Snabba croissanter med vaniljkräm och päron

croissant, smördeg,

Jag skulle inte vilja kalla dessa bakverk för falska. Det finns då rakt inget falskt med dom. Men nej, jag har inte stått och kavlat egen smördeg. Det har jag inte. Jag köpte färdig på mataffären.
Men grejen är den att ibland vill man bara göra något snabbt, som är så gott att tårna krullar sig och man blir lycklig ända in i själen.

Då kan ett paket färdig smördeg vara din räddning. För med hjälp av den kan du baka snabba croissanter med vaniljkräm och päron.snabb croissant vaniljkräm
Ja du kan ju såklart ta vilken frukt eller bär du helst föredrar. Jag råkar ha ett päronträd som ger HYSTERISKT med päron just i år. Små hårda som inte är supergoda att äta som som är men passar perfekt i bakning. Jag gillade kontrasten mellan den spröda, bakade smördegen, lena vaniljkrämen och lite tarva päronet. Så gott!snabb croissant vaniljkräm Här är det äntligen fredag och helgen står för dörren. Som iof innebär två tidiga morgnar i ishallen då Isac har extra hockeyträning, en fotbollsmatch för Axel, dop för mitt kusinbarn i whiskyträff för Sebastian. Men förutom dom grejerna- skönt med helg!
croissant, smördeg,

Jag bakade detta i veckan och det fick mer än tummen upp av Axel och Sebastian som smakade, då hade dom ändå stått ett par timmar.

Jag tog som sagt vaniljkräm och färska päron. Men här kan du ta exakt vad du har hemma och är sugen på. Jordgubbar, hallon, clementiner eller varför inte någon sorts sylt. Jag kan sätta min högra hand på att de skulle bli drömgoda med en riktigt god jordgubbssylt!croissant, smördeg,

På mitt ICA finns bara smördeg som är i rektanglar, alltså inte en stor platta. Supersmidigt att bara dela varje rektangel i två så har du två lika stora bitar.
Gör 4, gör 6 eller varför inte 8 croissanter. Enklare än så här blir det inte!

Snabba croissanter med vaniljkräm och päron 4 st:

2 rektanglar färdig smördeg
1 ägg
vaniljkräm
päron
florsocker

Skär smördegen i 4 lika stora rutor. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik över smördegen så du får en trekant. Tryck till ordentligt. Pensla hela smördegen med ägg.

Grädda i 225°C i cirka 20 minuter (eller enligt anvisningarna på paketet). Låt svalna helt.
Skär ett snitt i varje croissant med en vass kniv.

Fyll med vaniljkräm och toppa med päron. Pudra över florsocker, ät och njut!

Du kan antingen göra egen vaniljkräm, eller så vispar du ihop färdigt pulver. Hemgjord blir 1000 gånger godare. Men ibland orkar man bara inte😅

14
Kommentera

sex härliga recept med blåbär

kladdkaka, vir chokladkladdkaka, blåbärskladdkaka

Blåbär, ett av de bästa bären jag vet. För hur gott är det inte med en riktigt smarrig kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron kanske? Svingott om du frågar mig!

Ugnsbakad gröt

Eller ugnsbakad havregrynsgröt med blåbär, har du inte testat? Men då har du en härlig frukost i höst att se fram emot. Jag lovar!!

Nice cream blåbär hallon

Nice cream med blåbär– en klassiker som är helt fantastisk i alla sin enkelhet! Allt du behöver är bär och banan. Och några timmar i frysen såklart. Sen är glassen din!Recept hemgjord blåbärssoppa

Hemgjord blåbärssoppa– slår den färdigköpta med hästlängder. Det lovar jag dig. Så här när septemberkylan kryper på är det fint att få värma sig med något sött och gott. Som blåbärssoppa.Blåbärsbullar med vaniljkräm

Blåbärsbullar, är det något du ätit?

Om inte. Välkommen till bullhimlen kompisar. Bullar fyllda med blåbärssylt och vaniljkräm, doppade i strösocker. Mer än så begär inte jag av en bulle!
ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Senaste tillskottet av blåbärsrecept är denna krämiga blåbärspaj med topping du bara måste testa att baka. Kanske redan nu till helgen? God är bara förnamnet och passar fint att servera ljummen till en kula god vaniljglass!

Sex fantastiskt goda recept med blåbär för dig att testa.
Vad gör du helst med blåbär?

7
Kommentera

Blåbärspaj med havregrynstopping

ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajHär står skogarna fortfarande fulla av blåbär. Och vad passar då bättre än att svänga ihop en blåbärspaj?
Ni vet den här klassiska ananaspajen som är så älskad? Jag tog den och gjorde en variant av-med blåbär. Fräscht, gott och ruskigt enkelt. Jo så la jag till lite havregrynssmul på toppen. För vilken paj blir inte snäppet godare om man toppar den med lite smörigt havregrynssmul?

ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpajananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Har du inte tillgång till färska eller frysta blåbär går det fint att ta blåbärssylt också. Det blir gott det med.
Ja du kan faktiskt smaksätta denna paj med vad du helst gillar.
Hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar. Allt blir gott!ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

Nu sitter jag på tåget mot Stockholm. Bästa Jessica Frej släpper ny kokbok och det måste såklart firas. Under pandemin ställdes de allra flesta event in av förklarliga skäl. Och jag har varit så dålig på att prioritera att åka iväg när det väl börjat hända saker igen. Men kände att den här hösten måste jag fylla med mer saker än att bara stå i köket och fotografera. Då blir jobbet så mycket roligare!ananaspaj, blåbärspaj, blåbär, paj, bärpaj

 

Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl (jag brukar ha i lite mer för en fastare pajdeg, men det är en smaksak)
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraîche
1 tsk vaniljpulver
1 dl strösocker
2 ägg
3 dl färska eller frysta blåbär

topping:
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Blanda crème  fraîche, socker, vanilj och ägg i en bunke. Ha i blåbären och blanda med resten av fyllningen.

Gör toppingen genom att smälta smöret och blanda i socker och havregryn. Fyll pajskalet  med fyllningen och ha på havregrynssmulet, grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinig i mitten. Jag brukar grädda pajen lite längre ner i ugnen för att kanterna inte skall brännas vid.

Servera till god vaniljglass.

11
Kommentera

Världsgod kantarellsmörgås

kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Det bästa med hösten kompisar, det stavas KANTARELLSMÖRGÅS!

Jag menar, vad finns inte att älska här?
Du har krispigt bröd, 2 sorters ost, grönkål och såklart, smörstekta kantareller! Mer än så begär inte jag av en dag i september.

Världsgod kantarellsmörgås. Varsegoda!kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Till mina kantarellsmörgåsar använder jag två sorters ost. Av den enkla anledningen att jag vill åt den goda smaken i den mer vällagrade osten men krämigheten i den osten som smälter lite bättre. Och man KAN ju faktiskt få det bästa från två världar här och få både smak och härlig smält ost!kantarellsmörgås, kantarellmacka, kantareller,

Ett tips är att kolla efter gårdagens bröd på affären. Brödet ska iallafall rostas i ugnen så det är inget som märks om det inte är rykande färskt.

Dessa ljuvliga små kantarellsmörgåsar är gudadoda till en skål soppa, som tilltugg på en ostbricka, till ett glas bubbel eller bara som del av en jäkligt god höstmiddag.

Kantarellsmörgåsar med grönkål:

1 rustik baguette eller annat ljust bröd
kantareller
salt
smör
2 stjälkar grönkål
1 vitlöksklyfta
vällagrad ost, typ Västerbottensost
ost som smälter lätt, typ vanlig hushållsost

Skär brödet i lagom stora skivor. Stek kantareller och salt i en torr stekpanna. När svampen släppt ifrån sig all vätska klickar du i en matsked smör. Repa och skär grönkålen i bitar. Låt den steka med kantarellerna.
Skala och dela vitlöksklyftan. Gnugga vitlöksklyftan mot brödskivorna. Riv över de båda ostsorterna och toppa med den stekta svampen och grönkålen.

Gratinera i cirka 10-15 minuter på 225°C.

Gör detta redan nu till helgen, du kommer inte ångra dig!

11
Kommentera

Cottage Pie

köttfärslåda, köttfärsgratäng, engels mat, middag, vardagsmat

Hösten kom över en natt och med den suget på comfort food. Ni vet, mat som värmer inifrån och ut.
Mat man blir lugn och lycklig av.
Mat som kan ätas mitt i veckan i soffan för man faktiskt inte orkar något annat.
Mat som räcker till både middag och rester. Så du slipper laga mat i morgon.

Så jag lagade en Cottage Pie. Ett mycket mer tilltalande namn än köttfärslåda, tycker ni inte?

köttfärslåda, köttfärsgratäng, engels mat, middag, vardagsmat

Det här är matlagning helt i min stil. För denna maträtt kan rymma så mycket. Resterna från veckans köttfärsås kan drygas ut med massa grönsaker och linser. Vips förvandlades det till något nytt.
Kokade du lite väl mycket potatismos till korven? Perfekt. Här får den nytt liv.
Gör den vegetarisk, gör den vegansk eller gör den på kött. Välj helt själv.
köttfärslåda, köttfärsgratäng, engels mat, middag, vardagsmat

Och det allra bästa: Den fick tummen upp av hela familjen. Eller ja, Isac gav den såklart inte tummen upp. Han åt hela portionen under stora protester. Men, eftersom han faktiskt åt upp allt betyder det att han innerst inne i sin lilla barnakropp faktiskt gillade det.

Många recept innehåller gröna ärtor. Men jag hoppade över det. Du kan faktiskt ha i av de grönsaker och rotfrukter som råkar finnas hemma och behöver ätas upp.
Har du inte öl hemma fungerar vin precis lika bra att ha i.

Dessutom fick vi matlådor till flera dagar över.
Vi hade lite lingonsylt till, men det hade passat bra med rödbetor och inlagd gurka. Något med lite syra i med andra ord.

Linnéas Cottage Pie:

700 g nötfärs (eller vegofärs)
1 gul lök
4 stjälkar selleri
3 morötter
3 msk tomatpuré
2 msk worcestersås
2 msk vetemjöl
3 msk oxfond
1 dl öl (alkoholfri går bra)
ca 5 dl vatten
2 lagerblad
salt & svartpeppar

900 g potatis
1 dl varm mjölk
25 g smör
salt

Bryn köttfärs och finhackad lök i en stekpanna. Skär selleri och morötter i mindre bitar. Blanda i dom i stekpannan. Pudra över mjöl och rör om.
Tillsätt tomatpuré, worcestersås, oxfond och vatten. Låt allt koka upp och småkoka i cirka 20 minuter. Såsen ska tjockna något.
Smaka av med salt och peppar. Tag ur lagerbladen.

Skala och skär potatisen i små bitar. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen mjuknat. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund. Ha i varm mjölk och smör. Mosa till ett slätt mos. Smaka av med salt.

Klicka ut potatismoset över köttfärsen. Gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills moset börjar få fin färg.

Jag ställde en plåt med aluminiumfolie under stekpannan som fick fånga upp ev sås som bubblade över från stekpannan. Tips till dig som vill slippa städa ugnen 😅.

Perfekt söndagsmat som räcker till matlåda i veckan. Eller laga i ordning allt på helgen, lägg ihop och gratinera samma dag som det ska ätas.

12
Kommentera