Äggtider

ägg
I år infaller påsken riktigt tidigt, redan om två veckor går vi in i påskveckan. Vilket betyder att det är hög tid att börja fundera kring mat, godsaker och framförallt ägg!
Har du koll på hur du vill ha dina ägg? Löskokta, lite sådär medium eller med en gula som kokats snustorr? På bilden här nedan har jag kokat fyra olika ägg. Första kokade två minuter, nästa, fyra minuter, ägget efter det kokade jag i sex minuter och avslutade med ett ägg som kokats i sju minuter.
Jag brukar alltid lägga äggen i kallt vatten och låta det koka upp. När vattnet precis börjar småkoka sänker jag värmen så äggen inte stormkokar. Efter lite drygt fem minuter brukar jag ta ur mina ägg och sedan låta resten av familjens ägg koka någon stund till. Då blir alla nöjda med sina ägg i vår familj.
Efter att nu fått köket fullt av ägg efter allt kokande blev det ägg till lunch. Strödde lite flingsalt och nyklippt krasse över äggen. Så vårigt, fräscht och gott. Ett perfekt litet påskjut mellanmål eller varför inte som en enkel förrätt till påskmiddagen. Ett lagom kokt ägg, på en bädd av grönt med salt och krasse över. I det enkla bor det vackra, eller hur är det man säger?
koktider ägg

0
Kommentera

Veckans mat

Långkok
Söndagen är här i full fart och det är dags att fundera över vad vi skall äta i den kommande veckan. Ett tips för att spara lite tid dagar när man har det lite stressigt efter jobbet är ju att laga maten kvällen innan. Som det här långkoket i lergryta. Perfekt att göra iordning redan på söndagen och sedan bara värma på på måndagen. Eller så kör man den i sin ckrock pot om man nu är en lycklig ägare av en sådan. Det var en Instagramföljare som skrev att det här var en av hennes favoritgrytor och jag tycker den är väl värd att komma fram i ljuset igen!
fiskpinnar
Hemma hos oss blir det fisk en till två gånger i veckan. Oftast blir det någon variant av snabb fisk i ugn. Men ibland, när jag har någon mer stund på mig att fixa kvällsmaten kan det bli hemgjorda fiskpinnar. En storfavorit hos barnen!
tortillapizza
Tortillapizzor är min räddare i nöden! Jag har alltid en förpackning tortillabröd hemma och har man bara lite ost i kylen kan man få till ett par smarriga pizzor i ett nafs! De här tortillapizzorna är matiga och väldigt mättande tack vare köttfärsen. En klar favorit hemma hos oss!
pasta med köttfärsås
Svårt att få i resten av familjen grönsaker, bönor och linser? testa att göra den här köttfärsåsen som innehåller både köttfärs, linser och morötter. Servera bönpasta till och alla har fått i sog massor av nyttigheter utan att ens reflektera över det!
beer can chicken
 
Februari har blivit mars och nog har man lite vårkänslor allt? Det liksom luktar lite vår ute, i alla fall här där jag bor. Och med våren kommer ju också ett begär att damma av grillen efter vintervilan.
Beer can chicken blev ju ruskigt populärt här ett år. Jag förstår varför. Galet god, mör kyckling som sakta tillagats på grillen. Vad kan bli fel med det? Har man inte tagit fram grillen går det bra att göra i ugnen också!
chokladskålar-2
 
Slutet gott, allting gott. Veckans mat är planerad men vi vill väl ändå avsluta veckan med något gott? Testa att göra de här chokladskålarna och fyll med en god fruktsallad. Lyxigt och gott!

0
Kommentera

Stek med örtsalsa

stek-2
En klassisk söndagsstek är  aldrig fel. Men jag kan inte göra det lika bra som mormor gör. Söndagsstek med brunsås, potatis och lingon. Det smakar liksom inte lika bra när jag gör det hemma.
Så då blir det inte av. Istället blir det stek på lite annat vis. Som här, där den serveras kall, skuren i tunna skivor och med en örtsalsa till. Himla vårfräscht och gott! Jag hade en bit kött på 1,4 kg och det blev hur mycket mat som helst. Perfekt till vårens bufféer.
Jag har dragit ner på köttkonsumtionen väldigt mycket hemma. Så när vi äter kött vill jag att det skall vara av bra kvalité, helst eko och gärna närproducerat. Det köttstycket är det sista jag har kvar i frysen efter att vi köpte kött från en gård utanför Uppsala förra året. Alla tre kriterier uppfyllda 🙂
 
 
 
 
 
stek
 
Vilken del man använder till sin stek beror ju lite på vad man gillar och har tillgång till. Men fransyska eller varför inte en bit rostbiff brukar kunna bli bra.
Jag klappade in massor av torkade örter runt om steken innan jag körde in den i ugnen. När termometern visade 58 grader tog jag ut steken, sedan fick den vila i folie i cirka 30 minuter. Då steg den upp till 62 grader, vilket för mig är perfekt, lagom rosa. Det blir inte torrt men heller inte jätteblodigt. Jag körde steken på 125°C och det tog kanske 1 1/2-2 timmar. Har du tid så rekommenderar jag verkligen att köra på en lite lägre temp och låta det ta sin tid.
Örtstek 1,4 kg:
1,4 kg stek av nöt
torkad oregano
torkad mejram
torkad timjan
salt
svartpeppar
Klappa in alla kryddor runt om steken. Var generös och snåla inte. Stick i köttermometern i köttets bredaste del. Värm upp ugnen till 125°C. Låt steken gå tills du når 58 grader. Tag ur steken och linda in den i folie. Låt vila 30 minuter ca.
 
Örtsalsa:
1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk persilja
1 liten rödlök
2 klyftor vitlök
1 citron
ca 1 1/2 olivolja
salt & peppar
Lägg de färska örterna, skalad lök och vitlök i en matbreredare och mixa. Tillsätt ca 1/2 dl olivolja. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Skär det kalla köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Ringa över örtsalsan.
 
bild:Linnéa Seidel
 

1
Kommentera

Blåbärssoppa

Blåbärssoppa
Runt om i landet har det varit, eller är fortfarande sportlov och vädret har ju varit helt fantastiskt. Som gjort för att spendera massor av timmar ute i den härliga solen och en god matsäck nedpackad i väskan. En riktig klassiker när det kommer till matsäck på vintern är ju blåbärssoppan. Men tyvärr är den färdiga man köper oftast full med socker och massa andra onyttigheter. Därför testade jag idag att göra en egen, sötad med banan och vaniljpulver. Lika god varm som kall!
Vi har så bra på vår altan, för där kan man sitta på utsidan, med altanräcket som ryggstöd och solen i ansiktet hela dagen. Om vår-vintern är det helt fantastiskt att sitta där och bara njuta av den härliga solen. Där brukar vi även sitta och fika fina dagar. I helgen blev det faktiskt både fika och lunch där i solen. Underbart!
Hemgjord blåbärssoppa
Här i Sala är det sportlov den här veckan. Jag frågade Axel om vi skulle vara hemma någon extra dag, eller om jag skulle hämta dom tidigare någon dag under veckan. Men bästa kompisarna skulle vara på förskolan hela veckan och han var inte det minsta intresserad av att vara hemma med mig mer än den lediga fredagen vi har varje vecka. Så vi har inte haft så mycket till sportlov här hemma. Men vi hoppas helgen bjuder på härlig utevistelse!
Blåbärssoppa, ca 1 L
250 g blåbär
ca 3 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
1 mogen banan
Låt blåbären tina om de varit frysta. Lägg i en kastrull och slå över ca tre dl vatten (du kan behöva spä den lite mer när den är klar, beroende på hur tjock du vill ha soppan). Ha i vaniljpulvret och låt allt sjuda någon minut. Tag av från spisen och låt svalna lite. Ha upp i en tillbringare och skrän ner bananen i mindre bitar och ha i blåbärssoppan. Mixa till en slät soppa. Känns den för tjock, tillsätt lite mer vatten. Servera varm eller kall. Med en klick vaniljglass eller drick den bara som den är!
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Amarantgröt

amarantgrot-2
Förra veckan använde jag amarant i en sallad tillsammans med massor av godsaker som halloumi, granatäpple och avokado.
Jag fick lite över och provade att koka gröt på det dagen efter. Amarant tar ju en liten stund att koka, vilket inte gör den till en optimal gröt att göra om man har en stressig onsdagsmorgon framför sig.  Men det gick himla bra att koka fröna ena dagen och sedan använda dem till gröt dagen efter. Bara att förvara den kokta amaranten i en burk med lock i kylen över natten.
Amarantgröt blir inte slät som havregrynsgröt eller mannagrynsgröt, mer lik gröt gjord på quinoa om ni provat det. Kanske inget för en gröt-rookie, men för den mer grötvana personen kan det vara ett kul alternativ.
amarantgrot
Som jag tidigare skrev är amarant fullproppat med bra saker som protein, kalcium, järn och magnesium. Amarant är dessutom helt glutenfritt.  Jag använder helst havremjölk till gröt. Jag gillar den lite söta, fylliga smaken havremjölk ger. Men det är ju helt en smaksak. Jag lät lite nymornad kardemumma koka med i gröten, sedan toppade jag allt med lite skivad banan. Blev nästan efterrättsgott! Vilken lyx att få starta morgonen så!
Amarantgröt (på redan kokt amarant):
1 dl kokt amarant
ca 1 1/2 dl havremjölk
10 kardemummakärnor
en nypa salt
frukt och bär att toppa med
Lägg den redan kokta amaranten i en kastrull, slå på ca 1 1/2 dl mjölk av valfri sort. Mortla kardemumman och blanda i den och lite salt. Rör om väl och låt allt koka upp. Låt gröten koka ihop till en tjock slät gröt. Tillsätt ev mer mjölk om den blir för tjock. Servera med iskall mjölk, frukt och bär.
Vilken slags gröt gillar du bäst? Vågar du testa nya sorter eller håller du dig helst till kända marker som havregrynsgröt och ibland kanske mannagrynsgröt?
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera