Pulled Chicken

pulledchicken

Äntligen, äntligen, äntligen är det  så ljust strax efter fyra på eftermiddagen att man har en liten chans att hinna fotografera middagen.  11 februari och våren har faktiskt inte varit närmare än så här i år!

Vi försöker kurera oss från en envis förkylning (min har varit mer eller mindre konstant sedan oktober…!!) så idag blev en ledig dag. Vad passar bättre än att ställa till med ett litet långkok då?
Efter att en Crock Pot fick flytta hem till oss har långkoken ökat markant här hemma. Hur smidigt som helst att bara lägga i alla ingredienser, sätta timern och efter ett antal timmar är maten klar. Idag blev det en variant av pulled chicken. Eller dragen kyckling som det så snyggt kan heta på svenska.
Oavsett om jag gör pulled pork eller pulled chicken använder jag mig av samma grund. De första gångerna körde jag på det klassiska receptet med bbq-sås. Men jag tycker det blir på tok för sött och sliskigt. Istället gör jag en grund på passerade tomater, buljong, tomatpuré, en god rökig whisky, lök, rökessens, salt och mängder av svartpeppar. Sedan kryddar jag med vad som faller mig in, ingefära, senap, örter eller varför inte spiskummin. En gnutta socker behövs för att få till den där rätta, men inte för sliskiga smaken. Ibland har jag i ketchup, ibland honung eller varför inte ett mörkare slags socker.
Som sagt, alltid samma bas, sen varierar jag smaksättningen efter vad skafferiet bjuder på och vad jag är sugen på.

Vi brukar äta vårt långkokade fläsk eller kyckling i tortillabröd med enkla tillbehör och en klick creme fraiche.

Till pulled chicken kan man med fördel använda innerlårfiléer, betydligt mycket billigare och godare än bröstfiléerna. Någon gång har jag rensat frysen och då har alla möjliga kycklingdelar åkt i, är man bara noga att plocka ur alla ben fungerar det finfint!

Pulled chicken:

1 kg kyckling
1 fp passerade tomater
2 dl buljong
1 1/2 dl tomatpuré
en rejäl skvätt rökig whisky av god kvalité
3 tsk rökessens
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl ketchup
2 msk rökigt paprikapulver
grovmalen svartpeppar
salt

Om du orkar, bryn kycklingen i en stekpanna (kycklingen blir extra god då, men man överlever även utan detta moment).
Blanda de passerade tomaterna, buljongen, tomatpurén, whiskyn och rökessensen i Crock-Potten (eller i en lergryta eller vilken gryta som helst med lock som klarar att stå i ugnen.)
Skala och strimla lök och vitlök fint, blanda i den. Krydda med ketchup, paprikapulver svartpeppar och salt. Ha i kycklingen och rör om. Sätt på locket och ställ in timern. Jag körde kycklingen 6 timmar på låg.
Kör man den i ugnen  blir 170 °C i drygt 2 timmar lagom. Går den enkelt att dra isär med en gaffel är den klar, annars kan den behöva en stund till i värmen.

Tag ur kycklingen och lägg den i en form, häll upp all sås i en kastrull. Låt såsen koka ihop och bli riktigt tjock, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Drag isär kycklingköttet med två gafflar, häll den tjocka såsen över kycklingen. Servera direkt med dina favorittillbehör.

Om det blir rester över, grattis!! Du kan göra världens bästa mackor av resterna!!

Vilken är din favorit, pulled pork eller pulled chicken?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

4
Kommentera

En liten omgång pannkakor

pannkakor

Så kom den, den allra första VAB-dagen. En dag som spenderats i soffan framför ett gäng filmer. Eftersom jag försöker vara en god mor ställde jag mig och stekte pannkakor åt min lilla sjukling. Något som alltid uppskattas. När jag sedan lockade med att det kunde bli glass till pannkakorna, ja då låg jag verkligen på plussidan!

Pannkakor är annars något jag inte är stormförtjust i. Om det inte är mormor som gjort dom. För vem gör pannkakor som lilla mormor?
-Jag har bara pannkakor att bjuda på, kan hon säga när man kommer dit.
Vad hon inte förstår är att pannkakor för mig är lyx. Något man tar sig tid att göra. Något man kanske inte orkar ställa sig att steka åt en hel hungrig familj efter klockan 17 en trött torsdag.
Inte heller får jag till dom så goda som hennes. Men det kan nog ha att göra med att det tusentals pannkakor han gräddat i sitt liv. Och att hon exakt vet hur smeten skall vara. Jag får helt enkelt öva, tur jag har ett helt liv framför mig..

Eftersom jag inte är så förtjust i mina egna pannkakor gjorde jag en miniomgång till Axel. 5 st pannkakor av mindre modell (ni vet typ sådana man får på kaféer). Perfekt åt en krasslig liten kille som snabbt ville ha lunch på bordet.
Grädde, lite glass och blandade bär blev perfekta tillbehör!

Pannkakor (5 stycken små)

2 dl mjölk
1 dl mjöl
1 ägg
salt
smör till stekning

Blanda mjölk och mjöl, vispa tills alla små klumpar är borta. Tillsätt ägg och en liten nypa salt.
Hetta upp en stekpanna av mindre modell, ha i en liten klick smör. Häll i lagom mängd smet (jag brukar alltid använda ett mått för att få i lika mycket smet till varje pannkaka). Grädda tunna pannkakor och servera med vad ni gillar bäst!

Har ni tips på andra bra rätter, som går snabbt att göra när man är hemma med sjuka barn?

bild: Linnéa Seidel

150
188 kommentarer

Saffranskaka

adventskaka-1

I morgon får vi tända det andra ljuset i advent och jag börjar så smått inse att det inte alls är långt kvar till jul. I år tyckte jag att jag var ute i god tid med allt julpyntande. Men, så kom det massor med arbete emellan. Så alla kartonger fick stå halvt uppackade i matrummet i drygt en och enhalv vecka. Men efter en ledig helg börjar allt falla på plats, äntligen!

En av dom bästa sakerna med december är att man kan baka ohämmat. Och vill man inte trycka i sig allt och gå upp 3 kilo redan innan jul är det bara att ge bort godsakerna till någon man tycker om.
Som den här adventskakan ni ser på bilden ovan. Den delade jag i två delar och ena bjöd lilla mor och far på, den andra behöll vi själva.
Jag fick baka, jag fick äta lite själv, mamma och pappa blev glada över lite hembakat. Alla nöjda och glada!

Nackdelen som många av er säkert redan vet, är att när man bakar med saffran torkar denna krydda oturligt nog ut kakan. Istället för att göra den sådär saftig och god som man vill ha det. I ett halvdesperat försök att råda bot på detta tillsatte jag lite russin som jag värmde upp i glögg. Man kan säkert låta russinen ligga och dra i glöggen över natten för ännu bättre resultat, men då måste man ha lite framförhållning. Och det är inte min starkaste sida om jag skall vara helt ärlig.
Kakan blev faktiskt saftig, och gick hur bra som helst att äta dag två också. Vill man lyxa till det lite går det utmärkt att servera en klick lättvispad grädde till. Om man nu är på det humöret.

Saffranskaka med russin och glögg:

2 dl strösocker
150  rumstempererat smör
3 ägg
1 1/2 dl glögg (jag tog en lättvinsvariant med smak av cognac)
2 dl russin
1 pkt (0.5 g) saffran
1 krm äkta vaniljpulver
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

smör och kokos till formen

Rör socker och smör mjukt med elvispen, tillsätt äggen, ett i taget.

Värm russin, glögg, saffran och vanilj i en kastrull. Låt svalna.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke, varva detta med glöggen och russinen ned i smör- och äggsmeten. Rör om tills du får en jämn smet.
Smöra en form och ströa med kokos. Ha i smeten och grädda kakan i 200°C i cirka 25-30 minuter. Håll koll de sista minuterna så den inte blir för torr.

Hur går det för er med julförberedelserna? I fas, på gång eller fullständigt kaos?

bild: Linnéa Seidel

3
Kommentera

Grötbröd

grötbröd-1

Det är inte så ofta vi äter mjukt bröd här hemma, men när vi väl gör det vill man äta något som är gott. Och tyvärr är det svårt att hitta riktigt gott bröd i matbutiken. Så som vanligt får man ta saken i egna händer för att få som man vill. Just brödbak är kanske inte min favoritsysselsättning. Kanske för att det tar lite för lång tid, du vet aldrig hur slutresultatet riktigt blir. Och det är just vid brödbak jag kan misslyckas i köket, vilket jag inte alls gillar!

Men idag hade vi en ledig dag hemma och då tog vi och testade ett slags grötbröd, eller grötbullar. Vad säger man egentligen? För att göra det hela lite roligare för en tvååring tog vi ut bröden med hjälp av ett pepparkaksmått. Jag kavlade dock degen lite, lite för tunt. Massa jäskraft fanns i brödet men de blev inte riktigt så höga som jag tänkt mig.
Vill man inte stå och göra hjärtan går det ju precis lika bra att göra runda bullar av degen.

Det här blev ett fint, saftigt bröd som gick skapligt fort att göra.

Hjärtformade grötbröd, ca 30 st:

2 dl fiberhavregryn
3 1/2 dl vatten
50 g smör
2 msk sirap
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 påse torrjäst
2 dl vetekli
ca 9 dl vetemjöl

Koka fiberhavregryn och vatten till en gröt, blir den för stabbig kan du tillsätta mer vatten. Tag av från plattan. Klicka i smöret och rör om tills allt smör är smält. Ha i sirap och mjölk. Gröten bör nu hålla ca 37°C.

Blanda salt, torrjäst, vetekli och nästan allt mjöl i en bunke. Slå över den ljumma gröten och arbeta ihop till en smidig deg. Känns den för kladdig, tillsätt mer mjöl.
Låt jäsa cirka 30 minuter eller till dubbel storlek.

Ha upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut varje del, den skall bli cirka 1 cm tjock. Tag ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått (Axel gjorde även ekorrar och rävar..)
Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med vatten och strö över fiberhavregryn. Grädda i 250°C i cirka 10 minuter.

Brödet blir väldigt saftigt och gott!

Brukar du vara duktig och baka eget bröd?

bild: Linnea Seidel

0
Kommentera

Axels Pepparkakssnuttar

 
pepparkakssnuttar-1
 

Ingen har väl missat pepparkaksyran som dragit in över Sverige nu under hösten? Varannan bild på Instagram innehåller kanel, pepparkakskrydda eller papparkakssmak av någon form. För vi går ju och håller oss under en sisådär 10 månader. Vi tycker allt som smakar kanel hör julen till och spar oss ända in i november innan vi börjar frossa. Och jag är inget undantag.

Det är ju alltid kul att testa nya saker och en grå dag förra veckan tyckte Axel det var dags att baka lite. Sirapskakor är en kär favorit som passar perfekt att göra med smått uttråkade 2 1/2-åringar. Förut har jag smaksatt dem med ingefära för att bryta av lite, men med julen för dörren har jag nu tagit fram en variant som smakar pepparkaka. Kakan är en blandning av kolakaka och chokladsnittar. När jag frågade Axel om vi skulle baka pepparkakssnittar utropade han: JA, jag älskar pepparkakssnuttar!!!
Så självklart döper jag dessa till Axels pepparkakssnuttar.

Hur man vill ha sina pepparkakssnuttar är ju en smaksak. Lite längre gräddningstid ger knapriga kakor, mer likt pepparkakor. Kortar du tiden blir de härligt sega (precis som kolakakor är). Jag gräddade en plåt som blev knapriga och en som blev sega.  På det viset får man ju liksom det bästa av två världar!

Axels pepparkakssnuttar, cirka 60 stycken:

200 gram smör
2 dl strösocker
3 msk sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
3 msk pepparkakskrydda
2 msk kanel

Blanda smör och socker mjukt med elvisp, tillsätt sirapen.
Rör samman mjöl, bakpulver, vanilj, pepparkakskrydda och kanel. Ha i det i smörblandningen, blanda tills allt gått ihop till en deg. Känns den allt för torr kan du ha i lite mer sirap.
Dela degen i 4 lika stora delar och rulla ut dem till längder. Flytta över dem till 2 plåtar med bakplåtspapper och platta ut dem med hjälp av fingrarna.

Grädda i 200 °C i cirka 15 minuter (börjar de få mörkare färg i kanterna blir de knapriga). Skär de varma längderna i sneda bitar och låt dem sedan svalna på plåten.

Perfekt att ha hemma om man får oväntat besök, ge bort i present eller bara tjocka i sig själv.
Degen till dom här kakorna blir hur god som helst, hoppar man över bakpulvret och drar ner lite, lite på mjölet kan den nog funka att göra glass med pepparkaksdeg i…Det får bli nästa projekt!

Vad säger ni om kanel, hiss eller diss?

Bild: Linnéa Seidel

1
Kommentera