Overnight oats

overnightoats-2

Efter att jag börjat arbeta igen efter föräldraledigheten har jag haft lite svårt att få till det här med frukost. Medan har jag varit hemma med barnen har det ju varit mest gröt som gällt om mornarna, men nu känns det inte så lockande att koka gröt till mig själv i 6-draget på morgonen. Så därför var jag tvungen att hitta på något smidigt och enkelt. Lösningen blev ”overnight oats”, alltså havregryn som legat i blöt över natten.  Himla smidigt att göra i ordning på kvällen och antingen äta hemma eller på jobbet när jag lämnat barnen.

overnightoats
 

Jag hade även i en skvätt chiafrön, för lite fylligare konsistens.  Sedan brukar jag toppa allt med frukt, bär, frön eller nötter.

Jag brukar använda en to-go-mugg att blanda allt i, det blir en rejäl portion som håller en mätt ända fram till lunch!

Overnight oats, en portion:

1 dl havregryn
1 msk chiafrön
ca 1 1/2 dl havremjölk
1 tsk honung
1 krm vaniljpulver
frysta bär, banan och kiwi

Lägg havregryn och chiafrön i en mugg/burk. Slå över havremjölk så det täcker allt. Ha i honung och vaniljpulver. Blanda allt väl. Sätt på ett lock och låt stå i kylen över natten.

Blanda i färska och eller färska bär innan du ska äta och frukosten är serverad!

bild:Linnéa Seidel

7
Kommentera

Matsedel

 
kycklingbulgur-7

Vi kör en liten matplanering för veckan tycker jag! På måndag längtar jag lite extra efter varma sommardagar, då är en enkel bulgursallad bästa middagsmaten. Och varför inte äta den en grå dag i februari? Och drömma lite om den kommande sommaren..

biff

Det här är en variant på den klassiska biff med bambuskott som du kan äta på kinakrogen. Men skall jag vara ärlig tycker jag att min variant blev godare! Nu var det ett tag sedan jag lagade detta, vilket är snyt, för det är ett recept som tål att lagas ofta! Biff med bambuskott, sesamfrön och broccoli, hur gott som helst!

kokttorsk-2
 

Klassisk kokt torsk med äggsås är ju så gott! Här tillsammans med ett gudagott blomkålsmos och gröna ärtor. Mums!

köttfärssoppa
Torsdagar är soppdagar, eller hur? Den här köttfärssoppan kan vara det recept jag lagat flest gånger i mitt liv, den hamnar i alla fall garanterat på topp tio. Det är verkligen den perfekta soppan. Den är matig, går snabbt att göra och blir det något över har du den mest gudomliga köttfärssåsen dagen efter!
pie2
 

Nu hägrar fredagsmyset! Gör en god paj med lök, svamp och zucchini. Ni hittar även receptet på min absolut bästa pajdeg för matpajer här. Gör gärna i ordning pajskalet och tryck ut i pajformen kvällen innan och ställ i kylen över natten. Då går det ännu snabbare att få till en mumsig fredagsmiddag!

cheesecake

En snabb cheesecake slänger du enkelt ihop till efterrätt. Inga förberedelser eller tid i kylen behövs. Bara att varva ingredienserna i fina glas och servera på direkten!

bilder:Linnéa Seidel

 
 
 
 

2
Kommentera

Rödbetsburgare

beetburger
 
Jag försöker få in fler och fler vego-rätter på menyn här hemma. Jag älskar att utmana mig själv i köket och hitta på nya varianter, lära mig använda nya råvaror och kryddor. När man är uppvuxen i en typisk ”kött och potatiskultur” som jag är, var det mest vegetariska vi åt som barn grönsakssoppa och pannkaka. Jag mins när mamma introducerade en vegetarisk lasagne hemma, det var nästan lite exotiskt!
beetburger-2
Nu äter jag gärna vegetariskt fler dagar i veckan. Jag brukar laga i ordning någon extra maträtt som jag kan ha till matlåda ifall middagsmaten inte räcker till oss båda.
Så de här rödbetsburgarna har varit min lunch de senaste två dagarna. Det tar en liten stund att göra, men blev fantastiskt goda! Åter igen önskar jag att grönsakslandet var fullt av färska örter, då hade jag öst i hur mycket färsk persilja som helst. Men denna gråa januaridag fick jag nöja mig med en halv kruka persilja från ICA.
beetburger-3 Rödbetsburgarna blir väldigt mättande, efter 1 1/2 var jag proppmätt! Jag fick ut 8 stycken av den här omgången. Men gillar man dom kan man med fördel göra dubbelsats och frysa in ett gäng. Perfekt att ta fram när tiden är knapp eller man känner sig lite sugen på en vego-burgare!
Rödbetsburgare, ca 8 st:
3 stora rödbetor
1 1/2 dl röd quinoa
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk persilja
1 ägg
2 msk linfrön
1/2 dl sesamfrön
3 msk ströbröd (jag använde panko)
saften från 1/2 citron
flingsalt
Skala rödbetorna och skär dem i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Skala vitlöken. Lägg rödbetor och lök i en ugnsfast form. Ringla lite olja över.
Kör i ugnen i 175°C i cirka 30 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen.
Blanda ägg, linfrö, ströbörd, citronsaft och salt. Låt stå och svälla medan rödbetorna bakas i ugnen.
När rödbetorna är mjuka, lägg dem, lök, persilja och quinoa i en matberedare. Pulsera ett par gånger . Det skall fortfarande vara lite textur kvar i rödbetorna. De skall inte bli en puré.
Blanda ned de mixade rödbetorna och quinoan i äggblandningen som stått och svällt. Känns det för löst kan du ha i lite mer ströbröd.
Forma till biffar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Blöt händerna med kallt vatten mellan varje biff, då går det mycket lättare.
Stek i ugnen på 225°C i cirka 30 minuter, eller tills du fått en fin yta.
Avokadodressing:
2 mogna avokado
1 msk tahini
saft från 1/2 citron
salt
Lägg avokado, tahini, citronsaft och salt i en skål. Mixa med en stavmixer till en slät crème.
Rosta hamburgerbröd lätt i ugnen och montera ihop din rödbetsburgare.
 

0
Kommentera

Kardemummamjölk och snabba skorpor

kardemummamjölk
 
Hej fredag! Även om denna fredag inte alls blev som det var tänk då Isac satte igång att spy igår kväll kl 22. Så dagens inplanerade IKEA-besök var ju bara att boka av. Det fick bli en lugn dag hemma istället.
Jag gillar i vanliga fall kaffe, men har de senaste veckorna haft så galet ont i magen så därför har jag försökt undvika just kaffe. Och på ett litet kick kändes allt mycket bättre! Så nu försöker jag hitta alternativ till mitt älskade kaffe. Självklart dricker jag mycket te, men ibland vill man ju variera sig lite. Så idag till förmiddagsfikat gjorde jag lite varm kardemummamjölk till mig och barnen. Ett perfekt alternativ till den ofta söta, varma chokladen! Grabbarna gillade det och jag med!
Till kardemummamjölken gjorde jag snabba skorpor. Hade nämligen ett hamburgerbröd som började bli torrt och tråkigt. Jag skar det bara i stavar, la brödstavarna i en het, torr stekpanna. Strödde över ca 1 msk kokossocker och lite kanel. Sockret smälter och gör så att både det och kanelen fastnar på brödet. Stek brödet på medelvärme tills du fått en frasig yta runt om. Passa så det inte bränns vid!
Kardemummamjölk 3 glas/muggar:
6 dl havremjölk (eller den mjölk du gillar bäst)
1/2 msk kardemummakärnor
1 knivsudd vaniljpulver
Mortla kardemummakärnorna fint, blanda dem tillsammans med vanilj och mjölk i en kastrull. Låt sjuda i ca 5 minuter. Häll upp i muggar. Skumma gärna lite mjölk att ha på toppen.
 
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Blåa drömmar

trissiblåttEfter förra veckans Formex-mässa kan jag inte riktigt släppa allt fint blått porslin och keramik vi såg. Jag drömmer mig bort till en sommar med lediga dagar och kaffe på altanen medan solen sakta stiger över uthustaket. Och vad skulle passa bättre än att dricka kaffet ur en urtjusig blå mugg?
Rörstrands Mon Amie har jag länge suktat efter, visst är de fina!? Väldigt klassiska, men i en liten modernare tappning i just den här varianten på mugg. Jag har spanat på dessa länge, men liksom inte kommit mig för att köpa dom.
Nittsjö Keramik är en liten pärla som ligger utanför Rättvik. Har ni varit dit någon gång? Deras klassiska Clara Fina känns helt plötsligt väldigt rätt i tiden.
Spodes Blue Room har en helt fantastisk jumbomugg som vore helt fantastisk att drick kvällskoppen med te ur. Den hamnar absolut på vårens önskelista!
 

2
Kommentera