Pankogriljerad julskinka

pankogriljeradskinka

Julskinka, en av mångas favoriter på julbordet. Jag älskar den salta smaken på skinkan, i kontrast till söt-stark senap, allra helst på en smörgås eller ett riktigt mört havrekex. Det är ju nästan oslagbart. Jag kommer ihåg som barn när man inte kunde sova kvällen innan julafton och vi smög upp och fick varsin smörgås med skivor av den nygriljerade skinkan på. Så speciellt och så gott!

De senaste åren har jag kokat julskinkan i min Crock Pot. Äger man en sådan är det enligt mig det absolut smidigaste sättet att koka julskinka på. Just eftersom skinkan inte skall koka utan bara ligga i sitt spad och småsjuda. Hittills har de skinkor jag tillagat på detta vis blivit väldigt möra och goda, så det är verkligen något jag kan rekommendera!

Orkar man inte koka eller köra i ugnen själv, finns det ju mänger av goda alternativ. Jag fick prova en Julskinka av Rapsgris från Scan och vi tyckte alla att den var riktigt god!

Men vill man koka själv i sin Crock Pot, så kan man göra så här:

ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
kallt vatten så det täcker skinkan

Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.

Lägg skinkan i Crock Potten med svålen uppåt. Ha i kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå på vatten så det täcker hela skinkan. Stick in en termometer i skinkans bredaste del. Sätt på locket och ställ din slow cooker på låg. Jag har fått klart min skinka på allt från 6-9 timmar. Det beror nog både på skinka och vilken sorts slökokare man har. Så se till att ha koll och en bra termometer!

 När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.

Jag provade att använda pankoströbröd till griljeringen, det blev knaprigt och gott!

Pankogriljering till ca 3 kg skinka:

1 äggula
4 msk vanlig senap
2 msk grovkornig senap
ca 2 dl pankoströbröd, jag använde ett surdegsströbröd från Sverigeskafferiet

Blanda äggula och de olika senapssorterna. Skölj skinkan och klappa den helt torr. Bred på ägg-och senapsblandningen i ett jämnt lager. Strö över ströbrödet. Griljera i 215°C i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg.

Blir helt hungrig av att sitta och skriva det här, undrar om jag kan smyga till köket och sno åt mig några skivor skinka utan att någon märker något..

bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Bloggtips här på Loppi

 
Ni har väl inte missat att jag flyttat hela bloggen hit till Loppi? Förutom Linnéas Skafferi hittar ni massor av andra fina och duktiga bloggare här. Och precis som jag är Gabriella Joss en ny toppbloggare här på Loppi. Hon har lyckats få en enormt stor följarkrets genom att ha en öppen och ärlig blogg där man får en inblick i hennes liv som nybliven mamma, fru och hundägare.
Ni hittar Gabriella här
12358403_10153142681745163_1911792122_n
bild: Sandra Rogers Photography

0
Kommentera

Saffransbiscotti


saffransbiscotti-4

 

Som vanligt känns det som om december galopperar fram. Under november planerar man allt som skall hinnas med under julmånaden och innan man hinner blinka är det 10 december liksom! Men igår kom jag i alla fall igång med lite julbak. Först ut är dessa saffransbiscotti med vit choklad och mandel. Ljuvligt söta, knapriga och smakrika små skorpor som passar perfekt till en rykande kopp kaffe eller varför inte till en mugg glögg?

Även om jag älskar att baka och laga mat, är jag otroligt bekväm av mig och avskyr att ta reda på all disk som blir. Därför älskar jag själv recept som innebär att man får så lite disk som möjligt. Detta är ett sådant recept. Degen görs direkt i kastrullen man smälter smöret i. Kan det bli enklare än så!?

saffransbiscotti-3

Visst är det underbart att ha med sig barn i köket när man skall försöka göra något vettigt. Som när jag skulle fotografer dessa små skapelser denna gråa torsdag när det aldrig blev ljust ute. Efter lite letande hittade jag ett skapligt ljust hörn av ett köksfönster. Ettåringen lekte snällt på golvet med sina bilar och jag arrangerade skorpor för glatta livet. Då blir det sådär tyst ni vet, jag vänder mig om och ser att han dragit fram pallen till köksbänken, klättrat upp och helt överlycklig står och provsmakar sig igenom skorporna som står kvar på bänken.

Nästa gång jag vänder mig om, har han flyttat pallen till diskhon, klättrat upp och står nu och suger på diskborsten med ett leende från öra till öra. Jag inser att min son förvandlats till en ninja som kan flytta pallen när jag är i samma rum, utan att jag ens hör det!

Men nu till receptet, busenkelt och hur gott som helst!

Saffransbiscotti, ca 40 st:

100 g smör
0,5 g saffran (ett paket)
2 msk valfri glögg
1 knivsudd vaniljpulver
2 dl strösocker
3 ägg
1 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
100 g mandel
150 g vit choklad

Smält smöret i en kastrull, ha i saffran, glögg och vanilj. Koka upp och ha i sockret. Rör om så att sockret smälter och låt allt svalna. Passa undertiden på att hacka mandel och choklad. Knäck i äggen, ett i taget och rör om ordentligt.
Blanda ut bakpulvret i mjölet och ha i cirka 2/3. Ha i mandel och choklad, blanda allt väl och ha sedan i resterande mängd mjöl. Degen kan vara rätt kladdig men skall vara glansig och fin.

Dela degen i två bitar och forma till längder. Platta ut dem ordentligt med hjälp av fingrarna. Grädda först i 180 grader i cirka 15 minuter, tag ut plåten ur ugnen och skär längderna i sneda bitar. Försök att vända dem med snittytan upp. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen är helt kall eller helst över natten. Förvara i burkar med tätslutande lock.

Svårare än så är det inte att göra sig en omgång solgula saffransskorpor som lyser upp vilken gråtrist dag som helst!

bidl:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Skurna pepparkakor


skurnapepparkakor-1
 

Hej bloggen och hej Loppi! Från och med idag är Linnéas Skafferi en av Loppi.se’s toppbloggar!

Det ska bli så himla kul att få en liten nystart i allt, jag har så mycket kul att visa er alla här framöver.  För er gamla trogna läsare som hängt med länge kan jag försäkra er om att allt bara kommer bli till det bättre! Betydligt fler inlägg, recept, tips och idéer.

Och dagen till ära, är det ju faktiskt Anna-dagen. 9 december som är lika med pepparkakans dag här i Sverige. Jag tänkte bjuda på en gammal goding, mina skurna pepparkakor. De är hur goda som helst och riktigt enkla att göra.

Jag brukar dela degen i två och spara den ena i kylskåpet. Då kan man snabbt ta fram och grädda en plåt pepparkakor när man får besök. Hela köket doftar nygräddade pepparkakor, hur underbart är inte det?!

Skurna pepparkakor, ca 70 st:

200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel

Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.

Bild:Linnea Seidel

0
Kommentera

Fryst cheesecake med blåbär

blåbärscheesecake-3
Minstingen i familjen, lilla Isac, fyllde ett för ett par veckor sedan. Och självklart måste det ju firas! Själv är jag egentligen ingen tårtfantast, utan tycker att om man nu ska äta sötsaker så finns det massor av andra alternativ som slår tårta med hästlängder.
Som tillexempel fryst cheesecake, det är kanske en av mina favoriter. Går att variera i det oändliga och man kan göra den i förväg och bara plocka fram den ur frysen.
Till Isacs kalas gjorde jag två olika, en med blåbär och en med jordgubbar.

blåbärscheesecake-2

Botten till en traditionell fryst cheesecake brukar ju vara gjord på krossade kex som man hällt smält smör över och sedan trycker ut i en springform. Men för att göra det lite mer tårtaktigt gjorde jag en kladdkakebotten som jag lät svalna helt och sedan fyllde jag på med cheesecake-smeten i samma springform. Hur enkelt och smidigt som helst!

blåbärscheesecake

Jag vet inte om det var på grund av bären som jag hade i, men det tog en hiskelig tid för cheesecaken att tina och bli sådär krämig i konsistensen. Så jag rekommenderar att ta fram den och låta den stå i rumstemperatur minst 3 timmar. Kanske mer.

Kladdkakebotten:

2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Rör undertiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Klä en springform med bakplåtspapper (ta loss kanten, lägg dit ett bakplåtspapper och sätt dit kanten igen så pappret sticker ut runt om, då kan du lätt lossa kladdkakan sedan), ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 25 minuter.
Låt kladdkakan svalna helt
Cheesecake med bär:
3 ägg
1 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver
300 g Philadelphiaost
3 dl grädde
1 dl svenska blåbär
Separera äggvitan från gulan. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa sedan äggulan med strösockret och vaniljpulvret vitt och fluffigt. Tillsätt philadelphiaosten och rör till en jämn smet. Vispa grädden och blanda den med philadelphiasmeten. Mosa blåbären lätt och ha i ungefär hälften av dem i smeten. Vänd sist de vispade äggvitorna. Ha upp i samma form du har kladdkakan i. Ta resterande blåbär och rör försiktigt i dem i smeten så du får ett fint mönster. Frys in, gärna över natten och ta som sagt fram den i god tid innan den skall avnjutas. Dekorera med färska frukter och bär.
bild:Linnéa Seidel
 

4
Kommentera