Pepparkaksbollar

pepparkaksbollar-2

Idag bjuder jag på ett perfekt recept så här i snart juletid, det är ju faktiskt inte alls långt kvar till första advent! Själv älskar jag pepparkakor och förra årets pepparkakssnuttar var ju lätt beroendeframkallande, så i år fick det bli en något mer nyttig variant att mumsa på. Fördelen är att du inte proppar i dig en hel omgång på stående fot, du hinner bli ganska mätt efter ett par stycken. En annan fördel med dom här bollarna är att de är perfekta att bjuda på om du har vänner som är känsliga mot laktos/gluten/ägg!

Just nu svämmar internet över av recept på raw foddbollar. Jag har testat att göra ett par olika varianter och smakkombinationer men tror faktiskt jag gillar dessa allra bäst hittills. Eftersom jag ville ha lite julig smak på mina bollar använde jag mandlar och det passade riktigt bra till julkryddorna.

pepparkaksbollar
Jag brukar förvara mina bollar i frysen, av flera anledningar. Det första är att dom inte går åt lika fort, jag gavlar inte alls lika ofta med dörren till frysen som jag gör med kylskåpet när jag är på jakt efter något att äta. Sen gillar jag dom allra bäst när dom är lite hårdare, dom blir lite mjuka och sega när dom ligger framme i rumstemperatur.

Receptet är superenkelt och innehåller bara ett par ingredienser. Jag använde dadlar, för det var vad jag hade hemma. Men kanske får man en ännu juligare smak med russin istället? Nästa gång får jag nog prova det!

Pepparkaksbollar, ca 20 st:

200 g mandlar
200 g ekologiska dadlar utan kärnor
2 tsk kokosolja
ev ett par droppar vatten
ca 1 msk kanel
ca 1  1/2 tsk ingefära
ca 1 tsk nejlika

Lägg mandlar och dadlar i en matberedare och mixa till en smulig massa. Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa tills smeten går ihop och du kan forma bollar av den. Blir den lite för torr kan du tillsätta lite, lite vatten. Smaksätt med kanel, ingefära och nejlika. Forma till bollar och lägg på en bricka. Pudra över rejält med kanel och ställ in i frysen. Efter ca 1 timme kan du förpacka bollarna i en burk med lock. Förvara i frysen.

Jag tror dom kan bli riktigt goda till vanlig, hederlig glögg och jag vet att dom är kalasgoda till en kopp kaffe!

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Snabbinlagd rödlök

pulledbeef-2

Jag älskar hur det kan gå så stora trender i vad vi gör med vår tid i köket. Ena dagen spritsar vi söta cupcakes i pastelliga färger, ett par dagar senare är det enda rätta att göra sig ett långkok på en bit fläskkött. Och varje gång det kommer en ny trend exploderar Instagram av bilder på allt detta nya. Som egentligen inte är nytt, vi har bara ändrat namnet så det låter lite mer inspirerande.
En typisk sådan sak, som egentligen inte är någon nyhet, tvärt om faktiskt, är ju det här med att lägga in saker. Helt plötsligt läggs det in grönsaker, rotfrukter och lök till både höger och vänster. Fast 2014 lägger vi inte in, vi picklar. Och det är väl lika bra att hänga på trenden. För inlagd, förlåt, picklad rödlök är ju faktiskt hur gott som helst!!
Det fina är att pickad rödlök passar till det mesta, lyxa till korv med bröd, lägg på hemgjorda hamburgaren eller varför inte servera till pulled beef..
Internet bjuder oss på tusentals varianter på just detta. Min är en snabbvariant. Som inte behöver kokas eller stå och dra massa timmar innan den kan ätas. Perfekt om man är som mig och har lite dåligt med tålamod, eller om man kommer på lite sent att just inlagd rödlök skulle lyfta kvällens middag!
Picklad rödlök:
2 stora rödlökar
1 msk socker
1 dl rödvinsvinäger
2 msk olivolja
flingsalt
Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Blanda socker, rödvinsvinäger, olivolja och salt i en burk. Lägg i den skivade rödlöken och sätt på ett lock. Skaka burken så all lök täcks av lagen. Skaka burken lite då och då. Efter 30 minuter är löken klar att äta.
Förvara burken i kylen, äts löken upp ganska snart går det fint att skiva i ny lök och bara lägga i lagen.
Brukar du lägga in saker? I så fall, vad?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Pulled beef

pulledbeef

Kommer ni ihåg i somras. Ni vet för bara ett ögonblock sedan. När solen stekte från tidiga morgon till sena kvällen och temperaturen inne inte gick under 26°c på flera, flera veckor. När så många som möjligt av dygnets varma timmar spenderades uppe vid sjön, för det var för varmt för att göra något annat än plaska runt i vattnet. Det känns verkligen som om det var igår. Men i kväll fick jag ta på både reflexväst, mössa och pannlampa när jag gick ut med hunden.
Jo, nog saknar jag de där varma dagarna allt!

Men en av de stora nackdelarna med den oerhörda värme vi hade i somras var att jag inte orkade laga mat. Fy för att stå inne i ett hett kök och försöka laga middag när allt man var sugen på var glass eller frukt. Min räddning var att när jag väl lagade mat, ja då gjorde jag lass som räckte i flera dagar.
Den här omgången med pulled beef åt vi av i olika former en vecka. Lägg köttet i hamburgerbröd, tillsammans med cole slaw, gör världens matigaste smörgås, istället för köttfärsröra när du äter tacos.. Ja ni fattar. De olika sätt du kan variera denna maträtt på är oändliga. Även kryddningen går ju att anpassa precis efter vad man är sugen på eller ska ha köttet till. Blir det tacos, släng i en påse tacokrydda, lite rökessens och en skvätt whisky ger en riktigt god smak, men den här gången valde jag att köra på en enkel örtkryddning. Eftersom jag visste att köttet skulle ätas vid flera olika tillfällen.
Pulled beef:
1 kg nötkött (högrev eller fransyska)
1 fp passerade tomater
1/2 dl ketchup
1 dl tomatpuré
2 msk paprikapulver
salt & peppar
1 dl buljong (vatten+buljongpulver)
1 msk rödvinsvinäger
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
rejält med färska örter som timjan, persilja, oregano
Gör såhär:

Blanda passerade tomater, ketchup, tomatpuré, paprikapulver, salt, peppar, buljong och vinäger i en ugnsfast gryta. Lägg i köttet. Skala och skiva löken, skala och krossa vitlöken lätt med kniven. Lägg lök och vitlök över köttet. Lägg på locket.
Sätt ugnen på 150 °C och låt köttet gå i 6-8 timmar. Kolla till köttet ca 1 gång i timmen och ös kötte. När köttet utan problem kan dras isär med hjälp av två gafflar är det klart.
Om såsen i grytan är för vattnig när köttet är klart, tag upp köttbiten och häll upp såsen i en kastrull. Reducera tills du har en tjock, härlig sås. Lägg tillbaka köttet i grytan och finfördela det. Blanda i såsen. Finhacka de färska örterna och rör i dem med köttet och såsen. Blanda väl.
Pulled beef funkar även perfekt att köra i Crock Pot. Jag tycker nästan det är enklare att göra rätter som denna i just crock potten, dels behöver inte ugnen stå på och göra köket varmt i 6-8 timmat. Men det är även enklare att ha koll på att det inte bränns vid i grytan. Men gör på precis samma vis, sätt crock potten på låg och tillaga i 8 timmar.

Middagen är klar!

bild:Sebastian Niemi-Carlsson

4
Kommentera

Tbt: Mozzarellaburgare

7-mozzarellaburgare-2
 
Och så har en vecka gått sen förra torsdagen. Jag är visst helt inne i min lilla bebisbubbla och märker inte att tiden går!
Men det är torsdag idag igen och dags att titta bakåt i arkiven! Idag bjuder jag er på mozzarellahamburgare, jag vet att grillsäsongen börjar lida mot sitt slut. Men än finns ju chans till fina lördagseftermiddagar med strålande sol. Och orkar man inte grilla, så fungerar dessa precis lika bra att göra i stekpannan.
Jag vet att jag för en herrans massa år sedan gjorde liknande hamburgare, fast du fyllde jag dem med mozzarella. Här får osten istället ligga ovanpå och smälta ner över hamburgaren. Hur man väljer att göra är en smaksak!
Receptet är från våren 2010 och livet såg lite annorlunda ut. Inga barn och jag var mitt uppe i förberedelserna till min fina bok! Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess, men det här hamburgarna är fortfarande lika goda!
Mozzarellaburgare, 8 st:
600 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
3 msk grädde
salt & peppar
ca 100 g mozarella
2 stora tomater
Finhacka lök och vitlök, lägg det i en bunke och blanda i ägg, grädde och rikligt med salt och peppar. Ha i blandfärsen och rör om väl.
Forma till 8 stycken burgare.
Hetta upp en klick smör i en stekpanna och låt burgarna få fin färg på ena sidan.
Skiva tomat och mozzarella. Vänd hamburgarna och vrid ned värmen. Lägg på en ost-och tomatskiva på varje burgare och låt dom steka klart. Salta och peppra lite extra på tomaten.
Servera med klassiska hamburgertillbehör. Och på tal om tillbehör, kika in under helgen, då kommer ett superenkelt recept på inlagd rödlök som passar perfekt till burgaren, korv eller varför inte till pulled pork!

0
Kommentera

throwback Thursday: Äppelgröt

applegarden
Eftersom jag har drivit den här matbloggen i drygt 7 år (!!!) nu, har jag ju samlat på mig en hel del recept. Många är bara lagade en endaste gång och sedan blivit bortglömda. Andra är lagade om och om igen. Men jag tänkte att både för min egen del, och för er läsare kunde det vara kul att ta en titt i arkiven och se vad det finns för små skatter. Därför har jag tänkt att varje torsdag försöka hitta någon gammal goding som jag lyfter fram och tipsar om igen.
Först ut är en riktig favorit som är helt i säsong just nu, nämligen äppelgröten!  För mig blir det ingen höst om man inte får ett par portioner minst av denna gröt!
appleporidge
 
Äppelgröt:
4 dl grötris
8 dl vatten (ev lite mer)
10 dl äpplen
2 kanelstänger
 
Mät upp ris och vatten i en kastrull, låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela undertiden äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.
Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak och servera med massor av kanel och kall mjölk.
Sist jag gjorde denna gröt gjorde jag dubbel sats och frös in lite av gröten i portionsförpackningar. Perfekt att ta upp och bjuda mellis-sugna 3-åringar på efter förskolan!
bild:Linnéa Seidel
 

2
Kommentera