Kokostoppar med vanilj

kokostoppar-1
 
Vi fortsätter med lite lättsam bakning. Sådant om passar att göra med en uttråkad 2-åring eller om man själv bara vill slänga ihop goda kakor lite snabbt.
Kokostoppar är kakor jag inte bakar så ofta tyvärr, vilket är synd för de är ju sådär ruskigt enkla att göra. Hela smeten görs i samma kastrull som du smälter smöret i. Sådant gillar jag. Minimalt med disk efteråt nämligen! Kakorna är som de flesta andra småkakor enkla att variera och smaksätta med vad man är sugen på för stunden. Idag tog vi i lite vanilj. Annars är olika citrusfrukter eller likörer en riktig vinnare.
Den stora frågan är ju sedan, doppa eller inte doppa? Självklart är det lite lyxigare om man tar sig tiden att toppa botten i choklad, men jag tycker dom nästan är snäppet godare bara som dom är. Vad tycker du?
Linnéas kokostoppar med vanilj, ca 16 stycken:
50 g smör
0.75 dl strösocker
2 ägg
1 knivsudd vaniljpulver
200 g riven kokos
Smält smöret i en kastrull och blanda i sockret. Rör sedan i äggen, ett i taget. Ha i vanilj och kokos. Låt smeten stå och svälla 10-15 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och forma smeten till konformade kakor med hjälp av händerna. Om du tycker det blir för kladdigt och svårt att få till kakorna kan du tvätta händerna i kallt vatten då och då.
Grädda i 175 °C i cirka 15 minuter.
Låt svalna på plåten helt. Doppa eventuellt botten i smält choklad.
Perfekta kakor att bjuda på om du får gäster som inte tål gluten!
Bild: Linnéa Seidel
 

1
Kommentera

Kladdkakemuffins


 
Tyvärr så bakar jag inte så mycket just nu, men när det bakas här hemma blir det ofta kladdkaka i någon form. Fördelen med just kladdkaka är att man oftast har alla ingredienser hemma och det går att variera i det oändliga.
Denna gång testade jag att göra kladdkakemuffins, något jag tror dom flesta av oss misslyckats med någon gång? Jag vet inte hur många gånger jag testat olika recept och tänkt att nu då, nu blir det bra. Och ut ur ugnen kommer något som förvisso för det mesta har smakat bra, men de kan verkligen bli ohyggligt fula. Allt som oftast kan man rädda det hela genom att spritsa i en klick grädde eller ha i en skopa vaniljglass på kladdkakan.
Så den här gången testade jag att använda mitt allra bästa recept på vanlig kladdkaka. Och det fungerade hur bra som helst!! Kladdkakan sjönk bara ihop lite lagom i mitten och det var inga problem alls att äta dom med händerna.
Till chokladiga bakverk kan det vara gott att bryta av med lite salt, dock ska man inte överdosera vilket jag kanske råkade göra. Två nypor var i mesta laget, nöj dig med en!
Kladdkakemuffins ca 12 st:
2 ägg
3 dl socker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
ca 4 msk kakao
1 nypa flingsalt
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Blanda de torra ingredienserna och vänd i det i smeten. Blanda noga.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten mellan formarna.
Värm ugnen till 175 °C och grädda i cirka 10 minuter. Dom ska fortfarande vara ganska kladdiga i mitten, det stelnar lite när de svalnat.

 
En av dom stora fördelarna med just kladdkaka är att det passar perfekt att göra tillsammans med en snart tvåårig liten kille. Röra, röra, ha i socker, smaka på smöret och sen äta upp smeten som finns kvar i skålen. Hur underbart som helst om ni frågar Axel!
bilder: Linnéa Seidel
 

3
Kommentera

Ugnsrostade morötter med rödlök

morötter i ugn
 
Ugnsrostade morötter kan ju vara bland det godaste som finns. Det passar till allt från köttfärslimpan till en grillad köttbit. Och är man bara två som ska äta fungerar det utmärkt att göra dem i en mindre pajform, som på bilden ovan.
Morötterna går såklart att pimpa med det mesta. Färska örter, körsbärstomater eller varför inte smula i lite fetaost 5 minuter innan morötterna är klara.
Till mina morötter idag skivade jag en rödlök fint, till det en god olivolja flingsalt och massor av nymalen svartpeppar. Skär du morötterna i riktigt små stavar är de klara i ugnen på mindre än 25 minuter!
 
Morötter i ugn, 2 port:
4 små ekologiska morötter
1 rödlök
flingsalt
svartpeppar
olivolja
Tvätta morötterna noga och skär dem i små stavar. Skala rödlöken och skiva den fint. Lägg allt i en liten ugnsfast form. Strö över salt, svartpeppar och olivolja. Blanda om.
In i ugnen på 250°c i ca 25 minuter eller tills morötterna känns klara.
Brukar du ugnsrosta rotsaker, i så fall vilka?
Bild: Linnéa Seidel

2
Kommentera

Sötpotatis i ugn


 
Hörrni, jag vet inte riktigt vad som hände. Jag tröttnade på att laga mat och baka. Totalt. När december och alla måsten (som jag brukar älska) kom så ville jag inte alls.
Men nu vill jag igen! Energin börjar komma tillbaka och nu är det faktiskt riktigt kul att laga mat! Så jag ger det en chans, för ni läsare är ju så underbara. Jag vet inte hur många mail jag fått med frågor om vart jag tagit vägen och varför inte bloggen uppdateras. Och inte ett enda har jag svarat på! Skämsmössan på från min sida. Men ni kanske förlåter mig?
 
Först ut blir ett recept som kommer att gå varmt i sommar kan jag lova. Enklare tillbehör när du grillar får du nog leta efter! Och ibland kan det vara gott att byta ut den traditionella potatisen mot något annat.
Kanske kvalar den in redan till årets påskbuffé?!
Sötpotatis i ugn:
3 lika stora sötpotatisar
flingsalt
svartpeppar
färska örter
olivolja
Tvätta potatisarna och dela dom längs med. Lägg potatisarna i en ugnsfast form med snittytan upp. Strö över rikligt med salt och svartpeppar. Hacka de färska örterna och ha över potatisarna. Ringla sist en god olivolja över. Ställ in i 200 °C varm ugn i ca 50 minuter eller tills potatisarna är helt genommjuka.
Vi åt ca 1 1/2 potatishalva var.
 
bild: Linnéa Seidel
 
 

1
53 kommentarer

Julgodis-Bounty

Äntligen! Nu är det helt ok att börja med allt gott julgodis. Så nu är det bäst att alltid ha ett välfyllt förråd med choklad, kokos, sirap, grädde, smör och socker hemma ifall suget på julgott slår till!

Först ut i år här hemma blev ett Bountyliknande godis, himmelriket för dig som gillar kokos och choklad!

Kollar man runt på nätet hittar du dessa i mängder av varianter. Jag gjorde två olika, till de halvrunda små pralinerna använde jag mig av en pralinform i silikon. Superenkelt att bara klicka i med en sked. Inget kladd alls. Till resten av smeten gjorde jag en form av folie som jag fyllde med kokossmeten. När de sedan stelnat skar jag dessa i rutor.

Ett tips är att smälta chokladen i två omgångar. Det kan lätt lossna lite kokos från godiset när du doppar det. Smälter du hälften åt gången får du inte hela chokladen full i små kokosflingor.

Bounty:

50 g smör
1/2 dl florsocker
2 dl grädde
1/2 dl sirap

200 g kokos

250 g choklad, valfri kakaohalt

Blanda smör, florsocker, grädde och sirap i en kastrull. Låt koka upp och koka tills du får en kolaliknade konsistens, cirka 7-10 minuter. Tag av från plattan och blanda i kokosen. Rör om väl. Fyll formar eller rulla till kulor. Låt stela i kylen.

Smält chokladen i omgångar över vattenbad. Doppa godiset, dekorera med strössel eller kokos och låt stelna på galler eller bakplåtspapper. Förvara svalt.

Vilket är din favorit när det kommer till julgodis?

1
Kommentera