Kycklingkebab

kycklingkebab-3
 
I fler veckor har jag gått och funderat på om man inte kan göra hemgjord kycklingkebab. Det har florerat runt massor av recept på kebab av nöt eller lammfärs, men just kycklingkebab har jag inte hittat.
Men jag tänkte att det kan väl inte vara så svårt. Och det var det inte heller. Och himla gott blev det. Speciellt i mina hemgjorda pitabröd!
kycklingkebab-2
Tillbehören kan man ju variera i det oändliga, men jag hade bladspenat, rödlök, tomat och en enkel kall sås.
kycklingkebab
 
Jag gjorde på ett kilo kyckling och det blev lagom med kebab till cirka fyra portioner. När man ändå är i farten kan man ju göra dubbel sats och frysa in den ena. Perfekt snabbmat att ta till när man inte orkar laga så avancerad mat!
Kryddningen på kebaben kan man även den variera. jag gjorde min barnvänlig, men självklart kan man ha i lite chili för mer hetta i kycklingköttet.
 Kycklingkebab:
1 kg benfri kyckling
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1/2 msk svartpeppar
3 msk oregano
2 msk örtsalt (eller grönsaksbuljongspulver)
2 msk bovetemjöl, eller vetemjöl
Lägg kycklingköttet i en matberedare och mixa sönder det. Lägg i lök och vitlök. Krydda med alla kryddor. Mixa tills allt är en finmixad massa.
Forma köttet till en avlång rulle, ca 10 cm i diameter. Slå in den i två varv aluminiumfolie. Fortsätt rulla rullen så all luft pressas ur. Ställ in rullen i kylen i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 100 °C. Öppna ändarna på rullen så köttsaften kan rinna ut.
Lägg kycklingrullen på ugnsgallret och ställ en form under som fångar upp köttsaften. Baka i tre timmar. Tag ur rullen och låt den vila i cirka 30 minuter. Öppna sedan upp folien så ångan kan pysa ut. När köttet svalnat, ställ in rullen i kylen ett par timmar, eller gärna över natten. Skär sedan kycklinkebaben i tunna strimmor (jag provade med osthyvel och potatisskalare, det gick inte..) Hetta upp en stekpanna med olja och stek kycklingkebaben hastigt innan den serveras.
bild:Linnéa Seidel

2
2 kommentarer

Veckans mat

våfflor
 
Vi sparkar igång denna vecka med en av barnens favoriträtter, våfflor! Prova att ha keso med hackade örter i till. Eller keso blandat med hallon. Väldigt gott och lite mer mättande än bara grädde och sylt.
kycklinfbiffar
De här kycklingbiffarna var så länge sen jag gjorde! Men nu är det hög tid att plocka fram det här goda receptet igen! Perfekta att ha i pitabröden jag skrev om tidigare.
 
 
 
 
isterbandIsterband, antingen tycker man det är en riktig höjdare, eller så står det långt, långt ner på listan över favoritmaten. Här är en variant på fyllda isterband. Riktigt gott!
linssoppa-3
Torsdag är soppdag! Koka dig en enkel och mättande linssoppa med smak av ingefära och spiskummin.
pulledbeef
Kör igång ugnen redan på torsdagen och gör iordning en form med pulled beef. Perfekt att ta fram och servera på fredagen när man är trött efter en lång vecka. Gör en burk snabbinlagd rödlök att ha till, det blir pricken över i!
cakeballs2
Alltså nyttiga energibollar i all ära. Men ibland så måste man… Cookie dough cake balls, bara namnet liksom. Sött och farligt gott blir det.
Kryp upp i soffan och unna dig en kakboll eller två på fredagskvällen!

1
Kommentera

Kanelbullesockerkaka

 
kanelbullesockerkaka-6
Fredagar är jag och pojkarna hemma och lediga. Känns himla lyxigt att tjuvstarta helgen en dag tidigare! Idag började vi dagen med lite bakande. Axel tyckte kanelbullar vore gott att baka medan jag inte alls kände för att dra igång storbak denna lediga dag. Så vi kompromissade lite. Vi bakade nämligen en kanelbullesockerkaka istället. Det doftade precis som nybakade kanelbullar i hela huset. Underbart!
kanelbullesockerkaka-2
Hur underbart är det inte att få baka i pyjamasen på morgonkvisten!? Fick himla bra hjälp av både Axel
kanelbullesockerkaka
och Isac med att mäta upp alla ingredienser och så klart skrapa ur den sista smeten ur bunken.
kanelbullesockerkaka-7
 
Jag kikade runt lite efter något bra recept, men det slutade med att jag gjorde en egen variant. Har aldrig bakat med gräddfil i sockerkaka förut, men den här blev riktigt saftig och god! En kaka som absolut är värd att baka!
Kanelbullesockerkaka:
175 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk nymortlad kardemumma
1/2 dl strösocker
4 msk kanel
smör och ströbröd till formen
Vispa smör och socker mjukt, rör i äggen, ett i taget, ha i gräddfilen. Blanda alla torra ingredienser och rör i dom lite i taget. Smörj och bröa en sockerkaksform. Pudra lite kanel i botten av formen. Ha i cirka hälften av smeten i formen. Strö över socker och kanel. Häll över resten av smeten. Grädda i cirka 50 minuter i 175°C i nedre delen av ugnen.
Både pojkarna och jag gav denna kaka alla tummar upp!
bidl:Linnéa Seidel

5
Kommentera

Hemgjorda pitabröd

pitabröd-2
 
Pitabröd är ett sådant där bra bröd att ha på lut i frysen. Man kan ju blanda i stort sett vad som i ett pitabröd och fast det känns som om kyl och frys är tomma får man till en helt ok middag!.
Att göra egna pitabröd är inte alls svårt och nästa gång ska jag dels låta dem kalljäsa över natten men tänkte också göra dubbel sats och lägga hälften i frysen. Till pitabröden gjorde jag hemgjord kycklingkebab med härlig örtsås, men det får ni recept på lite senare i veckan. Först ut är de här härligt luftiga pitabröden.
Pitabröd 8 st:
25 g jäst
2 dl vatten
2 msk olivolja
ca 5,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Smula jästen i en degbunke och tillsätt vätska(kall vätska är att föredra, men har du inte tid att låta det jäsa en längre tid, ta ljummet vatten) och olivolja. Rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter. Ha sist i saltet. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Dela degen i åtta lika stora delar. Knåda lätt igenom varje degbit och kavla sedan ut dom på väl mjölat bakbord till en cirka 15 cm stor platta. Lägg på bakplåtsklädd plåt och grädda i 250°C i cirka åtta minuter eller tills de jäst upp och börjat få fin färg. Låt svalna något. Skär sedan ett snitt i varje bröd och fyll dem med godsaker.
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Energibars

 
energibars
 
Ibland har man svårt att få energin att räcka till, när det är på tok för långt till lunch, när klockan är 15 och det är lite svårt att hålla koncentrationen på topp, eller när klockan är 20 och det förbaskade sötsuget sätter in. Då kan det vara bra att få i sig något som gör att man håller humöret uppe ett tag till.
Jag älskar alla former av energibollar, eller raw food-bollar som de också kallas. Men sällan räcker en eller två till för att stilla det där suget. Så idag bestämde jag mig för att göra dom i form av energibars istället. Då går jag inte runt och småäter av dom, utan tar en som ett litet mellanmål.
energibars-2
Många recept på energibars eller energibollar har en bas på nötter och dadlar. Men jag brukar använda mig av russin och solroskärnor istället. Det fungerar finfint och bästa är att jag alltid har hemma av just de två sakerna. Sen är det bara att blanda i av andra frön och smaksättningar. Jag hade lite kvar av min hemgjorda nutella, så jag smaksatte mina bars med nutella, kaffe, vanilj och kokos. En riktigt härlig kombination!
Energibars/ energibollar:
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
2 1/2 dl russin
1/3 dl linfrö
1 dl riven kokos
1 krm vaniljpulver
2 msk kakao
4 msk sockerfri nutella eller annat nötsmör
ca 3 msk kallt kaffe
lingonpulver
pumpakärnor
Lägg solroskärnor, pumpakärnor och russin i en matberedare. Mixa till en smulig massa. Ha i linfrö, kokos, vaniljpulver, kakao, nötsmör och kaffe. Fortsätt mixa tills allt har blivit till en lätt kletig deg. Tillsätt ev mer kaffe om det blir för torrt.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen med fingrarna. Pudra över lingonpulver och strö över pumpakärnor. Låt stå kallt i minst 30 minuter. Skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i en burk med lock i kylen.
bild:Linnéa Seidel
 
 

0
Kommentera