Tacopizza

tacopizza-2

Så fint med lite helg! Inte behöva ställa klockan tidigt, locka upp trötta små pojkar ur varma, trygga sängar, bylsa på alla vinterkläder och åka iväg till jobb och förskola. Nej idag väcktes jag av en glad och busig liten 1 1/2-åring strax efter 7 som då tyckte det var hög tid att gå upp (om jag saknar jullovets långa sovmornar? JA!!).
Jag fixade lite frukost och vi grejade på här hemma. Sedan bytte jag om och åkte till gymmet. Där  var jag i stort sett ensam hela tiden, vilken lyx! Efter det blev det storhandling, att göra det utan småbarn är ju en ren lyx i sig!
Medan  maten packades in i kyl, frys och skafferi började jag med lunchen. Idag blev det tortillapizza med tacoköttfärs. I princip är det ju tacos, fast man kör bara in tortillan i ugnen en stund. Och himmel så gott det blir, enkelt att göra är det också. Vilket passar perfekt så här en lördag när man inte har lust att lägga massa tid på att laga lunch.
tacopizza

 

Det börjar finnas ett gäng varianter på den här totillapizzan på bloggen nu. Efter jul gjorde jag en smarrig med skinka, en annan variant med kryddig köttfärs hittar ni här. Eller varför inte den här favoriten, med pesto och kyckling, den måste jag nog göra snart igen!

Men åter till dagens tacopizza. Här kan man ju i princip ta vad man gillar bäst och har till hands. Till just tortillapizza tycker jag det är rysligt gott med en enkel rödkålssallad. Jag bara skivar rödkål, blandar i solroskärnor/pumpakärnor, olja och en skvätt vit balsamvinäger. Lite salt och peppar kan man ha på också. Väldigt gott!

Tacopizza, 6 pizzor:
600g blandfärs
2 påsar tacokrydda
vatten
ca 100 g frys majs
1 röd paprika
ost
passerade tomater
ruccola
tortillabröd
Bryn köttfärsen, blanda i kryddmixen och ha i vatten. Rör om ordentligt. Låt koka ihop tills all vätska försvunnit. Ha i majsen. Finhacka paprikan och blanda i den.
Tag fram tortillabröden och lägg 2-3 st på en plåt med bakplåtspapper. Bred passerade tomater på varje tortilla. Fördela köttfärsen jämnt över bröden. Riv ost och strö den över köttfärsen.
Grädda i ca 10 minuter på 225°C. Servera med ruccola och rödkålssallad.

Perfekt helglunch eller när middagen måste gå rysligt fort!

bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Formex 2016

formex2016Igår besökte jag den årliga Formex-mässan. Himla kul att strosa runt och kolla på allt nytt butikerna kommer att fyllas med under våren! Det är även kul att gå och gissa vad som komne att gå hem hos folk och vad som inte alls kommer bli trendigt. Något vi kunde se så var det väldigt mycket blått/vitt i kombinationer. En blandning mellan klassiskt kinaporslin och svensk sommarstuga kan man säga.
Sen så såg vi olika formen av ägg i nästan varje monter! Inte påskägg, utan fina ägg till dekoration. De här papperspåsarna såg vi flera olika utföranden i olika montrar. Väldigt fiffiga, fungerar både som fruktkorg, brödfat eller varför inte som kruka! Den gillades starkt!
Fast det som jag nästan tycker är roligast av allt, det är att kolla in hur företagen lyckats med montrarna. Ett företag som alltid levererar monter som fina produkter är Västergården. Jag älskar verkligen deras keramik! Sen brukar dom alltid bjuda på sina väldigt smarriga godisar i monter, som det är helt omöjligt att bara ta en av!
Ett annat företag som verkligen hade en monter som stack ut var Åre Chokladfabrik! Den var färgglad och inbjudande. Vi hittade en ny favoritchoklad i deras punschchoklad. Riktigt mumsig.
Ett annat företag som hade lyckats var The Spice Tree, jag gillade allt från den snygga och väldigt genomtänkta montern, de snyggt designade produkterna till själva sortimentet som var en härlig mix av oljor, kryddor, tekannor och godis!
Sedan fick jag en trevlig nyhet så här på fredagsmorgonen. Mitt Kök har listan Sveriges bästa matbloggar. Och bland de 12 bästa just nu hittar ni Linnéas Skafferi. Superkul!
Hela artikeln går att läsa här: http://mittkok.expressen.se/artikel/matbloggar-har-ar-sveriges-basta-matbloggare/
Nu önskar jag er alla en trevlig fredag! Själv skall jag bylsa på pojkarna vinterkläder och ge oss ut i det fina vädret!
 
 
 

0
Kommentera

Filmjölkslimpor

filmjölkslimpa-5
Tänk så gott det kan vara med nybakad bröd. När det fortfarande är lite, lite varmt, så smöret smälter lite grann. Och visst kan det vara gott med vita fluffiga surdegsbröd, men min absoluta favorit är ändå limpor som dessa. Fulla med nötter, frön och gryn. Kompakta med massor av smak.
filmjölkslimpa-4
Vi äter ganska lite mjukt bröd hemma, så när jag väl äter så vill man ju att det skall vara riktigt gott. Inte bara en degig massa köpt på närmaste mataffär. Och sådana här bröd som man bara rör ihop och ställer in i ugnen som inte behöver jäsa är ju så otroligt enkla att göra. Så mitt löfte till mig själv är att försöka sluta köpa de där degklumparna i plastpåse och börja göra lite mer eget bröd. Med risk för att min smörgåskonsumtion kommer att skjuta i höjden!
filmjölkslimpa-3
Filmjölkslimpor är en väldigt fiffig uppfinning tycker jag. Har man bara en bra grund kan man variera dom i det oändliga! Ta lite av det man har hemma och tycker bäst om.
filmjölkslimpa-2
Nötter, olika frön, torkade bär och gryn brukar jag variera mellan.
Till detta bröd använde jag tranbär, vilket ger en fin sötma till brödet. Förutom tranbären har jag inte använt någon annan sötning. Jag tycker inte det behövs alls.
Med ett fint lager smör, lite färsk persilja och flingsalt på, har du ett perfekt bröd till frukost, mellis eller som kvällsmacka. Eller varför inte till en god soppa!
filmjölkslimpaDet här receptet ger två rejäla filmjölkslimpor. Jag brukar skiva brödet och frysa in det. Då är det enkelt att bara ta upp de skivor bröd som kommer att gå åt under dagen.
Filmjölksbörd, 2 st:
6 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågflingor
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 dl hela linfrön
2 dl tranbär
100 g mandlar
2 dl solroskärnor
9 dl fil
Mät upp och blanda mjöl och gryn, ha i bikarbonat och salt. Blanda allt väl. Ha i linfrön tranbär och solroskärnor. Hacka mandlarna grovt och ha i dem. Blanda i filen lite i taget, det skall vara en kletig smet, men den får inte vara för lös. Ha i så fall i lite mer mjöl. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt mellan formarna. Grädda i 175°C i 60-75 minuter eller tills brödet är helt klart.
bild:Linnéa Seidel
 

2
Kommentera

Gröt

grötFrukost, yej or nej? Tänk så olika vi kan vara när det kommer till frukost. Vissa kan inte äta en smula innan klockan 10 medan andra lätt skulle kunna äta direkt på sängkanten. Jag är nog en lite mittemellan. Jag kan äta direkt när jag kommer upp, men ibland kan det ta en timme eller så innan jag äter.
Innan vi fick barn åt jag sällan frukost. Men när man ändå lagar frukost till barnen är det ju väldigt dumt att inte äta själv, när man ändå är i farten. Nu har jag väldigt svårt att klara mig utan.
Sedan kommer vi till nästa fråga, gröt? Yes, helst två skålar! Eller är du mer: äta en skål tapetklister? Med fisvarm mjölk!? Nej tack!
Jag älskar gröt! Jag tycker det är den ultimata frukosten, både för mig och barnen. Varmt och gott i magen, fort går det och så lätt att variera. Sedan Isac började äta gröt när han var drygt fyra månader har jag nog kokat gröt nästan varje vardagsmorgon. Det här med att ge barn köpegröt har jag aldrig riktigt förstått mig på. Jag mins att jag fick hem en provportionspåse när Axel var liten. Men både jag och Axel tyckte det smakade förfärligt! Så när barnen har varit bebisar har jag bara mixat havregryn, kokat de i havremjölk och mosat i lite banan. På ett par minuter har man en god, hemgjord barngröt som du precis vet vad den innehåller. Sedan kan man ju berika med paltbröd, aprikospuré, nyponpulver mm.
Jag gillar helst lite grövre grötar, mannagryn och risgrynsgröt tycker jag mest blir som en klump i magen. Jag varierar gärna mellan olika gryn, ett tag var jag helt insnöad på rågflingsgröt. Det och en liten klick av mormors lingonsylt! Så gott!!
Men senaste tiden har det mest blivit den här varianten som ni ska få recept på nu. Den gillar både jag och barnen.
Till gröten serverar jag sällan sylt (bara till rågflingsgröten, ibland). Jag tycker det är så mycket godare med frukt, bär, nötter och frön. Barnen gillar mosad banan och kanel. eller finrivet äpple och kanel.
Jag brukar variera mellan vad som finns hemma. Men pumpakärnor, solroskärnor, hackade mandlar, russin, tranbär och kokosflingor är nog favoriterna.
Idag hade jag kiwi hemma som jag lyxade till det med, supergott i kombination med tranbärets sötsyra och pumpakärnans knaprighet!
Linnéas frukostgröt, 1 port.
1/2 dl eko havregryn
1/2 dl eko dinkelflingor
drygt 2 dl vatten (eller havremjölk om du vill lyxa till det lite)
Mät upp gryn och vätska i en kastrull. Låt koka upp och vispa om ordentligt så grynen går sönder. Koka till en tjock len gröt. Salta ev om du tycker det behövs.
Servera med goda frön, nötter och frukter. Och slå sedan på riktigt iskall havremjölk!
Frukosten är serverad!
Vad säger du om gröt?
bild:Linnéa Seidel
 
 

0
Kommentera

Bakpulverbröd

bakpulverbröd
 

Förutom det här receptet på fisk i ugn, så är sökningar på bakpulverbröd en vanlig väg att hitta hit till Linnéas Skafferi. Så jag tänkte det var dags att uppdatera med ett nytt recept.
Förra veckan var det inskolning för Isac, tänk att min lilla bebis börjat på förskolan. Men inskolningen gick toppen, skönt och tryggt att ha storebror i närheten!
Fredagar blir vår lediga dag och i fredags passade jag på att testa ett recept jag haft sparat hur länge som helst, men inte kommit till skott att prova. Man kan säga att det är en bra grund att utgå ifrån, sedan är det bara att lägga till vad man gillar. Kan tro att lite russin i degen blir gott. Och att byta ut lite av vetemjölet mot någon annan sort. Lite frön och nötter i degen skulle med all säkerhet också bli gott.
Sen skall man ju ha i åtanke att bakpulverbröd inte jäser som bröd med jäst i. Så de blir ganska kompakta. Därför är mitt tips att inte göra dem jättestora, gör hellre fler små.
Rykande varma, med lite salt smör, ost, marmelad och en kopp te till så är fredagsfrukosten fixad på ett litet kick!

bakpulverbröd-2 Vill man spara lite tid är det ju fiffigt att mäta upp alla torra ingredienser kvällen innan. Då slipper du fram med alla påsar och förpackningar!

Grundrecept för bakpulvervröd, ca 8 st:

2 msk rapsolja
2 1/2 dl valfri mjölk, jag använde havre
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Blanda rapsolja och mjölk i en bunke. Rör ut salt och bakpulver i ca 1 dl av mjölet. Ha i det i vätskan och tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget under omrörning. Degen skall vara ganska kladdig.
Mjöla händerna och dela upp degen i 8 lika stora bitar. Forma till bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla bröden med mjölk och strö sedan pumpakärnor och dinkelfrön över.

Grädda i 250°C i cirka 10 minuter.

Får du bröd över efter frukosten? Dela dem och lägg in i frysen.  Nästa gång de skall ätas är det bara att antingen rosta dem eller slänga in dem i ugnen en stund för att tinas!

bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera