Recept på äppelgröt gjort på havreris
Den ljuva äppeltiden är här! Och i år levererar våra träd mer äpplen än vad en helt vanlig liten människa kan mäkta med. Men jag gör mina klassiska recept som alltid lagas denna tid på året och försöker använda upp så många äpplen som det bara går. Och i veckan blev det äppelgröt. Kokt på havreris istället för grötris som vi annars gör.
Vart receptet från början kommer vet vi inte riktigt. Men äppelgröt har kokats länge i vår familj.
Originalreceptet är som sagt på vanligt grötris. Och gröten kokas på enbart vatten. Här hittar ni det receptet som också är otroligt gott.
Kokar du gröten på havreris blir den lite krämigare, jag har även i mjölk i den här varianten för jag tycker det blir otroligt gott. Havreris hittar du i hyllan där du köper vanligt ris och gryner.
Ibland slänger jag ner allt i min Crock Pot och låter den göra jobbet. Vilket är smidigt om man inte har tid att passa på gröten. Men idag var den upptagen av äppelmos, så då fick det bli att koka i gryta på spisen vilket också går fint. I min Crock Pot har jag i alla ingredienser och kör på låg i ca 4 timmar eller tills riset är mjukt. Så smidigt.
Äppelgröt på havreris:
4 dl havreris
6 dl vatten
ca 8 dl valfri mjölk (jag använde havremjölk)
1 L äpplen (skurna i bitar)
2 kanelstänger
Lägg havreris, vatten och valfri mjölk i en gryta. Kärna ur äpplena och skär dom i små bitar, cirka 1×1 cm. Lägg i äpplena och kanelstängerna.
Låt gröten koka upp och sedan sjuda i cirka 40 minuter eller tills riset är helt genomkokt. Rör om efter halva tiden och se till att det inte bränner fast i botten.
Jag packar gröten i glaslådor med lock och förvarar i kylen. Perfekt till frukost, lättare lunch eller mellis.
Äter med iskall mjölk, mer kanel och idag hade jag en klick jordnötssmör i också. MUMS!!