Hemgjord nyponsoppa på hela nypon

nyponsoppa, nypon,

Hemgjord nyponsoppa på hela nypon, något du testat?
Fullt med vitamin-c och barndom i smaken är det ett riktigt finfint mellanmål att koka ihop.
Har du nyponpulver hemma kan du koka nyponsoppa på pulvret. Men jag tänkte det skulle vara kul att göra något på alla nypon vi har.

nyponsoppa, nypon,

Hemma hos oss har vi nämligen en gigantisk häck med vresrosor. Blommar makalöst fint varje sommar, ger mängder av nypon på hösten och är ful som stryk under vinter och vår. Dessutom sticks den fasansfullt illa så den är alltid lika svårhanterad och har fått fäste i vår syrenhäck och börjar konkurrera ut den på sina ställen.

Älskad och så hatad. På en och samma gång. Till våren tar jag nog och klipper ner den helt. Den tog rejält med stryk i vintras och det finns massor av torra och tråkiga delar av häcken som jag inte fått bort i år än.
Men trots en tuff vinter levererar den nypon i överflöd.

nyponsoppa, nypon,

Jag plockar ofta in kvistar med nypon så här på hösten som snittblommor. Fint och framförallt helt gratis!nyponsoppa, nypon,

Jag fick till en riktigt härlig, tjock och smakrik nyponsoppa på mina nypon.
Jag klipper av dom från grenarna med en sekatör och passar på redan då att klippa bort allt fnas från nyponen. Då slipper jag det inne sen.

Hur mycket socker som går åt beror såklart på hur söt nyponsoppa du vill ha. Smaka dig fram till vad du gillar!

Har du inte nypon hemma i trädgården växer dom vilt på många ställen. Men vi är också många som har ett överflöd av dom i våra trädgårdar som gärna delar med oss.

Hemgjord nyponsoppa på hela nypon:

1 L färska nypon
1 2/3 L vatten
1-2 dl strösocker
ev lite potatismjöl

Plocka bort allt fnas från nyponen. Dela dom och kolla så det inte finns mask i nyponen. Lägg i en kastrull och slå på vattnet. Låt koka upp och koka i cirka 30 minuter. Skumma av med en hålslev och försök att få med så många kärnor du kan. Får du inte bort alla är det inte hela världen då de mixas och sedan silas bort.

Mixa nyponsoppan slät i en blender.
Passera nyponsoppan genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull. Låt soppan koka upp och smaka av med socker.

Känns soppan för lös kan du reda av den med lite potatismjöl utrört i vatten.

Nyponsoppan står sig ca 1 vecka i kylen men går också bra att frysa in.

Ät med små mandelbiskvier, grädde eller vaniljglass. GOTT!

7
Kommentera

Snabba croissanter med vaniljkräm och päron

croissant, smördeg,

Jag skulle inte vilja kalla dessa bakverk för falska. Det finns då rakt inget falskt med dom. Men nej, jag har inte stått och kavlat egen smördeg. Det har jag inte. Jag köpte färdig på mataffären.
Men grejen är den att ibland vill man bara göra något snabbt, som är så gott att tårna krullar sig och man blir lycklig ända in i själen.

Då kan ett paket färdig smördeg vara din räddning. För med hjälp av den kan du baka snabba croissanter med vaniljkräm och päron.snabb croissant vaniljkräm
Ja du kan ju såklart ta vilken frukt eller bär du helst föredrar. Jag råkar ha ett päronträd som ger HYSTERISKT med päron just i år. Små hårda som inte är supergoda att äta som som är men passar perfekt i bakning. Jag gillade kontrasten mellan den spröda, bakade smördegen, lena vaniljkrämen och lite tarva päronet. Så gott!snabb croissant vaniljkräm Här är det äntligen fredag och helgen står för dörren. Som iof innebär två tidiga morgnar i ishallen då Isac har extra hockeyträning, en fotbollsmatch för Axel, dop för mitt kusinbarn i whiskyträff för Sebastian. Men förutom dom grejerna- skönt med helg!
croissant, smördeg,

Jag bakade detta i veckan och det fick mer än tummen upp av Axel och Sebastian som smakade, då hade dom ändå stått ett par timmar.

Jag tog som sagt vaniljkräm och färska päron. Men här kan du ta exakt vad du har hemma och är sugen på. Jordgubbar, hallon, clementiner eller varför inte någon sorts sylt. Jag kan sätta min högra hand på att de skulle bli drömgoda med en riktigt god jordgubbssylt!croissant, smördeg,

På mitt ICA finns bara smördeg som är i rektanglar, alltså inte en stor platta. Supersmidigt att bara dela varje rektangel i två så har du två lika stora bitar.
Gör 4, gör 6 eller varför inte 8 croissanter. Enklare än så här blir det inte!

Snabba croissanter med vaniljkräm och päron 4 st:

2 rektanglar färdig smördeg
1 ägg
vaniljkräm
päron
florsocker

Skär smördegen i 4 lika stora rutor. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik över smördegen så du får en trekant. Tryck till ordentligt. Pensla hela smördegen med ägg.

Grädda i 225°C i cirka 20 minuter (eller enligt anvisningarna på paketet). Låt svalna helt.
Skär ett snitt i varje croissant med en vass kniv.

Fyll med vaniljkräm och toppa med päron. Pudra över florsocker, ät och njut!

Du kan antingen göra egen vaniljkräm, eller så vispar du ihop färdigt pulver. Hemgjord blir 1000 gånger godare. Men ibland orkar man bara inte😅

14
Kommentera

sex härliga recept med blåbär

kladdkaka, vir chokladkladdkaka, blåbärskladdkaka

Blåbär, ett av de bästa bären jag vet. För hur gott är det inte med en riktigt smarrig kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron kanske? Svingott om du frågar mig!

Ugnsbakad gröt

Eller ugnsbakad havregrynsgröt med blåbär, har du inte testat? Men då har du en härlig frukost i höst att se fram emot. Jag lovar!!

Nice cream blåbär hallon

Nice cream med blåbär– en klassiker som är helt fantastisk i alla sin enkelhet! Allt du behöver är bär och banan. Och några timmar i frysen såklart. Sen är glassen din!Recept hemgjord blåbärssoppa

Hemgjord blåbärssoppa– slår den färdigköpta med hästlängder. Det lovar jag dig. Så här när septemberkylan kryper på är det fint att få värma sig med något sött och gott. Som blåbärssoppa.Blåbärsbullar med vaniljkräm

Blåbärsbullar, är det något du ätit?

Om inte. Välkommen till bullhimlen kompisar. Bullar fyllda med blåbärssylt och vaniljkräm, doppade i strösocker. Mer än så begär inte jag av en bulle!
ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Senaste tillskottet av blåbärsrecept är denna krämiga blåbärspaj med topping du bara måste testa att baka. Kanske redan nu till helgen? God är bara förnamnet och passar fint att servera ljummen till en kula god vaniljglass!

Sex fantastiskt goda recept med blåbär för dig att testa.
Vad gör du helst med blåbär?

7
Kommentera

Blåbärspaj med havregrynstopping

ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajHär står skogarna fortfarande fulla av blåbär. Och vad passar då bättre än att svänga ihop en blåbärspaj?
Ni vet den här klassiska ananaspajen som är så älskad? Jag tog den och gjorde en variant av-med blåbär. Fräscht, gott och ruskigt enkelt. Jo så la jag till lite havregrynssmul på toppen. För vilken paj blir inte snäppet godare om man toppar den med lite smörigt havregrynssmul?

ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Har du inte tillgång till färska eller frysta blåbär går det fint att ta blåbärssylt också. Det blir gott det med.
Ja du kan faktiskt smaksätta denna paj med vad du helst gillar.
Hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar. Allt blir gott!ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Bästa Jessica Frej släpper ny kokbok och det måste såklart firas. Under pandemin ställdes de allra flesta event in av förklarliga skäl. Och jag har varit så dålig på att prioritera att åka iväg när det väl börjat hända saker igen. Men kände att den här hösten måste jag fylla med mer saker än att bara stå i köket och fotografera. Då blir jobbet så mycket roligare!ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

 

Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraîche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl färska eller frysta blåbär

topping:
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda crème  fraîche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Ha i blåbären och blanda med resten av fyllningen.

Gör toppingen genom att smälta smöret och blanda i socker och havregryn. Fyll pajskalet  med fyllningen och ha på havregrynssmulet, grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.

Servera till god vaniljglass.

11
Kommentera

Världsgod kantarellsmörgås

kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Det bästa med hösten kompisar, det stavas KANTARELLSMÖRGÅS!

Jag menar, vad finns inte att älska här?
Du har krispigt bröd, 2 sorters ost, grönkål och såklart, smörstekta kantareller! Mer än så begär inte jag av en dag i september.

Världsgod kantarellsmörgås. Varsegoda!kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Till mina kantarellsmörgåsar använder jag två sorters ost. Av den enkla anledningen att jag vill åt den goda smaken i den mer vällagrade osten men krämigheten i den osten som smälter lite bättre. Och man KAN ju faktiskt få det bästa från två världar här och få både smak och härlig smält ost!kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Ett tips är att kolla efter gårdagens bröd på affären. Brödet ska iallafall rostas i ugnen så det är inget som märks om det inte är rykande färskt.

Dessa ljuvliga små kantarellsmörgåsar är gudadoda till en skål soppa, som tilltugg på en ostbricka, till ett glas bubbel eller bara som del av en jäkligt god höstmiddag.

Kantarellsmörgåsar med grönkål:

1 rustik baguette eller annat ljust bröd
kantareller
salt
smör
2 stjälkar grönkål
1 vitlöksklyfta
vällagrad ost, typ Västerbottensost
ost som smälter lätt, typ vanlig hushållsost

Skär brödet i lagom stora skivor. Stek kantareller och salt i en torr stekpanna. När svampen släppt ifrån sig all vätska klickar du i en matsked smör. Repa och skär grönkålen i bitar. Låt den steka med kantarellerna.
Skala och dela vitlöksklyftan. Gnugga vitlöksklyftan mot brödskivorna. Riv över de båda ostsorterna och toppa med den stekta svampen och grönkålen.

Gratinera i cirka 10-15 minuter på 225°C.

Gör detta redan nu till helgen, du kommer inte ångra dig!

11
Kommentera