Recept på läskiga ögon till halloween

halloween, ögon, tilltugg halloween,

Jag ber om ursäkt i förväg. För detta kan vara det mest oaptitliga jag skapat. Men, halloween står för dörren och jag tänkte att ett litet lättfixat tilltugg borde vara på sin plats! Låt mig presentera:
Läskiga ögon till halloween.

Kanske det enklaste men ändå mest effektfulla du kan göra av 3 ynka ingredienser..
halloween, ögon, tilltugg halloween,-3

Allt du behöver är:

  • minimozzarella
  • fyllda oliver
  • parmaskinka

Svårare än så är det inte!
halloween, ögon, tilltugg halloween,-2

Läskiga ögon till halloween:

1 burk minimozzarella
fyllda, gröna oliver
parmaskinka

Dela mozzarellabollarna på mitten. Skiva oliverna i tunna skivor.
Snurra parmaskinkan till ett ”bo” med ett hål i mitten. Lägg i en halv mozzarellaboll och toppa med en skiva grön oliv.

Servera precis som dom är som ett tilltugg. Eller lägg på en sallad, eller varför inte på ett fat nykokt pasta?

Väldigt användbart, och lite småläskigt…

8
Kommentera

Chokladfingrar och monster till halloween

inlägget innehåller annonslänkarfingrarhalloweenchokladfingrar, läskiga fingrar, chokladfingrar med mandelspån, halloween4

Chokladfingrar och små monster till halloween. Läskigt enkla att göra. Men väldigt uppskattade!

Allt man sätter ätbara ögon på blir ju lite läskigt eller roligt. Jag köper alltid ögon härifrån. Det finns både vanliga, runda som tittar rakt fram och de som är lite mer avlånga som dessa. Väldigt användbara!chokladfingrar, läskiga fingrar, chokladfingrar med mandelspån, halloween

Vill man inte göra små monster kan du du fästa vanligt mandelspån på chokladfingrarna. Läskigt värre ändå!chokladfingrar, läskiga fingrar, chokladfingrar med mandelspån, halloween

Allt du behöver är för läskiga chokladfingrar och monster till halloween är:

1 fp chokladfingrar
ca 25g vit choklad
mandelspån
ätbara ögon

Lägg ut chokladfingrarna på en plåt. Smält den vita chokladen försiktigt i micron.
Sortera ut fina, hela mandelspån som passar som naglar.
Använd skaftet på en smal pensel, eller ta en salt pinne, det gjorde jag. Doppa den salta pinnen eller änden på penselskaftet i chokladen. Klicka ut en liten klick vit choklad längst ut på chokladfingret. Lägg dit ett mandelspån. Eller placera ut en liten klick vit choklad på valfritt ställe och sätt dit ett eller flera ögon.

Doppa en liten gaffel i hett vatten och torka den torr. Gör försiktigt små streck på fingrarna du satt dit mandelspån.

5
Kommentera

Browniecheesecake till halloween

brownecheesecake, cheesecake, halloween, brownie

Att baka till halloween behöver inte alls vara speciellt krångligt eller svårt. Du kan baka exakt vad som helst och dekorera det hela med ätbara ögon. Vips har du en tjusig halloweenkaka!
Idag blev det browniecheesecake- perfekt till halloween.brownecheesecake, cheesecake, halloween, brownie

Receptet är en gamal trotjänare som  jag fått av min vän Björn för massor av år sedan. Lite bortglömt. Men idag tänkte jag att det var dags att damma av det igen. I vanliga fall brukar jag göra den i en rund springform med avtagbara kanter.
Men idag ville jag kunna skära ut fina rutor.

brownecheesecake, cheesecake, halloween, brownie

I originalreceptet ska man smaksätta själva cheesecakesmeten med lime har jag för mig. Men det är en smaksak. Idag hade jag bara vanilj. Men det är gott att röra i bär, eller en skvätt likör. Låt fantasin flöda fritt här.

Till halloween är det kul att dekorera den med ätbara ögon, under resterande del av året kan man ju skippa just den biten 😅

Brownecheesecake:

150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao

fyllning:

2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
400 g philadelphiaost

Smält smöret och låt det svalna. Blanda ägg och socker, vänd i vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och kakao. Blanda i det smälta smöret och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en springform eller en avlång form och häll i smeten.
Blanda ägg, vaniljsocker och strösocker. Ha i philadelphiaosten och rör slätt. Slå över cheesecakefyllningen. Blanda det översta lagret med chokladsmet försiktigt med toppingen. Jag brukar ta en kniv och göra swirlar med.
Grädda cirka 30 minuter, känn med en sticka i mitten av kakan, den skall fortfarande vara kladdig.
Dekorera med ätbara ögon.

 

Happy halloween!

11
Kommentera

Lättlagad fläskfilégryta

fläskfilégryta, fläskytterfilégryta, gryta, fläskkotlettgryta

Här om dagen slängde jag ihop en lättlagad fläskfilégryta av vad som råkade finnas i kylen.
Jag smaksatte med kantareller, lingonsylt, ost, soja och färsk persilja. Lättlagat som tusan och precis lika gott!

Den här grytan kan du välja att göra på:

  • fläskytterfilé
  • fläskfilé
  • fläskkotlett
  • kyckling
  • quorn

Ja men ni fattar. Gör den på det ni har hemma eller gillar.
fläskfilégryta, fläskytterfilégryta, gryta, fläskkotlettgryta

Så här års brukar många olika fläskdetaljer finnas till riktigt bra pris pga att det produceras så många julskinkor framöver. För varje julskinka blir det en hel del övriga detaljer över. Därför är det perfekt att satsa på dessa köttbitar under senhösten/vintern.

Jag hade ett gäng kantareller i kylen. Har du inte det går det såklart bra med torkad svamp eller champinjoner. Det är inte så knussligt.

Linnéas lättlagade fläskfilégryta:

250 g svamp
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
smör att steka i
200 g färskost (tag gärna en smaksatt om du vill)
ca 3 dl valfri grädde/mjölk
1 msk lingonsylt
2 tsk soja
1 msk oxfond
ca 1/2 dl finriven, vällagrad ost
färsk persilja
salt

Stek svampen i en torr panna tills den släppt ifrån sig all vätska. Tag åt sidan. Skiva fläskfilén i bitar. Hetta upp en klick smör i stekpannan och stek fläskfilen i omgångar tills den fått fin färg på båda ytor. Ha i färskost i den tomma men varma stekpannan. Slå på grädde eller mjölk och vispa ihop till en tjock sås. Låt allt koka upp. Tillsätt lingon, soja, oxfond och finriven, lagrad ost. Lägg i de stekta fläskfiléskivorna och lått allt koka på låg värme, gärna under lock tills köttet är klart.
Smaka av med salt. Strö över färsk persilja.

Servera till pasta, till potatis eller varför inte till ris.

Superenkelt, gott och anpassningsbart!

Du kan välja vilken slags grädde du vill här. Fullfet, matlagningsgrädde eller varför inte blanda grädde och mjölk?
Tar du bara mjölk blir såsen lite mer rinnig, så då kanske du vill reda av såsen med lite potatismjöl utrört i mjölk.

20
Kommentera

Fluffiga tekakor

tekakor, hembakat bröd, mjukt bröd

Nu är det läge att baka lite hembakade, fluffiga tekakor tycker jag! Så gott att äta nybakade, sådär ljumna och goda. Eller plocka upp ur frysen, värm försiktigt i micron eller min favorit- dela dom och rosta. MUMS!tekakor, hembakat bröd, mjukt bröd

Fredag idag, så skönt med helg igen va? Jag hörde barnen igår kväll prata om att ”i morgon är det freeeeeeedag!”. Själv skulle jag kunna haft några fler arbetsdagar och gärna sett att helgen var minst tre dagar😅 6 arbetsdagar och 3 helgdagar. Det vore perfekt!

Idag hade vi sotaren på plats. Äntligen är allt klart så vi kan börja stödelda lite. Och igår var rörmokaren här och fixade så vi har värme i hela nya utbyggnaden. Ljuvligt att vakna upp utan att frysa näsan av sig!
tekakor, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag använder både vetemjöl och rågsikt i mina tekakor. Det tycker jag blir gott. Men du kan såklart baka dina tekakor på enbart vetemjöl om du vill det.

Fluffiga och saftiga tekakor, ca 20 st:

50 g jäst
6 dl mjölk
1-2 msk sirap
ca 7 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl
2 tsk salt
75 g mjukt smör

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (ej varmare än 37°, använd gärna termometer!).
Häll degvätskan över jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sirap, mjöl (jag började med 10 dl och ökade på efterhand) och salt.
Arbeta degen i maskin och ha i smöret i små kuber, några åt gången.
Låt degen arbetas i minst 5 minuter.

Strö lite mjöl över degen. Täck över degbunken med plastfolie och låt jäsa på ett dragfritt ställe i ca 40 minuter.

Kavla ut degen på välmjölat bakbord. Stansa ut rundlar med hjälp av en rund form. Jag brukar ta en tekopp eller ett större runt kakmått.
Arbeta snabbt ihop överbliven deg och kavla ut. Stansa ut rundlar.

Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och täck över med bakduk. Låt jäsa i cirka 20 minuter.

Grädda i 225°c varm ugn i cirka 6-8 minuter. Detta beror på hur stora brödbitar du stansat ut.
Låt svalna på galler.

Visst är det något speciellt med hembakat bröd? Det tycker jag i alla fall!

 

50
Kommentera