Bettans svartvinbärssylt

 
svart.sylt_
Alltså, den här gravidhjärnan. Den fungerar inte alls som min normala hjärna. Efter en lång dag som spenderats på IKEA med en 3-åring, min mamma och mormor där vi köpt garderobsinredning och annat, ställer jag mig och kokar sylt. Mitt i matlagningen. Det hela blev väldigt dåligt planerat, eftersom jag var tvungen att stå och skumma sylt medan resten av familjen satt och åt mat.
Vi hade ett helt gäng buskar med både svarta och röda vinbär, men efter att vi fick gräva om hela gräsmattan hamnade dom lite på undantag och mår inte så bra där dom står just nu. Därför blev jag jätteglad när jag av mormors sommargranne fick massor av röda och svarta vinbär. Perfekt att stoppa i frysen och ta fram när man är sugen på att koka sylt eller saft.
Med ben som känns som stubbar efter en hel dag på det stora varuhuset stod jag där och rensade svarta vinbär och allt jag kunde tänka på var hur gott det skulle bli med frukost i morgon bitti.
Svartvinbärssylt i fil eller naturell yoghurt är en riktigt kär vän från min barndom. Min mammas moster Bettan är nämligen en hejare på att koka svartvinbärssylt och ofta får man med sig en burk när man varit där och hälsat på.
Receptet är moster Bettans men finns också med i min kokbok, Gott att ge bort. En hel bok om massa smarriga saker som passar att ge bort i present.
Bettans svartvinbärssylt:
1 kg svarta vinbär (precis mogna)
1 liter vatten
2 kg strösocker
Repa och rensa bären och lägg dem i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt vattnet och koka upp. Låt koka utan lock i 15 minuter och skumma av då och då. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt sockret, lite i taget under omrörning. Häll upp i väl rengjorda burkar med tätslutande lock.
Vad gör du helst med svarta vinbär? Saft, sylt eller kanske någon smarrig kaka?
Bild: Katja Kristoferson, ur boken Gott att ge bort- Ätbara presenter från Linneas Skafferi
 

0
Kommentera

Ballerinabollar

ballerinabollar

Kakklubbor är perfekt att bjuda på när man har kalas. Inte bara för att de är goda, de är även ruskigt enkla att göra och i princip omöjliga att misslyckas med!
I USA har Oreo cookie balls länge varit mycket populärt att göra, man kan väl säga att detta är en svensk motsvarighet. Gjord på Ballerinakakor istället för Oreos. Självklart tar man det som man gillar bäst själv. Ballerinakexen finns ju i en hel uppsjö smaker, men jag tog den klassiska vanliga. Hälften av kakbollarna doppade jag i mjölkchoklad, resterande ringlade jag 70 % mintchoklad över och dekorerade med lite strössel.
Till klubbpinnar tog jag bara vanliga grillspett i trä, som jag delade i lagom storlek med hjälp av en sekatör. Har man tid, lust och ork är det ju fint att göra små flaggor att sätta på pinnarna. Antingen av något färgglatt papper eller av washi tape.

Nu när jag sitter här och skriver kom jag på att man säkert kan ta Philadelphiaost med chokladsmak, istället för naturell. Om man vill ha en mer chokadig smak. Det ska jag testa nästa gång!!

Ballerinabollar:

2 paket Ballerinakex (ta din favoritsmak, men det måste vara sådana med ”klet” i mitten)
100 g Philadelphiaost
200 g choklad av valfri smak och kakaohalt att doppa klubborna i eller att ringla över

Mixa Ballerinakexen till fina smulor i en matberedare. Ha i Philadelphiaosten och blanda om till en slät smet. Ställ kallt i minst 30 minuter. Forma till bollar och låt stå kallt ytterligare 30 minuter eller gärna över natten. Stick i en pinne i varje kakboll och doppa i smält choklad. Dekorera gärna med strössel.

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

4
Kommentera

Frozen yogurt

yoghurtglass-2

Glass kan ju vara en av de bästa  uppfinningarna som gjorts! Efter en lång och varm dag på stranden, när man äntligen slagit ner rumpan i en av fåtöljerna på altanen i eftermiddagssolen. Då är det bra fint med glass.
Allra bäst är det ju när man kan äta glass med nästan gott samvete, när man faktiskt, på ett vis kan se det som ett slags mellanmål. Och inte få dåligt samvete efter man vräkt i sig en hel skål.

Precis så var det faktiskt med den här glassen. Helt utan glassmaskin görs den, utan flera timmar i frysen och faktiskt utan tillsatt socker också. Allt som behövs är turkisk yoghurt, lite grädde, frysta bär, lite vaniljpulver och en matberedare. 1, 2, 3 så är glassen klar att avnjutas!

yoghurtglass-1

Jag tog av det som fanns hemma i kyl och frys, och höftade lite här och där. Självklart kan man ta av de frukter och bär man gillar bäst eller råkar ha hemma för tillfället, men så här gjorde jag..

Frozen yogurt med bär:

ca 150 g fryst mango i tärningar
3 dl turkisk yoghurt
1 knivsudd äkta vaniljpulver
1 dl vispad grädde
200 g frysta hallon

Mixa mangon helt slät i matberedaren, ha i yoghurt, vaniljpulver och den redan vispade grädden. Mixa till en slät kräm. Ha i de frysta hallonen och pulsera snabbt 3-4 gånger. Hallonen skall bara krossas lätt, inte mixas helt. Blanda om glassmeten med hjälp av en sked. Räcker till 2-4 portioner beroende på hur sugen du är..
Vi råkade visst dela på en hel omgång, men så är jag faktiskt höggravid, då får man spåra ur lite ibland!

Vilken är din favoritglass?

bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Jordgubbstårta

jordgubbstårta
 
Idag hade jag egentligen tänkt skriva om den helt hysteriskt goda grillade laxen och bönsalladen vi åt till middag tidigare, men. Nu råkar det ju vara så att jag är en tämligen höggravid kvinna och när klockan närmar sig tio på kvällen lockade tårtbilderna mer än bilder på gröna bönor..
Så jag bjuder istället på årets födelsedagstårta. Jag fyller nu i juli och har så länge jag kan minnas haft jordgubbar av någon form på mina kalas. När jag frågade Axel, som fyllde nu i slutet på juni, vilken slags tårta han ville ha fick jag först svaret:
-en jordtårta!
Som tur var ändrade han sig och önskade sig en tårta med jordgubbar och grädde. Och det var jag tacksam över!
jordgubbstårta1
 
Tårtan är fylld med jordgubbsgrädde och fläder/vaniljkräm. Sen spritsade jag bara gräddrosor runt om och massor med jordgubbar uppepå. Eftersom det faktiskt var en tårta till en treåring och inte en bröllopstårta strödde jag på lite gröna och blåa strösselpärlor runt jordgubbarna. Tre ljus som kronan på verket och kalaset kunde börja!
Receptet till anslagen (tårtbottnarna), är samma som jag alltid använder och ni hittar det här.
Jordgubbsgrädden är precis som det låter, finhackade/lätt mosade jordgubbar blandade med hårt vispad grädde.
Fläder/vaniljkrämen fuskade jag fram lite genom att använda hederlig marsansås, men bytte ut ca 1 dl mjölk mot 1 dl outspädd flädersaft.
Gräddrosorna spritsade jag med tyll nr 1M. I grädden som jag spritsar brukar jag ha i lite marsansåspulver för att den skall bli lite enklare att jobba med.
På sommaren är en riktig grädd- och jordgubbstårta svårslagen när det är kalas, eller hur!?
 
bilder:Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Rabarbermuffins med havregrynssmul

rabarbermufins-2

I denna ljuva rabarbertid.. Det är något speciellt med just rabarber. Kanske för att det är startskottet på en lång och härlig sommar som ger oss möjlighet att njuta av sådant vi själva odlar i våra trädgårdar. Eller att vi vet, även om man inte har egen trädgård så är chansen att köpa svensk- och närpruducerade frukter och grönsaker betydligt mycket större just nu, än vad den är i mörka november.
När man står där och väljer ut dom bästa rabarberstjälkarna och rycker upp dem ur jorden så vet man liksom, att nu är sommaren här!

En av fördelarna med rabarber är att användningsområdet är gigantiskt. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser.  Idag var jag sugen på rabarberkaka, men Axel tyckte absolut att vi skulle göra muffins. För han var nämligen muffinsexpert! Och har man en 3-årig muffinsexepert i huset, då är det bäst att baka muffins!

Receptet vi använde är min favorit just nu, hittills har jag faktiskt inte misslyckats med det en enda gång. Trotts att jag bakat det i många olika former.
Det kan ju ha att göra med att det är ett sådant där urgamalt, välbeprövat recept från Sebastians gamelmormor Ragnhild. I hennes version görs den med äpplen och i långpanna. Jag har bloggat om just den versionen tidigare. Men vid det här laget har jag testat att göra den på massor av olika vis. Att rakt av byta ut de skivade äpplena mot bitar av rabarber, eller att skiva inlagda päron, trycka ner dem i smeten och sedan strö kardemumma, kanel och vanilj över, löjligt gott!!

rabarbermufins

Men så idag fick det bli muffins, eller muffins med lite pajkänsla kan man kanske säga. Uppepå rabarbern strödde jag nämligen lite havrgrynssmul som gav fin kontrast till det härligt, mjuka, nästan lite sega innanmätet.

Rabarbern jag använde var riktigt späd och fin, den är betydligt mycket mjukare i smaken än de tjocka stjälkarna som lätt blir träiga och sura. Jag sockrade inte rabarbern något, jag gillar när de syrliga rabarberbitarna möter den väldigt söta kakan. Men det är ju en smaksak!

Rabarbermuffins, 12 st:

3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.
Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.

Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.
Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!

Och nej, det ska inte vara något bakpulver i dessa. Vispar man ägg och socker fluffigt och fint räcker det för att de ska resa sig.

bild: Linnéa Seidel

10
Kommentera