Nytt till mitt kök

lecreuset

I mitt kök finns det mycket köksprylar. Många används flitigt, flera gånger i veckan. En del används mer sällan, typ råsaftcentrifugen och våffeljärnet. Men en kökspryl jag verkligen drömmer om att köpa är en riktigt gjutjärnsgryta. En som håller livet ut och om 20 år är precis lika fin, om inte finare än den var som ny. Där 100-tals timmar av kokande grytor, soppor och annat smaskigt har liksom satt smak och lite patina. Jag vet min mormors ovala gjutjärnsgryta, den som hon alltid gjort söndagssteken i. Den är ett sådant kärt minne från min barndom. Man visste liksom att när den stod framme skulle det bli riktigt god mat.

Tidigare i vintras fick jag ett nyhetsutskick om att Le Creuset lanserar sin klassiska lergryta i en grå nyans, Mist Gray. Och jag blev helt förälskad! Tänk er så fint den skulle passa i vårt nya, gråa kök! I februari kommer den ut i butik och jag undrar om det ens är möjligt att inte köpa en..?!

Vad önskar du köpa för nytt till köket i år?

pressbilder från Le Creuset.

0
Kommentera

Tomatsås med gröna linser

tomatsåslinser
 
Nu är vi inne i en av årets fattigaste veckor. Julklappar, julmat, en glöggflaska extra här, lite extra julmys där. För att sedan avslutas med en dundrande nyårsfest, för nu är vi då trötta på allt vad julmat heter, så fram med hummern. Det har vi inte ätit på länge!
Så står man där i början på januari och inser att det är väldigt mycket månad kvar i slutet på lönen! Någon som känner igen sig? Kanske är det inte riktigt så illa, men något man faktiskt kan tänka på för att dra ner på kostnaderna så är det just maten. Bara det att alltid laga lite extra mat, ha med matlåda till jobbet och skippa alla ute-luncher sparar man massor på. Sedan finns det ju dyrare och billigare mat att laga hemma också.
Med ett par enkla basrätter klarar man sig långt på en lite tightare matbudget. Ett bra tips kan vara att dra ner lite på köttet. Man får väldigt många paket bönor och linser för de pengar man skulle köpt köttfärs för.
Tomatsås med rivna morötter är en klassiker att ta till när antingen plånbok eller kylskåp ekar tomt. Den här gången drygade jag ut pastasåsen med gröna linser, så fick jag mer protein i maten vilket håller dig mättare längre och du slipper gå och småäta efter maten! En till stor fördel med rätter som dessa är att kan ha i princip vad du vill. Krydda med dina favoritkryddor,  hacka i lite paprika eller färska örter mot slutet.
Jag tog all pastasås och hade upp i en stor form, bröt sönder ett par portioner okokt pasta, hade i den och strödde över lite riven ost. Sedan ställde jag in formen i ugnen i ca 20 minuter på 200 °C. Till Axel, som är fyra år sa jag bara att det var pastagratäng. Han som ibland kan knorra över bönor och linser åt med god aptit!
Pastasås med gröna linser:
2 gula lökar
3 stora morötter
1 vitlöksklyfta
3 msk oregano
2 msk paprikapulver
1 tsk kanel
salt
svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl balsamvinäger (eller en skvätt rödvin)
2 fp krossade tomater
7 dl grönsaksbuljong
4 dl okokta gröna linser
2 lagerblad
Finhacka löken och riv morötterna. Riv eller finhacka vitlöken. Värm upp en gryta och fräs lök, morötter och vitlök i en klick smör eller lite olja. Strö över  oregano, paprikapulver, kanel, salt och peppar. Låt detta fräsa en stund på medelvärme. Tillsätt balsamvinäger (eller vin) och tomatpuré.
Ha i krossade tomater, grönsaksbuljong och linser. Rör om väl och lägg sedan i lagerbladen. Låt koka tills linserna är helt mjuka och tomatsåsen tjocknat.
Ät den som en linsgryta, koka valfri pasta (här hemma är kikärtspastan en favorit!) att ha till eller gör som jag, en pastagratäng av det. Det blir en rejäl omgång sås så gör matlådor eller frys in resterna.
Vilket är ditt bästa budgetrecept så här i fattiga januari?
bild: LinnéaSeidel
 

0
Kommentera

Veckans mat

 
hetkycklinggryta-2
 

Njuter ni av ledigheten? Eller är ni igång och jobbar i helgen?
Här hemma har vi fortfarande magsjuka som härjar, så vi är lite strandsatta här i vårt hus. Så vi har passat på att börja renovera pojkarnas nya sovrum. Vilket innebär att det är kaos på precis hela övervåningen, i varje vrå som finns. Men förhoppningsvis hinner vi få klart på mycket i morgon och allt kan komma på plats där det skall vara.

Jag tänkte slänga ut en veckans matsedel inför kommande vecka. Jag vet att många av er fortfarande är lediga, men det kan vara bra med lite inspiration inför stundande vardag!

Först ut är en kycklinggryta, passar perfekt att starta igång veckan med.

Het kycklinggryta:

700 g kyckling utan ben (lår eller bröstfilé)
1/2 L kycklingbuljong
1 fp krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 burk majs
spiskummin
paprikapulver
chili
1/2 tsk chipotlepasta
salt & svartpeppar
1 röd paprika
1 grön paprika

1 näve nachochips

Skär kycklingen i små bitar. Lägg köttet i en gryta bryn den i lite smör. Strö över kryddorna, om du vill ha en lite mildare variant, hoppa över chili och chipotelpasta. Slå sedan över buljong och krossade tomater. Pressa vitlöken och blanda i tillsammans med majsen. Smaka av med lite salt och rejält med svartpeppar. Låt grytan koka utan lock tills kycklingen är helt genomklar, såsen reducerats och tjocknar, Finhacka paprikorna och låt de koka med de 2 sista minuterna. Krossa en näve nachochips och strö över. Servera med ris eller ett gott bröd.

MG_26501
 

Näst ut är en superenkel laxrätt. Laxfiléer under ett täcke av  färskost. En av mina favoriter, receptet hittar ni här.

kikärtsgryta

En av veckans vegetariska är kikärtsgryta, fullproppad med goda kryddor och kokosmjölk är den riktigt poppis hos stora som små! Jag har gjort min i min Crock Pot. Självklart kan du göra den i en vanlig gryta, men förbered den då kvällen innan så den bara är att ha i kokosmjölken och värma på dagen efter eftersom den lär koka en stund.  Receptet hittar du här.

bovetevåfflor
 

Torsdagen bjuder på bovetevåfflor. Ett matigare och lite mer mättande alternativ till vanliga våfflor. Receptet hittar du här.

tacokakor-1
En variant på den klassiska fredagstacosen är dessa mini-tacopajer. Kul med lite variation! Receptet hittar ni här.
mangoglass-3Ett litet gott slut på veckan sitter väl inte fel? Skippa smågodis och choklad, gör en superenkelt frozen-mangoyogurt istället. Hur smarrigt som helst!
Nu önskar jag er en härlig start på 2016, med massor av hemlagad, god mat!
 

0
Kommentera

Gott Nytt År

gottnytt2015
 

Gott Nytt År kära läsare!

Åter igen blev det inte riktigt som vi tänkt oss. För igår vaknade vi upp till ett hus fyllt av magsjuka igen. Så det var bara att ställa in planerna inför nyår och ladda om. Idag verkar vi dock alla må bra, det var bara Isac som spydde, var dålig i magen och hade hög feber igår. Så idag blir en lugn dag hemma, en lång promenad nu på dagen och sedan lite fixande inför kvällens firande. Vi får fira hemma i lugn och ro med barnen, äta lite god mat och dricka lite gott. Det blir fint det med.

2015 har varit ett ganska jobbigt år. Många fina stunder som varvats med lite tråkiga besked, mycket jobb och slit.
2016 är ett helt nytt kapitel för mig, bokstavligen. Jag lämnar mammaledigheten nu i januari och min tidigare anställning för att kasta mig ut på nya äventyr. Bland annat äventyret att ta Linnéas Skafferi vidare och framåt här på Loppi. Det skall bli så himla spännande, men samtidigt lite vemodigt att veta att det är sista gången jag är hemma och mammaledig. Att det är nu den stora vardagen skall börja med hämtningar, lämningar, VAB och planering. Det ska bli kul att få börja arbeta igen, att få vara kreativ på jobbet och kunna vara mamma när man är hemma och ledig. Jag vet att det kommer att bli bra, jag känner det på mig!

Jag hoppas att jag om ett år sitter här och skriver att 2016, det var ett himla bra år det! Jag ska jobba för det!

Nu är det dags att ge sig ut i kylan med familjen en stund, kanske grilla lite korv och åka pulka. Sådant man hinner göra när nyårsfirandet blir inställt. Inget ont som inte har något gott med sig säger man väl.

Så från mig, till Er, ett riktigt Gott Nytt År!

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Pizza på rester från julhelgen

julskinkspizza-2

Har du julskinka kvar? Och ungefär noll ork till att laga mat? Kolla då in det här receptet!
Ett perfekt recept så här i mellandagarna då du kan slänga på av det mesta som finns kvar efter julhelgen och i ett litet visp förvandla det till en helt ny rätt. Klimatsmart, bra för plånboken, ja bra på alla vis!
julskinkspizza-3

I vår kyl fanns det förutom ganska mycket julskinka även rödkål, massa paprika, kryddiga korvar och ett par ostar som behövdes ätas upp.  Det blev verkligen man tager vad man haver, men oftast är det ju dessa maträtter som blir allra godast tycker jag! julskinkspizza-4

En till stor fördel med dessa pizzor är att de är gjorda på tortillabröd. Bara att ta ut ur förpackningen och lägga på plåten. På med alla ingredienser, in i ugnen och middagen är klar.
Tortillapizza är den perfekta snabbmaten, för det behöver inte blir så onyttigt, men det går ändå fort och alla kan välja vad man vill ha på just sin bit. Fort i ugnen går det också eftersom ingen deg behöver gräddas utan osten skall bara smälta och allt få lite färg.

Jag har alltid haft lite svårt för rödkål, kanske för att jag inte riktigt gillar kokt rödkål. Men fint, fint strimlad i sallad är det hur gott som helst! Och just till pizza passar rödkål riktigt bra.

Tortillapizza med julmatsrester:

tortillabröd
krossade tomater (den finns färdig pizzasås att köpa, men tycker det går precis lika bra med krossade eller passerade tomater, ta det du har hemma!)
oregano
julskinka
starka julkorvar
paprika
ost
ruccola
rödkål

Placera ut så många tortillabröd du får plats med på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut krossade tomater med en sked. Ta ca 1 1/2 msk per bröd. Det får inte bli för blött. Strö över torkad oregano. Riv osten och strö den över pizzorna. Skär skinkan i tunna skivor, ta bort fett och griljeringen. Skär paprikan i bitar och strö den och skinkan över osten. Skär korven i tunna skivor och lägg på även den.
In i ugnen på 225°C i cirka 12-15 minuter eller tills all ost är smält.
Finstrimla rödkål, lägg detta och ruccola på din tortillapizza, ät och njut!

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera