Glasskalas

kalas
 
 
Nu känns det som om sommaren tar sina sista skälvande andetag, men visst har det varit härligt att augusti bjöd oss på lite sol och värme efter en minst sagt tråkig juli!? Sommarhalvåret betyder kalas här i vår familj. Ja faktiskt hela familjen fyller i maj, juni, juli och augusti. Och när Axel fyllde bjöd vi in till 4-årskalas i trädgården. Först tänkte jag köra på klassiskt upplägg med kakor och tårta, men i ärlighetens namn, hur mycket hinner barn i 4 års åldern sitta still och fika? När det finns massor av kompisar, leksaker och en stor gräsmatta att tumla runt på.
Så jag gjorde iordning en glasskiosk istället. För glass är bra mycket enklare att äta i all hast än tårta!
kalas-3
Glassbyttorna ställde jag i en trälåda som jag lagt ispåsar i botten på.  Glassen serverades antingen i strut eller bägare, som bägare tog jag vanliga pappersmuggar i fina färger. Till glassen fanns strössel, mini-marshmallows, jordgubbar, kola-och chokladsås att välja på som topping. Ett stort fat med jordgubbar och olika sorters melon stod framme under hela kalaset som barnen kunde smaska på fritt.
För de som inte gillade glass hade jag gjort superenkla melonglassar. Man skär melonen i trekanter, gör ett snitt i skalet med en vass kniv och trycker sedan in en glasspinne. Glasspinnar finns att köpa på Panduro eller andra hobbyaffärer. Lägg melonglassarna på ett fat och frys in i ett par timmar. Klart! Enkelt och väldigt uppskattat av både barn och vuxna.
Nu är det bara minstingen i familjen som ska fylla ett om ett par dagar, sedan har vi klarat av alla födelsedagar för detta år!
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Chokladkakor på bönor

chokladkakor

Som ni kanske märkt här på bloggen blir det mindre och mindre med sötsaker, helt enkelt för att vi inte äter så mycket av den varan. Hela familjen mår så mycket bättre utan allt socker och vitt mjöl.
Men för det kan man behöva något gott till kaffet ibland. Eller något som ger lite energi så man orkar den där sista stunden innan det blir mat.

Är man van med väldigt söta kakor och bakverk, då smakar de här kakorna ju inte riktgt som de kakor man kan vara van vid. Men om du inte brukar äta så mycket sött, ja då kommer dina smaklökar älska dessa! Dessa är bakade på bönor, och en sak jag märkt när man bakar på just bönor är att kakorna blir godast dagen efter.

Till ca 15 kakor behöver du:
230 g avrunna vita bönor
1 dl mandelsmör
1 dl riven kokos
1 tsk bakpulver
2 tsk kakao
1 msk kallt, starkt kaffe
1 knivsudd vaniljpulver
2 msk honung
50 g mörk choklad

Lägg alla ingredienser utom chokladen i en matberedare. Mixa till en slät, tjock smet. Hacka chokladen och ha i den i smeten. Mixa ett par sekunder så chokladen blandas väl. Värm ugnen till 175 °C . Forma smeten till kulor och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till kakorna med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjat få färg på undersidan. Kakorna skall inte vara helt genomgräddade utom lite kladdiga i mitten. Då blir de nästan som små kladdkakebitar. Låt kakorna svalna och förvara dem i kylen i en burk med lock.

Jag hade bara vita bönor hemma, men det går nog precis lika bra att göra dessa på svarta bönor.

Andra smaksättningar än kaffe som jag tror kan vara gott är:
*rivet citrusskal och lite citrussaft
*finhackade pistage-eller hasselnötter

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Kikärtsgryta

kikärtsgryta

Kikärtsgryta, så otroligt lättlagat, gott och nyttigt. Jag lät dessutom min crock-pot göra grovjobbet, så jag och grabbarna kunde tillbringa eftermiddagen ute i trädgården istället för att vara inne.
Grytan innehåller massor godsaker, förutom kikärtor hade jag för sötma och även för att få en lite krämigare konsistens i sötpotatis. Jag hade även en idé om att krydda med curry. Men i ärlighetens namn, den färdiga curryn som finns att köpa, det är ju inte mycket att jubla över. Så jag blandade ihop lite kryddor jag hade hemma och det blev fantastiskt gott. Massor av kryddiga toner och när vi tagit av mat till barnen kryddade jag på med lite härlig chili.

kikärtsgryta-2

Precis som med den här Mexikanska grytan, som jag också gjorde i crock-potten kan jag tänka mig att göra storkok på grytorna och fylla frysen med. Kanske något att göra nu, så man kan ta fram en lat sommardag. För jag provade att äta kikärtsgrytan kall till lunch dagen efter och det gick precis lika bra!
Jag brukar försöka handla så mycket ekologiskt som det bara går, men en sak som jag märkt att det är stor skillnad på är kryddor. Jag testade ekologisk ingefära till detta recept och vilken skillnad det var! Så mycket mera smak. Det kan jag verkligen rekommendera er som inte redan testat.
Till en rejäl omgång kikärtsgryta behöver du:
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 msk torkad ingefära
1 msk kanel
1 msk gurkmeja
1 msk spiskummin
1 msk rökig paprikapulver
salt
ev chili
ca 2 cm färsk ingefära
2 sötpotatisar
1 aubergine
2 burkar kikärtor
1 fp passerade tomater
2 dl grönsaksbuljong
2 burkar kokosmjölk
rejält med färsk persilja
ärtskott
Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs detta mjukt i en klick smör eller lite olja. Pudra över alla kryddor och låt dem steka med en stund. Detta är väldigt viktigt för att alla smaker i curryn ska utvecklas.
Lägg sedan den stekta löken i en crock-pot, eller i en gryta med lock. Skala och finhacka ingefäran. Skala sötpotatisen. Jag skar min  i ganska stora bitar, eftersom den skulle gå många timmar. Ju kortare tid du tänkt att din gryta skall koka, ju mindre bitar skär du. Skär auberginen i små bitar och lägg i den tillsammans med ingefära och sötpotatis.  Skölj kikärtorna noga och ha sedan i dem tillsammans med tomater och buljong. Kör i gång din crock-pot på låg i cirka 7 timmar, eller tills grytan tjocknat och sötpotatisen är helt mjuk och mosas sönder när du rör om. Lagar du i en vanlig gryta på spisen skulle jag låta grytan puttra i minst 1 1/2 timme.
Tag av grytan, häll i två burkar kokosmjölk, finhacka persilja och ha i. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna om du tycker det behövs. Strö över lite ärtskott om du har (vi har hela fönsterbrädan full!)
Ät som den är, eller ha lite bulgur, quinoa eller ris till.
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Bönbiffar med morot och majs

bönbiffar-2
 
Sedan vi fick tillökning i familjen och denne lilla herren börjat äta mat har det av någon anledning blivit mer och mer vegetariskt här hemma. Från att ha försökt klämma in en vegetarisk rätt (pannkaka räknas icke) i veckan, kan det nu gå två, tre dagar och så inser jag att vi bara haft köttfria dagar. Det låter kanske inte så mycket, men för att ha varit djupt, djupt rotad i kött-och potatisträsket är det ganska stort. Men även om vi dragit ner på köttet lär det nog inte bli några vegetarianer av oss. Här om kvällen grillade vi vildsvin och hej så gott det var!
Men jag tänker att våra kroppar och naturen nog mår bra av att vi drar ner lite på köttet. Och när man liksom tagit sig ur det där tänket, att man alltid måste ha kött till en måltid, ja då öppnar sig ju en helt ny värld av matkombinationer.
De här biffarna blev en perfekt middag för hela familjen. Lilla Isac satt glatt och pillade i sig av små bitar av biffarna, Axel, som nu är 4 och ofta hänger med mig i köket när jag lagar mat älskar att skala morötter och vill gärna sköta matberedaren när jag tar fram den.
 
bönbiffar
 
Biffarna var sådär löjligt enkla att göra, jag liksom bara slängde ner lite ingredienser i matberedaren, mixade allt, gjorde biffar, körde in dem i ugnen och 40 minuter senare var de klara. Undertiden kunde jag fixa rödkåls-cole slaw, grönsaker, duka och dra av en sväng med dammsugaren. Har man mer bråttom, eller helt enkelt inte har lika skitiga golv som jag har (en labrador i fällningstider, vilket typ är året om fäller ju inte nådigt med hår..) så kan man säkert steka biffarna och då går det ju lite fortare.
 
Bönbiffar med morot och majs:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 1/2 dl solroskärnor
1 tsk rökig paprikapulver
1 msk frysta örter
2 burkar kidneybönor (kokta)
2 dl fryst, tinad majs
1 ägg
färsk persilja
salt & peppar
sesamfrön
Skala lök, vitlök och morötter. Skär morötterna i grova bitar. Lägg detta i en matberedare med knivarna monterade. Mixa tills morötterna är finfördelade. Ha i solroskärnorna och kryddorna och fortsätt mixa en liten stund. Häll av och skölj kidneybönorna, ha i dem tillsammans med den tinade majsen, ägget och persiljan. Mixa ihop till en slät smet.  Smaka av med lite salt och peppar.
Forma till biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200°C. Strö lite sesamfrön över biffarna och kör in biffarna i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills de fått fin färg under och får en hårt yta ovanpå.
Här kan du ju absolut leka med de kryddor du har hemma eller gillar bäst. Hade det inte varit för barnen hade jag nog dragit i lite chili för att få lite sting i dem. Men jag tänker att spiskummin, en god curryblandning eller massor av färska örter också skulle bli himla gott!
Sötpotatisstrips:
3 st sötpotatisar
olivolja
salt
vitlöksklyftor
Tvätta sötpotatisen noga, skär dem sedan i stavar. Lägg stavarna i kallt vatten, gärna en timme eller så. Värm ugnen till 200°C. Häll av allt vatten och ringla över lite olivolja. Se till att alla blir täckta genom att massera in oljan lite. Lägg potatisen i en ugnssäker form, gärna så att de inte överlappar varandra. Lägg ut hela vitlöksklyftor (utan att ta bort skalet). Kör stripsen i cirka 30-40 minuter, eller tills de börjar få fin färg. Låt vitlöken svalna något innan du trycker ut dem ur skalet. Blanda runt stripsen med vitlöken och lite salt.
Servera cole slaw och grönsaker till.
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera

Bovetevåfflor

bovetevåfflor

Våfflor och pannkakor, det är sådant som jag har en liten hatkärlek till. För visst, det ÄR gott, om man får ha ett lass grädde och en rejäl klick sylt på. Men det kan man ju inte äta till mat. I alla fall inte om man vill känna sig mätt längre än 60 minuter. Jag tycker det känns lite mer som efterrätt än huvudrätt faktiskt.
Fast nu är det så, att jag har en liten kille här hemma som älskar våfflor och pannkakor. När vi är hos min mormor och hon har stekt pannkakor kan han äta 5 stycken! Hur det får plats i den där lilla taniga snart 4-årskroppen är för mig en gåta. Men utan att knorra äter han och vill ha mer.

Så sist jag gjorde våfflor här hemma blev det bovetevåfflor. Jag tycker de har en betydligt mer matigare känsla och det känns som om man blir mätt fortare än de traditionella med vetemjöl. Fördelen när man använder bovetemjöl är ju att det är glutenfritt, jag använde även havremjölk istället för vanlig mjölk. Så dessa våfflor blev både mjölk-och glutenfria!
Sylt är något vi sällan äter här hemma, därför brukar jag göra chiasylt/fruktpuré istället. Enkelt, gott och sockerfritt!

Bovetevåfflor:

2 dl havremjölk
4 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl iskallt vatten

smör till stekning

Blanda havremjölken med allt bovetemjöl och bakpulver, tillsätt äggen, ett i taget. Ha sist i det iskalla vattnet. Rör till en jämn smet. Smöra våffeljärnet mellan varje omgång. Lägg våfflorna på ett galler istället för att stapla dem på en tallrik. På detta viset håller de sig frasiga och goda! Jag serverade chiasylt, grädde och kokosflingor till mina våfflor.

En burk chiasylt/fruktpuré:
200 g hallon
2 bananer
1 tsk vaniljpulver
3 msk chiafrön
Mixa hallon, banan, vaniljpulver och chiafrön med en stavmixer direkt i en glasburk, låt stå i kylen över natten. Ha på våfflorna, till filen eller på gröten!
 
Bild:Linnéa Seidel
 

17
178 kommentarer