Grönkålssmoothie

grönkålssmoothie
 
Idag mixade jag ihop en illgrön smoothie av grönkål, babyspenat, avokado, banan och havremjölk. Ibland kan det vara svårt att få i sig den mängd grönt man behöver under en dag, då är en härligt grön smoothie ett perfekt alternativ. Antingen till frukost eller som ett mellanmål.
Jag tog lite av det som fanns i kylen och det blev superfräscht och gott!
grönkålssmoothie-2 Visste du att 100 g grönkål täcker ditt dagliga behov av C-vitamin? Grönkål är även späckat med A-vitamin, E-vitamin och innehåller en hel del järn.
Tänk på att när du gör en smoothie på järnrika livsmedel, kombinera det inte med mjölkprodukter då kalciumet hämmar upptaget av järn. Använd istället en växtbaserad mjölk, som havremjölk.
C-vitamnin däremot underlättar upptaget av järn, vilket gör att grönkål är en prefekt grönsak att äta för att få i sig både C-vitamn och järn, allt i ett!
grönkålssmoothie-3
Jag tog som sagt lite av vad som fanns i kyl och fruktfat och slängde ner i min mixer. Se till att du har en ganska stark blender eller mixer som orkar ha sönder grönkålen ordentligt. Det får inte bli förstora bitar av kål kvar tycker jag.
Grönkålssmoothie:
2 nävar hackad grönkål
1 näve babyspenat
1/2 banan
1/2 avokado
1 krm vaniljpulver
ca 2 dl havremjölk
Lägg grönkål, spenat, avokado, banan och vaniljpulver i en mixer eller blender. Mixa och tillsätt undertiden havremjölk tills du får önskad konsistens på din smoothie.
Grönkål är en grönsak man antingen gillar eller har väldigt svårt för. Precis som med all annan kål tycker jag om grönkål när den är kall. Men så fort man värmer kål har jag väldigt svårt för smaken. Gillar du grönkål?
bild:Linnéa Seidel

5
Kommentera

Filmjölkslimpa med rödbeta och lingon

glutenfrittbröd-3
Hej måndag och en härlig ny vecka ligger framför oss! Här skiner solen från en klarblå himmel och allt man vill är att få gå ut och njuta av solen.
I förra veckan bakade jag ett jättegott bröd med både rivna rödbetor och lingon. Det blev saftigt, smakrikt och riktigt gott!
glutenfrittbröd
Jag tycker bröd oftast blir saftiga och goda om man river i lite rödbetor, morötter eller zucchini. Sist jag publicerade ett recept på filmjölkslimpa var ni fler som undrade om man kunde byta ut vetemjölet mot något annan mjölsort. Så idag tänkte jag att det får bli ett bröd helt fritt från vete. Istället är brödet fullproppat med godsaker som mandelmjöl, havregryn, nötter, frön och massa annat gott. Gillar man smaken av brödkryddor kan man ha i lite av det också.
glutenfrittbröd-2
 
Det här receptet ger en limpa med bröd, men det är inga problem att dubbla det. När brödet var precis nygräddat var det lite smuligt och svårt att skära. Men efter att det fått stå till sig ett par timmar och svalnat helt blev det mycket enklare att skära upp i fina skivor.
Filmjölkslimpa med lingon och rödbetor:
2 dl mandelmjöl
2 dl havregryn
4 dl havremjöl (havregryn som mixats till ett fint mjöl)
1 dl linfrö
1/2 tsk salt
0,5 dl russin
0,5 dl torkade tranbär
1 dl valfria nötter
2 tsk bikarbonat
2 rivna rödbetor
1 dl lingon
4 dl fil
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Ha i rivna rödbetor, lingon och fil. Blanda om väl. Klä en brödform med bakplåtspapper och bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i cirka 60 minuter.
Låt brödet svalna helt. Förvara antingen hela limpan i kylen eller skär i skivor och frys in.
Bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Matsedel

 
meatloaf-bacon-1
I morgon drar en ny vecka igång och det är skönt att hitta lite inspiration för veckans mat redan nu.
Först ut är en helt gudomlig köttfärslimpa, fylld med fetaost och sedan täckt med bacon. Jag vet att just denna bild känns lite höstig, men jag bara älskar den! Gör klart köttfärslimpan redan på söndagen, så är det bara att ställa in den i ugnen och göra en god sallad och sås att ha till.
limelax
Kan man få för många enkla recept på fisk i ugn? Jag tror inte det! Denna tisdag blir det en dunderenkel och fräsch limelax med gräslökssås till.
korvstroganoff-1
Min barndoms korv stroganoff, på ett ungefär. Mild i smaken och riktigt barnvänlig! Ta en korv med hög kötthalt och lite skit i, så blir det mycket godare!
majssoppa-1
Å, den här majssoppan var det riktigt länge sedan jag gjorde! Jag älskar enkla soppor som bara är att koka ihop men som smakar smaskens. Det är ju torsdag, så gör en omgång äppelpannkaka att ha till efterrätt.quesadillasFredagen är här och nu vill vi ha något som går rasande fort att få i ordning. Vad sägs som en omgång quesadillas? Perfekt att slänga ihop när alla är trötta och hungriga efter en lång vecka.
kokostoppar-1 Och självklart passar det fint med något sött så här mot slutet av veckan. Klassiska kokostoppar sitter fint till helgens fina fikastunder.

0
Kommentera

Frukost på sängen

frukostpåsängen
Hej och glad alla hjärtans dag på er kära läsare! Om jag kunde skulle jag ha bjudit er allihop på frukost på sängen i morse. Men eftersom det är helor omöjligt att genomföra en sådan sak så bjuder jag ernå lite härlig frukost på sängen-inspiration istället.
 
frukostpåsängen-2
Nuförtiden är ju frukost på sängen en riktig utmaning. Med två vilda barn i sängen kan det gå precis hur som helst. Tur att hunden inte får vara på övervåningen, annars hade han väl också velat haft en plats så nära frukosten som möjligt.
frukostpåsängen-3
Jag älskar den här kräm/fruktmosblandningen. Samma bas som till smoothien jag gjorde här om dagen använde jag. Tjock och krämig, men len och mjuk i konsistensen. Därtill är det nyttigt och väldigt mättande. Perfekt till frukost eller som mellis.
frukostpåsängen-4
 
Ett gott hembakat bröd är ju aldrig fel, jag hade bakat en variant på filmjölkslimpa. Fast utan vetemjöl. Vet att det var fler av er som efterfrågade recept på just detta när jag publicerade förra inlägget med filmjölkslimpa. Det receptet dyker upp under morgondagen, så glöm inte att kika in då!
Alla citrusfrukter är fortfarande väldigt goda, så passa på att göra citrussallader eller färkpressa apelsin till juice. Här har jag pressat härligt röd-orangea blodapelsiner till en underbar frukostjuice!
frukostpåsängen-5
 
Skål med fruktröra, 2 port:
1 mogen avokado
1 banan
jordgubbar, hallon och blåbär
vaniljpulver
Mixa avokado och banan slätt. Blanda i frysta bär och vaniljpulver, fortsätt mixa till en slät, tjock kräm. Ha upp i två skålar och toppa med torkad frukt och frön. Servera eventuellt med lite iskall havremjölk. Ät på direkten!
Nu skall vi fortsätta alla hjärtans dagsfirandet med att åka till min farmor som fyller år idag. Hur firar ni?
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Chokladskålar

chokladskålar
Efter att ha bjudit både på förrätt och varmrätt känner jag nu att det är hög tid för desserten. Och idag tycker jag vi lyxar till det lite med chokladskålar. Låter det svårt och krångligt att göra? Inte alls, jag lovar. Allt som behövs är vattenballonger, choklad och lite, lite tålamod. Men om du innehar dessa tre saker, så lovar jag att vem som helst kan fixa de här chokladskålarna på ett litet kick.  Sedan kan du servera vad du helst gillar i de här ätbara skålarna. Några kulor av favoritglassen kanske? Eller som här, en härlig fruktsallad med en klick grädde och riven choklad på toppen!
chokladskålar-2
 
Skålarna är väldigt enkla att göra, men se till att använda vattenballonger och inte vanliga. Det blir en mycket bättre, nättare skål av vattenballongen.
Chokladskålar, 4 st:
200 g choklad av valfri kakaohalt
4 st vattenballonger
Smält chokladen, antingen i vattenbad eller i micron. Ha upp chokladen i en hög smal skål/tillbringare. OBS! Se till att chokladen inte är för varm när du doppar ballongerna i den. Blås upp ballongerna till önskad storlek och doppa ballongerna, en i taget, ett par gånger så att chokladen täcker botten på ballongen och en bit upp på kanterna, lagom högt upp så du får en portionsskål. Placera ut ballongerna på en bricka med bakplåtspapper. Chokladen kommer att rinna ned lite och bilda som en fot för chokladskålen att stå på. Låt stå svalt tills chokladen stelnat helt.
Stick hål på ballongen och låt all luft sakta pysa ut. Det kan ta en stund för ballongen att släppa från kanterna, men ta det bara lugnt och låt det ta sin tid. Det är lätt astman bli ivrig och försöker pilla bort ballongen, men då kan skålen spricka. Tag ur ballongen och fyll chokladskålen med massa godsaker. Jag hade blåbär, hallon, blodapelsin och melon. Till det en klick lättvispad grädde.
Ett perfekt avslut på en alla hjärtans dag-middag!
bild:Linnéa Seidel

5
Kommentera