Hej måndag och hej vab! Axel kom in till mig i fyra-tiden i morse med världens frossa. 10 minuter senare var han kokhet och hade drygt 39 i feber. Så det var bara att mentalt ladda om och inse att det blev en dag hemma med barnen idag. Men nu vid 10 draget är febern puts väck, Axel är hungrig och pojkarna bråkar precis som vanlig. Så jag vet inte vad det var för febertopp som kom och gick så fort.
Så vad gör man bäst en dag som denna när barnen helst kollar på film och jag också i ärlighetens namn är lite vissen fortfarande? Jo man drömmer sig ju bort på internet. I går såg jag att Frida på Trendenser instragrammande om den här vedeldade pizzaugnen och jag blev helt kär! Den är från danska Morsoe och är ju bara hur snygga som helst!! Fin att ha som prydnad att elda i men även perfekt att grädda pizza eller bröd i.
Nu har vi ju både Muurikka och en lite större klotgrill här hemma. Men jag menar, varför begränsa sig? Nog borde det finnas utrymme för en pizzaugn också va?
Sen har jag suttit och kikat på nya utemöbler, för våra har börjat gjort sitt. Men verkar ju vara helt omöjligt att köpa stolar som inte är konstrotting! Någon har ett bra tips där? Jag känner verkligen att utomhussäsongen bara är runt hörnet, man blir så sugen på att fixa och dona ute nu!
Jag har gjort pulled pork och pulled beef massor av gånger. Men vid det här laget har jag nästan tröttnat lite på den där lätt söta, rökiga smaken pulled pork får av en glace med basen av tomat och smaksatt med rökesens eller whiskey. Första gångerna jag gjorde det tyckte jag verkligen att det var så gott men nu kände jag att det var dags att testa något nytt.
Men jag gillar liksom sättet maten lagas på. Lägga i massa godsaker i min Crock Pot och några timmar senare har man en helt fantastiskt god middag klar. Så den här gången testade jag lite andra smaker och istället för en glacé gjorde jag en rubb som jag klappade in köttet i och lät det ligga över natten i. Köttet behöver lite vätska att sjuda i för att du skall få till en sådan där underbar sky som blir pricken över i att hälla över det möra köttet. Efter att ha kollat igenom massor av maxikanska och jamaicanska-recept såg jag att många använde sig av saft från apelsin. Och jisses så gott det blev. Jag har väldigt svårt för just smaken av apelsin i bakverk och mat, men det här smakade verkligen inte apelsin. Bara kryddigt och fräscht! Det här kommer jag absolut göra flera gånger! Jag brukar passa på att köpa fläskkarré när det är på extrapris, perfekt att slänga i frysen och ta fram vid tillfällen som dessa. Sedan provade jag en ny metod för att få till en lite knaprigare yta på köttet. När allt var klart i min Crock Pot tog jag ur köttbiten och la den på en ugnsplåt. Jag separerade köttet med hjälp av två gafflar och hällde sedan över nästan all sky. Sedan ställde jag in det högt upp i ugnen och liksom brände av det lite. Då fick jag det här underbart möra, kryddiga köttet, fast med lite knapriga bitar i. Dra mig baklänges så gott! Caribbean-style pulled pork:
ca 1 kg fläskkarré utan ben
1 msk paprikapulver (jag har hittat ett grovmalt som passar perfekt när man skall göra en rub)
1/2 msk kummin (inte spiskummin, utan vanlig kummin)
2 msk torkad oregano
salt & peppar
saft från 3 apelsiner
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 lagerbblad
salt & peppar
Klappa köttet tort. Blanda samman paprikapulver, kummin, oregano, salt och peppar. Gnid in köttet med detta.
Pressa saften ur tre apelsiner, skala och krossa vitlöken lätt. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg allt detta i botten på din Crock Pot (eller ugnsfast gryta). Lägg i lagerblad, salta och peppra. Lägg på köttbiten och sätt på locket. Låt allt stå i kylen över natten.
Sätt i grytan på din crock pot, ha värmen på låg och timern på 8 timmar. Kör du med gryta i ugn, sätt ugnen på 125 °C och kör den i cirka fyra timmar.
Köttet är klart när det lätt faller i sär när du petar på det med en gaffel. Tag ur köttbiten och lägg det på en ugnsplåt. Separera köttet med hjälp av två gafflar och häll sedan över nästan all sky. Ställ in det högt upp i ugnen på 250°C och brände av det snabbt. Ytterkanterna på köttbitarna skall få färg, men det skall inte hinna bli torrt och helt bränt. Tillsätt den sky och all lök som är kvar i grytan.
Blanda ihop allt och servera med tortillabröd, majs, bönor, rödkål, avokado och lime.
Väldigt lite insatts, väldigt god mat!
Bild:Linnéa Seidel
Äntligen fredag och vad passar väl bättre att starta ledigheten med än ett par hemgjorda dammsugare? Dammsugare, eller punchrulle som de ju också heter är nog min favorit när man skall välja något på ett kafé. En riktigt god dammsugare, det är grejer det!
Men jag skall vara ärlig. Det händer ju inte jätteofta att jag tar mig tid att baka dessa, för många av de färdigköpta är så pass goda att det inte behövs för den sakens skull. Men efter förra helgens bröllopstårtsbakande hade jag både kaksmulor kvar från tårtbottnarna och marsipan jag behövde göra något av.
Dammsugare är ungefär som biskvier, lite pilligt att hålla på med, men när sätter igång är det väldigt kreativt och nästan något meditativt över att stå där och skapa varje dammsugare eller biskvi för hand.
Medan jag sitter här och skriver här jag en liten papegoja bredvid mig som såg bilden på dammsugarna. Efter det sitter han är och säger:
-Kaka, kaka, gott, gott, gott, kaka, gott, gott. Diddi kaka, gott, gott.
Så jäkla gulligt. Och av någon anledning kallar Isac sig för Diddi?! Så här hemma är det Diddi nej!!! mest hela dagarna… Ett par klotrunda ögon och en allvarlig min medan han bestämt skakar på huvudet. Diddi NEJ!
Här kommer receptet på mina dammsugare:
1oo g smör
1 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
3 rågade msk kakao
4 dl kaksmulor, jag tycker smulor från sockerkaka eller dylikt fungerar bäst
2 msk arraksessens
florsocker
200 g marsipan
100 g choklad
Vispa smör, florsocker och vanilj vitt och pösigt med en elvisp. Tillsätt kakao, kaksmulor och arrak. Fortsätt vispa med elvispen tills du har en jämn och fin deg. Det kan ta en liten stund.
Forma till två avlånga längder. Tänkt på att rulla dom tunnare än vad du tänkt dig att själva dammsugaren skall vara då marsipanen bygger lite också. Låt rullarna stå kallt minst 30 minuter.
Ha lite florsocker under marsipanen och kavla ut den till två avlånga plattor. Vänd på marsipanplattorna och lägg dem på en ren yta. Sikta över lite mer florsocker. Rulla in varje rulle i marsipan. Om du har svårt att få marsipanen att fästa kan du fukta ena långsidan med vatten innan du rullar ihop allt.
Skär rullen i lagom stora bitar. Smält chokladen och doppa ändarna i chokladen. Låt stå svalt.
Idag tänkte jag bjuda er på ett härligt recept på bönpasta med pesto och kyckling. Jag åt en liknande rätt för massor av år sedan och efter det brukade jag laga det hemma ganska ofta. Men som det går ibland, så föll det lite i glömska. Efter att bönpastan kommit in i mitt liv är det enklare att laga gamla pastarätter igen känner jag. Det är himla smidigt att kunna koka bönpasta och bara göra en enkel pastasås till när tiden är knapp.
Men det är ju självklart en smaksak och det går ju precis lika bra att använda vanlig pasta om man hellre vill det.
Jag ligger fortfarande däckad i någon konstig förkylning. Men idag måste jag in och hämta pojkarna på förskolan klockan 15, känner hur jag redan nu börjar ladda för att orka med det lilla projektet. Men det är ju tur att jag har världens bästa jobb, så jag kan arbeta lite ifrån soffhörnet i alla fall.
Jag brukar ofta köpa innerfilé av kyckling. Det är den möraste biten på hela kycklingen och funkar perfekt att steka hela som dom är i stekpanna eller ugn. Eftersom de inte är så stora går de fort att tillaga. Bönpasta med pesto och kyckling:
1 kg kyckling (jag använde innerfilé)
1 röd lök
2 klyftor vitlök
3 dl creme fraiche
1 liten burk grön pesto
salt & peppar
soltorkade tomater
Parmigiano Reggiano
färsk basilika
bönpasta, jag brukar köra med Risentas bönpasta och gillar fettuccine bäst
Stek kycklingfiléerna på ganska hög värme i en klick smör så de får fin färg runt på.Sänk värmen något. Skala och skär löken i minera bitar. Skala och pressa eller finhacka vitlöken. Låt det steka med kycklingen.
Blanda creme fraiche, pesto, salt och peppar i en skål. Häll det över kycklingen och löken, låt koka ihop på svag värme.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll vattnet av pastan men spar någon deciliter. Rör i pastan tillsammans med soltorkade tomater skurna i mindre bitar i pestosåsen. Späd såsen med pastavattnet vit behov. Låt koka någon minut. Servera med riven parmesan och färsk basilika.
En annan supergod rätt där jag använt samma bönpasta är den här köttfärsåsen med linser och morötter. Vad föredrar du, vanlig klassisk pasta eller bönpasta?
Hej vänner!
Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en riktigt ärtig fiskgratäng. Smarrigt va?
Jag skulle egentligen, i skrivande stund, varit i Stockholm på en jättespännande dag. Med vinprovning och massa annat skoj. Men medan jag höll på att göra mig iordning i morse kände jag hur jag blev mer och mer förkyld. Och när jag lämnat pojkarna på förskolan var jag helt slut och matt. Så det var bara att sätta sig i bilen och åka hem, kasta av sig jeansen, hoppa i mjukisbyxor och raggsockor och krypa ner i soffan istället.
Så nu sitter jag här under en filt, fryser och snorar och försöker jobba, istället för att vara i väg på kurs och lära mig massor om mat och vin i kombination. Surt sa räven. Men vi får hoppas att det blir fler gånger.
Jag är fortfarande lite fascinerad över att fisk i ugn är det mest sökta här på bloggen. Och då speciellt det här smarriga receptet. En enkel torsk i ugn med supergod sås till.
När jag gjorde den här fiskgratängen hade jag lite samma tänkt. Vit fisk i botten, en enkel sås på crème fraîche och massa goda smaker ovanpå. Men så ett gott mos runt om. Sen är det bara att ställa in allt i ugnen och efter 20 minuter var det klart. Himla smidig vardagsmat om ni frågar mig. Sen tycker jag det är lättare att få pojkarna att äta av allt, om det serveras i samma form. Annars kan det lätt låta:
-Nej jag vill inte ha sånt där grönt mos mamma! från Axel
Men är allt ihop från början brukar han inte knorra.
Jag gör sällan, eller faktiskt aldrig vanligt potatismos. Utan äter vi mos blir det på blomkål eller broccoli. Det är så smidigt, går superfort och är jättegott! Och man får i sig massor av nyttigheter istället för kletiga stärkelser som det blir med potatismos.
Till just det här receptet blev det en blandning på både blomkål och broccoli. Mums, mums!! Fiskgratäng med broccoli och blomkålsmos:
800 g vit fisk
3 dl creme fraiche
2 msk hummerfond (TIPS: jag hade bara grönsaksfond hemma, men hade i en klick kaviar och det gick toppenbra!)
1 msk hackad dill eller persilja
ett par skvättar fisksås
1 msk citronsaft
salt & peppar
800 g fryst blomkål/broccolo
1 äggula
1 dl riven vällagrad ost
salt & peppar
Placera fisken i mitten av en ugnsfast form. Blanda samman crème fraîche, fond, örter, fisksås, citron salt och peppar.
Koka broccoli och blomkål enligt anvisningarna på fröpackningen. Häll av allt kokvatten och låt ånga av en liten stund. Ha sedan i äggula, ost, salt & peppar. Mixa till ett slätt mos med hjälp av en stavmixer. Fördela moset runt om fisken. Häll sedan på såsen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter på 200°C.
Servera med kokta ärtor och lite grön sallad.
bild:Linnéa Seidel