Axels Pepparkakssnuttar

 
pepparkakssnuttar-1
 

Ingen har väl missat pepparkaksyran som dragit in över Sverige nu under hösten? Varannan bild på Instagram innehåller kanel, pepparkakskrydda eller papparkakssmak av någon form. För vi går ju och håller oss under en sisådär 10 månader. Vi tycker allt som smakar kanel hör julen till och spar oss ända in i november innan vi börjar frossa. Och jag är inget undantag.

Det är ju alltid kul att testa nya saker och en grå dag förra veckan tyckte Axel det var dags att baka lite. Sirapskakor är en kär favorit som passar perfekt att göra med smått uttråkade 2 1/2-åringar. Förut har jag smaksatt dem med ingefära för att bryta av lite, men med julen för dörren har jag nu tagit fram en variant som smakar pepparkaka. Kakan är en blandning av kolakaka och chokladsnittar. När jag frågade Axel om vi skulle baka pepparkakssnittar utropade han: JA, jag älskar pepparkakssnuttar!!!
Så självklart döper jag dessa till Axels pepparkakssnuttar.

Hur man vill ha sina pepparkakssnuttar är ju en smaksak. Lite längre gräddningstid ger knapriga kakor, mer likt pepparkakor. Kortar du tiden blir de härligt sega (precis som kolakakor är). Jag gräddade en plåt som blev knapriga och en som blev sega.  På det viset får man ju liksom det bästa av två världar!

Axels pepparkakssnuttar, cirka 60 stycken:

200 gram smör
2 dl strösocker
3 msk sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
3 msk pepparkakskrydda
2 msk kanel

Blanda smör och socker mjukt med elvisp, tillsätt sirapen.
Rör samman mjöl, bakpulver, vanilj, pepparkakskrydda och kanel. Ha i det i smörblandningen, blanda tills allt gått ihop till en deg. Känns den allt för torr kan du ha i lite mer sirap.
Dela degen i 4 lika stora delar och rulla ut dem till längder. Flytta över dem till 2 plåtar med bakplåtspapper och platta ut dem med hjälp av fingrarna.

Grädda i 200 °C i cirka 15 minuter (börjar de få mörkare färg i kanterna blir de knapriga). Skär de varma längderna i sneda bitar och låt dem sedan svalna på plåten.

Perfekt att ha hemma om man får oväntat besök, ge bort i present eller bara tjocka i sig själv.
Degen till dom här kakorna blir hur god som helst, hoppar man över bakpulvret och drar ner lite, lite på mjölet kan den nog funka att göra glass med pepparkaksdeg i…Det får bli nästa projekt!

Vad säger ni om kanel, hiss eller diss?

Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera

Köttfärssoppa

köttfärssoppa-1
 
 
Vilket typiskt oktoberväder som rasar ute idag! Regnet smattrar mot rutan och alla miljontals vackra höstlöv störtdyker till marken i vinden. Men man får ta det onda med det goda. Dagar som dessa är det bara att ta fram stora grytan och koka soppa. Sleva upp i stora lass, i med en klick turkisk yoghurt och för den optimala lyxen, servera ett par skivor pinfärsk bröd till. Hur ska man annars få upp det där sista av soppan som alltid blir kvar i skålen?
En av mina absoluta favoriter när det kommer till enkla soppor är en köttfärs- och morotssoppa mamma brukar göra (som jag tror kom till genom ett misstag då hon först läste halva receptet av köttfärssoppa och sedan fortsatte med slutet till vegetarisk lasagne.. Soppan är nu en klassiker hos oss, men mer om det en annan dag!)
Fördelen med soppa är att man kan koka den på en spik och en höft. Det behöver inte vara så blodigt allvar, ta av vad du har hemma och smaka dig fram.
 
Köttfärssoppa:
600 g nötfärs
200 g fryst majs
1 gul lök
1 fp krossade tomater
1 burk salsa av valfri styrka
5 dl köttbuljong
1 msk spiskummin
1/2 msk paprikapulver
lite chili
en skvätt rödvin
1 burk black eye-bönor
salt & svartpeppar
ev mer vatten/buljong
Bryn nötfärsen i en stekpanna. Finhacka löken och stek den tillsammans med majsen i en gryta, ha över köttfärsen, krossade tomater, salsa och buljong. Låt koka upp, smaksätt med spiskummin, paprika, chili och en skvätt rödvin efter smak. Låt koka ca 10 minuter. Skölj bönorna och blanda i. Om soppan känns för stabbig, späd med mer buljong eller lite vatten. Är den för lös kan den koka ett par minuter till. Svårare än så är det liksom inte!
Vilken är din favoritmat nu när hösten verkligen är här?
bild: Sebastian Niemi-Carlsson
 

0
Kommentera

Päron med vanilj, ingefära och calvados

pärondessert-1

Jag vet inte hur det är hos er läsare som har fruktträd, men här hemma har vi äpplen och päron i mängder. Det finns inte en chans att ta reda på allt. Men jag gör så gott jag kan.
Ett resultat av detta överflöd med frukt är att jag kommer på lite nya, roliga recept vartefter. Som den här pärondesserten. Det kan vara det godaste jag skapat på länge och helt ärligt har jag faktiskt tappat räkningen på hur många gånger jag gjort den. Men kan ni klandra mig? Päron som kokats till de mjuknar, lite vanilj, ingefära, en skvätt calvados. Till det tjockt vispad grädde toppad med hackade mandlar. Den varma frukten med lite sting i som möter den mjuka, kalla grädden. De knapriga mandlarna i kontrast till allt det lena.

Det sköna med detta recept är att jag inte använt något socker eller något annat att söta med. Så vill man går det bra att skippa alkoholen och istället för grädde servera turkisk yoghurt. Vips så har du ett perfekt mellanmål som passar hela familjen.

Har du inte tillgång till päron fungerar det nog precis lika bra med äpplen.

Kokta päron med ingefära, vanilj och calvados, ca 4 port:

ca 1 L päron/äpplen
2 msk calvados
2 tsk malen ingefära
1 krm äkta vaniljpulver

3 dl vispgrädde
20 st mandlar

Skala och kärna ur frukten. Skär den i små bitar. Ha upp frukten i en kastrull och sätt medelvärme på plattan. Frukten kommer att släppa ifrån sig vätska efter en liten stund. Se till att röra om så det inte finns någon risk att det bränner fast i botten. Koka frukten tills den är riktigt mjuk, tillsätt calvados och ingefära. Rör om väl.
Mosa sönder fruktbitarna, men spar ett par så du inte får en helt slät fruktpuré. Tag av från plattan och låt svalna något.

Vispa grädden tjock och hacka mandlarna grovt.

Ha upp den varma frukten i 4 glas/portionsskålar. Klicka över grädden och toppa med mandeln. Ät direkt.

Så ut med er och palla lite äpplen eller päron om ni nu inte har egen frukt och gör detta till helgen!

bild: Sebastian Niem-Carlsson

0
Kommentera

Hamburgare

burgare-1

I helgen kramade vi ur de sista varma fina dagarna här. Nu känns det verkligen som om sommaren är över för den här gången, inte ofta man kan säga det så sent som i slutet av september!

Vi tackade av sommaren genom att göra rediga hamburgare med massor av smak och goda tillbehör. När man gör burgare som skall stekas eller grillas tycker jag det blir bäst att göra på blandfärs. Använder man bara ren nötfärs blir det lätt torrt. Man vill ju ha en burgare som köttsaften rinner ur när man tar en tugga av den, inte känslan av skosula eller torrt sågspån.

Ett annat tips för att få till en riktigt god burgare är att skippa ägg och lök. Kör du på blandfärs håller den ihop utan problem i alla fall. Ös istället på med kryddor, rökessens och en klick tomatpuré.

Riktiga hamburgare, 8 st:

800 g blandfärs
2 msk tomatpuré
1 1/2 tsk rökessens
worcestersås
tabasco
rökigt paprikapulver
lökpulver
salt & svartpeppar

Mosa blandfärsen i en bunke med en gaffel. Blanda i tomatpuré och rökessens. Smaksätt med övriga kryddor efter smak. Blanda väl och forma till 8 st jämna burgare. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Lägg i burgarna och låt dom få fin färg på ena sidan. Platta ut dem något med hjälp av stekspaden. Sänk värmen något och vänd burgarna, låt dem bli genomstekta. Eller kör dom på grillen.

Gör en cole slaw, en enkel vitlöksdressing och lite morotsstavar i ugnen och festen kan börja!

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

5
Kommentera

Ugnsbakad, fylld zucchini

 

zuccini-2

Nu är det hög tid att göra något av all den zucchini som mataffärernas hyllor svämmar över med. Bra pris är det på dom just nu också.
Zucchini är en bra grönsak tycker jag, den fungerar att peta i det mesta. Köttfärssås, lasagne, grytor, grilla eller i ugnen. Jag tycker den är perfekt till att dryga ut mat och ni får rätta mig om jag har fel, men jag tror den används just i det syftet ofta i de södra delarna av vår värld.

Men just denna gång fick den spela huvudrollen, fylld med massa godsaker och sedan ugnsbakad. Kikar man runt på bloggar har jag märkt att just detta med att fylla och ugnsbaka grönsaker börjar komma tillbaka igen. Vem mins inte färsfylld paprika, eller som min pappa ofta gjorde när vi var små: champinjonhattar fyllda med vitlökssmör som sedan lades på grillen. Något vi brukade få hos en kompis till mig var urgröpt vit limpa, fylld med köttfärssröra och sedan gratinerad i ugnen. Har ni några matminnen som rör fyllda, gratinerade saker?

zuccini-1

Vi åt dessa som huvudrätt, men jag kan tänka mig att de också fungerar perfekt som del i en buffé eller varför inte till en grillad köttbit. Jag fräste på lite bacon och hade i, men för att få en vegetarisk variant är det ju bara att hoppa över detta.

Fylld zucchini:

3 medelstora zuccini
1 pkt bacon
ca 10 cm purjolök
3 tomater
1 stor paprika
salt & svartpeppar
färsk persilja
smakrik ost (jag använde Boxholms paprikaost)

Dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna med en sked.

Skär baconet i små bitar och fräs i en stekpanna. Skär purjolök, tomat och paprika i små bitar och låt detta steka med baconet. Tomaterna kommer att bli mosiga, som en sås. Smaka av med salt, svartpeppar och färsk persilja.

Lägg ut zucchinin i en ugnsfast form och fyll med bacon och grönsaksröran. Skiva osten och lägg på ett par skivor på varje zucchini.
Ställ in i 200 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter eller tills den är helt genommjuk.

Jag kokade bulgur och gjorde en kall yoghurtsås till, men vi konstaterade att det egentligen inte hade behövts. Fast å andra sidan kan det ju aldrig bli för mycket mat..

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

2
Kommentera