Nyårsdesserter

 
 
 
applesmördeg
 
Knapt har man tagit den sista tuggan av julskinksmörgåsen innan det är dags att börja planera inför nyår. Vart ska vi vara? Vad ska vi ha för tilltugg, förrätt, varmrätt och dessert? Vad ska vi ha i glasen?
Jag tänkte hjälpa er lite på vägen med det där med desserten. Jag har nämligen rotat runt lite i bloggen och hittat massor av godsaker som är värdiga att avsluta 2015 med! En del är superduperenkla och någon kräver lite större insats. Men alla är supergoda!
Först ur är ett sådant här enkelt recept. Frasiga äppelrutor, kolasås och hemgjord vaniljglass.
 
 
 
cheesecake-nyår-
 
Recept nummer två har faktiskt serverats ett nyår. När 2010 skulle bli 2011. I magen låg en liten, liten Axel men på fatet serveras cheesecake med vit choklad. En klassiker som aldrig blir omodern!
 
 
 
citrusdessert
Hemgjord lemon curd och blåbär, vilken oslagbar kombination det är! Här i portionsglas blir det en riktigt tjusig efterrätt till nyår!
 
kladdkaka101
Kladdkaka kan kännas lite för simpelt en nyårsafton. Men med färska bär och lättvispad grädde eller hemgjord glass passar den utmärkt att avrunda nyårsmiddagen med!
 
cheesecake
Den här snabba cheesecaken slänger du ihop medan gästerna sitter vid bordet och i smyg knäpper upp byxorna efter varmrätten. Ha upp den i fina glas och du har en fräsch och tjusig dessert på nolltid!
 
nyårsglasstårta-2
 
Även den här desserten har vi avslutat nyårsafton med. Och den blev en riktig hit! Hasselnötsglass, helt utan maskin med tjusiga chokladplattor runt om, färska bär och nötkrisp på. En riktig glasstårta de luxe!

0
Kommentera

Mellandagslunk och ett filmtips!

jul
 

Alltså de här dagarna, mellan jul och nyår de är nog mina favoriter under hela jul och nyårshelgen. Alla måsten är över, huset är städat, ungarna har fullt med nya leksaker som sysselsätter dom och det är helt ok att placera sig i soffan en eftermiddag och bara kolla på film. Igår köpte vi första Star Wars-filmen, den från -77. Axel fick en R2D2 i julklapp, så nu måste han ju få veta vad allt handlar om.

En sak jag ångrar att jag inte köpt i år är dessa fantastiskt fina muggar från Rörstrand. Å så fint det hade varit att få krypa upp i soffan och dricka något varmt ur dom just nu. Ett köp jag däremot gjort och som jag verkligen gillar, är de här kott-ljusstakarna från Ellos. De har verkligen blivit en favorit här hemma!

Om man nu inte riktigt gillar Star Wars, så kan jag tipsa om filmen Chef. En mysig film om en kock som tillslut tröttnar på att han inte får göra sin egen grej på restaurangen han arbetar på och ger sig därför ut på nya äventyr.  Jag dömde helt ut den för det tråkiga omslaget, men den är absolut värd att ge en chans! Finns att se på ViaPlay bland annat.

Har du något bra filmtips så här i mellandagarna att bjuda på?

0
Kommentera

Annandagsomelett

omelett
 
 

Har ni ätit er mätta på julmat nu? Det har vi här hemma! 4 dagar på raken med lika mat, fast i olika hus bara. I kväll åt vi upp i stort sett alla julmatsrester, förutom skinkan, den finns det lite kvar på. Så himla skönt att kunna stänga igen kylskåpet utan att använda våld!

Men till lunch i dag kände jag att det var läge för något som inte var så juligt. Det fanns lite potatis kvar sedan julafton och eftersom ingen av oss här hemma riktigt gillar kokt potatis passade jag på att använde den till omeletten jag gjorde till lunch. Perfekt att använda lite av julrester som man kan laga ny mat av!
Med ett par hårda smörgåsar med gräddost eller julskinka på så blev det fint avbrott från julmaten så här på annandagen.

Nu är min syster och svåger här, vi spelar spel med barnen, äter julgodis och bara umgås. Och sakta så sänker sig liksom den där julefriden. Som jag längtat efter detta!

Enkel omelett:

4 kalla, kokta potatisar
1 gul lök
salt & peppar
6 ägg
1 dl mjölk

Skär potatisen i små bitar, finhacka löken. Stek lök och potatis tills de börjar få färg i stekpannan. Krydda med salt och peppar.
Vispa samman ägg och mjölk med en gaffel och slå över den stekta potatisen. Vrid ner värmen och stek omeletten tills den stelnat helt. Vänd upp på ett fat eller skärbräda. Servera med sallad och hårt bröd.
Vill man kan det vara gott med några skivor skinka eller lite sill till. Om man nu inte tröttnat på det vid det här laget….

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

God Jul

julkort-2015-ny
 
God Jul alla kära läsare!
Jag hoppas att alla haft en härlig start på julen! Här hemma njuter vi av ledigheten och myser fortfarande runt i våra pyjamasar, barnen har lekt med alla nya leksaker och nu har vi kollat på Sune på bilsemester. Om en liten stund är det dags för oss att fara iväg på det sista julfirandet för denna gång. Så i köket står två nybakade pepparkakskladdkakor vi ska ha med. Jag hoppas dom blev lyckade. Nu funderar jag mest på om lingon eller saffransgrädde passar bäst till, vad tror ni?
 
Nu önskar jag er en helt fantastisk fortsättning på julen!
bild:sebastian niemi-carlsson

0
Kommentera

Pepparkaksglass

pepparkaksglass
 
Hörrni, dom här dagarna innan jul blev inte alls som  jag tänkt mig! Ni som följer mig på Instagram kunde igår läsa att det blev ambulansfärd in till akuten med hysteriska magsmärtor för mig. Efter ett par sprutor morfin och lite undersökningar kom läkaren fram till att det var en cysta i en äggstock som spruckit och det stod lite blod i buken. Alltså den smärtan!!! Det önskar jag ingen!
Så idag har jag legat hemma på mamma och pappas kökssoffa och vilat mig. Jag har fortfarande ont men behöver inte morfin för att klara av smärtan.
Men idag tänkte jag bjuda på ett supergott recept på pepparkaksglass med bitar av pepparkaksdeg i.
Hur gott låter inte det?! Vem älskar inte smaken av pepparkaka så här nära jul!?
Jag hade redan en rulle med hemgjord pepparkaksdeg låg i kylen. Orkar man inte göra egen går det med all säkerhet att använda färdigköpt det också!
Glass utan maskin,

7 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 krm äkta vaniljpulver
1 msk kanel
1 msk ingefära
i msk malda nejlikor
pepparkaksdeg, antingen efter det här receptet eller ta färdigköpt
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, ha i kryddorna och vänd ner den kondenserade mjölken. Blanda väl. Skär prpparkaksdegen i små bitar och blanda i glassen.
Ha upp glassen i en form och ställ i frysen minst sex timmar. Ta fram glassen ca 30 minuter innan den skall ätas.
bild:linnea seidel

0
Kommentera