Laxsida med romsås, hjortronsås och sallad

hel laxsida
Så flög påskhelgen förbi i ett vingslag och kvar blev bara lite rester från laxen.
På påskdagen dukade vi upp en härlig buffé hemma hos mina föräldrar. Kanske inte så traditionellt påskig, men den kändes riktigt vårlig och där fanns något för alla.
Mitt bidrag till buffén blev hel laxsida som vi grillade, romsås, hjortronsås. sallad och stekt halloumi.
I övrigt fanns där ägghalvor, silltårta, grillad flläskfilé, sötpotatisgratäng och massa kallskuret. När alla ätit sig mätta fanns det mat till lika många till kvar, men jag gillar när det blir sådär mycket mat kvar. Då vet man att man har en fin lunch att se fram emot dagen därpå!
Att grilla en hel laxsida måste ju vara världens enklaste vis att laga mat till många på. Och väldigt prisvärt! Laxbiten jag köpte vägde cirka 1,5 kg och på en buffé såhär räcker det alla gånger till 13-15 personer. Jag höll kryddningen ganska enkel, citron, dill, salt och peppar. Så himla gott till allt det övriga!
romsås
 
Såser och röror är ju ett måste på en buffé såhär. Och både romsås och hjortronsås passar utmärkt till just lax. Och så är de väldigt enkla att göra också, vilket ju är ett plus i kanten!
sallad
 
Stora skålar med matiga sallader älskar jag. Att blanda i av vad som finns hemma, gärna med olika texturer så du har något lite mjukt, något knaprigt, lite sött, salt, stora bitar och lite mindre bitar. Helt underbart!
Grillad laxsida:
ca 1,5 kg laxsida
citronsaft
dill
salt
peppar
olivolja
Klappa laxen helt torr med lite hushållspapper. Lägg laxen på en bit folie. Gnid in fisken med citronsaft, dill, salt och peppar. Avsluta med att ringla lite olivolja över laxen. Lägg laxbiten på grillen. Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter, i ungefär 140 °C. Laxen skall lätt falla i sär när du petar på den med en gaffel.
Romsås:
2, 5 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 liten burk rom, ca 80 g
citronsaft
salt
peppar
Blanda samman crème fraîche, majonnäs och rom. Smaka av med citron, salt och peppar. Låt stå kallt en stund innan servering.
Hjortronsås:
2,5 dl creme fraiche
1 dl hjortronsylt
salt
peppar
Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt en stund innan servering.
Sallad:
grönkål
finbladig sallad (färdig påse med olika blandade sorter)
paprika
päron
blodapelsin
groddar
rödlök
russin
cashewnötter
Blanda grönkål och sallad. Skär paprika och päron i tunna skivor. Skala och skär ner apelsinen i bitar. Strimla rödlöken. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en stor skål. Klart!
Det var lite av allt gott vi ätit i påskhelgen!
Vad har du ätit?

4
Kommentera

Äggmackor

 
 
äggsmörgås
 
Har ni haft en fin påsk? Det har vi, bästa påsken på länge! Lugnt och skönt med lagom mycket firande. Vi lyckades till och med klämma in en dag när vi bara var hemma och inte gjorde någon ting. Vilket för oss är väldigt ovanligt så här under långhelger. Då brukar vi mest åka runt från släkting till släkting. Men i år blev det lite lugnare och det var välbehövligt för oss alla.
Och igår kväll blev Axel och Isac spontant kvar hos mina föräldrar. Så i natt har vi fått sova helt ostört från att vi la huvudena på kudden tills vi slog upp våra blå strax innan 9 i morse. Det mina vänner, det är lyx för oss just nu!
 
 
 
Äggmacka En annan sak jag gillat med den här ledigheten är att få sitta hela familjen och äta frukost ihop. På vardagarna äter ju pojkarna frukost på förskolan och jag på jobbet. Så då känns det lite fint att få sitta ihop hela familjen när man väl är ledig.
Igår gjorde jag steka smörgåsar med ägg i till familjen. Man stansar alltså ut en bit bröd och knäcker ett ägg i däri. Sedan steker man på allt.
Ett lite roligare vis att äta smörgås med stekt ägg tycker jag! Äggen jag använde var i största laget, eftersom de flöt ur sitt ”hål” lite. Så använd gärna ett lite mindre ägg till detta.
Jag gillar mina ägg rätt så lösa, medan Sebastian föredrar ett mer stekt ägg. Men det är ju bara att låta några smörgåsar ligga kvar lite längre för ett mer välstekt ägg.
Smörgåsar med stekt ägg, 4 st:
4 st skivor bröd
4 ägg
salt & peppar
Stansa ut ett hål med hjälp av ett pepparkaksmått i varje brödskiva.
Bred ett tunt lager smör på båda sidorna av smörgåsen. Stek brödet hastigt på ena sidan tills det fått färg. Vänd på brödet och sänk värmen. Knäck i äggen i hålen. Stek på låg värme tills ägget stelnat lagom mycket. Se till att inte ha för hög värme, då kommer du bränna brödet och få ett ostekt ägg.
Krydda med salt och peppar.
 
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Drink

drink
Ah, härliga ledighet! Njuter ni också? Det gör vi i alla fall. Och idag kommer min älskade syster hem från Berlin för att fira lite påsk med oss. En hel vecka får vi ha dom hemma den här gången. Dom var hem i julas också, men då råkade vi smitta ner dom med magsjuka… Så då kunde vi inte träffas så mycket. Så det får vi ta igen nu när dom är hemma!
Och vad passar bättre att fira med att hela familjen är samlad än en liten drink? Jag har gjort en helt alkoholfri variant som du med gott samvete kan skåla i redan på förmiddagen 🙂
drink
 
Lite extra festligt är det ju att få till en sådan där fin sockrad kant på glaset. Och det är absolut inte svårt. Du tar bara en bit lime och gnider runt glasets kant. Ha upp strösocker på en assiett och doppa glasets i sockret. Låt sedan sockret torka helt innan du har upp din drink. Enkelt va!?
Jag gillar när det inte är sådär supersötsliskigt. Jag är lite mer mojito än rosa pantern kinda girl om vi säger så. Därför tycker jag tranbärsjuice kan vara bra att blanda på. Sött men ändå syrligt. Så basen till mina drinkar blev stark tranbärsjuice som jag gjort granita av. När jag skopat upp granitan i glasen hällde jag Pink Lemonade (en kolsyrad lemonad från Apotekarnes) över. Men det fungerar säkert lika bra med någon annan kolsyrad läsk. Och vill man inte ha drinken alkoholfri kan man så klart hälla rosé eller något vitt mousserande över.
Tranbärsdrinkar:
1 fp konsentrerad tranbärsjuice
2 lime
1 flaska Pink Lemonade, eller annan kolsyrad dryck. (eller ett mousserande vin för en alkoholig-drink)
Gör granita av tranbärsjuicen genom att späda tranbärsjuicen med hälften av den rekommenderande mängden vatten. Min förpackning skulle späs 1+4, så jag hade i två delar vatten. Ha upp i en burk. Pressa i saften från två lime. Ställ in i frysen, gärna över natten så allt fryser ordentligt.
Sockra kanterna på glasen. Skrapa med hjälp av en sked upp den frysta tranbärsjuicen och lägg ”isen” i de sockrade glasen. Häll på kolsyrad lemonad, dekorera med en skiva lime och drick på direkten.
Nu önskar jag er alla en riktigt fin påskafton!
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera

Påskmeny

sparrissallad
 
Nu är påsken här och för många av oss innebär det lite välbehövlig långledighet. Att få tid över till att träffa familj och vänner. Eller kanske fly fältet och åka på semester?
Oavsett hur du tänkt spendera påsken i år tänkte jag tipsa om lite god mat att stoppa i magen under påskhelgen. Antingen kan man göra en stor brakbuffé av allt. Eller så kan man plocka det man gillar bäst. En härlig bildbomb med massor av inspiration.
Först ut är sparrissalladen med pocherat ägg. Perfekt som förrätt!
 
 
Västerbottenostpaj
 
En bit västerbottenostpaj sitter aldrig fel!
halloumisallad
 
Jag älskar sallader! Och tycker att en halloumisallad har sin självklara plats på buffén i påsk!
sötpotatis
 
Fyllda sötpotatisar, eller sötpotatishalvor i ugn är ett passar perfekt till både kött, fisk och fågel!
rödbetssallad
 
Favorittillbehöret nr 1. Riven rödbetssallad. Så himla gott!
limelax
 
Limelax som enkelt tillagas i ugnen. Blir ni många? Kör en hel laxsida i ugn eller på grillen.
cheesecake i glas
 
Superdupersnabb cheesecake som du enkelt gör i fina glas. Ett fint avslut på middagen!
vitchokladmousse
 
Len och härlig vit chokladmousse som fått en lite blommig smak av apelsinvatten.
 
Chokladdoppade mandlar
 
Den här vårens storfavorit, chokladdoppade mandlar med havssalt. Bara gör dom, ok!

5
Kommentera

Våffeldagen

våfflor
 
I morgon är det inte bara långfredagen och ledig dag för många, det är även våffeldagen! Som jag tidigare sagt så älskar jag de här temadagarna. All lite extra lyx och firande man kan få in i vardagen är så välkommet. Om det så bara är att man går och köper mazariner och fikar lite extra med på mazarinens dag, som för övrigt infaller den 13 mars.
Men på fredag är det då våffeldagen, en felsägning eller dialektal förändring av ordet vårfrudagen. Alltså Maria bebådelsedag. Den infaller alltid 25 mars och i år lyckas den turligt nog hamna just på långfredagen. Kanske är det läge att fira in dagen och påskledigheten med våfflor till frukost? Eller till lunch? Eller mellis? Eller som efterrätt kanske?
Hur man nu än väljer att fira denna dag, så bör den firas med att äta våfflor.
Känner du att påsken kommer vara fylld med sötsaker och mycket snabba kolhydrater? Testa då att göra bovetevåfflor. Där hittar du även ett finfint recept på chiasylt. En klar favorit hos mig!
Har du färgat alla ägg du köpt hem? Lugn, här har du ett fantastiskt recept på våfflor utan ägg.
Men här kommer så ett klassiskt recept på våfflor. För att få de sådär extra frasiga, lägg dom inte på hög, utan ät upp dom genast eller låt dom ligga på galler tills de serveras. Då behåller de frasigheten!
Våfflor 8-10 st

125 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk bakpulver
kallt 3 dl vatten
Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman mjölk, vetemjöl och ägg. Tillsätt bakpulver.  Rör sedan i vattnet och smöret, blanda tills du får en jämn smet.
Hur firar du denna härliga dag? Och vilken är din favoritvåffla?
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera