Fryst cheesecake med blåbär

blåbärscheesecake-3
Minstingen i familjen, lilla Isac, fyllde ett för ett par veckor sedan. Och självklart måste det ju firas! Själv är jag egentligen ingen tårtfantast, utan tycker att om man nu ska äta sötsaker så finns det massor av andra alternativ som slår tårta med hästlängder.
Som tillexempel fryst cheesecake, det är kanske en av mina favoriter. Går att variera i det oändliga och man kan göra den i förväg och bara plocka fram den ur frysen.
Till Isacs kalas gjorde jag två olika, en med blåbär och en med jordgubbar.

blåbärscheesecake-2

Botten till en traditionell fryst cheesecake brukar ju vara gjord på krossade kex som man hällt smält smör över och sedan trycker ut i en springform. Men för att göra det lite mer tårtaktigt gjorde jag en kladdkakebotten som jag lät svalna helt och sedan fyllde jag på med cheesecake-smeten i samma springform. Hur enkelt och smidigt som helst!

blåbärscheesecake

Jag vet inte om det var på grund av bären som jag hade i, men det tog en hiskelig tid för cheesecaken att tina och bli sådär krämig i konsistensen. Så jag rekommenderar att ta fram den och låta den stå i rumstemperatur minst 3 timmar. Kanske mer.

Kladdkakebotten:

2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Rör undertiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Klä en springform med bakplåtspapper (ta loss kanten, lägg dit ett bakplåtspapper och sätt dit kanten igen så pappret sticker ut runt om, då kan du lätt lossa kladdkakan sedan), ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 25 minuter.
Låt kladdkakan svalna helt
Cheesecake med bär:
3 ägg
1 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver
300 g Philadelphiaost
3 dl grädde
1 dl svenska blåbär
Separera äggvitan från gulan. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa sedan äggulan med strösockret och vaniljpulvret vitt och fluffigt. Tillsätt philadelphiaosten och rör till en jämn smet. Vispa grädden och blanda den med philadelphiasmeten. Mosa blåbären lätt och ha i ungefär hälften av dem i smeten. Vänd sist de vispade äggvitorna. Ha upp i samma form du har kladdkakan i. Ta resterande blåbär och rör försiktigt i dem i smeten så du får ett fint mönster. Frys in, gärna över natten och ta som sagt fram den i god tid innan den skall avnjutas. Dekorera med färska frukter och bär.
bild:Linnéa Seidel
 

4
Kommentera

Kryddiga kycklingklubbor med belugalinssallad

santamaria-kyckling
Den andra kryddblandningen jag valde att skapa ett recept av är Ras el Hanout, en marockansk kryddblandning med smak av koriander, paprika, ingefära, kardemumma och kryddpeppar. Med andra ord, massa härliga kryddtoner och lite diskret hetta.
Det här receptet var en riktig storfavorit hos 4-åringen, som gärna ville äta det här igen, kanske redan i morgon va?
Tidigare i veckan bloggade jag om de här väldigt goda tortillapizzorna som ni kan läsa om här och i det här inlägget får ni följa med Santa Maria hem till mig och hänga med mig när jag lagar dessa två recept!

Kika även gärna in på mitt lilla hörn av Santa Marias härliga värd!
Kryddiga kycklingklubbor med belugalinssallad:

1 kg 
kycklingklubbor
 0.5 dlolivolja
4 msk Ras el Hanout
0.5 msk Santa Maria Ingefära EKO/ Fairtrade
1 msk flytande honung
Santa Maria Rock Salt
 2 portioner kokta belugalinser
 1 st aubergine
2 st vitlöksklyftor
10 cm purjolök
5 cm selleri
1 st färskt broccolihuvud
1 dl russin
1 dl solroskärnor
30 gruccola
1 st päron
Santa Maria Kanel EKO/ Fairtrade
2 dl yoghurt
1 msk Santa Maria Ras el Hanout

 Värm ungen till 225°c.
Blanda kryddorna med den flytande honungen och oljan till en marinad. Lägg kycklingdelarna i en ugnsfast form och blanda runt med marianden. Stek kycklingen i ugnen i cirka 30 minuter eller tills kycklingen är helt klar.
Koka belugalinserna enligt instruktionerna på förpackningen. Skär auberginen i små bitar och finhacka vitlöken. Stek detta på svag värme tills auberginen blivit helt mjuk.
Skär purjolöken i tunna skivor, finhacka sellerin och bryt broccolihuvudet i små bitar. Blanda den stekta auberginen med, purjolök, selleri, broccoli, russin, solroskärnor och ruccola med de koka belugalinsrna. Lägg upp på ett fat.
Skär päronet i tunna skivor och stek på medelvärme, pudra över kanel och stek tills päronskivorna är helt mjuka. Toppa salladen med päronen.
Gör en enkel dressing på yoghurt och Ras el Hanout.
bild:Linnéa Seidel
I samarbete med Santa Maria
0
Kommentera

Ett besök hemma hos mig

Linnéas Skafferi i samarbete med Santa Maria
[KGVID width=”640″ height=”360″]http://www.linneasskafferi.se/files/2015/09/sm_bloggers_linneasskafferi_final_720p_h264.mov[/KGVID]
 
Vad är viktigt för mig när jag väljer råvaror, vem är jag, hur bor jag, ja det och lite till får ni svar på om ni kikar på filmen.

0
Kommentera

Tortillapizzor med Berbereköttfärs och rödkålssallad.

santamaria-tortilla
Under det senaste året har mitt intresse för nya kryddblandningar eskalerat rejält. Jag är smått besatt av kanel och har det i princip i alla grytor jag lagar just nu. Och någon stans efter vägen har jag även insett att här hemma i Sverige använder vi kryddmåt eller på sin höjd tesked som måttangivelse för kryddorna. Medan man i större delen av världen snarare använder matskedar, inte undra på att det ofta är svårt att få maten som att smaka som det gjorde på den där indiska restaurangen man besökte förra året.
Mitt i min nya besatthet av att hitta nya, spännande smakkombinationer fick jag chans att prova Santa Marias nya kryddblandningar, Extra Fine Selection. Och där var dom liksom, smaker från alla världens hörn. Kryddblandningar från Indien, Marocco, Etiopien, Jamaica och många fler. Färdigblandade och redo att använda.
Först ut att testas blev Berbere, en Etiopisk kryddblandning med smak av chili, muskotnöt och paprika.
santamaria-tortilla-2
Tortillapizza är lite av en favorit här hemma, antagligen för att det går rysligt fort att göra och hela familjen gillar det. Den här varianten blev otroligt smakrik, men inte alls för stark för att passa även en fyraårings smaklökar!

Tortillapizzor med Berbereköttfärs och rödkålssallad.

800 g nöt eller lammfärs
2 1/2 msk Berbere
Santa Maria Tellicherry Pepper
Santa Maria Rock Salt

6 st Santa Maria Pizza Tortilla

2 dl Santa Maria Pizza Sauce
200 g majs
3 salladslökar
300 g ost

1/4 rödkålshuvud
olivolja
vit balsamvinäger
Santa Maria Tellicherry Pepper
Santa Maria Rock Salt
1 dl pistagenötter

Bryn färsen och krydda med Berbere, salt och svartpeppar.

Placera ut tortillabröden på bakplåtspappersklädda plåtar. Bred ut cirka 2 msk Pizza Sauce på varje bröd, fördela köttfärsen jämnt på bröden. Strimla salladslöken, lägg lök och majs på köttfärsen. Riv osten och toppa med den. Baka pizzorna i 225°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält.

Skär rödkålen riktigt tunt, lägg i en skål och ringla över olivolja och balsamvinäger. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda väl. Strö lätt hackade pistagenötter över salladen.

santamaria-tortilla-3

De kryddor jag använt och de recept jag tagit fram kan ni läsa mer om på mitt lilla hörn av Santa Marias hemsida.

Bilder:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Linsgryta

linsgryta-3
Idag blev det linsgryta till middag här hemma. Jag hade först någon tanke på att göra en linsröra att fylla kålblad med, och sen in i ugnen en stund. Som någon form av vegetarisk kåldolme kanske. Men så kom jag på att jag har otroligt svårt för varm kål. Speciellt rödkål. Jag som har tyskt påbrå borde väl kanske älska kål i alla former, men i ärlighetens namn får jag nästan kväljningar av lukten från kokt rödkål. Det är en av de få saker jag faktiskt inte äter. Det och surströmming.
linsgryta-2
Efter att jag tänkt igenom det noga, så strök jag uppvärmningen av kålen och använde kålbladen som en ätbar skål att ha grytan i. Sist jag handlade fanns det så små, fina, ekologiska kålhuvuden att köpa. Bladen blev perfekta att fylla med den här goda linsgrytan. Jag kokade den riktigt tjock och krämig, hade i både sötpotatis och zucchini för att fylla ut och ge en härligt silkeslen känsla.
linsgryta-4
Till den där 4-åringen som vi har här hemma sa jag att det var som en slags tacos ungefär. Eftersom han för dagen var på strålande humör fick maten en fullpoängare av honom och kvalade in på 10-topp-listan av maträtter han tycker om. Och jag förstår honom. Den här versionen blev perfekt med massor av smak men just ingen hetta. Gillar man lite starkare mat är det bara att tillsätta lite chili. Men det här blev en väldigt barnvänlig variant. Den lena linsgrytan fick lite krispighet av rödkålen och den rårivna moroten. Och sältan från fetaosten blev liksom pricken över i!
För de som inte ville äta rödkål hade jag även tortillabröd till.
linsgryta
 
Om det nu inte var för att grytan till min Crock-Pot gått sönder hade jag valt att använda den istället. Men nu fick jag ta fram den gamla hederliga grytan istället. Och det fungerar ju det med, bara lite mera passande. Eftersom jag tänkte låta min gryta koka länge idag, la jag inte linserna i blöt innan. Men vill man ha en lite snabbare variant kan man bara låta linserna ligga i blöt över dagen och sedan koka grytan tills potatisen och zucchinin är helt mjuka och går att mosa. Jag skulle tro att den behöver stå på spisen i 45 minuter i alla fall.
Men min variant fick som sagt koka länge, först 45 minuter på lite kraftigare värme. Sedan drog jag ner till lägsta och lät grytan stå i cirka 5 timmar. Jag spädde med lite vatten och rörde om då och då.
Linsgryta 4 portioner:

1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk spiskummin
1 msk kanel
1 msk paprikapulver
1/2 riven muskotnöt
svartpeppar
salt
1 dl tomatpuré
500 g passerade tomater
3 dl grönsaksbuljong+ ev mer att späda med om grytan blir för tjock
1 sötpotatis
1 zucchini
2 dl okokta linser, jag använde gröna
1/2 dl russin
saften från 1 lime
Tillbehör:
2 stora morötter
rödkål
1 fp fetaost
tortillabröd
Finhacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i lite olja i en gryta. Tillsätt alla kryddor och tomatpurén. Ha efter en stund i passerade tomater och grönsaksbuljong. Skala och skär sötpotatisen i bitar, skär även ned zucchinin i bitar. Tillsätt grönsakerna, linserna och russinen, rör om väl.  Använde du linser som varit blötlagda i minst 2 timmar kan du låta grytan puttra under lock i cirka 45 minuter. Rör om då och då. När grönsakerna mjuknat, mosa dem med en träslev så du får en tjock och len gryta. Späd eventuellt med mer buljong om grytan känns för tjock.
Idag använde jag mig av linser som inte legat i blöt, därför lät jag grytan koka på svag värme (lägsta) i cirka 5 timmar till. När linserna kokat tills de är mjuka, smaka av med saften från 1 lime.
Grovriv morötterna och servera tillsammans med fetaost och grytan i rödkålsbladen eller tortillabröden.
bild:Linnéa Seidel

4
Kommentera