Beer can chicken

För ett par veckor sedan invigde jag den här fantastiska ställningen som vår käre granne Erik svetsade ihop till mig i somras. Alla ni som provat att göra beer can chicken vet att det kan bli lite ostadigt, med denna mojäng står det garanterat still, ingen droppform behövs under och all köttsaft tas enkelt tillvara på.
Har man inte som jag, en snäll granne som fixar sånna här fina grejer, ja då trär man bara på kycklingen på en 33 cl ölburk.

Drick upp 1/3 av ölen och ha sedan i massor av färska örter, vitlök och citron. Kycklingen skall grillas på indirekt värme (kolen ligger runt om istället för rakt under) och jag lovar att kycklingen blir den möraste du varit med om. Har ni redan ställt undan grillen för säsongen testade en annan granne att köra detta i ugnen. Och det fungerade det med!

Beer can chicken:

1 kg  färsk, hel kyckling
33 cl öl, gärna en smakrik variant
färska örter (timjan, rosmarin mm)
3 vitlöksklyftor
1 citron
salt & peppar

Drick upp 1 /3 av ölen, grovhacka örterna och krossa vitlöken. Lägg detta i burken med öl. Dela citronen och gnid in kycklingen med citronsaft, salt och peppar.
Trä på kycklingen på burken. Gör en form av aluminiumfolie, lägg den på den heta grillen och ställ sedan på ölburken med kycklingen. Lägg på locket och grilla cirka en timme eller tills köttsaften är helt genomskinlig.
Gör en god sås på den härliga skyn, servera världens godaste cole slaw till.

Har du testat beer can chicken någon gång?

0
Kommentera

Lasagne med svamp

Lasagne, det måste ju vara den ultimata maten. Det funkar lika bra att äta lasagne en vanlig torsdag med familjen som en ruggig lördagkväll med vänner. I veckan gjorde jag en rejäl omgång som har räckt till både middag och sedan ett helt gäng matlådor. Perfekt att ha i frysen och ta fram när tiden är knapp eller när man helt enkelt är för slö för att laga mat.
Min lasagne innehåller inte någon sås, utan jag brer på ett tjockt lager av creme fraiche och grädde överst som jag toppar med riven, vällagrad ost. Det blir galet gott!

Det är inte ofta jag lagar samma mat fler gånger, men den här lasagnen återkommer jag till ofta. Tyvärr hade jag inte alla ingredienser hemma denna gång. Så det blev en variant av orginalet.

Lasagne med svamp:

1 kg nötfärs
färsk svamp, gärna kantareller
10 cm purjolök
2 stora paprikor
1 dl balsamvinäger
1 fp krossade tomater
2 dl köttbuljong
örtsalt
peppar
en nypa socker
oregano, timjan, dragon och mejram
 
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
örtsalt
2 dl vällagrad ost/parmesanost
lasagneplattor med basilikasmak
 
Värm ugnen till 220 grader.
Skiva och fräs svampen i en gryta. Strimla pujolöken, skär ner paprikan i småbitar, stek detta mjukt i en gryta. Tag av detta och bryn köttfärsen, tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, buljong, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i svamp, lök och paprika. Låt puttra tills då får en tjock sås och smaka av eventuellt av lite mera salt.
Varva köttfärssåsen med lasagneplattor i en ugnsfast form. Vispa samman creme fraiche, grädde och salt till en tjock kräm och häll detta över. Riv osten och sprid ut den i ett jämnt lager. Ställ in formen i nedre delen av ugnen, så inte osten bränns vid. Gratinera i cirka 30 minuter i 200 °C eller tills pastan är genomkokt.
Jag serverade kokt broccoli till.
Är ni duktiga på att laga mat så det räcker till matlådor?
 

0
Kommentera

Kolakakor

Idag passade jag på att baka lite småkakor när Axel sov. Det blev dubbel sats kolakakor och varje gång jag gör dessa kakor slås jag av hur fantastiskt enkelt det är och funderar alltid över varför jag inte gör det oftare. Kolakakor, eller sirapskakor som de också kallas har varit en stor del av min barndom eftersom morfar envisats med att ha dessa kakor som favoritkakor under ungefär 20 år. Sämre val av kakor kan man självklart ha som favoriter, men jag kan förstå att efter ett par år kanske man tröttnar på att baka dom vecka efter vecka.

Här om veckan läste jag en bok där dom pratade om just kolakakor och hur män av någon märklig anledning alltid gillar dessa. Och så verkar det då vara. Lunchen ratades men ett helt gäng kakor smackade han i sig innan jag fick stopp på honom!

Häften av degen smaksatte jag med mald ingefära, hur gott som helst!

Jag gör alltid dubbel omgång, när man ändå är igång blir det just inget mer arbete att grädda två plåtar istället för en.

Kolakakor, enkel sats (ca 25-30 kakor):

100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 knivsudd  äkta vanilj
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
ev 1 tsk mald ingefära
Värm ugnen till 175 °c
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, vaniljsocker, bakpulver och ev ingefäran. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i 2 delar och rulla ut dem till längder.
Flytta försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper och platta ut den en aning med hjälp av fingrarna.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får fin gyllene färg. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.
 
Kolakakorna hamnar nog på min topp 10 av småkakor. Vilka gillar du bäst?

1
Kommentera

Kalasfina chokladbollar

Vilken fantastiskt vacker höstdag vi har här idag. Solen skiner från en klarblå himmel och man måste nästan ha mössa på sig för att inte frysa om öronen. Den fina höstdagen firar vi med att baka chokladbollar, ett perfekt tidsfördriv för stora som små. Axel var mycket hjälpsam och tyckte att hans uppgift var att provsmaka alla chokladbollar efter att jag rullat dem i pärlsocker.

Först hade jag tänkt att rulla bollarna i fint strössel, men sedan ändrade jag mig. Det är ju ändå allra godast med helt vanligt pärlsocker eller kokos. Istället gjorde jag små flaggor av fin tejp och ett par tandpetare, riktigt kalasfint blev det! I somras gjorde jag liknande flaggor i vitt och grönt. Dom satte jag i en gigantisk skål med ljuvliga jordgubbar som jag serverade på mitt födelsedagskalas. Hur snyggt som helst!

I vanliga fall är det Sebastian som står för chokladbollsbakandet här hemma. Han är så mycket bättre på dessa små godsaker än  vad jag är. Kanske är det för att han alltid följer receptet, medan jag ska piffa till det med det ena eller andra? Kanske är chokladbollar sådant man inte ska ändra om med? Fast det är ju gott att ha i lite likör eller apelsinskal..

Klassiska chokladbollar:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt kaffe

Rör smör och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Forma små bollar och rulla dem i pärlsocker eller kokos. Ställ dem kallt för att stelna.

Hur gott som helst!

Gör du helt vanliga chokladbollar eller brukar du smaksätta dom med annat?

0
Kommentera

Den skördetid nu kommer…

På våren brukar vi ju sjunga om den blomstertid nu kommer. Alla är spända av förväntan om hur den stundande sommaren skall bli. Allt kul vi ska göra, all sol som kommer skina och vattnet som kommer att vara så varmt. Med årets sommar som facit vet vi ju att det inte alltid blir som man tänkt sig..
Därför gillar jag hösten, där har vi inte alls samma förväntningar och blir heller inte lika besvikna. Sedan gillar jag höstens lite lugnare tempo. Efter en vår och sommar då man försöker utnyttja ljuset till max känns det nu skönt att utan dåligt samvete få sätta sig och kolla på film eller tv redan kl 20.00 en vardagskväll. Det har nog knappt inte hänt mig på hela sommaren.

Sedan är det ju den lilla detaljen som jag som matnörd gillar; alla underbara råvaror som nu finns. Både i butik och här hemma i min trädgård. Jag älskar att kunna äta smultron till mellanmål och att plocka stora knippen med färska örter till alla veckans middagar.
Under hela sensommaren har jag gallrat ut små späda morötter. Det är ju som att äta godis!

Fyll en plåt med späda små morötter, klicka över rejält med smör och massor av flingsalt. In i ugnen på 225 grader tills morötterna är helt mjuka. Godare för du leta efter!

Har du odlat något i år? I så fall, vad?

bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera