Veckans matsedel

 
bönbiffar-2
 

Dags för en ny vecka och massor av god mat som kan lagas!
Först ut är de här vegetariska biffarna. Fulla med godsaker som kidneybönor, majs, morötter och kryddor.

torskiugn
Den här fisken är fortfarande ett av de mest sökta recepten här på bloggen. Och jag förstår varför. Superenkelt att göra och riktigt gott! Fisk i ugn med ett täcke crème fraîche med smak av kaviar, citronpeppar och dill.
ugnspannkaka
Pannkaka är något som resten av familjen verkligen gillar, själv får jag väl ge med mig ibland och då kan det gärna få bli ugnspannkaka. Snabbt och smidigt vispas allt ihop, ner i en ugnsform och in i ugnen! Jag gillar att blanda keso, en liten skvätt grädde och så bär att ha till. Blir lite marigare och mer proteinrikt så.
räksoppa

Det här receptet på räksoppa är också ett riktigt uppskattat recept av er läsare, så vi kör en favorit i repris denna sopp-torsdag. Snabbt och enkelt har du en världsgod soppa till middag.

tacokyckling-2
Kyckling på fredag det gillar jag mest, eller hur var det? Tacos på fredag? Eh, jag gjorde en kombo och det blev tacokyckling! Galet gott och kul med lite variation till den traditionella tacosen.
chokladbollar-11

Hur ska vi avsluta veckan då? Jo med något sött och gott va? Hemgjorda chokladbollar, det är ju hur gott som helst! Piffa till med lite fina flaggor och fredagsmyset är ett faktum!

0
Kommentera

Torskrygg med pesto

torsmedpesto
 
Många tycker att fisk är svårt att variera och lite krångligt att laga. Men jag älskar fisk! Helt klart en av mina vardagsfavoriter, just därför att man kan ha samma bit fisk och hitta på massor av roliga och varierande recept av den. Och just fisk i ugn är ju rysligt smidigt och går oftast ganska fort att få klart.
Den här supersnabba laxen med smaksatt färskost tillexempel. Laxfiléer i en ugnsform, bred på smaksatt färskost. In i ugnen. Klart. Hur enkelt som helst! Eller kokt torsk med äggsås, också superenkelt! Har du något enkelt och bra fiskrecept att dela med dig av? Lämna en kommentar eller skicka ett mail.
Men till dagens recept, också det en sådan här enkel historia. I vanliga fall brukar jag använda lax till just detta recept. Men nu hade jag bara torsk och det gick precis lika bra.
Torskrygg med pesto:
450 g torsk (3 portionsbitar)
ca 180 g grön pesto
salt & peppar
Lägg torsken i en ugnsfast form Bred ca en matsked pesto på varje torskrygg. Salta och peppra. Värm ugnen till 175°C och stek fisken i ca 20 minuter.
Till fisken gör du en enkel kall sås av ett par deciliter turkisk yoghurt och den pesto du har kvar. Blanda allt och servera till fisken.
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Frasiga smördegshjärtan med nutella

 
smördegshjärtannutella
Happy Nutella day!! Och happy friday!!

Visst är det fint och vakna upp och veta att det är fredag? Och ännu bättre blir det när man inser att det är internationella nutelladagen, så utan att skämmas får man äta hur mycket nutella man vill idag. Fram med burken och stora skeden bara..

smördegshjärtannutella-3

Nej, jag tycker faktiskt att ska man fira denna dag kan man göra något vettigt av det hela. Baka något gott. Och enkelt. Med nutella, så klart.

smördegshjärtannutella-4
Som de här frasiga smördegshjärtarna fyllda med nutella och färska jordgubbar. Så enkla att göra, ser lite avancerade ut och smakar gudomligt! Godast är de lite halvljumna med en klick riktigt god vaniljglass till.
smördegshjärtannutella-2

Och med nästa veckas alla hjärtans dag runt hörnet kan det vara ett bra recept att ha på lut.

Smördegshjärtan med nutella, 6 st:

4 ark fryst smördeg
1 ägg
nutella
färska bär, tex jordgubbar

vaniljglass av god kvalité

Tag fram smördegen och låt den tina i rumstemperatur. Kavla ut arken något med en kavel. Stansa ut tre hjärtan i varje ark så du får tolv stycken hjärtan. Lägg ut sex stycken hjärtan på en plåt med bakplåtspapper. Fukta kanterna med vatten. Ur de sex hjärtan du nu har kvar stansar du med hjälp av en mindre hjärtform ut små hjärtan. Mittendelen, det lilla hjärtat kan du lägga på plåten, grädda och ha som dekoration, eller små munsbitar bara.

Degremsan som blir kvar, det som var runt det lilla hjärtat tar du och lägger på de stora hjärtan du har på plåten.

Knäck ägget i ett glas och vispa ihop. Pensla kanterna på hjärtat med det uppvispade ägget.

Lägg på en klick nutella i mitten av varje hjärta. Grädda i 175°C i cirka 20 minuter.

Pudra florsocker över de nygräddade hjärtbakelserna. Servera  färska bär och en kula god vaniljglass till.

 Nu önskar jag er alla en riktigt härlig helg!

bild:Linnéa Seidel

8
Kommentera

Nutella och bärsmoothie

nutellaochjordgubbssmoothie

Vi fortsätter väl på nutellatemat, eller vad säger ni? Idag fick min hemgjorda nutella bli del i en smarrig smoothie till mig och Isac. Vi har varit hemma i snart en vecka. Det hela började i en långdragen magsjuka som slutade i förkylning och en helt slutkörd liten 1 1/2-åring. Men idag äntligen verkar han vara på benen. Jag tänkte i min enfald att lite musik på tv:n gör att jag får några minuter att hinna fotografera förmiddagens mellis.. Haha, vad trodde jag?!

 
 
nutellaochjordgubbssmoothie-4
 

Ganska snart drog experthälpen fram. Plockade om, la till, smakade av och tyckte det hela var en himla rolig lek jag höll på med på golvet.

 
nutellaochjordgubbssmoothie-2
 
Alltså man skulle ju också kunna tänka sig att mixa i en kula riktigt god vaniljglass också, för att få en helt galen god nutella-fruktig-milkshake. Bara en tanke sådär….
 
 
nutellaochjordgubbssmoothie-3
Till min smoothie hade jag en bas av frysta bananer och frysta bär som fått halvtina lite. Då blir de sådär krämiga och goda när man mixar! Hur gott som helst.
Nutella och fruktsmoothie, 2 glas:
1 fryst banan
ca 2 dl frysta bär
3 dl mandelmjölk
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk hemgjord nutella
färska bär till dekoration
Låt banan och bär tina något. Mixa till en slät puré  med hjälp av stavmixer eller i en blender. Tillsätt mandelmjölk och vanilj. Blanda om väl. Klicka i en msk hemgjord nutella i varje glas, fördela smotthien i glasen. Dekorera med fina sugrör och färska bär.
Rör om lite i glaset innan du ska dricka så nutellan fördelas lite jämnt i glaset.
Smaklig mellis!
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Hemgjord nutella

hemgjordnutella
 

Vet ni, på fredag är det internationella Nutelladagen! Säga vad man vill om dessa temadagar, kanelbullens dag, kladdkakans dag osv, men jag tycker allt det är lite kul. En anledning till att fira lite extra i vardagen.
Och jag tänkte göra mitt allra bästa för att ni skall kunna fira ordentligt! Först ut är ett recept på hemgjord nutella. Eller, det går kanske inte att jämföra detta med den sötsliskiga, sockriga nötcrèmen som finns att köpa på burk (som är helt galet god och jag kan, när ingen ser äta med sked direkt ur burken, men jag veet att den inte alls är bra för mig!).
Nej den här hemgjorda nutellan innehåller faktiskt bara bra saker, lite sötma från honung och mandelmjölk, en djup chokladsmak från kakaon (välj gärna en eko-kakao, dom brukar smaka betydligt mycket mer), nötighet från rostade hasselnötter och en gnutta vanilj. En oslagbar kombination!

Och helt galet enkelt är det att göra också. Ja om du har en matberedare förstås.

En liten burk hemgjord nutella:

2oo g hasselnötter

2 rågade matskedar kakao av bra kvalité
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1 msk honung eller annan sötning (söta efter behag)
mandelmjölk

Lägg hasselnötterna i en ugnsfast form. Rosta i ugnen op 175°C i cirka 20 minuter. Lossa skalet genom att gnugga nötterna mellan två kökshanddukar. Lägg de rostade nötterna i en matberedare. Ha i vaniljpulver och kakao. Mixa tills de smuliga nötterna bildar ett nötsmör. Beroende på matberedare kan detta ta upp emot 10- 15 minuter. Mixa i honung och mandelmjölk tills du får önskad konsistens och sötma. Jag hade nog i cirka 1/2 dl mandelmjölk, men hade kunnat haft i lite mer då den stelnar till lite i efterhand. Smaka av och söta eventuellt lite mer honung om så önskas. Förvara i en burk med tätt lock i kylen.

Perfekt att ha i en klick i hett, starkt kaffe, i smoothies, i energibollar eller varför inte bre på ett par äppelskivor och äta som ett snabbt mellanmål?

bild:Linnéa Seidel
 

2
Kommentera