Veckans mat

halloumisallad
 
Måndag i morgon och en ny vecka drar igång med buller och bång!
Jag älskar verkligen halloumi och tycker det är så gott att använda i sallad. Ät salladen som den är eller servera den till lite kyckling eller en köttbit.
torsk i ugn
 
Den här fisken har varit med förr. Men, den är fortfarande det mest sökta receptet här på Linnéas Skafferi, så jag tycker den förtjänar att visas upp. Galet enkel fisk i ugn. Den brukar gå hem hos både stora och små.
 
 
 
 
köttbullar
 
Galna människa tänker ni, julköttbullar i mars. Men jag kan helt ärligt tycka att det är såå gott med lite juliga köttbullar fast det inte är jul! Jag älskar verkligen kombon av kryddpeppar och senap! Så gott att det får platsa på veckans matsedel.
 
tortillapizza
 
På torsdagar Axel simskola, så då måste vi äta något som går fort att göra iordning Där är ju tortillapizzor helt oumbärliga! På den här har jag bytt ut tomatsåsen mot pesto, ett måste att prova för er som inte gjort det än!
potatissallad
 
Finally friday!!! Idag känner jag inte för någon mer avancerad matlagning än att slänga ihop en potatissallad. Och till det lite kallskuret från charkdisken. Bättre avslut än så kan man inte få på en vecka.
energibollar
 
Alltså de här små söta nötfria energibollarna. Helt omöjligt att bara ta en liten! Men eftersom de är gjorda på solroskärnor och russin så är det helt ok att ta två 🙂
 
Ha en helt fantastisk vecka nu!

1
Kommentera

Kryddsmör

kryddsmör

Eget kryddsmör är himla enkelt och så gott att göra. Perfekt att ha på köttbiten, att peta under skinnet på en hel kyckling eller till fisken. Användningsområdena är hur många som helst! Nu när grillsäsongen snart är här tänkte jag att det kunde passa bra med ett recept på kryddsmör. Ibland orkar eller hinner man inte göra en sås, då kan det vara bra att ha en rulle kryddsmör på lager i frysen. Kom bara ihåg att ta fram smöret i tid så det inte precis kommer från frysen när ni ska äta. Då hinner inte riktigt smöret smälta över maten. Låt det gärna bli rumstempererat först.

Har du nära och kära som gillar god mat blir det ju även en perfekt present att ge bort. Gör ett par olika smaker och linda in i fint smörgåspapper.

Kryddsmör med örter och citron:

100 g rumsvarmt smör
1 dl färsk/fryst persilja
2 msk färsk/fryst dill
skal och saft från 1/2 citron
salt & peppar

Lägg persilja, dill, citronskal och saft i en matberedare. Mixa till en slät massa. Tillsätt det mjuka smöret, salt och peppar. Blanda snabbt ihop allt. Forma till en avlång rulle och linda in i smörpapper. Förvara i kylen/frysen.

Självklart kan man blanda i de smaksättningar man gillar bäst i smöret. Just det här smöret använde jag till fiskpaket med rotfrukter. Det blev himla gott!

1
Kommentera

Västerbottenostpaj

Västerbottenost
Älskade västerbottenostpaj. Du fungerar lika fint till midsommarbuffén som kräftskivan eller som nu, till påsk.
Med en len och lite oststark fyllning är den en perfekt del till buffén. Eller tillsammans med en god sallad och en enkel röra kan man även servera den som en fin påsklunch. Perfekt att göra i förväg och bara slänga ihop en sallad till precis innan man skall äta.
västerbottenostpaj
 
Jag använder alltid samma recept på pajdeg. Gör man bara rätt så blir det en helt fantastiskt len och smidig pajdeg från detta recept. Ett tips är att inte överarbeta degen och gärna använda matberedare. Det gör inget om det fortfarande finns små bitar av smör i degen. Arbetar med degen för mycket kan den lätt bli seg och lite gummiaktig. Och det vill man ju verkligen inte ha! Om man är riktigt nitisk, så skall även mjölet vara kylskåpskallt, men jag brukar nöja mig med kallt smör och iskallt vatten. Det brukar bli bra resultat då också.
Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
ca 3 msk vatten
Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 15 minuter i 200 grader.
Fyllning:
200 g riven västerbottenost
2 ägg
2 dl grädde
salt
Lägg osten i botten på det förgräddade pajskalet. Blanda ägg, grädde och salt i en bunke. Slå det över osten. Grädda i 200 °C i cirka 30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllene färg.
 
Vilken är din favoritpaj?
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Påskdukning

 
påskduka
Visst är det härligt att få duka fint? Köpa hem fina servetter, lägga något fint på allas tallrikar och kanske göra en liten bordplacering. Bara för att det är lite kul!
Och nu till påsk finns det ju alla chanser i världen till att få duka lite extra fint. Men känner man att man inte har lust eller möjlighet att lägga ut en förmögenhet på duknings, då har jag några smarta tips!
påsk
Har du inte porslin så det räcker till alla? Åk till närmaste loppis/second hand-butik och fynda omaka tallrikar och assietter. Det blir supersnyggt att duka med olika tallrikar, om det är ett genomgående tema.
En enkel påskdekoration gör du genom att forma lite sisal (finns att köpa på närmaste blomsteraffär, finns även i olika färger) till ett bo och sedan stoppa i ett ägg. Jag tog ett chokladägg som jag skalat, men självklart kan man ta ett kokt ägg som du t ex färgat. Hur man färgar ägg helt naturligt kommer det ett inlägg om senare i veckan!
påskdukning
En liten grön kvist piffar upp en enkel dukning! Murgröna brukar det ofta kunna vara extrapris på. Köp hem en kruka och använd att dekorera påskbordet med!
Har du några extra bra tips på hur du brukar göra för att få till en snygg dukning? Dela gärna med dig i så fall!
bidl:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Chokladdoppade mandlar

Chokladdoppade mandlar
 
Ska ni anstränga er och gör ett hemgjord godis den här påsken, då rekommenderar jag er absolut att göra dessa chokladdoppade mandlar! Mandlar som rostats i stekpannan, doppats i mörk choklad och sedan strösslats med flingsalt. Jag dör så gott det blev!
Det slutade med att jag fick lägga dom i en burk med lock och ställa in dom långt, långt in i kylen. Det var helt omöjligt att sluta äta nämligen! Ett perfekt godis att göra och ge bort till någon man tycker om, eller att bara ha för sig själv.
Jag använde mig av en mörk choklad som redan var lite smaksatt med havssalt. Självklart kan man ju använda vilken choklad man gillar bäst. Men just det salta i kombination med choklad och mandel blev verkligen  en riktig pang-kombo.
Jag doppade en påse (200 g) mandlar i chokladen. och vid första anblick kan det se ut som om det blir väldigt mycket mandlar. Men jag försäkrar er om att det inte var några som helst problem att äta upp allihopa på ett par kvällar!
Chokladdoppade mandlar med havssalt:
200 g mandlar
100 g mörk choklad med havssalt
flingsalt
Lägg mandlarna i en varm, torr stekpanna. Rosta mandlarna i cirka 10 minuter. Tossa runt mandlarna så de inte bränns vid. Låt svalna.
Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i micron. Lägg i alla mandlar i chokladen. Tack ur dem en och en med hjälp av två gafflar. Låt överflödig choklad rinna av. Lägg ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Strö lite flingsalt över de chokladdoppade mandlarna. Låt stelna. Lägg i en burk med lock och förvara i kylen.
bild:Linnéa Seidel

3
6 kommentarer