Varm choklad

varmchoklad
 

Igår kväll 20.30 hör jag hur Axel börjar gallskrika uppe i sin säng. När jag kommer upp är det spyor i hela sängen och på hela honom. Bara att dra igång karusellen med att duscha barn, riva ur sängen, köra igång tvättmaskinen, vädra ur, springa med spyhinken, ja ni vet. Jag och Axel bäddade ner oss i varsin soffa och sen var det bara att vänta ut natten. Fram till klockan 03.00 spydde han en gång i kvarten. Så idag är vi allt lite slitna, min pojk och jag!

Så denna dag, som egentligen var fullspäckad med frissörbesök, blodgivning, sista dagen på förskola för Axel och avslutning på simskolan, ja den har spenderats i soffan istället. Vi tog och köpte Paddington i morse, vilken mysig film! Den hade vi helt missat!

När man har kräkts en hel natt brukar inte matlusten vara på topp, men jag tycker det viktigaste ändå är att man dricker ordentligt. Så idag frågade jag om han inte ville ha lite varm choklad, då lunch inte alls var något han kände för. Och visst går alltid en kopp varm choklad ner!

Jag tycker det blir så himla gott att göra varm choklad på havremjölk, den är liksom lite mer fyllig och sötare än mjölk. Sen kände jag att havremjölk var lite snällare mot Axels tomma lilla mage! Men man gör ju självklart på den mjölk man gillar bäst! Som sötning i chokladen använde jag en honung jag fått av min syster, den hade smak av kanel och passade perfekt. Har man ingen kanelhonung på lager går det ju precis lika bra med vanlig honung och så är det bara att ha i lite kanel.

Varm choklad, 2 muggar:
3 dl valfri mjölk
2 rågade teskedar kakao
2 tsk honung
ev kanel

Blanda mjölk, kakao och honung i en kastrull. Värm tills det börjar sjuda. Vispa ut alla kakaoklumpar med en visp. Pudra i lite kanel. Häll upp i två muggar och servera direkt.

För en tom liten mage som behöver energi kan det vara bra att ha i en sked kokosolja. Den smälter och ger ingen smak, men lite extra kalorier som kan behövas efter att man spytt en hel natt!

Vilket är ditt bästa tips att äta/dricka vid magsjuka?!

bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera

Kesokaka med saffran

kesokakasaffran
 

I helgen var vi på julbord på Friiberghs Herrgård och till frukostbuffén serverades saffranspannkaka. Alltså, hur gott är inte det!? Med en liten klick lättvispad grädde. Det vattnas i munnen bara av att tänka på det!
Om det är någon läsare som sitter inne på ett riktigt bra recept på saffranspannkaka så får ni gärna höra av er antingen här i kommentarsfältet eller skicka ett mail till info@www.linneasskafferi.se.

Idag tänkte jag bjuda på ett recept som jag blev inspirerad till i helgen. Det är ingen äkta saffranspannkaka, skulle jag påstå det skulle väl varje gotländsk matmor vrida sig i sina gravar. Men en kesokaka med saffran, eller saffranskesokaka kanske. Ett perfekt lite marigare mellanmål eller kanske ett perfekt avslut på julbrunchen? Vi åt det till mellis här hemma idag och det var riktigt uppskattat av båda pojkarna!

kesokakasaffran-2
Jag serverade lättvispad grädde och lite tinade bär smaksatta med äkta vaniljpulver till. Sältan från keson, tillsammans med lenheten från grädden och sötman från bär/sylt blir en helt fantastisk kombination!
3 ägg
2 dl keso
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 kuvert saffran
1 krm vaniljpulver
1/2 dl mandelmjöl
1 dl hackad mandel
smör till formen
Mixa ägg, keso, crème fraîche, grädde, saffran och vanilj slätt med en stavmixer. Blanda i mandelmjölet.
Smöra en form och ha i smeten. Strö över de hackade mandlarna på toppen. Grädda i 180 grader i cirka 30 minuter. Kakan skall ha börjat släppa från kanterna och stannat i mitten.
Servera grädde, sylt/bär till.
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Chokladbollar med pepparkakssmak

chokladbollar
 
 

Nu är det inte många dagar kvar till julafton och säkert är det många av er som skall ha lite glöggmingel eller så till helgen. Ofta brukar det vara fokus på tilltugg som passar oss vuxna. Därför tänkte jag att det kunde vara kul att hitta på något lite extra som barnen kan uppskatta, och tycker är gott!

Så jag tänkte, vem gillar inte chokladbollar? Och vem gillar inte pepparkakor? Därför borde en blandning av dessa vara det ultimata fikat så här i juletid. Extra piffigt blir det om man sätter i små pinnar med flaggor eller band i. Då kan barn (och vuxna…) enkelt ta sig en liten julig chokladboll på pinne att smaska på!

Pepparkakschokladbollar, ca 20 st:

100 g smör
1 dl strösocker
2 msk kakao
2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk krossad kardemumma
1/2 tsk mald nejlika
2 msk glögg
3 dl havregryn

kokos att rulla i

Rör ihop smör och socker. Blanda i alla kryddor, glögg och havregryn till en jämn smet. Forma till bollar och rulla i kokos. Ställ kallt.
Klipp till lagom långa pinnar av trägrillspett. Knyt rosetter av fina band eller snören och gör små flaggor av papper som du limmar runt pinnen. Stick pinnarna i mitten av varje boll innan servering.

tips: för extra julig smak kan du rulla bollarna i krossad pepparkaka!

Vad är ditt bästa tips på godsaker till glöggminglet?

bild:linnéa seidel

1
Kommentera

Fisk i ugn

torskiugn

Hej måndag och en ny vecka!

Idag tänkte jag bjuda er på ett av mina favoritrecept när det kommer till torsk. Ett perfekt recept att ta fram mitt i veckan. Faktiskt är detta det mest sökta receptet här på Linnéas Skafferi! Och det brukar gå hem hos stora som små!

Torsk i ugn:

800 g torsk
4 dl creme fraiche
2 msk hackad dill (fryst går bra)
2 msk kaviar
citronpeppar
salt

Lägg torsken i botten på en ugnsfast form. Blanda samman creme fraiche, dill, kaviar, citronpeppar och salt. Häll detta över fisken. Ställ in i ugnen på 220 °C i cirka 25 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Snåla inte med kaviar och citronpeppar, det är den som ger fisken den goda smaken!

Blomkålsmos och ärtor tycker jag blur supersmarrigt till!

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

5
Kommentera

Pulled beef i Crock Pot

pulledbeef-3
 
God morgon!
Pulled beef var precis som pulled pork en riktig fluga för ett tag sedan. Vart man än vände sig fanns det recept på dessa rätter. Och inte är det ju så konstigt att de blev populära! I med massa ingredienser i en gryta eller form, och ett gäng timmar senare har du en utsökt måltid klar. Vem gillar inte sådan matlagning liksom!?
Jag brukar använda min Crock Pot till maträtter som dessa, det är den perfekt till. Inget passande, ingen risk för att man bränner sönder grytor eller att det blir torrt. I den senaste modellen av Crock Pot kan man bryna direkt i grytan, en väldigt fiffig sak tycker jag. Har man inte en sådan funktion på sin slow cooker så går det bra att bryna köttet och alla kryddor i en stekpanna först. Slå lite vatten i stekpannan efteråt och häll ned det i grytan, så du får med alla goda smaker!
Pulled beef:
1 kg nötkött- högrev, ytterlår ellr fransyska fungerar fint
2 msk olja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk Jerk
2 msk rökig paprika
2 msk whiskey
1 dl tomatpuré
500 g passerade tomater
2 dl vatten
salt och peppar
Putsa köttet från hinnor. Skiva löken tunt och finhacka vitlöken. Bryn kött, lök, vitlök, kryddor och tomatpuré i lite olja direkt i din slow cooker. Slå på whiskey, passerade tomater, vatten, salt och peppar. Rör om ordentligt. Byt till slow cooker-funktion och sätt timern på 8 timmar och på låg värme.
Rör om då och då. När köttet enkelt går att dela på med hjälp av en gaffel är det klart.
Dela allt kött och blanda med den goda såsen. Servera grönsaker, dippsåser och tortillabröd till.
Smaklig måltid!
bild:Linnéa Seidel
 
 

37
Kommentera