Krämig pannacotta med äpple

pannacotta, äppelpannacotta, pannacotta med äpple, höstpannacottaPannacotta. Kan det vara den bästa desserten någonsin kanske?
Jag tror faktiskt det. Enkelt som tusan, går att förbereda i god tid och att variera i det oändliga. Dagens variant: krämig pannacotta med äpple. Men det har även smugit sig in lite fikon och granatäpple, för det råkade jag ha hemma.pannacotta, äppelpannacotta, pannacotta med äpple, höstpannacotta

Äpplena och fikonen har jag stekt i smör tillsammans med lite kryddor. Kanel, ingefära och kardemumma. Så gott så här på hösten. Det räcker såklart att bara steka på äpplen. Men jag gillar de olika kontrasterna som blir av äpple, fikon och granatäpple.

Själva pannacottan har jag smaksatt med mitt favoritte. Nämligen ett te med smak av kanel, cikoriarot, johannesört, ingefära och kryddnejlika. Jag brukar köpa teet hos Systrarna Grene, men såg att det fanns att köpa även här.

Men det går såklart bra med ett annat gott kanel-te eller ta ett par tsk pepparkakskrydda.pannacotta, äppelpannacotta, pannacotta med äpple, höstpannacotta

Här skiner solen från en isande blå oktoberhimel. I morgon kommer ÄNTLIGEN rörmokaren och gör klart det sista så vi kan slå på värmen i hela huset. När det är minusgrader om nätterna känns det att vi inte har värme överallt 😅 pannacotta, äppelpannacotta, pannacotta med äpple, höstpannacotta

Jag använder alltid gelésocker multi när jag gör pannacotta. Det blir lika bra varje gång. Perfekt konsistens!

Krämig pannacotta med äpple:

5 dl vispgrädde
1 tepåse med kanelsmak eller 1 1/2 tsk pepparkakskrydda
1 dl gelésocker multi

2 äpplen
2 färska fikon
smör att steka i
1 tsk pepparkakskrydda
granatäpple

Häll upp grädde i en kastrull och ha i pepparkakskryddorna. Tillsätt gelésocker multi under omrörning. Låt koka upp och koka i 1/2 minut. Ha upp i glas och ställ kallt.

ELLER:
Häll upp grädde i en kastrull, lägg i tepåsen och låt koka upp. Stäng av värmen och låt grädden stå och dra tillsammans med tepåsen i cirka 30 minuter.
Tag ur tepåsen. Värm upp grädden och tillsätt gelésocker multi under omrörning. Låt koka upp och koka i 1/2 minut. Ha upp i glas och ställ kallt.

Tärna äpple och fikon i bitar. Stek i smör tills äpplet mjuknat. Krydda med pepparkakskrydda.
Låt svalna. Toppa varje glas pannacotta med stekt äpple och fikon. Strö sist över granatäpplekärnor.

Höstigt, mjukt och fantastiskt gott!

6
Kommentera

Höstens godaste gulasch

gulasch, gryta, middag, mat

Oktobervinden viner om husknuten, men ingen är lyckligare lyckligare än vi, för elen är billig idag och några dagar framöver så man kan köra både diskmaskin och tvättmaskin utan att bli ruinerad.

När elen är dyr brukar jag passa på att laga mat i min Crock Pot. Gärna dubbel sats så det blir extra mycket att frysa in för dagar i vinter när man varken orkar eller vill laga mat. Då är det lyxigt att plocka fram den där matlådan ur frysen.gulasch, gryta, middag, mat

Det finns säkert lika många varianter på gulasch som det finns ungrare. Men det här är min variant som jag lagat flera gånger och den blir alltid lika uppskattad.

Har du ingen slökokare går det självklart precis lika bra att tillaga denna gryta på spisen. Låt det puttra tills köttet är riktigt mört och fint.

gulasch, gryta, middag, mat

Servera din gulasch med antingen potatis eller någon form av ris. Och såklart gräddfil!

Linnéas gulasch: 
800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
1 dl tomatpuré
2 tsk kummin (inte spiskummin)
3 msk paprikapulver (gärna rökigt)
1 zucchini
1 fp krossade tomater
5 dl köttbuljong
1 dl rött vin
3 lagerblad
3 röda paprikor
salt & peppar

Bryn köttet (antingen i en stekpanna eller om din Crock Pot har stekfunktion, det har min), skala och finhacka lök och vitlök.
Skär sellerin i tunna skivor. Bryn detta efter köttet.
Blanda i tomatpuré, kummin och paprikapulver. Ha i allt brynt kött och grönsaker i din Crock Pot.
Skär zucchinin i ca 1 cm stora bitar. Slå på krossade tomater, köttbuljong och vin.
Lägg i lagerblad, salta och peppra. Sätt timern på 6 timmar och värmen på låg eller 3 timmar på hög.
När det är cirka 30 minuter kvar, skär paprikorna i bitar och låt dem puttra med den sista tiden. Servera med gräddfil, potatis och färsk persilja.

En riktigt härlig höstgryta att servera nu när mörkret och kylan kryper sig på.

Vad äter du helst en kulen oktoberkväll?

22
Kommentera

6 recept inför kanelbullens dag

Kanelbullar

Kanelbullens dag står för dörren. Ja faktiskt redan i morgon. Och vad passar då bättre än att bjuda på 6 smarriga recept inför kanelbullens dag. Här hittar ni klassiska kanelbullar, kanelbullesockerkaka, snabba kanelbullar på smördeg, sverigekaka med kanelbullefyllning och olika sorters kanelbullesockerkaka. Fantastiskt gott, alltihopa!

Först ut, klassiska kanelbullar som bara behöver jäsa en gång. Supersmidigt om du frågar mig!kanelbullesockerkaka, sockerkaka med äpple, fika, baka, baka med äpple
Kanelbullesockerkaka- med äpple. Kakan för dig som vill baka något enkelt. Men som är ruskigt gott°kanelbulle, kanelbullar, flätade kanelbullar

Flätade kanelbullar, kommer ni ihåg den trenden för något år sedan? Perfekt för oss som inte är grymma på att snurra snygga bullar!Sverigekaka med kanelbullefyllning 3

Sverigekaka med kanelbullefyllning. Drömmen ändå. Så gott. Och lättbakat!Snabba kanelbullar

Har du ungefär 0 tid, 0 energi och ork men 100% sug efter något gott. Gör då mina snabba kanelbullar. Klara på mindre än 30 minuter tack vare att de är gjorda på färdig smördeg. Som en hybrid mellan kanelbullar och wienerbröd. MUMS säger jag bara!kanelbullesockerkaka, sockerkaka med kanel

En klassisk kanelbullesockerkaka sitter aldrig fel. Snyggt blir det och gott är det. Testa du med!

Firar du kanelbullens dag? Hur då?

8
Kommentera

Krämig smoothie med äpple

smoothie, äpple, äppelsmoothie, mellanmål, nyttigt mellanmål

Förra veckan var det dags för höstens första vab. Då passade jag på att mixa ihop en krämig smoothie med äpple till mellis. Eftersom vi fullkomligt DRUNKNAR i äpplen är alla recept med äpplen som ingrediens mer än välkomna just nu.

Isac var först lite fundersam. Lite tveksam. Men efter en stund insåg han att det här var sjukt gott och drack upp båda glasen själv.
appelsmoothie-3

Denna smoothie är mättande och bra då den även är gjord på havregryn.  Som att dricka en sjukt god havregrynsgröt alltså 😂😅

Först testade vi att göra den utan banan. Men. Det blev ungefär 1000 gånger godare med banan i. Så jag rekommenderar er att tillsätta banan. Annars är det inga konstigheter alls i.
Havregryn, äpplen, lite nötsmör, valfri mjölk och så kanel såklart.
smoothie, äpple, äppelsmoothie, mellanmål, nyttigt mellanmål

Du kan utan problem förvara överbliven smoothie i kylen. Det gjorde vi. Och de var precis lika god att dricka på kvällen när den stått sedan tidig eftermiddag som den var som nymixad. Bra va?

Krämig smoothie med äpple 2 glas:

2 äpplen
1 1/2 dl havregryn
2 msk valfritt nötsmör
4 dl havremjölk
3 tsk kanel
1 banan

Kärna ur och dela äpplena. Skär i klyftor.
Lägg äpple, havregryn, nötsmör, mjölk, kanel och banan i en mixer. Mixa slätt.
Häll upp på glas och drick!

-Beroende på hur saftiga dina äpplen är kan du behöva justera mängden vätska något. Testa dig fram tills du får en perfekt konsistens!

 

19
Kommentera

Hemgjord havrefrutti – ett enkelt och billigt mellanmål

havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Hand upp alla ni som är uppväxta med en risifrutti medskickad som mellanmål eller på skolutflykten🤚

Tänkte väl det, vi är några stycken. Krämigt, kallt ris med sylt. Vad finns inte att älska? Kanske sockermängden. Och kanske i dagsläget- priset?
Så jag tänkte, kan man inte göra en lite billigare, mer hälsosam och klimatsmart variant? Klart man kan! Låt mig presentera:
HAVREFRUTTI!havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Gjort på kokt havreris, blandad med grädde och vaniljpulver. Med en klick chiasylt med hallon till. Så gott till frukost, mellanmål eller till kvällen innan sängdags.

När barnen var små gjorde jag ofta hemgjord mannafrutti. Kokade alltid en extra portion mannagrynsgröt på morgonen. Sen räckte det lagom att vispa grädde och ha i vaniljpulver, så fanns ett enkelt, gott och mellanmål att äta fram mot eftermiddagen.havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Idag är det studiedag här i Sala. Ett barn kvittrade till fritids i morse, upplyft av att det vankas basketträning till kvällen.
Ett barn kom nedtassande och undrade om vi möjligtvis kunde äta lite frukost tillsammans och tyckte nog en dag hemma var precis vad han behövde. Till han kom på andra tankar, packade väskan inför kvällens fotbollsträning och tog bussen till stan. Åh det lyckliga livet som 11 åring.
Själv blev jag hemma med jobb upp till öronen och två pudlar som gör sitt allra bästa för att gräva upp exakt hela gräsmattan.
Ah det lyckliga livet att vara två mellanpudlar med en hel inhägnad trädgård att leva livet i.
havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Jag testade faktiskt att göra havrefrutti på både havregrynsgröt och på havreris. Det funkar såklart precis lika bra att göra på kall havregrynsgröt. Men jag tycker det blev godare på havreriset. Mer tuggmotstånd. Godare helt enkelt.

Jag har tidigare kokat bland annat äppelgröt på just havreris. GOTT!havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Havrefrutti ca 4 port:

2 dl havreris
riktigt med vatten
salt
3 dl valfri vispbar grädde
vaniljpulver

Koka upp vatten, havreris och salt. Låt koka i cirka 10 minuter. Häll av riset i ett durkslag och spola riset och låt svalna helt.

Vispa grädden mjuk och blanda i vaniljpulvret. Blanda ner det kokta, kalla riset.

Servera gärna med chiasylt och färska bär.

Du kan alltså passa på att göra lite gott mellis av överblivet havreris från middagen. Fiffigt va?

25
Kommentera