Vegorätt

vegosvt

2016 fortsätter i hälsans tecken kan jag tycka. Det är många av oss som väljer att leva att leva liv med mindre socker, mindre processad mat, mer grönt och mindre kött. Och passande nog kommer nu Sveriges första helt vegetariska tv-program:Vegorätt

”I varje program får tittaren inspiration till galet god, vegetarisk mat och ett helt nytt sätt att använda olika råvaror på. Programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn lagar lemonad på björksav, boostar frukosten med nya twister och svänger ihop gröna rätter som alla kan (och vill!) göra. Programmet lovar att vara en inspirationskälla och ögonöppnare, för både vegetarianer, hälsomedvetna och andra nyfikna. Om man som tittare vill laga maten spelar det ingen roll om man har eget trädgårdsland, odlar på fönsterblecket i stan eller köper råvarorna i affären.”

Jag försöker verkligen skära ner på köttkonsumtionen här hemma och har så gjort det senaste året. Eftersom jag älskar att skapa nya recept själv tycker jag det skall bli väldigt spännande att följa denna serie. För jag hoppas att man kan få många tips och idéer på vägen. Jag tittar på extremt lite matlagnings-tv men den här ser jag verkligen fram emot.
Tisdag 19 januari kl 20.30 sänds första avsnittet i TV2, men serien kommer även finnas på SVTplay. En liten tjuvtitt på programmet hittar ni här.

collage med bilder från svt.se, Elenores blogg och Karolines blogg.

0
Kommentera

Veckans mat

 
zuccini-2

I morgon drar ännu en ny vecka igång, tänkte därför att det kunde passa bra med en liten planering för veckans middagar.
Först ut är ugnsbakad, fylld zucchini. Jag har haft lite bacon i det här receptet. Men vill man göra dom helt vegetariska är det ju bara att hoppa över det. Servera en god sallad till, enkel och god vardagsmat!

fiskpågrill

Jag älskar verkligen fisk och försöker äta det flera gånger i veckan. Det här receptet på fisk i folie gjorde vi en härlig sommarkväll och la fiskpaketen på grillen. Just nu yr snön utanför fönstret och man känner sig kanske inte helt sugen på att grilla. Men inga problem, fiskpaketen går precis lika bra att köra i ugnen! Värm upp ugnen till 250°C och kör dem i cirka 20 minuter.

birthday-lasagna-3

Ska du göra en lasagne i ditt liv, så gör denna! Jag gjorde den till Sebastians födelsedag ett år och alla som har ätit den ger den högsta betyg! Den innehåller extra av allt, är väldigt mättande och så god. Och det bästa av allt är att du inte behöver stå och koka någon bechamelsås!

linsgryta-4 Jag älskar grytor av alla dess slag. Låt den här linsgrytan koka länge, så smakerna verkligen hinner utvecklas. Gör den därför gärna kvällen innan, så är det bara att värma på när det är dags att äta!

pulledbeef-3 (1)
 

Fredagstacosen är given! Fast denna fredag lyxar vi till det med lite pulled beef istället för den klassiska köttfärsen. Jag gjorde min i min Crock-Pot. Otroligt smidigt. Äger du ingen sådan går det ju precis lika bra att köra den i ugnen istället.

 
chokladfikon
 

Något sött efter fredagsmiddagen vill vi väl ha? Chokladdoppade fikon är perfekt att sitta och smaska på!

Nu önskar jag er alla ett fint avslut på denna vecka!

1
Kommentera

Nötfria energibollar

energibollar
 
Energibollar, eller raw food-bollar som de också kallas ibland, har ju verkligen varit på modet de senaste åren, och är så fortfarande. Vilket jag förstår, för dom är ju näst intill beroendeframkallande. Och det är väldigt svårt att bara ta en eller två. Men jag tycker dom är ett perfekt alternativ om man själv vill dra ner på det raffinerade sockerintaget eller som här hemma, vi har småbarn och helst undviker att de äter massa sötsaker. En liten energiboll eller två till fikat tycker jag känns mycket mer ok att ge.
Internett surrar av recept på dessa. Jag har gjort en variant på russin och solroskärnor istället för dadlar och nötter. Helt enkelt för att jag mycket mer ofta har just russin och solroskärnor hemma. Så dessa är helt nöt/mandel-fria. Vilket kan vara ett bra alternativ om man har nötallergiker omkring sig!
Smaksättningen går ju att variera i det oändliga. Här är ett bra grundrecept, tillsätt sedan de kryddor du gillar bäst. Eller gör en omgång pepparkaksbollar. Dom blev ruskigt goda!
Energibollar, ca 20 st:
2 dl solroskärnor
2 dl russin
2 tsk kokosolja
ev ett par droppar vatten
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
Lägg russin och solroskärnor i en matberedare och mixa till en smulig massa. Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa tills smeten går ihop och du kan forma bollar av den. Blir den lite för torr kan du tillsätta lite, lite vatten. Smaksätt med kakao och vaniljpulver. Forma till bollar och lägg på en bricka.
Jag rullade mina enegribollar i kokos, kakao eller lingonpulver. Ställ kallt. Efter ca 1 timme kan du förpacka bollarna i en burk med lock. Förvara i frysen.
Andra goda saker att smaksätta energibollarna med är:
lakritspulver
ingefära & kanel
blåbärspulver
lingonpulver
kaffe
Vilken är din favoritsmaksättning?
bild:Linnéa Seidel

4
Kommentera

Ugnsbakade äpplen

ovenappleHej fredag!
I dag tänkte jag bjuda er på ett supermumsigt, lite nyttigt mellanmål, eller varför inte servera det som efterrätt!? Ugnsbakade äpplen är plättlätt att göra och går ju att variera i det oändliga. Äpplena i sig blir väldigt söta när de ugnsbakas, sedan ger ju russinen en del sötma också. Så ingen mer sötning behövs!
Jag hade ett gäng juläpplen kvar som det började bli dags att göra något av. När äpplena börjar bli lite sådär på gränsen att man inte vill äta dom för skalet är lite rynkigt ni vet, då är det perfekt att ugnsbaka dom istället!
Skalet kan vara lite segt att äta, men eftersom äppelhalvorna ugnsbakats i ugnen så var det bara att ta en sked och ta ur själva fruktköttet. Hur smidigt som helst!

ovenapple-2 Jag har fyllt de ugnsbakade äppelhalvorna med russin, mandlar och kanel. Sedan hade jag i en klick turkisk yoghurt. Här kan du ju ta grädde istället om du vill äta det som en lite nyttigare dessert. Eller med en klick kvarg efter träningspasset kanske.

Ugnsbakade äpplen, 2 port:

2 svenska äpplen
1 dl mandlar
1 dl russin
kanel
turkisk yoghurt/grädde/kvarg

Dela äpplena och skrapa ur kärnhuset.
Smörj en ugnsfast form med lite kokosolja (jag brukar använda en avlång brödform). Ställ i äpplena med snittytan uppåt. Värm ugnen till 225°C och baka äpplena i cirka 30 minuter (tiden i ugnen beror lite på hur stora äpplen du har) eller tills de är helt mjuka och fruktköttet börjar släppa från skalet.
Låt svalna något. Hacka ihop mandlar och russin. Fyll hålen i äpplena med mandel och russinhacket. Ha över kanel, klicka i turkisk yoghurt/grädde/kvarg och strö sedan mer mandlar och russin över. Servera direkt!

Till barnen tog jag bort äppelskalet och mosade runt allt, inte så vackert, men otroligt gott!

Har du något bra tips på lite nyttigare mellanmål som passar stora som små?

bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Kokt torsk med äggsås och blomkålsmos

kokttorsk-2

Kokt torsk med äggsås är ju en riktig klassiker. Jag mins att vi rätt ofta åt det hemma som barn och att jag redan då tyckte om det. Men jag har gjort om receptet lite. Eftersom jag inte är så förtjust i varma såser brukar jag alltid göra en kall äggsås, vilket passar oss bättre.

Kokt torsk med äggsås och blomkålsmos:

800 g torsk

Lägg torsken i en kastrull och täck med vatten, salta lätt. Låt sjuda i 7-10 minuter tills torsken är helt genomvit.

Äggsås:
4 ägg
3 dl creme fraiche
dill/persilja
1/2 msk buljongpulver (grönsaks)
svartpeppar

Koka äggen i 7 minuter. Låt dem svalna helt. Blanda crème fraîche, dill/persilja, buljongpulver och peppar i en skål. Skala och finhacka äggen och blanda i dem i såsen.

Blomkålsmos:

1 påse fryst blomkål
ca 1/2 dl riven, smakrik ost. Jag tog Cheddar
1/2 msk buljongpulver (grönsaks)
Koka blomkålen tills den är mjuk. Häll av allt vatten, men spar ca 1 dl av vätskan. Strö osten över blomkålen och ha på buljongpulvret. Mixa allt till ett slätt mos. Späd ev med lite av kokvattnet för att få en fin konsistens.

Servera den kokta torsken med äggsås, blomkålsmos och kokta ärtor. Vardagsmat när den är som bäst!

bild:Linnéa Seidel

 

4
Kommentera