Semmelkladdkaka

semmelkladdkaka-3
Nu är det mindre än 2 veckor kvar till semmeldagen! Tisdag 9 februari går den av stolpen i år och kaféerna har redan sålt semlor i flera veckor! Jag har ätit en halv hittills i år, men i går tog jag mig äntligen för att baka den här semmekladdkakan.
Alltså hur gott var inte detta!?  Jag gillar semlor, men det kan bli lite för mycket ibland. Lite mycket bulle och lite mycket grädde. Men det här, det var precis lagom. Mandelsmaken från mandelmassan fanns där, kladdigheten från kladdkakan var alldeles lagom och så en klick lättvispad, fluffig grädde till det. MUMS!
semmelkladdkaka-2
Himla superenkelt var den att göra också. Bara att röra ihop i stort sett. Ett tips på vägen kan dock vara att använda sig av en lite godare mandelmassa. Den allra billigaste brukar tyvärr mest innehålla socker och eftersom du bara behöver 100 g mandelmassa till en semmelkladdkaka tycker jag man helt klart kan kosta på sig en kvalitetsmandelmassa!
semmelkladdkaka
 
Om du i alla fall känner att du är sugen på att göra traditionella semlor, då tycker jag ni ska göra dessa minisemlor. Hur söta och goda som helst!
Semmelkladdkaka:
150 g smör
1 tsk vaniljpulver
1/2 msk kardemummakärnor, nymortlade
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
100 g mandelmassa
3 ägg
Lägg smör, vaniljpulver och nymortlade kardemummakärnor i en kastrull och smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en skål, riv mandelmassan och blanda i den. Ha i det smälta smöret med kryddorna. Knäck i äggen ett i taget och rör om väl. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Ha i smeten och grädda i 175°C cirka 20 minuter. Kakan skall fortfarande vara kladdig i mitten. Låt kladdkakan svalna helt, låt gärna stå i kylskåp en stund. Tag fram ett tag innan den skall ätas, vispa grädden fluffig och ha till!
Hur vill du ha dina semlor? Klassiska? Med vanilj, som en wrap eller kanske med nutella i?
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Müsli

müsli-2
 

Något som inte kommer innanför dörren här hemma är sötade frukostflingor. Där kan man snacka om onödigt socker! Men det är ju gott att ha något lite knaprigt och lite, lite sött i syrlig yoghurt. Då är det ju himla bra att göra egen müsli. Du vet precis vad du har i den, sötar den så mycket du vill och släpar inte hem dyr köpemüsli som mest innehåller tråkiga havregryn.

Jag har gjort åtskilliga varianter på müsli, med gryn, nötter, frön och torkad frukt. Men idag gjorde jag bara en enkel bas. Utan massa krusiduller Så kan man variera och själv välja vad mer man vill ha i sin yoghurt/mjölk när man sedan äter.
Sen, om jag ska vara helt ärlig så är chansen att jag går och småäter ur den där müsliburken väldigt mycket större om jag har massa smaskiga saker i den. Nu är det en enkel müsli, som smakar smaskens i filen, men inte är så himla kul att äta rätt upp och ner.

müsli

Jag smaksatte min müsli med kakao, det blir himla gott tycker jag. Andra goda smakvarianter att ha i är kaffe, kanel/ingefära, kardemumma eller varför inte lite lingon eller blåbärspulver?

Linnéas frukostmüsli:

3 dl dinkelflingor
3 dl havregryn
3 msk kakao
2 dl riven kokos
1 msk flytande honung
ca 3/4 dl vatten

Blanda dinkelflingor, havregryn, kakao och kokos i en bunke. Rör ut honungen i vattnet och blanda i det. Rör om väl så alla gryn blir lite fuktiga.
Ha ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen i cirka 30 minuter i 150°C. Rör om då och då. Müslin ska vara helt torr, men inte bli bränd. Låt svalna helt på plåten och ha sedan upp i en burk med lock.

bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Linssoppa

linssoppa-3

Nu börjar årets fattigaste månad gå mot sitt slut. Vissa av er har kanske redan fått lön idag, andra får vänta någon dag till. Men tänkte ändå passa på att tipsa om en supergod, billig och mättande soppa idag. Jag gjorde en omgång och frös in allt i portionsförpackningar. Perfekt att ta med till lunch om middagen inte räcker till matlådor till oss båda.

linssoppa-2

Jag kryddade soppan med spiskummin, färsk ingefära, vitlök, rökig paprika och en skvätt lime. Vilken härlig blandning av kryddor det blev! På toppen strösslade jag lite chili flakes, bara lite lagom för att få lite sting i soppan.
Linssoppa ca 4 port:
2 dl röda linser
1 sötpotatis
1 liten palsternacka
3 morötter
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk grönsaksbuljongpulver
ca 2 cm ingefära
spiskummin
rökigt paprikapulver
salt
limesaft
Koka linserna enligt instruktionerna på förpackningen. Skala och skär ner potatis, palsternacka och morötter i bitar. Skala och hacka lök och vitlök grovt.
Lägg allt i en kastrull och slå på vatten så det täcker rotfrukterna. Ha i grönsaksbuljongen.
Koka tills rotfrukterna är mjuka. Häll av kokvattnet men spar det. Lägg kokta linser, rotfrukter, ingefära och kryddor i en matberedare eller blender. Mixa till en slät puré. Tillsätt kokvattnet, lite i taget tills du får rätt konsistens på din soppa. Smaka av med salt och limesaft.
Garnera gärna med färsk persilja och chili flakes.
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera

Blåbärspaj

blåbärspaj-2
 
Idag bjuder jag på en supergod blåbärspaj. Grundreceptet är den här klassiska ananaspajen som är en riktigt storfavorit. Vet man inte vad man skall bjuda på är ananaspaj alltid ett säkert kort.
Men idag ville jag ha något annat i än ananas. Så blandade i hallon och blåbär istället, vilket blev supersmarrigt!
Till den här pajen är det gott att servera en klick riktigt god vaniljglass, eller varför inte lite vaniljsås. 
blåbärspaj
 
Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocler
2 ägg
200 g blåbär och hallon
ca 50 g smält vit choklad
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Rör sist i tinade blåbär och hallon.  Fyll pajskalet, ringla lite vit choklad över fyllningen och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten.
 
bild:Linnéas Skafferi

1
Kommentera

Tacopizza

tacopizza-2

Så fint med lite helg! Inte behöva ställa klockan tidigt, locka upp trötta små pojkar ur varma, trygga sängar, bylsa på alla vinterkläder och åka iväg till jobb och förskola. Nej idag väcktes jag av en glad och busig liten 1 1/2-åring strax efter 7 som då tyckte det var hög tid att gå upp (om jag saknar jullovets långa sovmornar? JA!!).
Jag fixade lite frukost och vi grejade på här hemma. Sedan bytte jag om och åkte till gymmet. Där  var jag i stort sett ensam hela tiden, vilken lyx! Efter det blev det storhandling, att göra det utan småbarn är ju en ren lyx i sig!
Medan  maten packades in i kyl, frys och skafferi började jag med lunchen. Idag blev det tortillapizza med tacoköttfärs. I princip är det ju tacos, fast man kör bara in tortillan i ugnen en stund. Och himmel så gott det blir, enkelt att göra är det också. Vilket passar perfekt så här en lördag när man inte har lust att lägga massa tid på att laga lunch.
tacopizza

 

Det börjar finnas ett gäng varianter på den här totillapizzan på bloggen nu. Efter jul gjorde jag en smarrig med skinka, en annan variant med kryddig köttfärs hittar ni här. Eller varför inte den här favoriten, med pesto och kyckling, den måste jag nog göra snart igen!

Men åter till dagens tacopizza. Här kan man ju i princip ta vad man gillar bäst och har till hands. Till just tortillapizza tycker jag det är rysligt gott med en enkel rödkålssallad. Jag bara skivar rödkål, blandar i solroskärnor/pumpakärnor, olja och en skvätt vit balsamvinäger. Lite salt och peppar kan man ha på också. Väldigt gott!

Tacopizza, 6 pizzor:
600g blandfärs
2 påsar tacokrydda
vatten
ca 100 g frys majs
1 röd paprika
ost
passerade tomater
ruccola
tortillabröd
Bryn köttfärsen, blanda i kryddmixen och ha i vatten. Rör om ordentligt. Låt koka ihop tills all vätska försvunnit. Ha i majsen. Finhacka paprikan och blanda i den.
Tag fram tortillabröden och lägg 2-3 st på en plåt med bakplåtspapper. Bred passerade tomater på varje tortilla. Fördela köttfärsen jämnt över bröden. Riv ost och strö den över köttfärsen.
Grädda i ca 10 minuter på 225°C. Servera med ruccola och rödkålssallad.

Perfekt helglunch eller när middagen måste gå rysligt fort!

bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera