Julgodis-Bounty

Äntligen! Nu är det helt ok att börja med allt gott julgodis. Så nu är det bäst att alltid ha ett välfyllt förråd med choklad, kokos, sirap, grädde, smör och socker hemma ifall suget på julgott slår till!

Först ut i år här hemma blev ett Bountyliknande godis, himmelriket för dig som gillar kokos och choklad!

Kollar man runt på nätet hittar du dessa i mängder av varianter. Jag gjorde två olika, till de halvrunda små pralinerna använde jag mig av en pralinform i silikon. Superenkelt att bara klicka i med en sked. Inget kladd alls. Till resten av smeten gjorde jag en form av folie som jag fyllde med kokossmeten. När de sedan stelnat skar jag dessa i rutor.

Ett tips är att smälta chokladen i två omgångar. Det kan lätt lossna lite kokos från godiset när du doppar det. Smälter du hälften åt gången får du inte hela chokladen full i små kokosflingor.

Bounty:

50 g smör
1/2 dl florsocker
2 dl grädde
1/2 dl sirap

200 g kokos

250 g choklad, valfri kakaohalt

Blanda smör, florsocker, grädde och sirap i en kastrull. Låt koka upp och koka tills du får en kolaliknade konsistens, cirka 7-10 minuter. Tag av från plattan och blanda i kokosen. Rör om väl. Fyll formar eller rulla till kulor. Låt stela i kylen.

Smält chokladen i omgångar över vattenbad. Doppa godiset, dekorera med strössel eller kokos och låt stelna på galler eller bakplåtspapper. Förvara svalt.

Vilket är din favorit när det kommer till julgodis?

1
Kommentera

Risgrynsgröt


Vilket vinterväder vi fått! Här har mängder av snö kommit från himlen i flera dagar nu. Axel tittar fortfarande lika häpet ut genom alla fönster och säger; de möar!!!!
Och vad passar bättre att bjuda på en dag som denna då man är halvt insnöad än risgrynsgröt? Jag har väldigt svårt för köpt risgrynsgröt, den innehåller bara massa onödigt socker och det är ju dessutom så enkelt att koka egen!
På Instagram (sök efter linneasskafferi så hittar ni mig!)  blev det idag en fin diskussion om hur man enklast kokar gröt utan att det bränner fast och kokar över. Mitt absolut bästa och idiotsäkra tips är att koka gröten i ugnen. Du behöver inte passa kastrullen på spisen hela tiden, det kokar inte över och det skall mycket till för att gröten skall brännas fast! Kom bara ihåg att använda en kastrull som tål att vara inne i ugnen.
 

 
Till 6 portioner risgrynsgröt behöver du:
2 1/2 dl rundkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
7-8 dl standardmjölk
1 kanelstång
1 msk strösocker
1 msk smör
 
Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål att stå i ugnen. Låt koka upp och koka på svag värme under lock i cirka 10 minuter. Tag av från spisen och blanda i mjölk och kanelstång. Rör om, lägg på locket och ställ in i en 100°C varm ugn i cirka en timme. Rör om en eller två gånger. Blir gröten för tjock, späd med lite mer mjölk, eller om du vill lyxa till det en skvätt grädde. Smaka av den färdiga gröten med lite socker och smör.
Servera den varma gröten med kall mjölk och mald kanel.
 
Vilket är ditt bästa tips när det kommer till att koka risgrynsgröt?
bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Dulce de lecheglass utan maskin


 
Trotts att det faktiskt snart är december och vintern står på lur bakom dörren bjuder jag idag på ett glassrecept. Och inte vilket recept som helst, mina damer och herrar låt mig här presentera krämig vaniljglass med dulche de leche. Är du som jag en riktig gottegris och svag för sånt som är riktigt sött? Då garanterar jag att du älskar detta.
Basen till den här glassen är den numera legendariskt enkla och goda varianten med grädde och kondenserad mjölk som du inte behöver ha någon glassmaskin för att göra. För att få till kolasåsen i glassen kan du ta den enkla vägen eller den jätteenkla vägen. Välj själv vad som passar dig för dagen.
Glassen räcker till hur många som helst och blir ganska mäktig, speciellt om du serverar den efter maten.
Glass utan maskin,

7 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 krm äkta vaniljpulver
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, ha i vaniljen, vänd ner den kondenserade mjölken. Blanda väl.
Dulche de leche:
Lägg en burk sötad kondenserad mjölk i en kastrull (tag bort allt papper på burken och se till att den är hel). Fyll på med vatten i kastrullen och lägg på ett lock. Koka upp och låt sedan koka i 3-4 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten. När du väl har öppnat burken går det inte att fortsätta att koka den. Jag gillar när kolakrämen är djupt gyllene och riktigt tjock. Det får du när den kondenserade mjölken får koka länge.
Späd kolakrämen med lite mjölk tills du får önskad konsistens.
Ha upp glassen i en form. Ringla i kolasåsen och blanda lite halvnoga. Blir det någon klump här eller där gör det inget.
Frys in i minst 6 timmar. Tag ut glassen i god tid, ca 20 minuter innan den skall serveras. Då blir den som godast!
Ja, det var den enkla varianten. Om du nu inte har två burkar kondenserad mjölk hemma, eller helt enkelt inte orkar vänta över 3 timmar på att få till en kolasås. Då kan du helt enkelt hugga fösta bästa tub med kolasås i mataffären och ringla i den i glassen.
 
Vilken glass gillar du allra bäst?
Till helgen kommer massa adventsinspiration, så håll utkik!
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
 
 

0
Kommentera

Syltrutor

Jag får ofta frågan vilken/vilka mina favoriter är när det kommer till kok och bakböcker. Vid det här laget börjar jag ha en gedigen samling, jag har inte en aning om hur många titlar. Men fler än jag egentligen behöver, så mycket kan jag säga. Trotts att många böckerna är skrivna av populära och duktiga kockar så använder jag mig främst av två böcker, Sju sorters kakor och Bonniers Kokbok. Det är kanske inte just där jag hittar den mesta inspirationen men, de är pålitliga och är i matvärlden nästan som lexikon.

I sju sorters kakor finns många godbitar, bland annat ett recept på syltrutor som jag verkligen älskar. Kakorna kan ätas precis som dom är men vill man lyxa till det kan man servera vaniljsås eller en kula glass till!

Som alltid har jag gjort lite småändringar i receptet, men det är i stora drag likt det du hittar i boken!

Syltrutor ca 20 stycken:

4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg

3 dl sylt (allra helst lingonsylt, men det går även bra med annan sylt)

Strössel:
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i små kuber och finfördela det i de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och blanda allt till en smulig deg. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (20×30 cm). Fördela sylten över degen

Smält smöret och blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Rör om väl och strö detta sedan över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter i 225 °C. Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkanter.

Så, ta och baka något gott till morgondagens fredagsfika!

1
Kommentera

Skurna pepparkakor

I början av veckan kom den första snön här, inte för att den låg kvar ens ett dygn men ändå. I och med denna händelse tyckte jag mig ha all rätt att ställa mig och baka pepparkakor. Det är ju ändå första november i dag folk! Sen råkar det vara så att dessa skurna pepparkakor är mina favoriter. Söta, knapriga och gyllenbruna (ok, en halv plåt blev kolsvarta och helt oätliga…) och fulla med små bitar av mandel.

Nuförtiden har jag alltid en liten assistent med mig i köket som sitter uppflugen på köksbänken. Att hjälpa till och ha i ingredienser, röra och kladda är hur spännande som helst! Och rätt som det är kommer man på honom med fingrarna i kakburken så att säga. Idag satt han och var helt överlycklig över att han fick tag på några kuber smör som han doppade i socker innan han smaskade i sig dom…

Skurna pepparkakor är busenkelt att göra, se bara till att degen får vila i  kylen minst 60 minuter. Då är det inga problem att skära kakorna i tunna, fina skivor och sedan grädda!

Skurna pepparkakor, ca 70 st:
200 g smör
2 dl  strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel

Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.

Har du tjuvstartat med något juligt än? Pepparkakor, julmust eller glögg kanske?

1
Kommentera