Krämig smoothie med äpple

smoothie, äpple, äppelsmoothie, mellanmål, nyttigt mellanmål

Förra veckan var det dags för höstens första vab. Då passade jag på att mixa ihop en krämig smoothie med äpple till mellis. Eftersom vi fullkomligt DRUNKNAR i äpplen är alla recept med äpplen som ingrediens mer än välkomna just nu.

Isac var först lite fundersam. Lite tveksam. Men efter en stund insåg han att det här var sjukt gott och drack upp båda glasen själv.
appelsmoothie-3

Denna smoothie är mättande och bra då den även är gjord på havregryn.  Som att dricka en sjukt god havregrynsgröt alltså 😂😅

Först testade vi att göra den utan banan. Men. Det blev ungefär 1000 gånger godare med banan i. Så jag rekommenderar er att tillsätta banan. Annars är det inga konstigheter alls i.
Havregryn, äpplen, lite nötsmör, valfri mjölk och så kanel såklart.
smoothie, äpple, äppelsmoothie, mellanmål, nyttigt mellanmål

Du kan utan problem förvara överbliven smoothie i kylen. Det gjorde vi. Och de var precis lika god att dricka på kvällen när den stått sedan tidig eftermiddag som den var som nymixad. Bra va?

Krämig smoothie med äpple 2 glas:

2 äpplen
1 1/2 dl havregryn
2 msk valfritt nötsmör
4 dl havremjölk
3 tsk kanel
1 banan

Kärna ur och dela äpplena. Skär i klyftor.
Lägg äpple, havregryn, nötsmör, mjölk, kanel och banan i en mixer. Mixa slätt.
Häll upp på glas och drick!

-Beroende på hur saftiga dina äpplen är kan du behöva justera mängden vätska något. Testa dig fram tills du får en perfekt konsistens!

 

19
Kommentera

Hemgjord havrefrutti – ett enkelt och billigt mellanmål

havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Hand upp alla ni som är uppväxta med en risifrutti medskickad som mellanmål eller på skolutflykten🤚

Tänkte väl det, vi är några stycken. Krämigt, kallt ris med sylt. Vad finns inte att älska? Kanske sockermängden. Och kanske i dagsläget- priset?
Så jag tänkte, kan man inte göra en lite billigare, mer hälsosam och klimatsmart variant? Klart man kan! Låt mig presentera:
HAVREFRUTTI!havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Gjort på kokt havreris, blandad med grädde och vaniljpulver. Med en klick chiasylt med hallon till. Så gott till frukost, mellanmål eller till kvällen innan sängdags.

När barnen var små gjorde jag ofta hemgjord mannafrutti. Kokade alltid en extra portion mannagrynsgröt på morgonen. Sen räckte det lagom att vispa grädde och ha i vaniljpulver, så fanns ett enkelt, gott och mellanmål att äta fram mot eftermiddagen.havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Idag är det studiedag här i Sala. Ett barn kvittrade till fritids i morse, upplyft av att det vankas basketträning till kvällen.
Ett barn kom nedtassande och undrade om vi möjligtvis kunde äta lite frukost tillsammans och tyckte nog en dag hemma var precis vad han behövde. Till han kom på andra tankar, packade väskan inför kvällens fotbollsträning och tog bussen till stan. Åh det lyckliga livet som 11 åring.
Själv blev jag hemma med jobb upp till öronen och två pudlar som gör sitt allra bästa för att gräva upp exakt hela gräsmattan.
Ah det lyckliga livet att vara två mellanpudlar med en hel inhägnad trädgård att leva livet i.
havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Jag testade faktiskt att göra havrefrutti på både havregrynsgröt och på havreris. Det funkar såklart precis lika bra att göra på kall havregrynsgröt. Men jag tycker det blev godare på havreriset. Mer tuggmotstånd. Godare helt enkelt.

Jag har tidigare kokat bland annat äppelgröt på just havreris. GOTT!havrefrutti, mannafrutti, risifrutti, mellanmål

Havrefrutti ca 4 port:

2 dl havreris
riktigt med vatten
salt
3 dl valfri vispbar grädde
vaniljpulver

Koka upp vatten, havreris och salt. Låt koka i cirka 10 minuter. Häll av riset i ett durkslag och spola riset och låt svalna helt.

Vispa grädden mjuk och blanda i vaniljpulvret. Blanda ner det kokta, kalla riset.

Servera gärna med chiasylt och färska bär.

Du kan alltså passa på att göra lite gott mellis av överblivet havreris från middagen. Fiffigt va?

26
Kommentera

Kanelbullesockerkaka med äpple

kanelbullesockerkaka, sockerkaka med äpple, fika, baka, baka med äpple

Sen tidigare är min kanelbullesockerkaka en stående favorit här hemma. I all sin enkelhet fantastiskt god. Så för någon dag sedan tänkte jag, undrar hur den skulle bli om jag tillsatte några äpplen i kakan. Alltså kanelsbullesockerkaka med äpple.

Ni kan ju gissa 3 gånger 😅kanelbullesockerkaka, sockerkaka med äpple, fika, baka, baka med äpple

Det blev gott, oj så gott det blev. Lättbakat i springform. Gott att äta exat som den är till kaffet eller varför inte lyxa till det med lite vaniljglass?

Alla som fick smaka gav den 2 tummar upp.kanelbullesockerkaka, sockerkaka med äpple, fika, baka, baka med äpple

Efter att ha vabbat två dagar den här veckan känns det lite märkligt med helg redan. Veckan blev som upphackad. Men vi tar nya tag nästa vecka då jag ska på ett superspännande möte och lite events. Och så har jag fler roliga samarbeten jag ska lämna in utkast på. kanelbullesockerkaka, sockerkaka med äpple, fika, baka, baka med äpple

ÄLSKAR mina assietter och mattallrikar från Rörstrand. Har haft mattallrikarna i flera år nu och dom är fortfarande lika fina! Skulle behöva köpa några fler assietter och såg nu att det var PANGPRIS på dom hos Cervera. Nästan 100 kr billigare än ord pris.

Kanske måste komplettera med både tallrikar och assietter tror jag när det nu var så bra pris!

kanelbullesockerkaka, sockerkaka med äpple, fika, baka, baka med äpple

Saftig kanelbullesockerkaka med äpple:

175 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl naturell, grekisk yoghurt (gärna med lite högre fetthalt)
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk nymortlad kardemumma
1/2 dl strösocker
4 msk kanel
3-4 äpplen
pärlsocker

Vispa smör och socker mjukt, rör i äggen, ett i taget, ha i yoghurten. Blanda alla torra ingredienser förutom kryddorna och rör i dom lite i taget. Klä en springform med bakplåtspapper. Ha i cirka hälften av smeten i formen. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg ett lager äppelskivor på smeten. Strö över socker, kardemumma och kanel. Häll över resten av smeten och fördela resterande mängd äpplen över kakan Strö sist lite kanel och pärlsocker på toppen av smeten.
Grädda i cirka 45-50 minuter i 175°C i nedre delen av ugnen.

Saftig och god att äta båda nygräddad och när den har några dagar på nacken!

29
Kommentera

Vegetarisk lasagne med linser och solroskärnor

inlägget innehåller annonslänkarvegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

Förra veckan serverades en vegetarisk lasagne med linser, solroskärnor och spenat i detta hus.
Lasagne, perfekt mat att laga där man kan fylla ut med saker som både behöver ätas upp, är billiga och nyttiga.

Så här i tider när matpriserna rusar tänker jag mycket på hur jag kan få så mycket mat för pengarna jag bara kan. Och lasagne är en sådan maträtt som är enkel att dryga ut, lägga till och ändra om. Allt utifrån vad du har hemma för dagen.vegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

I frysen fanns det spenat, i skafferiet krossade tomater, linser, solroskärnor och lasagneplattor.

Just krossade tomater har jag passat på tidigare att köpa på Matsmart när dom har bra pris. Men nu tog jag den sista förpackningen. Som tur är såg jag att dom just nu hade flera olika sorters krossade tomater till finfint pris där. Så det blir att lägga en beställning.

Använder du koden SWEEK15 får du just nu 15% rabatt på Matsmart om du handlar över 1000kr! Så passa på att fylla upp skafferiet med bra stapelvaror inför hösten! Gäller till 25/9-22
vegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

Här hemma skiner solen från en strålande fin septemberhimmel. Men det var bara +1 i morse så det blev premiär för både mössa och pannband på morgonens promenad. Isac har varit hemma två dagar från skolan, lite småsnorig och hostig men idag kvittrade han lycklig iväg till skolan igen. Även om det inte är så jobbigt att vabba en 8-åring så märker man att det inte går att jobba som vanligt precis..
vegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

Jag fyndade både skålar och gratängform på Rusta förra veckan. Visst är dom snygga. Skålarna blev hela familjens nya favoriter så jag måste ta svängen förbi Rusta och köpa flera.

När jag gör en vegetarisk lasagne är det gott att ha i solroskärnor. Det ger lite mer tuggmotstånd och blir himla gott!

Lasagne med röda linser, solroskärnor och spenat 6 port:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 dl rött vin
2 fp á 400 g krossade tomater
2 st tärningar grönsaksbuljong
2 dl röda linser
3 dl vatten
2 dl solroskärnor
300 g fryst spenat
salt & svartpeppar

lasagneplattor
250 g keso
riven ost

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i en gryta. Ha på tomatpuré, oregano och rödvin. Låt steka någon minut.
Slå på rött vin, krossade tomater, buljong, vatten och linser. Låt detta koka under lock i cirka 10 minuter. Känns tomatsåsen för lös, koka en stund till. Är det för tjock, späd med lite vatten.
Blanda i solroskärnor och fryst spenat. Smaka av med salt och svartpeppar.

Varva lasagneplattor, tomatsås och keso i en ugnsform. Toppa med riven ost. Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter eller tills osten fått fin färg och lasagneplattorna mjuknat helt.

Det skulle vara gott att strö över fetaost tillsammans med den rivna osten. Har du inte spenat hemma kan du riva i lite morötter eller andra rotsaker.

Lättlagad, billig vardagsmat som dessutom blir supergod dagen efter i matlådan!

22
Kommentera

Kärleksmumskladdkaka- veckans fredagsfika

fredagsfika,kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

För många år sedan hade jag ett stående tema-inlägg här på bloggen. Nämligen veckans fredagsfika. Och nu när mörkret börjar sänka sig över vårt avlånga land tänkte jag att det kunde vara kul att kicka igång dessa inlägg igen.

Många arbetsplatser kör just med fredagsfika. Att på ett rullande schema fixas det fika till fredagen. Nu behöver inte fikat vara till just arbetsplatsen. Man kan ha fredagsfika hemma efter arbetsveckans slut tillexempel.

Först ut är min kärleksmumskladdkaka- med extra mycket glasyr! Perfekt att baka på torsdagen och förvara i kylen under natten. Den blir bara godare då!

kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Kärleksmumskladdkaka med extra mycket glasyr:

kladdkaka:
150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl kakao

glasyr:

100  g smör
ca 6 dl florsocker
3-4 msk kaffe
2 msk grädde
4 msk kakao

riven kokos

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen åt sidan och ha i sockret. Rör om ordentligt, Tillsätt äggen, ett i taget. Ha sedan i mjöl, vanilj och kakao. Vänd försiktigt runt allt till en jämn smet. Sätt i ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Ha upp smeten och grädda i 180 °C i cirka 15 minuter eller tills kanterna börjat stelna men mitten fortfarande är kladdig. Ställ att svalna.

Smält smöret till glasyren. Blanda i florsocker, kaffe, grädde och kakao. Rör till en jämn, glansig glasyr. Häll glasyren över den kalla kakan. Strö över riven Låt stelna helt i kylen, gärna över natten.

Perfekt att baka och ta med till fredagsfikat!

Har ni fredagsfika på ditt arbete?

12
Kommentera