Kreolsk gryta med fläskfilé

gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

70-talet ringde och ville ha tillbaka sin maträtt. Men, det får dom INTE. Kreolsk gryta med fläskfilé- precis lika god nu som som för 50 år sedan!!gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

Dessutom är detta ett av de där recepten som funnits med mig sedan jag var väldigt liten. Fast i vår familj heter den nyårsgryta och åts därav oftast på just nyårsafton.
En gryta jag vuxit upp med. Och med åren älskat mer och mer.

Från början åt jag bara köttbitarna och såsen. Men med åren la jag till bit för bit som uppskattades. Idag äter jag allt, utom ölkorven, den lägger jag över på Sebastian eller Axels tallrik.gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

Även om man inte riktigt uppskattar alla ingredienser i grytan så måste allt vara med. Annars smakar inte såsen som den ska.

Numera äter vi denna gryta även andra kvällar än nyårsafton. Men jag ska vara ärlig och säga att det faktiskt inte var så många år sedan vi lagade detta till nyår.
Ni vet när man inte orkar göra något avancerat, men ändå äta riktigt gott. Då tar man fram det här receptet!
gryta, fläskfilégryta, kreolsk gryta. helgmat,

Kreolsk gryta görs på fläskfilé, men du kan självklart använda fläskytterfilé. Jag har även gjort den på kyckling ett år. Det går också bra. Precis som du skulle kunna använda Quorn, en vegokorv och havregrädde. Anpassa efter dina preferenser.

Viktigt för smaken är att ha i allt spad från syltlöken. Glöm inte det!
Grytan behöver inte koka länge efter att den är klar. Då mjuknar cornichonsen och blir inte alls goda. Vill du göra grytan i god tid innan låter du den bara kallna när alla ingredienser blandats och värm upp den innan servering.

Kreolsk gryta, ca 6 port:

ca 900 g fläskfilé
smör att steka i
2 st kabanoss eller annan kryddstark ölkorv
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mejram
1 msk vetemjöl
6 dl grädde
1 burk á 395 g syltlök
1 burk á 350 g cornichons
1 burk á 360 g oliver
1 röd paprika 

Skär fläskfilén i bitar och stek den i omgångar i en gryta tills den fått fin färg. Skär ner korven i slantar och stek den hastigt. Ha i stekt fläskfilé i grytan och krydda med salt, peppar och mejram. Pudra över mjölet. Slå på grädden. Låt allt koka upp och sjuda i cirka 10 minuter. Häll i all syltlök + spadet, häll av spadet från cornichons och oliver. Blanda i tillsammans med strimlad paprika. Låt allt koka upp och bli varmt. Servera med nykokt ris eller pressad potatis och en god sallad.

 

Är kreolsk gryta något du vuxit upp med att äta?

 

16
Kommentera

Recept på silviakaka

Recept på silviakaka

silviakaka, mjuk kaka, fika, baka

Ibland, rätt ofta faktiskt, behöver man inte krångla till det. Man kan faktiskt baka en helt vanlig silviakaka och få stående ovationer från exakt alla som smakar. Liten insats- STOR SMAK!

Under några veckor här på hösten tappade jag faktiskt räkningen på hur många gånger denna kaka bakades. Den tog liksom slut lite för fort varje gång!silviakaka, mjuk kaka, fika, baka
Jag bakade en och tog med till mormor och morfar. Eftersom det bara är dom två där hemma föreslog jag att dom skulle ta med en bit av kakan dagen därpå när dom skulle bort. Men det kom inte på frågan. Den kakan ville mormor faktiskt ha helt själv 😂 Bra betyg ändå va?silviakakasilviakaka, mjuk kaka, fika, baka-2

Varför heter kakan Silviakaka? Ingen aning. Hittar ingenting när jag googlar. Sitter du inne på svaret?

silviakaka, mjuk kaka, fika, bakaEn klassisk Silviakaka brukar ha kokos på sig. Men jag hade ingen kokos hemma, så tog flagad mandel. Och jag undrar om det nästan inte blev godare!

Kakan bakar du på ingredienser som oftast finns hemma. Och sen kan du som sagt toppa med kokos, flagad mandel eller varför inte strössel?

Silviakaka:
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vanilj och bakpulver. Sikta i det i äggsmeten, rör i vattnet och blanda till en slät smet.

Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Ha i smeten och grädda kakan i 175°C i cirka 30 minuter.

Glasyr:

100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
kokos, mandelspån eller strössel att dekorera med

Smält smöret i en kastrull. Ha i florsockret och rör om väl. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Tag av från värmen.
Vispa upp äggulan i en skål, ha i lite i taget under omrörning och rör till en glasig glasyr. Tillsätt vaniljen.
Låt glasyren svalna.

Tag ur kakan ur formen. Gör små hål i kakan med hjälp av en ätpinne eller liknande. Detta gör att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den ännu saftigare.
Häll över glasyren, lite i taget.
Strö sist över kokos, mandel eller strössel.

Kanske är detta världens godaste kaka. Jag tror nog det!

En annan favorit är Sverigekaka- här med kanelbullefyllning!

18
Kommentera
Annons

TORMEK knivslip och världens bästa köttbullar

I samarbete med Tormek

TORMEK, knivslip, slipa knivar hemma

Jag har en bekännelse att göra:
Mina knivar är de slöaste i mellansverige. Jag skojar inte. När då ett företag som TORMEK hör av sig och säger att dom har en produkt dom tror kan intressera mig känner jag att ni anar inte hur rätt ni har.

TORMEK, knivslip, slipa knivar hemma

Så här ser den ut, min nya bästis i köket! Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener. Den första riktiga knivslipen för hemmakocken.

Med en enkel knapptryckning slår man på den förvånansvärt tysta knivslipen. Och sen är det bara att sätta igång.

Eller, först skulle jag rekommendera dig att läsa det medföljande instruktionshäftet och kolla in den väldigt enkla instruktionsvideon ni hittar här.

TORMEK, knivslip, slipa knivar hemma

Väldigt kortfattat så har du 4 saker att göra:

  • ställ in vinkeln du vill ha på eggen.
  • slå på knivslipen med kappen
  • för in kniven i styrningen som ni ser på bilden ovan, och för sedan kniven ner mot diamantslipskivan med ett lätt tryck. För kniven fram och tillbaka flera gånger, tills ett råegg har skapats Vänd på kniven och upprepa så att båda sidorna blir slipade.
    TORMEK, knivslip, slipa knivar hemma
  • Bryn sedan kniven mot brynskivan roterande BORT IFRÅN DIG.KLART!

TORMEK, knivslip, slipa knivar hemma

Sen är det bara att sätta igång att hacka och skära! Kanske var det löken, men kanske var det även någon liten lyckotår som rullade ned för min kind första gången jag använde mina nyslipade knivar.

Jag gjorde det ultimata testet här hemma när alla knivar var slipade.
Som ni vet har vi ett barn med svår allergi mot lökbitar som syns.
Med en supervass kniv skar jag enkelt ner lök i minimala bitar och hade i mina köttbullar.
Till middagen utbrast Isac utan:
Jag ÄLSKAR köttbullar utan lök i.

Själv kände jag en inre frid och en total lycka över vad mina vassa knivar kunde åstadkomma.
För det finns inget värre än att försöka hacka lök fint med en slö kniv!
Jo, kanske barn som sen vägrar äta för att dom ser lökbitarna…

TORMEK, knivslip, slipa knivar hemma

Linnéas bästa köttbullar:

1 kg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
2 msk grovkornig senap
1 msk oxfond
salt

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla i minst 20 minuter. Gärna längre så havregrynen blir helt mjuka.
Skala och finhacka lök med en vass kniv. Stek på medelvärme i lite smör tills löken är helt mjuk.
Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och köttfärs. Smaksätt med senap, oxfond och salt.

Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar. Skölj händerna då och då i kallvatten så är det enklare att göra fina små bollar. Lägg ut på en plåt och stek i ugnen på 225°C i cirka  ca 7-9 minuter. Låt sedan köttbullarna får fin yta genom att steka dom i lite smör i en stekpanna.

 

Kände du också hur enkelt ditt liv skulle bli med lite vassare knivar i lådan?
Beställ hem en snygg och ruskigt bra knivslip du med. Du hittar Tormek T-1 Kitchen Knife Sharpener här bland annat.

Ni vill jag höra, brukar du vara duktig att ta han om och slipa dina knivar hemma?

13
Kommentera

SEX goda recept till kladdkakans dag

kladdkaka, jordnötsringar, choklad

Kladdkakans dag. Bästa dagen på året? Näst kanelbullens dag kanske? Eller? Idag tipsar jag om SEX goda kladdkakor att baka dagen till ära.

Som kladdkaka med jordnötsringar och choklad. Ni måste testa. Idag!
kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Kärleksmumskladdkaka- med mycket glasyr. Vad finns det inte att älska här egentligen? Så gott!!!kladdkaka med kex, kladdkaka med choklad En kladdkaka i all sin enkelhet- med sötsalt kextopping! Mums fillibabba va!kladdkaka, vir chokladkladdkaka, blåbärskladdkaka

Sensommarens stora favorit. En kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron. Testa du med så förstår du varför den genast blev så poppis!Pepparkakskladdkaka

Så här när novent och advent står för dörren: baka en pepparkakskladdkaka. Den går alltid hem. Choklad och pepparkaka är bland det bästa jag vet!Saffranskladdkaka

Vinterns stora favorit: saffranskladdkaka. Så gott. Med grädde och lingon till. Jag får inte nog av den här!

 

Bakar du någon god kladdkaka till kladdkakans dag?

7
Kommentera

13 lätta recept till HALLOWEEN!

höst, sangria, halloween, drink

Nu har jag laddat upp med ett rejält inlägg med mina allra bästa recept till HALLOWEEN! Alla enkla att göra. Jag lovar.

Först ut är höstens bästa sangria. Den gör du med eller utan alkohol och kan dessutom lätt pimpas till halloween. Sätt ätbara ögon på glasen tillexempel. Väldigt effektfullt!fingrarhalloweenchokladfingrar, läskiga fingrar, chokladfingrar med mandelspån, halloween4

Läskiga chokladfingrar och monster. Dom fixar du enkelt med bara några få ingredienser.

Halloweenkaka

Halloweenkaka. Visst ser den lite lagom läskig ut? Som ett skelett påväg upp ur jorden. Lägg dit ett skelett i plast och ös sedan på med läskigt halloweengodis. Effektfullt och väldigt uppskattat av stora som små!halloween, ögon, tilltugg halloween,

Kanske det mest osmakliga jag lagt upp här på Linnéas Skafferi ska jag erkänna. Men, här har ni ett riktigt läskigt recept på ögon till halloween.
Halloweenpannacotta2

Halloweenpannacotta med oreos. Mumsigt värre måste jag säga. En perfekt dessert att förbereda i god tid!

halloween, spöken, mumie, smördeg

Mumiepajer av smördeg. Sjukt gott och riktigt enkelt att fixa till halloween.

Halloweenmunk

Orkar du inte riktigt fixa något speciellt till halloween? Köp ett gäng munkar, ätbara ögon och mormorständer. På några minuter har du dina halloweenmunkar klara!Halloweencookies

Halloweencookies. Sjukt goda och väldigt roliga att göra. Bara fantasin som sätter gränser här!

Halloweenpyssel babybel ost monster

Ett enkelt litet halloweensnacks är att köpa runda små BabyBel-ostar, skära till den röda förpackningen i mönster runt om och klistra dit lite ätbara ögon. På ett kick gör ni Babybel-ostmonster till halloween!Halloween oreo

Ätbara ögon, kristyr, Oreos och klubbpinnar. Allt som behövs för att att göra fina små Oreomonster!Halloween clementiner

Kolla så söta clementiner du enkelt kan pyssla fram med hjälp av en penna och lite ätbara ögon.

Halloweenmonster choklad

Ett enkelt litet snack till halloween gör du av marshmallows, salta pinnar, choklad och ätbara ögon. Så här gör du!

brownecheesecake, cheesecake, halloween, brownie

Brownie cheesecake till halloween. JA TACK! Så gott.

19
Kommentera