Rabarbermuffins med havregrynssmul

rabarbermufins-2

I denna ljuva rabarbertid.. Det är något speciellt med just rabarber. Kanske för att det är startskottet på en lång och härlig sommar som ger oss möjlighet att njuta av sådant vi själva odlar i våra trädgårdar. Eller att vi vet, även om man inte har egen trädgård så är chansen att köpa svensk- och närpruducerade frukter och grönsaker betydligt mycket större just nu, än vad den är i mörka november.
När man står där och väljer ut dom bästa rabarberstjälkarna och rycker upp dem ur jorden så vet man liksom, att nu är sommaren här!

En av fördelarna med rabarber är att användningsområdet är gigantiskt. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser.  Idag var jag sugen på rabarberkaka, men Axel tyckte absolut att vi skulle göra muffins. För han var nämligen muffinsexpert! Och har man en 3-årig muffinsexepert i huset, då är det bäst att baka muffins!

Receptet vi använde är min favorit just nu, hittills har jag faktiskt inte misslyckats med det en enda gång. Trotts att jag bakat det i många olika former.
Det kan ju ha att göra med att det är ett sådant där urgamalt, välbeprövat recept från Sebastians gamelmormor Ragnhild. I hennes version görs den med äpplen och i långpanna. Jag har bloggat om just den versionen tidigare. Men vid det här laget har jag testat att göra den på massor av olika vis. Att rakt av byta ut de skivade äpplena mot bitar av rabarber, eller att skiva inlagda päron, trycka ner dem i smeten och sedan strö kardemumma, kanel och vanilj över, löjligt gott!!

rabarbermufins

Men så idag fick det bli muffins, eller muffins med lite pajkänsla kan man kanske säga. Uppepå rabarbern strödde jag nämligen lite havrgrynssmul som gav fin kontrast till det härligt, mjuka, nästan lite sega innanmätet.

Rabarbern jag använde var riktigt späd och fin, den är betydligt mycket mjukare i smaken än de tjocka stjälkarna som lätt blir träiga och sura. Jag sockrade inte rabarbern något, jag gillar när de syrliga rabarberbitarna möter den väldigt söta kakan. Men det är ju en smaksak!

Rabarbermuffins, 12 st:

3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.
Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.

Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.
Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!

Och nej, det ska inte vara något bakpulver i dessa. Vispar man ägg och socker fluffigt och fint räcker det för att de ska resa sig.

bild: Linnéa Seidel

10
Kommentera

Fisk i folie på grillen

fiskpågrill

I kväll grillade vi fisk i folie till middag. Himla smidigt och framförallt otroligt gott! Jag glömmer lätt bort denna fantastiska grill-rätt, då sommaren är så full av rökig glaze, möra köttbitar och goda korvar. Fisk är ju fantastiskt lättlagat och passar ju både till vardag och fest! Fördelen med dessa knyten är att de kan förberedas och sedan bara läggas på grillen när gästerna kommer! Eller så kan man skära upp alla godsaker, lägga i skålar och sedan låta middagsgästerna själva göra i ordning sitt matpaket.

Jag hade cirka 800 g torsk som jag gjorde 4 paket av, och de blev helt klart generösa portioner!

Till fisken gjorde jag en kall sås på kvarg, majonäs, örter, salt och peppar som vi hade till. Men jag kan tänka mig att en god skagenröra eller varför inte hemgjord aioli skulle passa riktigt, riktigt bra.

Jag gjorde en skåprensning här hemma, tog av det som fanns och detta blev resultatet:

Fiskpaket att lägga på grillen (eller köra i ugnen):

800 g torsk eller annan fisk
1 liten purjolök
3 stjälkar selleri
1 rabarberstjälk
2 röda paprikor
ca 4 msk smör
gräslök
salt & peppar

Riv av åtta ark ugnsfolie, lägg ihop dem två och två så du får fyra ”foliebottnar”.
Dela upp fisken i 4 lika stora bitar och placera ut dem på folien.
Skär ner purjo, selleri, rabarber och paprika i småbitar och fördela över fisken. Lägg en klick smör på varje fisk och avsluta med hackad gräslök, salt och peppar.

Nyp ihop varje paket till en båt, eller tänkt utseendet på en calzone. Placera fiskbåtarna på gallret, rakt över glöden och grilla i cirka 15 minuter eller tills fisken är helt klar.

Självklart kan man fylla sina fiskpaket med vad man gillar bäst. Paprika, oliver, fetaost, små söta tomater, citron och mängder av örter är en variant som är troligt god!

Har du några favoriter som du gärna fyller fiskpaket med?

0
Kommentera

En vecka på Sicilien

sicilien-1

 Nu är vi hemma igen efter en helt fantastisk vecka på Sicilien. Jag, Sebastian, Axel, vår vän Björn, min syster och hennes kille hyrde ett hus på nordöstra Sicilien, i en liten stad vid namn Piedimonte Etneo. Inte långt ifrån Catania där flygplatsen låg, eller det turisttäta Taormina. Men i vår lilla stad var det garanterat turistfritt kan jag säga. Hur underbart som helst att komma bort från gator fullproppade med turister, skyhöga priser och diverse påstridiga försäljare. Däremot fanns det gott om äldre män som spenderade siestan utanför ett öppet fik, små frukt-och grönsaksbutiker, en underbar köttbutik, en butik med fisk-och skaldjur och ett cafe med helt fantastisk god glass. Och nästan ingen vi mötte kunde prata engelska.
Huset vi hyrde låg precis i utkanten av den lilla staden och hela bakgården kantades av en apelsin och citronodling. Från grannens lilla jordplätt hängde det grenar in från trädet ni ser ovan. En dag kom en äldre gumma och hennes dotter för att skörda grönsaker och frukt de odlade, så vi fick smaka. Vi har kommit fram till att det är mispel, en frukt som enligt damen var typiskt siciliansk, men efter lite googlande kan vi konstatera att den finns på betydligt fler platser runt om i världen.
sicilien-2
Med tanke på det underbara utbudet av råvaror, gjorde vi helt rätt i att hyra ett hus istället för att bo på hotell. Alla kvällar utom en spenderade vi i köket. Storfavoriten under veckan blev deras salsiccica. Jag tror vi åt den i olika former och varianter under tre kvällar på raken!!
Till korven, köttet, fisken eller kycklingen grillade vi mängder av grönsaker och gjorde vitlöks-och örtbröd.
En av fördelarna med att komma bort från de mer turisttäta ställena var ju att råvarupriserna var helt ok. 1 €/kilot för all frukt och grönsaker känns ju helt överkomligt!
sicilien-3
Skulle vi ha försökt ätit oss igenom allt god mat och alla fantastiska efterrätter hade vi behövt betydligt mycket längre tid på oss!
sicilien-4
Eftersom vi bodde en bit bort hade vi hyrt bil under hela veckan.En av dagarna delade vi upp oss grabbarna åkte upp och turistade i Taormina, medan jag, min syster och Axel tog en lugn och skön dag på stranden. Bilden är tagen uppe från Taormina och där nere på stranden någonstans ligger vi och hade det bra. Lyckan för en liten treåring var att en bit ut på havet låg en stor båt som precis såg ut som ett sjörövarskepp. Hur spännande som helst och nästa dag när vi kom till stranden hade sjörövarna kört i väg med det!
sicilien-5
Vattnet var riktigt turkos-blått och kanske lite i kallaste laget för att bada i. Men det var perfekt att svalka fötterna efter en stund i solen.
Många av stränderna hörde till hotell och man var därför tvungen att hyra solstol. Ska man spendera en dag på stranden och man inte är sugen på att lägga ut pengar på solstolar kan det vara värt att kolla upp var de fria stränderna finns.
sicilien-6
Annars kan man säga att staden vi bodde i precis stämde in på hur man tror att en liten stad på Sicilien ska vara och se ut. Gamla rynkiga gummor som sitter utanför sina hus, gator som slingrar sig upp för berget, kyrkklockor som ringer in siestan, vackra gamla hus, förfallna hus, bilar som kör och tutar hej vilt och i stort en ganska lugn och fridfull atmosfär. Ja förutom dom där bilarna då!

1
Kommentera

Frozen mangoyogurt

mangoglass-2

Idag har vi lekt att det är sommar, precis hela dagen fast det bara är april. Gräset har fått sig en premiärklippning, nya rabatter är grävda, köpte två buskar amerikanska blåbär idag, ska bli spännande att se vad det blir av dom! Jag har släpat sten och rensat ogräs. Grannar och vänner har dykt upp sådär lite spontant och sagt hej och druckit lite svartvinbärssaft (fast alla av det manliga, vuxna släktet fick visst varsin öl….)

Men vad är en strålande fin dag utan sin glass? Det är ju som Ben utan Jerry, ägg utan kaviar eller korv utan bröd.

mangoglass-4

Vi försöker att hålla den där sockernivån nere här hemma. Även om det äts både godis och söt glass mellan varven. Men när jag  kan, ja då blir jag lite kreativ och hittar på goda alternativ till det traditionella.
Som idag när vi blev glassugna. Det blev en frozen yogurt-variant med smak av mango och vanilj. Det behövs faktiskt bara tre ingredienser och gör du den som jag, på laktosfri yoghurt, ja då kan de alla flesta äta den då den är laktos, gluten, ägg och nötfri. Ett säkert kort i sommar med andra ord!

Men det alla bästa med glassen är att det ju bara är yoghurt och frukt i den, alltså ett perfekt svalkande mellanmål varma sommardagar. Hur bra som helst om man har barn som inte är så sugna på att äta under sommaren. Glass brukar dom ju inte säga nej till i alla fal!

mangoglass-3

Ser ni, världens skitigaste unge med tillhörande skitig hand. Att gräva, kolla på mask, skal(d)baggar, hoppa studsmatta och allmänt vara ute en hel dag ger visst en skitig unge. Men det bjuder jag på!
Nu kanske ni tycker, här säger hon att hon gör en bra glass utan så mycket socker och så strör hon strössel över alltihop. Strössel som inte är annat än socker. Men vad vore livet om man inte fick strö lite pastellfärgat strössel över glassen då och så? Ganska tråkigt tycker jag…!
 
Till ett par, tre kanske fyra portioner frozen yogurt behöver du:
500g laktosfri turkisk yoghurt
250 g fryst mango
1 krm vaniljpulver
Låt mangon tina något, så den inte är helt fryst. Mixa mango med yoghurt och vaniljpulver med en mixerstav eller i en blender tills du har en slät yoghurtkräm.
Ha upp yoghurten i en glassmaskin och kör enligt anvisningarna på din maskin i ca 30 minuter. Har du ingen glassmaskin går det bra att lägga glassen i en burk och ställa in i frysen, rör om då och då tills den fått en mer fryst konsistens.
Ät direkt, servera gärna färsk frukt till.
Jag provade att ställa in glassen i frysen efter den hade gått i glassmaskinen. Då måste den tas fram i väldigt god tid, det tog evigheter för glassen att tina och få rätt konsistens. Så mitt bästa tips är att smaska i sig den på stört efter den varit i glassmaskinen.
Självklart kan man göra detta med vilken frukt man gillar bäst!
 
bild:Sebastian Niemi Carlsson

6
Kommentera

Riven rödbetssallad

rödbetssallad-2

När min syster Sara var hemma från Berlin på besök sist bjöd hon på sallad av rivna rödbetor och rivna äpplen. En mycket enkel sallad som passar utmärkt till köttfärsbiffar, istället för ris eller tillsammans med ris. Det är ju en smaksak. Jag tror även att salladen kan passa bra till en grillad köttbit eller istället för cole slaw till hamburgaren.

rödbetssallad

Vad hon helt exakt hade i salladen mins jag ju såklart inte, ja förutom rödbetor och äpple då.
Så det blev min variant av hennes sallad. Och den blev precis lika god.. Jag använde ekologiska äpplen och ekologiska rödbetor, smaken blir så mycket bättre och så känns det ju fint att slippa få i sig alla onödiga medel som annan frukt och rotsaker är besprutade med.

Jag strödde över lite ruccola för att få lite mer sting i salladen. Men jag kan tänka mig att det även är gott att smula över fetaost eller varför inte chèvre!

Riven sallad med rödbeta och äpple:

3 ekologiska äpplen
3 ekologiska rödbetor
1 dl solroskärnor
olja (olivolja eller sesamolja)
balsamvinäger
salt
svartpeppar
ruccola

Skala äpplen och rödbetor. Grovriv dem på rivjärnet. Lägg rivet i en skål och blanda i solroskärnor. Ringla över lite olja och balsamvinäger. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda om väl. Strö över lite ruccola.

Servera till köttbiffar, hamburgare eller en grillad köttbit.

bild:Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera