Recept på äppelgröt gjort på havreris

Recept på äppelgröt gjort på havreris

äppelgröt, gröt, havreris

Den ljuva äppeltiden är här! Och i år levererar våra träd mer äpplen än vad en helt vanlig liten människa kan mäkta med. Men jag gör mina klassiska recept som alltid lagas denna tid på året och försöker använda upp så många äpplen som det bara går. Och i veckan blev det äppelgröt. Kokt på havreris istället för grötris som vi annars gör.

äppelgröt, gröt, havreris

Vart receptet från början kommer vet vi inte riktigt. Men äppelgröt har kokats länge i vår familj.
Originalreceptet är som sagt på vanligt grötris. Och gröten kokas på enbart vatten. Här hittar ni det receptet som också är otroligt gott.

Kokar du gröten på havreris blir den lite krämigare, jag har även i mjölk i den här varianten för jag tycker det blir otroligt gott. Havreris hittar du i hyllan där du köper vanligt ris och gryner.

äppelgröt, gröt, havreris

Ibland slänger jag ner allt i min Crock Pot och låter den göra jobbet. Vilket är smidigt om man inte har tid att passa på gröten. Men idag var den upptagen av äppelmos, så då fick det bli att koka i gryta på spisen vilket också går fint. I min Crock Pot har jag i alla ingredienser och kör på låg i ca 4 timmar eller tills riset är mjukt. Så smidigt.

Äppelgröt på havreris:
4 dl havreris
6 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
 
Lägg havreris, vatten och valfri mjölk i en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Låt gröten koka upp och sedan sjuda i cirka 40 minuter eller tills riset är helt genomkokt. Rör om efter halva tiden och se till att det inte bränner fast i botten.

Jag packar gröten i glaslådor med lock och förvarar i kylen. Perfekt till frukost, lättare lunch eller mellis.
Äter med iskall mjölk, mer kanel och idag hade jag en klick jordnötssmör i också. MUMS!!

6
4 kommentarer

Recept på lättlagad fisk i ugn

Recept på lättlagad fisk i ugn

Torsk i ugn, fisk i ugn

Recept på lättlagad fisk i ugn, en kär gammal klassiker som lagats sen jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrar. En enkel vardagsfisk där allt bara blandas i en form och sedan skjuts in i ugnen.
Jag har skrivit om det här receptet många gånger förut och under flera år var det det absolut mest lästa receptet här på bloggen, varje dag förutom kring jul, nyår, påsk och midsommar.

fisk i ugn, fisk, fiskrecept

Ett tips är att se till att fisken är helt tinad och torr. Släpper den ifrån sig mycket vätska under tillagningen blir såsen lite rinnig. Jag brukar låta torsken tina helt och klappa den helt torr med hushållspapper. Det brukar funka bra!

Ta den torsk din plånbok mäktar med. Torskrygg blir såklart fantastiskt gott här. Men vet du, helt vanliga torskblock fungerar fint det med. Det här är ju ändå vanlig vardagsmat.

Torsk i ugn, fisk i ugn

Jag har som sagt lagat det här massor av gånger. Och i takt med att killarna blivit äldre har jag ökat på mängden fisk och sås i receptet. För 1, det går åt mer mat här hemma nu och 2, min familjs åsikt är att det aldrig är nog med sås. Därför skiljer sig den här varianten lite från tidigare recept.

Recept på lättlagad fisk i ugn, ca 5 port:

1000 g torsk
5 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
4 msk hackad dill (fryst går bra)
3 msk kaviar (typ Kalles eller Svennes kaviar)
2 tsk citronpeppar
salt
Lägg torsken i botten på en ugnsfast form. Blanda samman creme fraiche, dill, kaviar, citronpeppar och salt. Häll detta över fisken. Ställ in i ugnen på 220 °C i cirka 25 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Servera med kokt potatis, gröna ärtor och morötter.

Lättlagad mat som hela familjen gillar.

15
Kommentera

Pannkakor med havre, banan och keso

Pannkakor med havre, banan och keso

Pannkakor med havre, banan och keso. Ett mättande mellanmål eller enklare lunch. Eller varför inte något att äta till helgens brunch? När jag gjort mitt havremjöl jag skrev om här är det sedan bara att snabbt mixa ihop alla ingredienser och steka. Hur lätt som helst!

Jag gjorde en stor sats av dessa pannkakor i somras och stekte till lunch ute på vår stekhäll. Det var riktigt enkelt och smidigt. Och lunchen räckte till många.

När barnen var små lagade jag ofta varianter på dessa till lunch när vi var hemma om dagarna. Vill du är det gott att blanda i lite färska bär eller frukt. Skivad banan eller färska amerikanska blåbär är min favorit måste jag säga.

Självklart går det bra att smaksätta pannkakorna med goda kryddor som kanel eller kardemumma också.
Receptet är enkelt att antingen minska eller öka på beroende på hur många du lagar till. Men jag skulle säga att detta recept räcker till ca 2 personer. Jag brukar räkna 1 ägg per person.

Pannkakor med havre, banan och keso ca 2 port:

1 banan
2 ägg
2 dl valfri mjölk
2 msk keso
2 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Lägg en mogen banan, ägg, mjölk, keso, havremjöl, bakpulver och salt i en mixer. Mixa helt slätt.
Stek i omgångar i smör tills de är klara.

Jag använder laktosfri mjölk och smör, så blir pannkakorna laktosfria. Du kan såklart även använda mjölkfria produkter för en mjölkfri variant.

3
Kommentera

Så här gör du eget havremjöl

Så här gör du eget havremjöl

inlägget innehåller annonslänk

En produkt jag aldrig köper, det är havremjöl. För hur mycket jag än älskar att förenkla och ta genvägar i köket så är just havremjöl något jag lägger några minuter på att mixa själv.
Det tackar både min plånbok och miljön mig för.

För om du börjar titta lite på förpackningarna och prislappen ser du snabbt ett par saker:

  1. Kilopriset. På färdigt havremjöl kan det ligga runt 75 kr/kg just nu. Vanliga havregryn kostar under 20kr/kg.
  2. Ursprung. Vi är odlar väldigt mycket havre i Sverige. Vilket gör att det är ett spannmål vi inte behöver importera. Men flera av de märken jag kollat på har just gjort havremjöl på havre från tex Tyskland och Danmark. Genom att mixa eget havremjöl vet du till 100% att det är svenska havregryn som inte fraktats långa sträckor.

Havremjöl använder jag till både pannkakor i ugn och tjocka pannkakor Och när barnen var riktigt små kokade jag gröt på mixade havregryn istället för att köpa färdigt grötpulver.

Allt du behöver är svenska havregryn och en mixer. Jag använde min helt vanliga mixer jag mixar smoothie i. Den funkar fint att mixa en mindre mängd i. (Finns här på kampanj just nu!)
Men ska du mixa mer än några deciliter kan en lite mer kraftfull mixer vara en god idé att använda. Jag har den här och den klarar att mixa det mesta!

Jag har upp valfri mängd havregryn i min mixer och mixar sedan till önskad struktur på mjölet. Ska jag göra gröt/pannkakor eller liknande behöver det inte varar så finfördelat. Men ska jag baka på det vill jag ha ett riktigt fint mjöl.
Förvara i burk med tätt lock. Klart!

6
1 kommentar

Back to Shcool- 5 enkla vardagsrecept

Back to Shcool- 5 enkla vardagsrecept

Här drog skolan igång idag. Och vardagen brakade igång med buller och bång. Tidiga morgnar, hämtningar och lämningar på träning, helger som försvinner bort i ett töcken av fotbollsmatcher och tvätthögar. Men jag måste säga att efter att barnen varit hemma i 10 veckor börjar man ändå längta lite efter den där vardagen. Där man vet hur dagarna ser ut, barnen ligger i sina sängar i skaplig tid och allt är som det brukar. Jag mår iallafall som allra bäst då.

Men så var det allt det här med maten. Sommarrestaurangen har serverat sitt sista all inclusive-mål och istället är det nu den här vardagsmaten som ska planeras och lagas. Därför kommer här Back to Shcool- 5 enkla vardagsrecept för dig att inspireras av.

Som ONE POT RISONI. En middag där allt lagas i en och samma form. Inget som steks innan eller kokas. Bara ner i formen och in i ugnen. Går att utveckla i det oändliga med olika smaker. Perfekt att göra dubbel omgång av och ha till matlådor i veckan.

skinksås, vardagsmat, snabbmat, pastasås

Här hemma blir det klassisk pasta med skinksås ikväll. Det är nämligen en av barnens favoriter och något jag ofta lagar så här till skolstarten. Inget som kräver så mycket engagemang varken från mig som måste laga eller för barnen att äta. Tryggt och gott i magen efter första skoldagen!

fisk i ugn, torsk i ugn, ugnsbakad torsk, fisk

Ugnsbakad torks i citronsås är en annan kär vardagsfavorit. Lätt att laga och här hemma uppskattas den av hela familjen.

När kycklingkebab är på bra pris passar jag på att köpa på mig några påsar. För det är grunden till den här supersnabba vardagsräddaren kycklingkebabgryta. Jag tror faktiskt inte ens det tar 20 minuter att laga den. Perfekt mat så här när man är lite segstartad i vardagsrutinerna.

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Jag vet att det inte riktigt är väder för soppor och grytor än. Men den här lättlagade lasagnesoppan kan man äta året om tycker jag! Lätt att göra till många och god i matlådan, de kriterierna gör att den kvalar in som vardagsfavorit redan i slutet på augusti tycker jag!

Har vardagen dragit igång hos er än?

2
Kommentera