Pasta med korv och tomatsås

Jag antar att det händer er ibland också, att man öppnar kylen och där finns i stort sett bara ett paket korv. Och ibland ( alltid i mitt fall) är man sugen på något som kittlar smaklökarna mer än bara makaroner och korv. Men som sagt, kylen gapar tom och antagligen är kanske inte heller energin till att laga något avancerat på topp. Därför ger jag er idag ett räddare i nöden-recept. Det viktigaste är såklart att ha fina råvaror, i det här fallet korv med hög kötthalt och riktigt goda konserverade tomater.

Denna rätt tar inte längre tid att laga än vad pastan behöver tid för att koka (om du inte kör på snabbmakaroner..). Jag vet att tomatsås helst ska koka länge, länge men ibland finns det bara inte tid för det.

Pasta med korv och tomatsås, 4 port:

4 port pasta
4 st korvar med hög kötthalt och god smak
1 fp krossade tomater
2 dl köttbuljong
2 vitlöksklyftor
1/2 dl balsamvinäger
salt & peppar
färska örter

Koka pastan enligt anvisningar på paketet.

Slanta korven och stek den snabbt i en stekpanna. Slå över tomater och buljong. Krossa och finhacka vitlöken och blanda i den tillsammans med balsamvinäger. Låt koka på medelvärme tills pastan nästan kokat klart. Om tomatsåsen känns för tjock, späd med lite pastavatten. Häll av pastan och blanda ned den i såsen. Smaka av med salt och peppar. Hacka en handfull färska örter och rör i.

Riv gärna över lite parmesan.

Middagen är serverad! Betydligt roligare än korv, makaroner och ketchup!

Handen på hjärtat, blir det ofta typ korv och makaroner hemma hos er?

3
Kommentera

Veckans mat


 
Efter lite påtryckningar från er läsare drar jag igång veckans mat igen. Det är inte en matsedel man måste skriva ner och följa slaviskt, utan mer tänkt som inspiration. Både för mig och för er!
Själv är jag urusel på att hålla mig till en i förväg planerad matlista, jag lagar det som jag känner för. Men ibland hamnar man i en svacka och känner sig väldigt oinspirerad, då är det bra att bli påmind om all god mat som faktiskt finns!
 
Den här veckan skulle jag gärna vilja äta detta:
Fisk i ugn med makalöst god sås. Ett av de få recept jag har lagat flera gånger.
Bulgursallad med kyckling. Snabblagad mat som är perfekt att laga en tisdag.
Fyllda isterband, klassiskt och så gott!
Köttfärsoppa, även det en riktig storfavorit. Perfekt höstmat dessutom!
Tortillapizza, byt ut köpepizzan mot den här suoersnabba pizzan på tortillabröd.
 
Så här i äppeltider passar det perfekt att göra frasiga äppelrutor till fredagsmyset. Dom här gör en garanterad succé!
 
Vad äter ni i veckan?

0
Kommentera

Ice cream sandwich


 
Oj vilken vecka vi haft. Vi avslutade en 4 veckor lång förkylning med att åka akut in med lilla A som i onsdags natt fick hemska feberkramper och feber på närmare 41 grader. Vi är hemma igen och mår bra, om än lite trötta. Man inser hur lyckligt lottad man är så länge ens barn och familj mår bra och är friska.
Kanelbullens dag spenderades i en sjuksäng på Västerås Lasarett men vi firade ändå med lite köpebullar och det fungerade ju det med. Men idag vill jag äta dessa, kakor och glass i ett. Det kan ju inte bli så mycket bättre än så. Och det bästa är att du kan välja hur ambitiös du vill vara. Antingen köper du färdiga kakor och färdig glass i mataffären och på ett par sekunder har du fixat lördagsfikat. Eller så gör du egen glass och egna kakor, i slutändan blir det ju godast att göra allt från grunden, men ibland får man faktiskt ta genvägar!
Till en ice cream sandwich tycker jag det är allra godast att använda sig av kakdegsglass och här kommer mitt favoritrecept:
Cookie dough ice cream 4 port:
Kaksmet:
100 g smör
1 dl muscovadosocker
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl valfria nötter
100 g choklad
 
Rör smör och socker mjukt, tillsätt mjöl och vaniljsocker. Hacka nötter och choklad och rör i det i smeten. Plasta in degen och låt den vila i kylen en timme.
Glass:
3 äggulor
1/2 dl strösocker
4 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker poröst. Koka upp grädden och häll den över äggvispet, rör om väl innan du häller tillbaka det i kastrullen. Låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Tillsätt vaniljsockret.
Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin: När glassen gått klart i glassmaskinen, blanda ner bitar av kakdegen, rör om och frys i minst 2 timmar.
Utan glassmaskin: Häll krämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4 timmar. Blanda glassen med kakdegen.
 
Ice cream sandwich, 10 stycken:
20 kakor kakor
glass
Klicka ut en kula glass på 10 av kakorna. Tryck på resterande kakor som lock. Pressa ner locket lite så glassen plattas ut lite och fördelas jämnt över kakan. Lägg på en bricka och ställ in i frysen minst 30 minuter. Tag ut och ät direkt!
Vad gör ni denna fina höstdag?
bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera
ANNONS

Tävla med mig och Fontana

https://i0.wp.com/www.bloggfamiljen.se/matplatsen/files/2012/10/fontana.jpg
 
Som många av er vet åkte jag tillsammans med ett gäng matbloggare ner till underbara Lesvos, en grekisk ö i somras. Vi åt otroligt god mat, badade i det varma havet och fick ta del av hur Fontanas ostar tillverkas. Det var helt fantastiskt att se det hantverk och kärlek bönderna la ned på sitt arbete för att vi ska få äta makalöst god ost här i Sverige!
Men på resan gjorde vi även lite annat också, vi spelade in 2 filmer var med osten i fokus. Nu kan ni vara med och rösta fram det recept ni gillar bäst och samtidigt tävla om finfina priser. Du kan rösta en gång per dag och mina recept är dessa två: Smörgås med fetaost och Ouzo & grillad saganaki med citrussallad. Självklart blir jag riktigt glad om du vill rösta på något av mina recept!
Har du testat Fontanas nyhet saganaki?
Nu önskar jag er alla en fin tisdag, vi ska nog klä på oss regnkläder och gå ut och hoppa i vattenpölar!

0
Kommentera

Beer can chicken

För ett par veckor sedan invigde jag den här fantastiska ställningen som vår käre granne Erik svetsade ihop till mig i somras. Alla ni som provat att göra beer can chicken vet att det kan bli lite ostadigt, med denna mojäng står det garanterat still, ingen droppform behövs under och all köttsaft tas enkelt tillvara på.
Har man inte som jag, en snäll granne som fixar sånna här fina grejer, ja då trär man bara på kycklingen på en 33 cl ölburk.

Drick upp 1/3 av ölen och ha sedan i massor av färska örter, vitlök och citron. Kycklingen skall grillas på indirekt värme (kolen ligger runt om istället för rakt under) och jag lovar att kycklingen blir den möraste du varit med om. Har ni redan ställt undan grillen för säsongen testade en annan granne att köra detta i ugnen. Och det fungerade det med!

Beer can chicken:

1 kg  färsk, hel kyckling
33 cl öl, gärna en smakrik variant
färska örter (timjan, rosmarin mm)
3 vitlöksklyftor
1 citron
salt & peppar

Drick upp 1 /3 av ölen, grovhacka örterna och krossa vitlöken. Lägg detta i burken med öl. Dela citronen och gnid in kycklingen med citronsaft, salt och peppar.
Trä på kycklingen på burken. Gör en form av aluminiumfolie, lägg den på den heta grillen och ställ sedan på ölburken med kycklingen. Lägg på locket och grilla cirka en timme eller tills köttsaften är helt genomskinlig.
Gör en god sås på den härliga skyn, servera världens godaste cole slaw till.

Har du testat beer can chicken någon gång?

0
Kommentera