Amarantgröt

amarantgrot-2
Förra veckan använde jag amarant i en sallad tillsammans med massor av godsaker som halloumi, granatäpple och avokado.
Jag fick lite över och provade att koka gröt på det dagen efter. Amarant tar ju en liten stund att koka, vilket inte gör den till en optimal gröt att göra om man har en stressig onsdagsmorgon framför sig.  Men det gick himla bra att koka fröna ena dagen och sedan använda dem till gröt dagen efter. Bara att förvara den kokta amaranten i en burk med lock i kylen över natten.
Amarantgröt blir inte slät som havregrynsgröt eller mannagrynsgröt, mer lik gröt gjord på quinoa om ni provat det. Kanske inget för en gröt-rookie, men för den mer grötvana personen kan det vara ett kul alternativ.
amarantgrot
Som jag tidigare skrev är amarant fullproppat med bra saker som protein, kalcium, järn och magnesium. Amarant är dessutom helt glutenfritt.  Jag använder helst havremjölk till gröt. Jag gillar den lite söta, fylliga smaken havremjölk ger. Men det är ju helt en smaksak. Jag lät lite nymornad kardemumma koka med i gröten, sedan toppade jag allt med lite skivad banan. Blev nästan efterrättsgott! Vilken lyx att få starta morgonen så!
Amarantgröt (på redan kokt amarant):
1 dl kokt amarant
ca 1 1/2 dl havremjölk
10 kardemummakärnor
en nypa salt
frukt och bär att toppa med
Lägg den redan kokta amaranten i en kastrull, slå på ca 1 1/2 dl mjölk av valfri sort. Mortla kardemumman och blanda i den och lite salt. Rör om väl och låt allt koka upp. Låt gröten koka ihop till en tjock slät gröt. Tillsätt ev mer mjölk om den blir för tjock. Servera med iskall mjölk, frukt och bär.
Vilken slags gröt gillar du bäst? Vågar du testa nya sorter eller håller du dig helst till kända marker som havregrynsgröt och ibland kanske mannagrynsgröt?
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Veckans blogg i fikabloggen!

 
 
Skärmavbild 2016-03-01 kl. 09.33.54
 
Fikabloggen Robbans bästa tipsar om caféer, konditorier, bagerier och kaffebarer samt allt övrigt som hör till den svenska fikakulturen. Men en gång i veckan kör han även veckans blogg. Och den här veckan har turen kommit till Linnéas Skafferi. Kika gärna in hos Robban och läs intervjun med mig, om ett fint fika-minne och varför jag skulle vilja bjuda Paolo Roberto, Renée Voltaire och Jamie Oliver på fika.
Letar du nya spännande bak-bloggar? Kolla då in arkivet med veckans blogg. Där finns massor av härliga bloggar representerade. Ni hittar även en flik med besökta fik per landskap, perfekt att kolla igenom inför sommarens kondis-besök. Tyvärr verkar han inte ha besökt mitt lilla Sala än och två av våra charmiga fik, Schelins och Sala Ångbageri. Väl värda ett besök om ni reser genom Sala någon gång i framtiden!
Tycker hela upplägget är väldigt fint då läsarna lätt kan hitta till nya favoritbloggar. Mer länkkärlek helt enkelt!
 

0
Kommentera

Fyllda, ugnsbakade sötpotatisar

 
sweetpotato
Ugnsbakade, fyllda sötpotatisar. Helt klart en av mina nya favoriter och jag kommer garanterat att göra dem under den kommande grillsäsongen. Den bakade sötpotatisen gröps ur och blandas med kikärtor, crème cheese och goda kryddor. Sedan toppar man allt med lite riven ost. Jag kan även tänka mig att det är supergott att blanda i lite getost eller kanske fetaost med potatisen.
sweetpotato-3
Eftersom man blandar i kikärtor med potatisen blir de väldigt mättande, men räkna med ungefär en hel potatis per person. De passar perfekt till grillat, på buffén, eller till lite ugnsstekt kyckling.
För att få ytterligare en dimension på smaker kan man använda sig av en vällagrad ost att riva och ha på toppen. Det skulle bli hur gott som helst skulle jag tro!
Du kan utan problem förbereda potatisarna upp till en dag innan. Och bara fylla skalen, strö över osten och gratinera innan de skall serveras.
sweetpotato-2
Fyllda sötpotatisar: 
4 lika stora sötpotatisar
1 burk kikärtor
300 g creme cheese
2 msk hackad persilja
salt & peppar
riven ost av valfri sort
Skölj och skrubba potatisarna. Lägg på en plåt och baka i ugnen på 200 °C i cirka en timme.
Låt potatisarna svalna något. Dela dem i två lika stora delar. Gröp ur all mjuk potatis och lägg i en skål. Ställ tillbaka alla tomma potatisskal på plåten.
Låt kikärtorna rinna av och blanda i dem med potatisen. Mosa allt med gaffel eller potatisstöt. Det behöver inte bli ett jämn mos, men de flesta kikärtor skall vara mosade.
Blanda i creme cheese, persilja, salt och peppar.
Fyll de tomma potatisskalen med moset. Platta till så hela skalet fylls. Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 225 °C tills osten börjat få lite färg och potatisen är genomvarm.
Ringla lite olivolja och strö färsk persilja över.
Sötpotatis i ugn är en riktig favorit här hemma och vill man göra en variant som inte är lika tidskrävande är dessa ugnsbakade sötpotatisar en riktig hit.
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera

Veckans mat

rödbetssallad-2 (1)
 
Söndag förmiddag är här igen och det är dags för en ny matplanering. Jag tycker det är så himla kul att leta bland mina recept och nyupptäcka gamla favoriter!
Den här rivna rödbetssalladen med äpple brukar min syster Sara göra. Den passar himla bra till kyckling, köttfärsbiffar eller som en del på en buffé. En riktig favorit!
 
lasagne-1
Lasagne är ju den ultimata maten att göra extra mycket av så det räcker till ett gäng matlådor. Har man bara ett bra grundrecept kan man ju variera i det oändliga. I den här lasagnen har jag haft i massa kryddor, svamp och balsamvinäger. Hur gott som helst!
torsmedpesto
 
Torskrygg i ugn med pesto fungerar lika bra en onsdag som en lördagskväll. Gör en matig sallad och en enkel sås på turkisk yoghurt och pesto att servera till.
svampbacon-4
 
Här är en pastarätt jag gjorde 2010. Nästan sex år sedan, galet så fort tiden går! För att göra receptet lite mer 2016 kan man ju byta ut den vanliga pastan mot någon slags bönpasta, eller så kör man på helt vanlig hederlig pasta! Receptet är lagom till två personer, eftersom vi då inte var fler i hushållet. Men det går med fördel att dubbla. Just i februari är det ju inte riktigt säsong för trattkantareller, men det går med vilken svamp man får tag på.
santamaria-kycklingKryddiga kycklingklubbor, alltså dom här är så goda! Kryddade med en marockans krydda som heter Ras el Hanout. Massor med smak, men inte starka. En klar favorit!
cupcakes
 
Alltså, jag vet inte när jag bakade cupcakes sist! Var flera, flera år sedan. Dom chokladstinna bakverken har en härlig smak av både kaffe och Bailey´s och till det en härlig forsling, även den smaksatt med Bailey´s. Mums, mums! Så fint slut på veckan!
 

0
Kommentera

Mozzarellaburgare

 
mozarellaburgareMozzarellafyllda hamburgare, bara smaka på namnet lite sådär. Kryddig köttfärs, stekt eller grillad till en saftig hamburgare, och i mitten, smällt, trådig mozzarella. Till det en coleslaw på både vit-och rödkål, härligt söt-rökig senap och färsk persilja. Avsluta det hela med en stekt eller grillad bit majskolv som du haft lite smör på och strött över flingsalt.
Efter en sådan måltid kan man ju liksom dö lycklig.
cole slaw
Coleslaw är ett utmärkt tillbehör tycker jag. Det passar fint till grillad kyckling, till alla slags vegetariska biffar eller som här, till en saftig hamburgare.
Jag har genom åren testat mig igenom otaliga cole slaw-recept och kommit fram till ett par saker.
1. Rödkål är himla gott att strimla i.
2. Senap av något slag är nästan ett måste. Ibland kör jag på senapspulver, ibland på en sötstark och ibland använder jag helt vanlig. Men senapen gör liksom hela skillnaden.
3. Basen gör jag alltid på turkisk yoghurt och äkta majonnäs. Och det får inte bli för mycket majonnäs, den får inte ta överhand i smak. Utan bara ge en rund och fin ton.
majskolv
 
Till hanburgarna och coleslawn stekte jag majskolvar som jag bara delat i mindre bitar. Jag köpte Icas förkokta eko-majskolvar. Jisses så goda de var. Dom kan jag varmt rekommendera.
Till och med lilla Isac på 1 1/2 gillade majskolvarna, han spanade in hur vi andra gjorde och fattade snabbt galoppen hur man gör för att knapra i sig majsbitarna.
 
Mozzarellaburgare med cole slaw:
800 g blandfärs
1 dl tomatpuré
ett par rejäla skvätt worcestersås
2 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk vanlig senap
svartpeppar
salt
1 burk minimozzarella
Blanda samman alla ingredienser till hamburgarna. Forma till biffar (jag gjorde nio stycken). Gör en fördjupning i varje och lägg i en mozarellaboll. Forma färsen runt om och tryck till tills du får en jämn och fin burgare. Stek eller grilla burgarna.
Coleslaw:
ca 1/2 litet vitkålshuvud
ca 1/4 litet rödkålshuvud
1 1/2 dl majonnäs
3 dl turkisk yoghurt
2 msk senap med valfri smaksättning (jag använde en sötare med lite rökig ton)
salt & peppar
Skiva kålen riktigt tunt. Blanda majonnäs, yoghurt, senap, salt och peppar i en skål. Blanda ner kålsorterna och rör om väl. Låt gärna stå en timme eller så i kylen innan den serveras.
 

1
Kommentera