Silltårta


silltårta
Jag ser att många av er söker på silltårta så här i påsktider och hamnar här hos mig. Tyvärr vill inte riktigt bilden till det receptet sammarbeta med mig, så lägger upp receptet igen så ni enklare hittar det. Jag har inte hunnit göra någon silltårta än, så ni får hålla till godo med en Instagrambild från i midsomras. Men vi överlever nog det 🙂
Silltårta är något vi ätit i vår familj så länge jag kan minnas nästan. Till påsk och till midsommar, då finns det alltid plats på bordet för en silltårta.  Är du en sillälskare kommer du garanterat gilla den här!
Orginalreceptet kommer från en tidning, vet tyvärr inte vilken. Men mammas recept är kopierat 1994, så jag antar att receptet publicerades i början på 90-talet.
Silltårta 8-10 bitar:
6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl riven västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3 dl gräddfil
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 g tomatsill ( jag bytte ut denna mot skärgårdssill)
gräslök
rödlök
dill
Bred smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningsfat, så de bildar en cirkel och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar.
Lägg på de sista två brödskivorna, bred över gräddfilen och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen tomatsillen i mitten (tomatsillen bytte jag ut mot skärgårdssill, mycket godare!). Garnera med finhackad gräslök, ringar av rödlök och dillvippor.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!
ägghalvor
 
Silltårta och ägghalvor, det är vad som är viktigast för mig av den lite mer traditionella påskmaten. Resten kan liksom vara. Då frossar jag hellre i olika sorters lax, sallader och röror. De här underbara ägghalvor med kalixlöjrom, hackad rödlök och dill fick vi hos grannen i somras. Så gott att man smäller av! Och mer avancerat än så behöver det verkligen inte vara 🙂

3
Kommentera

Fiskpaket

laxpaket
 
Här om veckan bjöd jag på laxpaket till middag. Eller det var både lax och torskryggspaket. Väldigt enkelt och ett lite roligare vis att servera fisk på. Nu när grillsäsongen står och knackar på kan det vara ett perfekt sätt att variera vad du lägger på grillen. Man fastnar lätt i att grilla bara kött eller kyckling. Men min favorit när nästan att grilla en hel laxsida. Blir så otroligt gott.
Men nu var det ju fiskpaketen detta inlägg handlar om. De är verkligen den perfekta bjudmaten då de går att förbereda redan på morgonen och sedan bara ta fram och köra klart på grillen eller i ugnen. Jag gjorde en bädd av rotfrukter och grönsaker som fisken fick ligga på. Eftersom fisken oftast blir klar mycket fortare än grönsakerna/rotfrukterna kan det vara en god idé att förkoka eller köra in dom i ugnen, så blir allt färdigt samtidigt när du värmer på fiskpaketen.
Man kan ju använda sig av den slags fisk man har tillgång till eller gillar bäst. Men kom ihåg att inte köra fiskpaketen för länge, fisken får inte bli torr och tråkig. Har du tillgång till en termometer rekommenderar jag att du använder den för bästa resultat. Fisken är klar vid 56 °C. Men kom ihåg att den ofta går upp någon grad när du tagit ut den ur ugnen. Så vid 54 grader skulle jag ta ut fisken. Då blir den sådär perfekt. Har du ingen termometer brukar fisken vara klar efter ca 10 minuter på grillen eller 15 minuter i ugnen.
Innan jag knöt ihop mina fiskpaket la jag på en rejäl klick kryddsmör som i värmen sedan smälte ned över fisk och grönsaker. Det gav en himla god smak!
Lax och torskpaket 4 st,
2 medelstora potatisar
2 morötter
1 zucchini
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
2 laxfiléer
2 bitar torskrygg
salladslök
citron
salt och peppar
kryddsmör
Skala potatis och morötter, skär dom tillsammans med zucchini i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt. Skiva rödlöken och finhacka vitlöken. Blanda detta med övriga grönsaker. Smaksätt med salt och peppar. Ugnsbaka grönsakerna i 225 °C i cirka 30 minuter eller tills de börjat få färg och mjuknat.
Lägg ut fyra bitar aluminiumfolie och fördela grönsakerna på arken. Lägg på en bit fisk. Skär kryddsmöret i bitar och lägg ovan på fisken. Finhaka lite salladslök och strö över. Avsluta med att pressa över citronsaft och krydda med salt och peppar. Så här långt kan du förbereda i förväg och bara lägga in fiskpaketen i kylen. Tag fram dom cirka 15 minuter innan de ska åka in i ugnen eller på grillen.
Lägg på en het grill i cirka 10 minuter (öppna försiktigt ett paket och kolla så att fisken är klar) eller värm ugnen 225°C och kör fiskpaketen i cirka 15 minuter.

0
Kommentera

Färga ägg

Färgade ägg
 

Jag har alltid varit lite fascinerad av att färga ägg. Och jag har försökt med hur många olika metoder som helst. Men ibland är det liksom bäst att på back to basic. Skippa alla konstiga färger på burk och rota i kyl och skafferi. Jag provade med fyra olika naturliga produkter, blåbär/hallon, rödlök, rödbetor och rödkål. Så spännande att se hur fyra röd-blåa livsmedel kan färga äggen i så olika nyanser!

Rödbetorna och rödlöken gav ganska lika färg. Trots att rödlökens vatten var närmare orange och rödbetans var mörkt, mörkt rött. Men ända blev resultatet snarlika.
Jag vet att jag för länge sedan läst att det är bra att ha i vinäger och salt när man färgar ägg. Färgen skall tydligen fästa bättre då. Om det stämmer eller ej vet jag inte. Men hade i alla fall i en skvätt av båda!

Färga ägg
Det finns ju en uppsjö med olika metoder att använda sig av när man kokar ägg. Men jag var ute efter att få ett ägg som både var vackert och ätbart. I många recept på fägring av ägg ska äggen koka så länge, antagligen för att få färgen att fastna bättre. Men jag vill ju gärna att ägget skall vara goda att äta sen också. Inte bara vara en fin färgklick.

Därför provade jag mig fram lite, och bäst resultat fick jag när jag gjorde så här:

Tag t ex ett par rödbetor. Dela dem i kvartar. Lägg dem i en kastrull, tillsammans med ägg, en skvätt vinäger och lite salt. Slå på vatten så det täcker ägget gott och väl. Låt allt koka upp. När vattnet kokar ordentligt, stäng av värmen och låt kastrullen stå kvar på spisen. Ägget får nu ligga kvar i kastrullen och svalna helt. Jag lät mina ligga i cirka två timmar. Använd en hålsslev för att ta upp äggen, låt dom torka på en bit hushållspapper. Äggen blev välkokta men inte torra. Kanske som om man kokat dom i sex minuter ungefär.

De äggen jag kokade med rödkål smet färgen in och färgade även äggvitan turkos, till Axels stora förtjusning. Himla spännande att äta färgade ägg och jag har lovat att vi ska färga ägg i helgen också.

Har ni några bra tips på bra, naturliga produkter man kan använda och färga ägg med? Kommentera gärna eller skicka mig ett mail. Än hinner man experimentera lite innan påsk!
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Kräft och fetaostpaj

paj
Idag bjuder jag på ett pajrecept som även det passar utmärkt på påskbuffén. Nämligen en kräft-och fetaostpaj. Det är faktiskt en av de få pajer jag gjort flera gånger. Receptet kommer från början från min moster tror jag, men jag har gjort om det lite så det passar mig. Jag är i vanliga fall inte så förtjust i räkor eller kräftor i paj, men den här är verkligen supersmarrig! Och väldigt enkelt. Kan det liksom bli bättre än så? Gott och enkelt!
Det blir en himla fin smak i den här pajen då den innehåller kräftor, fetaost, vitlök, lime och basilika. Väldigt bra smakkombinationer om ni frågar mig!
kräftpaj
 
Grundreceptet på pajdeg är detsamma som till västerbottenostpajen jag la upp här om dagen.
Kräft-och fetaostpaj:
1 burk kräftstjärtar i lag
1 fp fetaost
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 dl basilika
saft från 1 lime
lite chili
salt
1 1/2 dl riven ost
Kavla ut pajdegen och klä en springform med degen. Nagga botten och låt stå kallt cirka 15 minuter.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200°C.
Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Lägg kräftstjärtar och tärnad fetaost i botten på pajskalet.
Blanda samman ägg och crème freche, finhacka vitlök och basilika. Rör ner vitlök, basilika, chili, salt, limesaft och riven ost i äggblandningen. Fördela detta jämnt i pajskalet. Grädda i 200 °C i cirka 35 minuter.
Paj är perfekt som lunch, middag eller som del av en större buffé.
Ni glömmer väl inte bort att vara med och tävla?!
bild:Linnéa Seidel
 

6
Kommentera
ANNONS

Tävling-vinn yoghurtmugg från Sagaform

Tävling Sagaform
 
Jag tycker vi startar igång måndagen med en tävling! Den här veckan kan du vinna en yoghurtmugg från Sagaform på bloggen. Perfekt att göra iordning frukost, mellis eller en lättare lunch i och ta med till jobb eller skola. Eller varför inte ha med om du ska ha picknick?
Jag har nästan med mig frukost till jobbet varje morgon i form av overnight oats eller liknande och då är den här muggen ovärderlig! Jag gillar verkligen lockets funktion där du han ha müsli, nötter eller annat som du inte från början vill lägga direkt i yoghurten/chiagröten eller vad du nu väljer att ha i din mugg.
För att vara med och tävla vill jag att du kommenterar det här inlägget med vad du skulle vilja fylla din yoghurtmugg med för smarrigt. Tre personer vinner varsin yoghurtmugg från Sagaform. 
Tävlingen pågår fram till onsdag 23/3 kl 12.00.
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Vinnaren utses av Linnéas Skafferi och kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Sagaform.

0
Kommentera