yoghurt (tex turkisk)
1 tsk vaniljpulver
saft från 1 lime
honung efter smak
Börja med att mixa jordgubbarna till en slät puré. Ha i cirka hälften av limesaften och lite honung. Blanda sedan yoghurt, limesaft, vanilj och honung i en skål. Varva jordgubbspurén och yoghurten i glassformar, stick i glasspinnar och frys in minst tre timmar.
Spola gärna lite varmt vatten på formarna för att glassen ska släppa lättare!
 
Andra hemgjorda recept på hemgjord glass hittar ni här:
Nice cream
Melonglasspinnar
Frozen yogurt
En frozen yogurt till
bild:Linnéa Seidel
 

0
Kommentera

Drömrulltårta

Drömrulltårta
 
Idag tar vi och kikar lite i arkivet och hittar den här tjusiga drömrulltårtan! Hur smaskig ser inte den ut va!
Jag är fortfarande hemma och vabbar idag, men med betydligt mycket piggare barn. Så om ingen feber kommer under dagen så blir det förskola i morgon!
Ena sekunden leker de så fint med sina bilar för att nästa vara i fullt bråk. Så nu tror jag vi klär på oss och går ut i det fina vädret istället. Det brukar vara det bästa får bråkiga, understimulerade små pojkar det.
 
Rulltårta är ju en sådan där fiffig grej att baka. Det går fort och är väldigt enkelt. Och kan dessutom varieras i det oändliga!
Det enda som kan vara lite trixit när du gör en rulltårta, det är att få pappret att lossna från baksidan. Men precis som med biskvierna så är fukt lösningen. Pensla bakplåtspappret med vatten så är det lätt att lossa pappret och rulltårtan går inte sönder. Ett annat tips är att låta hela rulltårtan vila i kylen minst 30 minuter innan de skall skäras upp, då blir det mycket enklare att skära fina skivor.
Drömrulltårta:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, mins 5 minuter. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Vispa bort alla klumpar med hjälp av en ballongvisp. Vänd försiktigt ner detta i äggsmeten. Rör till en jämnt smet. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175 grader i 5-8 minuter.
Ha upp strösocker på ett bakplåtspapper och stjälp upp den varma kakan på pappret. Pensla kakans papper med lite vatten så lossnar det enklare. Lägg över långpannan och låt kakan svalna. Gör under tiden smörkrämen.
Smörkräm:
150 mjukt smör
3 dl florsocker
1 knivsudd vaniljpulver
1 äggula
Rör smör och florsocker mjukt, tillsätt vanilj och äggula och rör till en len kräm. Bred detta över den avsvalnade kakan. Rulla ihop kakan så du får skarven neråt. Rulla in tårtan i bakplåtspapper och låt vila i kylen.

0
Kommentera