Tacokryddad kyckling i ugn

tacokyckling-2
 
För oss här i Sverige är ju tacos starkt förknippat med diverse finhackade grönsaker, kryddig köttfärs, ost och nachochips, allt ihoprullat i en vetetortilla framför tv’n på fredagskvällen.
Men denna kryddblandning, som du mycket enkelt gör själv  (eller i smyg har ett 3-pack i av i skafferiet, men låtsas att du gör egen, det är helt ok för mig. Jag dömer ingen och ska inte skvallra!!) passar till så oändligt mycket annat. Kyckling tillexempel! Kryddor, lime, sesamfrön och lite olja fick bli en god röra att smeta in dessa kycklingben i.
All form av kyckling i ugn gör jag gärna under veckorna, när man kanske inte har så mycket tid. Enkel vardagsmat, precis i min smak!
tacokyckling
Tacokryddade kycklingdelar i ugn:
ca 1 kg kycklingdelar (blanda gärna vingar, lår, klubbor, eller ta vad du tycker är godast)
saft från 2 lime
2 msk olja
1 sats tacokrydda, se recept nedan eller en påse färdig kryddblandning 
3 msk sesamfrön
1 gul lök
Pressa saften ur limen, ha i olja, kryddblandning och sesamfrön. Rör samman allt. Det skall gå att gnida in kycklingen med röran, verkar det för torrt kan du ha i lite mer olja eller vatten.
Gör ett par skåror i skinnet på kycklingen och gnid in kyrddblandningen under och utanpå skinnet. Lägg i en ugnsfast form. Skala och skiva löken, lägg den runt om kycklingdelarna.
In i ugnen på cirka 175 grader i 40-50 minuter eller tills de är helt klara och börjat få fin färg.
Till de varma grönsakerna behöver du:
fryst, ekologisk majs (såå mycket godare än den på burk!!)
1 röd paprika
1 ask små tomater 
smör
salt 
svartpeppar
Hetta upp en stekpanna med en klick smör i. Ha i majsen och låt dem steka en liten stund. Skär ned paprika och tomat i mindre bitar och låt dem steka med tills de blivit genomvarma. Krydda med salt och peppar.
Servera tacosås, ruccola och tortillabröd till.
Egengjord tacokrydda (blir ungefär samma mängd som en påse färdigköpt)
0,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
3 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
1 nypa socker
Blanda samman alla kryddor, klart! Det går självklart bra att göra en större sats, förvara i en burk med tätslutande lock. Skaka burken då och då så kryddorna inte klumpar ihop bara.
 
BIld: Sebastian Niemi-Carlsson
 

6
Kommentera

Biff med broccoli, bambuskott och sesam

broccolibeef-2

Här har det varit rysligt tyst sista veckorna igen, anledningen är att det knappt lagats någon mer spännande mat än korv och makaroner. Efter att ha varit mer eller mindre konstant förkyld sedan oktober förra året tyckte min kropp att det fick vara nog! Så jag spenderade 8 mycket händelsefattiga dagar på soffan. Jag sov, hade migrän, slökollade på tv, hade feber och sov lite mer. Jag är fortfarande hemma för att vila upp mig men jag börjar så sakta vara på benen igen. Men det får inte hända så mycket på en dag, då däckar jag i soffan kl 20!

Men, jag börjar äntligen orka laga lite mat! Laga mat och umgås med folk är något jag saknat oerhört de här veckorna. Hur det än må vara med den här vardagsmaten, så blir den ju tusen gånger jobbigare att få fram på bordet när man inte riktigt är på topp.  Dagens middag var verkligen ingen avancerad historia, men ungefär en miljard gånger godare än korv och makaroner…

 
 

broccolibeef-3

Åter igen plockade jag fram min Crock Pot. Hittills har jag mest lagat riktiga långkok i den, men dagens middag gick klar på drygt tre timmar bara. Jag körde igång allt efter lunch och lagom till middagstid var maten klar. Självklart som med alla andra Crock Pot-recept kan du ju göra det i en gryta med lock i ugnen.

Biff med bambuskott är en av mina verkliga favoriter, här har jag försökt att återskapa något liknande. Men jag slängde i en påse med broccoli och en burk vttenkastanjer också. Till nästa gång skippar jag nog kastanjerna och tar extra mycket bambuskott. Det man ska tänka på är ju att inte köra köttet för länge. Du vill inte ha pulled beef i din gryta. Men däremot ett mört kött som fortfarande hänger ihop men ändå nästan smälter i munnen. Precis det fick jag till efter att ha kört köttet 3 1/2 timme på hög värme. Vattenkastanjer och bambuskotten lät jag gå med de sista 30 minuterna, men broccolin rörde jag i precis innan servering.

Vilken del man använder till denna rätt är ju upp till var och en. Självklart känns ju den klassiska biffen som ett självklart val. Men då det var dåligt med biff i frysen fick det bli fransyska istället. Och det fungerade alldeles utmärkt kan jag tala om! Jag hade en hel bit fransyska som jag skar ned i passande bitar, tänk på att ju större bitar du gör, ju längre lär de gå i grytan.

broccolibeef

Biff med broccoli, bambuskott och sesam:

1,2 kg nötkött
10 cm purjolök
1,2 dl soya
1 msk muscovadosocker
7 dl köttbuljong
2 msk oxfond
3 msk sesamfön

1 burk vattenkastanjer
1 burk bambuskott
800 g broccoli

Skär köttet i fina bitar, lägg dem i botten på din Crock Pot eller i en gryta med lock. Slå över soya, socker, köttbuljong och oxfond. Skär purjolöken i mindre bitar. Ha i sesamfrön och rör om. Sätt på locket och kör i 3 timmar på hög värme, ha i burkarna med bambuskott och vattenkastanjer och kör ytterligare 30 minuter eller tills köttet är mört, men inte faller i sär.
Använder du en gryta med lock, sätt ugnen på 175 °C och låt köttet puttra i cirka 1,5 timme. Ha sedan i bambuskott och vattenkastanjer och kör 30 minuter till.

Koka broccolin tills den blivit mjuk. Häll av vattnet och rör i den i grytan. Servera direkt. Vi åt precis som den var, men självklart passar det bra med ris eller andra gryn till.

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

3
Kommentera

Hel kyckling i crock pot

hel kyckling i crock pot

När det finns hel, svensk kyckling till extrapris brukar jag passa på att fylla frysen med ett par. Perfekt att ha hemma och köra hel i ugn, på grillen eller min nya favorit: i crock pot!

Kycklingen tillagades i massor av timmar på en bädd av rotsaker som sen blev till världens godaste mos! Det blev sådär gott att det är omöjligt att sluta äta ni vet. Kycklingen blev mör och fin, inte så att den föll isär som när man gör pulled chicken, men inte heller för torr. Och är du en sådan att du gillar buljong, var så god! Hela crock potten blev full med helt otroligt god kycklingbuljong.

Självklart kan du göra hel kyckling i ugnen i stället. Jag skulle köra den i typ en lergryta eller gryta med lock.

Hel kyckling i crock pot:

1 hel kyckling på drygt 1 kg
2 sötpotatisar
4 morötter
3 selleristjälkar
10 cm purjolök
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk ekologisk lantbuljong Reene Voltaires är en storfavorit här hemma
1 1/2 dl vatten
salt
svartpeppar

Tvätta och tärna potatis och morötter. Skär selleri och purjolök i rejäla bitar. Skala och skär lök och vitlök i stora bitar.
Lägg allt i botten på crock potten eller i din gryta. Ta lite av rotfrukterna och fyll kycklingen med. Lägg kycklingen ovanpå alla rotfrukter. Slå över vattnet. Krydda med lantbuljong, salt och svartpeppar.

Jag körde kycklingen på låg värme i cirka 5 timmar (jag brukar kolla efter 4 timmar hur det verkar.).
I ugnen brukar jag räkna 1 timme/kilo.

Tag ur kycklingen och låt den vila på en skärbräda. Tag upp alla rotfrukter och mixa till ett mos med en stavmixer. Späd med lite av buljongen du har i grytan. Klicka i lite smör i moset och smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar.

Middagen är serverad!

34
Kommentera

Tårtfyllningar x3!

cake

För ett par veckor sedan gifte sig min allra bästa kompis här i världen. Jag brukar inte ta åt mig att göra tårtor, men när man blir tillfrågad att baka till ett sådant speciellt tillfälle, då är det svårt att säga nej.
Tårtorna blev två tvåvåningstårtor med spritsade rosor i mörkrött, vita små blommor och pärlemoströsselkulor. Enkelt, elegant och mycket passande till dukning och tema på bröllopet. Tyvärr fanns det inte riktigt tid att föreviga dessa skapelser, ett par halvdåliga bilder finns nog på min Instagram om man är nyfiken.

Men så förra veckan fick jag en förfrågan av en av tjejerna som var med och serverade på bröllopet om hon inte kunde få beställa en tårta med samma smakkombination som bröllopstårtan. Och när jag ändå hade varit igång och bakat dessa smaker nyss så kunde jag ju lika gärna fortsätta (den här gången var det dock bara tårta till ca 25 personer, istället för 80 som på bröllopet..)

Smakkombon satte brudparet själva ihop efter lite provsmakande, det blir en ganska mastig historia men mycket god!
Hela tårtan spritsade jag med grädde som man blandar i vaniljsås i. Dels blir det inte lika mäktigt i smaken som med bara grädde men det blir också bra mycket enklare att arbeta med.
Förut har jag blandat i vaniljsåspulver direkt i grädden när jag vispar, men den här gången testade jag att blanda pulvret med mjölk och sedan ha i det i den vispade grädden. Resultatet blev mycket, mycket bättre!

Tårtan har tre fyllningar och alla tre fungerar fantastiskt bra ihop, men fungerar ju fint att ha ihop med andra. Alla fyllningar räcker till ca ett lager i en normalstor tårta.

Fyllning nr 1, Chokladganache med Baileys och hallon

3 dl grädde
100 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
Baileys efter tycke och smak
frysta hallon

Värm grädden i en kastrull, OBS! den får inte koka. Hacka chokladen i mindre bitar och blanda i den i den varma grädden. Rör tills all choklad har smält. Smaka av med Baileys. Jag hade kanske i 2-3 msk. Vill man ha en snällare chokladkräm kan man ta enbart mjölkchoklad.
Ställ blandningen i kylskåp, gärna över natten. Vispa sedan till en slät, tjock kräm med hjälp av elvispen. Bred krämen över den understa bottnen och strö hallon över.

Fyllning nr 2, nutellafluff

3 dl grädde
200 g nutella

Värm grädden i en kastrull, OBS! den får inte koka. Blanda i rumstempererad nutella och rör tills all nutella har smält. Ställ blandningen i kylskåp, gärna över natten. Vispa sedan till en slät, tjock kräm med hjälp av elvispen.

Fyllning nr 3, Dumlefluff

3 dl grädde
180 g Dumlekola

Värm grädden i en kastrull, OBS! den får inte koka. Skär Dumlekolorna i små bitar och ha i dom. Rör om och låt dessa smälta ner i den varma grädden. Detta kan ta en stund, så ha lite tålamod.
Ställ blandningen i kylskåp, gärna över natten. Vispa sedan till en slät, tjock kräm med hjälp av elvispen.
Jag har provat att göra detta på lösviktskolor och äkta Dumle i påse. Och jag måste säga att det blev bäst resultat med äkta Dumlekolor.

Mitt bästa recept på anslag, eller tårtbottnar hittar ni här. Jag gjorde det x 3 och det räckte perfekt till den här tårtan.

Vilka är era favoritfyllningar i tårtor?

bild: Linnéa Seidel

12
Kommentera

Enchiladas med pulled chicken

enchiladas

Som jag älskar mat som räcker till flera mål. När jag gjorde pulled chicken här om veckan tror jag vi fick ihop tre middagar till allt slut. Av 1 kg kyckling! Perfekt dom där veckorna man jobbar mycket och kvällsmaten helst inte skall ta mer än 20 minuter att fixa till.

Enchiladas är perfekt att göra när man har rester efter pulled pork, pulled chicken eller tacos. Bara att fylla tortillabröden, rulla ihop, lägg i en form, strö över ost och om ett par minuter är middagen klar.

Nu hade jag som sagt rester efter pulled chicken i kylskåpet, den var lite för såsig och blöt. Så jag lät den koka ihop ett tag i stekpannan. När den ändå låg där och gottade till sig slängde jag i en påse tacokrydda för att få lite annan smak än när vi åt den sist.
Och jag vet, tacokrydda är en sådan där sak som innehåller allt för mycket socker, salt och annat vi inte ska stoppa i oss. Men ibland är det ok. Vi äter så sällan hel eller halvfabrikat här hemma. Så om det slinker ner en eller annan tacoskrydda mellan varven, tror jag vi överlever det.

Enchiladas fyllda med pulled chicken:
pulled chicken
1 påse tacokrydda
7-8 tortillabröd
2 dl smakrik ost (gärna en lagrad prästost eller liknande)

grönsaker, gräddfil och kanske en burk tacosås

Ha upp kycklingen i en stekpanna, låt den bli riktigt varm. Rör i påsen med tacokrydda, verkar det bli lite för torrt är det bara att späda med vatten.
Fyll tortillabröden med lagom mängd kyckling och rulla ihop dem och lägg i en ugnsfast form. Riv osten och strö den över rullarna. In i ugnen på 225 °C i cirka 15 minuter eller tills osten börjat få lite färg.

Själv ogillar jag starkt brända kanter och tar därför ut mina innan kanterna blir för hårda, men det är ju en smaksak!

4
Kommentera