Frukt och mandelchokladbitar

julgodis-choklad
 

God dag i blåsten! Här blåser det så man tror takpannorna skall flyga av taket när som helst!
Idag bjuder jag på ett superenkelt julgodisrecept. Jag har faktiskt gjort dessa i min Crock-Pot! Jag tog lite av vad som fanns hemma och sen i med massa choklad! Och det blev riktigt, riktigt gott. Jag blandade lika delar tranbär, russin, pumpakärnor, kokosflingor och mandlar. Det påminde nästan lite om den klassiska frukt och mandel-chokladkakan, fast godare. Tranbären blev lite sega, nötterna och pumpakärnorna krispiga och så den goda chokladen som täckte allt. Enkelt och riktigt gott!

Vill man inte göra den i en Crock-Pot går det ju precis lika bra att smälta chokladen i ett vattenbad och blanda i alla ingredienser. Men jag tyckte det var väldigt smidigt att låta Crock.Potten göra jobbet utan att jag behövde passa medan jag gjorde annat i köket.

Frukt och mandelchokladbitar:

1 1/2 dl tranbär
1 1/2 dl russin
1 1/2 dl kokosflingor
1 1/2 dl pumpakärnor
1 1/2 dl mandel
200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad

Hacka mandeln och skär chokladen i mindre bitar. Lägg allt i crock-potten, ställ den på låg och en timme på timern. När en timme gått, lyft på locket och rör om. Har all choklad smält är det bara att klicka ut chokladsmeten med hjälp av två skedar på ett bakplåtspapper. Ställ svalt och låt stelna. Förvara i en burk med tätslutande lock i kylen.

Det blev ganska många, så om man vill är det bara att halvera receptet.
Superenkelt och jättegott!

bild:Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Dukning till jul

jul-dukning-3

En av de saker jag tycker är så mysig med julen är att man får gå all in och pynta och dekorera i hela huset! Att få duka upp ett fint bord till julmiddagen med fina servetter och kanske bordsplacering? Ungarna tycker det är superkul att springa runt och läsa allas namn och vart man skall sitta. Vill man inte ha bestämd bordsplacering kan man ju bara skriva en liten hälsning på kortet. ”God Jul” eller ”Välkommen” fungerar ju precis lika bra!

jul-dukning-4
 

Igår på ICA hittade jag dom har små söta chokladbjällrorna som passade perfekt att använda till dukningen. Jag tror en förpackning med 8 chokladbitar gick på 12 kr, som hittat! Det fanns inga juliga servetter som föll mig i smaken så jag tog ett par svart/vita, men med den röda bjällran och natursnöret till blev det riktigt julfint ändå!

Som ni ser behöver det inte vara så avancerat att få till en liten personlig dukning och inte behöver man lägga ut massor av pengar på det heller.

Nu skall jag bara klura ut hur jag skall duka på självaste julafton!

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Köttbullar till jul

julköttbullar
 

Vi fortsätter väl på temat jul, eller vad säger ni?

Idag tänkte jag bjuda er på ett recept på köttbullar. När man ska göra många köttbullar är det ju väldigt smidigt att göra dom i ugnen. Det bränns inte vid och du får klart många köttbullar i ett svep.
Tidigare i höstas när jag skulle göra köttbullar provade jag att ha i vetegroddar istället för ströbröd och jäklar va saftiga köttbullarna blev! Så nu använder jag alltid det och det blir lika bra varje gång. Ett annat tips är att använda sig av blandfärs istället för bara nötfärs. Blandfärsen har högre fetthalt vilket gör att köttbullarna heller inte blir så torra. För finns det något tråkigare än torra köttbullar!

Här kommer mitt recept på juliga köttbullar!

Köttbullar med julsmak, ca 60 st:

ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk/grädde
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap av valfri sort (jag gillar att ha i lite sötstark!)
kryddpepparkorn
salt

smör

Blanda färs, vetegroddar, mjölk/grädde och ägg. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, krossade kryddpepparkorn och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C tills de fått fin färg och är helt genomstekta.
Skall du frysa in köttbullarna? Ge dem då bara en fin yta i stekpannan eller ugnen och frys sedan in. När de sedan skall ätas värmer du dem med fördel i ugnen och låter köttbullarna bli helt klara då. På detta viset översteker du inte köttbullarna.

Vilken är din favorit på julbordet?

bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Hög tid för julgodis!

daim
 

Börjar julstressen krypa på? Bara några dagar kvar till julafton nu. Här hemma känns det som om listan på saker att göra innan julefriden kan infinna sig är ganska lång. Men i dag har jag hunnit med att storstäda, så nu skall det bara plockas undan lite, köpas lite mer julblommor och pyntas lite till. Sen så!

Har ni börjat göra julgodis än då? Här hemma kan jag inte börja förtidigt, då hinner vi äta upp allt innan julen ens har börjat! Men jag ska nog börja lite smått under helgen nu.

Jag tänkte tipsa om lite julgodis som finns i bloggen sedan tidigare för alla er som också ska koka knäck och kola till helgen.
Först ut är ett recept på hemgjord daim, för att göra det lite enkelt tog jag receptet på knäck, men uteslöt bara mandlarna.

Daim, cirka 30 små bitar:

2 dl sirap
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde

200 g 35% choklad

Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull. Rör om och koka upp. Låt koka tills kolan mörknar och klarar kulprovet. Fyll ett lågt glas med iskallt vatten, droppa i lite het kolasmet. Kan du forma kolan till hårda bollar är kolan klar, annars får den koka en stund till.

Klä en liten form, cirka 20×15 cm med bakplåtspapper och bred ut den heta kolasmeten. Låt svalna. Smält chokladen och bred den över den stelnade kolasmeten.
När chokladen stelnat helt skär du godiset i lagom stora rutor.

Andra mumsiga julgodisrecept hittar ni här:

Vilket är ditt favoritjulgodis?

bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Varm choklad

varmchoklad
 

Igår kväll 20.30 hör jag hur Axel börjar gallskrika uppe i sin säng. När jag kommer upp är det spyor i hela sängen och på hela honom. Bara att dra igång karusellen med att duscha barn, riva ur sängen, köra igång tvättmaskinen, vädra ur, springa med spyhinken, ja ni vet. Jag och Axel bäddade ner oss i varsin soffa och sen var det bara att vänta ut natten. Fram till klockan 03.00 spydde han en gång i kvarten. Så idag är vi allt lite slitna, min pojk och jag!

Så denna dag, som egentligen var fullspäckad med frissörbesök, blodgivning, sista dagen på förskola för Axel och avslutning på simskolan, ja den har spenderats i soffan istället. Vi tog och köpte Paddington i morse, vilken mysig film! Den hade vi helt missat!

När man har kräkts en hel natt brukar inte matlusten vara på topp, men jag tycker det viktigaste ändå är att man dricker ordentligt. Så idag frågade jag om han inte ville ha lite varm choklad, då lunch inte alls var något han kände för. Och visst går alltid en kopp varm choklad ner!

Jag tycker det blir så himla gott att göra varm choklad på havremjölk, den är liksom lite mer fyllig och sötare än mjölk. Sen kände jag att havremjölk var lite snällare mot Axels tomma lilla mage! Men man gör ju självklart på den mjölk man gillar bäst! Som sötning i chokladen använde jag en honung jag fått av min syster, den hade smak av kanel och passade perfekt. Har man ingen kanelhonung på lager går det ju precis lika bra med vanlig honung och så är det bara att ha i lite kanel.

Varm choklad, 2 muggar:
3 dl valfri mjölk
2 rågade teskedar kakao
2 tsk honung
ev kanel

Blanda mjölk, kakao och honung i en kastrull. Värm tills det börjar sjuda. Vispa ut alla kakaoklumpar med en visp. Pudra i lite kanel. Häll upp i två muggar och servera direkt.

För en tom liten mage som behöver energi kan det vara bra att ha i en sked kokosolja. Den smälter och ger ingen smak, men lite extra kalorier som kan behövas efter att man spytt en hel natt!

Vilket är ditt bästa tips att äta/dricka vid magsjuka?!

bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera