Chili sin carne

chilisincarne
 

Chili sin carne är en vegetarisk variant av chili con carne. Alltså chili utan kött. Det är perfekt helgmat att laga, chili sin carne som fått stå länge, länge och småputtra tills du får en tjock härlig gryta med massor av smak. Min chili har röda linser som grund sedan hade jag i krossade tomater, massa kryddor, svarta och kidneybönor. Mest för att dessa två bönsorter är mina favoriter. Men ta de bönor du gillar bäst.
Jag kokade linserna tillsammans med tomatsåsen tills linserna kokat sönder helt och tomatsåsen tjocknat och fick en fantastiskt tjock, fyllig och härlig konsistens.
Chili sin carne är en sådan där bra maträtt, där man kan stoppa i lite av varje. Hade jag haft lite majs i frysen hade jag nog haft i det och kanske ett gäng paprikabitar mot slutet. Hade det varit sommar och grönsakslandet var fullt av persilja hade jag grovhackat den och öst på massor av härlig, smakrik persilja. Men när detta lagades och fotograferades var det ca -20°C ute och ganska tomt i kyl och frys. Så jag fick ta av vad som fans. Och resultatet? Helt fantastiskt!

Chili sin carne:

2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 msk paprikapulver
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 1/2 msk kakao
1 msk spiskummin
salt
svartpeppar
chili falkes (anpassa efter hur stark mat ni vill äta)
1/2 dl balsamvinäger
1 dl tomatpuré
5 dl okokta röda linser
2 fp krossade tomater
1 fp svarta bönor
1 fp kidneybönor
ca 5 dl vatten (+ev mer för att spä ut grytan vartefter)

Skala och finhacka lök och vitlök, värm på en gryta och ha i en klick smör eller lite olja. Tillsätt paprikapulver, grönsaksbuljong, kakao, spiskummin, chili, salt och peppar. Låt detta fräsa tills löken mjuknat. Blanda i balsamvinäger och tomatpuré.

Ha i röda linser, krossade tomater, svarta bönor, kidneybönor och vatten. Koka upp och låt puttra under lock i 2-3 timmar. Linserna kommer att suga åt sig vätska under koktiden, så du kan eventuellt behöva ha i mer vatten vartefter. Linserna skall ha kokat sönder helt och du skall få en tjock, härlig gryta. Är grytan för vattnig men linserna kokat klart kan du ta av locket och låta koka en stund tills allt reducerats.

Gott att servera till är belugalinser, ris, nachochips, mer chili flakes crème fraîche och en härlig sallad.

God, nyttig och billig mat. Perfekt så här i mitten av januari!

bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Fiskpinnar/fisknuggets

fiskpinnar
 
Hej fredag!
I går bjöd jag familjen på panerad fisk, men på ett ganska barnvänligt vis. Istället för att panera hela fiskfiléer så delade jag varje filé i 4. Och helt plötsligt åt Axel fisk så det nästan pös ur öronen på honom. Det är inte ofta han tar två portioner, men av detta gjorde han!
Man kan säga att det blev en variant av fiskpinnar, eller fisknuggets kanske. Fast mycket godare.
Till fisken serverade jag ugnsrostad morot och sötpotatis, kokt broccoli och bönor och till det en enkel gurkmajonnäs.
fiskpinnar-2
Fiskpinnarna panerade jag i pankoströbröd, jag tycker det både blir godare och vackrare att använda det istället för vanligt ströbröd.
Panerade fiskpinnar/fisknuggets:
6 st fiskfiléer av vit fisk (jag använde rödspätta)
vetemjöl
2 ägg
panksoströbröd
salt
Torka av fiskfiléerna med hushållspapper. Skär sedan varje filé i ca 4 lika stora bitar.
Ha upp mjöl i en skål, uppvispat ägg i en och ströbröd med lite salt i en.
Doppa först fiskbiten i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Upprepa med alla fiskbitar.
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Lägg i fiskbitarna och stek tills de fått fin färg, vänd och stek tills de är helt klara. Jag provade den tjockaste biten i varje omgång innan jag tog ur fiskpinnarna.
Det blev en middag som passade alla i familjen!
Vilken är din bästa vardagsrätt som alla gillar?

0
Kommentera

TBT- Syltrutor

syltruta-1

Idag tycker jag att vi tar och kikar lite i arkivet vad vi hittar för mumsigt. Efter ganska precis 9 års bloggande finns det ju en hel del godsaker som förtjänas att visas upp igen!

De här syltrutorna är en av mina favoritkakor. För mig är det ett riktigt kärt barndomsminne då min mormors syster Elisabet ofta hade dessa hemma. Jag kommer ihåg fina sommardagar när vi satt på deras altan i sommarstugan, alltid hembakade kakor och saft. Och ofta kunde det just vara dessa kakor hon bjöd på.
Och just idag, när termometern visar -17°C här i Sala tycker jag att det är ett fint minne att plocka fram och kanske drömma om den kommande sommaren, med kaffe i fina koppar, saft i glasen och hembakade kakor på Elisabet och Yngves altan.

Kakorna går bra att äta som de är, den syrliga lingonsylten bryter fint mot det lite söta havreströsslet. Vill man lyxa till det lite är det gott att servera lite lättvispad grädde eller glass till.

Syltrutor ca 20 stycken:

4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg

3 dl sylt (allra helst lingonsylt, men det går även bra med annan, lite syrlig sylt)

Strössel:
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i små kuber och finfördela det i de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och blanda allt till en smulig deg. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (20×30 cm). Fördela sylten över degen

Smält smöret och blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Rör om väl och strö detta sedan över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkanter.

 

3
Kommentera

Till köket: ny skärbräda

cuttingboard
 
Jag lyssnade på en podd här om dagen där någon listade vad som var viktigt för att lyckas i köket. Med på listan var att ha riktigt bra skärbrädor. Och det är något jag håller med om! Idag är ju inte skärbrädans enda uppgift att vara funktionell, det finns massor av väldigt snygga skärbrädor också. Som inte alls behövs gömmas undan i något skåp utan istället får pryda sin plats upphängd på väggen eller kanske stående eller liggandes på köksbänken.
Hemma i mitt kök har jag tre träskärbrädor som jag verkligen gillar. Dom har jag fått och är gjorda helt efter vilka mått vi ville ha. En stor rackare som är perfekt att lägga upp plockmat på. Eller om man skall hacka stora mängder grönsaker. En lite nättare som jag har står bakom kökskranen och använder flera gånger om dagen och sist en liten fyrkantig skärbräda som är perfekt att skiva upp en paprika på, eller kanske ha till osten.
Sedan har jag ett par helt vanliga plastskärbrädor som jag använder till kyckling och lök. Som tål diskmaskinen bra.
Så hemma hos mig känner jag att skärbrädsparken är helt ok, men jag har under den senaste tiden sneglat på en marmorskärbräda. Den skulle göra sig så fin upphängd på ena väggen. Och den skulle bli en perfekt bricka till ost och annat småplock!
Nr 1 är en svartoljad skärbräda i mangoträ.
Nr 2 är en träskärbräda som finns i två storlekar men enkel upphängning.
Nr 3 är en plastskärbräda som också finns i två storlekar med snyggt handtag i rostfritt stål.
Nr 4 är en snygg skärbräda i marmor.
Sen får vi ju inte glömma vinterns snackis, Per Morbergs nätta skärbräda på 10 kg som kostar nästan 4000….
Vilka skärbrädor har du hemma och gillar bäst?
 

0
Kommentera

Räksoppa

räksoppa
 
Oj så många ni var som ville ha receptet på denna räksoppa när jag la ut den här bilden på Instagram! Ni vet väl att ni kan följa mig även där?
Det här receptet har nog farit runt här på internet i flera år. Jag tycker själv att det är ett lite fuskigt recept, men det är ett så rysligt enkelt och bra recept på räksoppa. Grejen med den här soppan är att mycket av den goda räksmaken kommer från burken räkost som är i. Så du behöver inte hålla på med fiskfonder och dylikt. För att göra det riktigt enkelt för sig brukar jag använda en burk räkor eller kräftor i lag. Hur smidigt som helst!
Räksoppa
3 stora morötter
spenat ca 150 g fryst
1 klick smör
2 msk mjöl
5 dl mjölk
5 dl grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
400 g räkost
salt & peppar
dill
1 burk räkor/kräftor i lag
4 ägg
Börja med att skala och riva morötterna grovt. Fräs dem i en klick smör, ha sedan i spenaten. Pudra över mjölet och rör om ordentligt. Slå på mjölken och grönsaksbuljongen. Låt detta koka ett par minuter. Tillsätt creme fraiche, räkost, salt, peppar och lite dill.  Soppan får nu småkoka tills den börjat tjocknat. Koka äggen och häll av räkorna/kräftorna. Lägg en hög med räkor/kräftor i botten på varje skål. Slå på soppa och lägg i två ägghalvor. Middagen är serverad!
Supermumsigt och riktigt lättlagad vardagsmiddag. Perfekt kalla vinterdagar som dessa!
Soppa är något vi äter väldigt sällan, har du något gott recept att dela med dig av?
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera