Tortillapizza

Här är semestern över och Sebastian har gått tillbaka till arbetet. Jag och Axel sjunker så sakta in i våra gamla rutiner och även om jag älskar semesterns oplanerade tillvaro, är det ändå ganska skönt med ordning och reda igen. Men i och med att det börjar bli vardag igen så ska mat lagat på ett helt annat vis mot när hela familjen är hemma och ledig.
Men just den här tiden på året brukar det vara en fröjd att få laga mat. I butikerna finns nu så många fantastiska råvaror, allt fräscht, till bra pris och det mesta är svenskodlat. Kan det bli mycket bättre än så? Har man odlat lite själv börjar även det ge skörd och idag kunde vi använda egenodlade tomater till snabbpizzan vi åt till middag.

Vardagspizza på tortillabröd, en fin genväg om man är sugen på en lätt middag som både barn och vuxna gillar. Jag tror även det skulle fungera fint att skära upp den i trekanter och servera som tilltugg eller som förrätt. Jag brukar vara riktigt slö och bred på färdig pesto istället för tomatsås på tortillapizzan, sedan är det bara att toppa med vad man gillar eller som för oss idag; det som fanns i kylen.

Tortillapizza 6 stycken:

6 stycken små vetetortilla
1 liten burk grön pesto
400 g kyckling
blandade färska örter
salt & peppar
färska tomater
1 stor röd paprika
4 dl riven ost (gärna någon lagrad variant med ordentlig smak)
150 g fetaost
färsk persilja
ev. balsamvinäger

Bred peston över tortillabröden. Skär kycklingen i små bitar och stek dem i en klick smör. Finhacka örterna och blanda i dem i kycklingen tillsammans med salt och peppar. Skär tomaterna i skivor och paprikan i små bitar. Fördela kyckling, tomat och paprika över bröden och toppa med riven ost. Grädda i 180 grader i cirka 15 minuter eller tills osten börjar smälta. Smula sönder fetaosten och strö den över de varma pizzorna. Toppa med färsk persilja och ringla sist över lite balsamvinäger.

Middagen är serverad!

Är ni tillbaka på arbetet eller njuter ni fortfarande av semestern?

0
Kommentera

Mer bilder från Lesvos

 

 
Här kommer lite mer bilder från vår resa till Lesvos. Vi var där en väldigt kort tid, men tidiga mornar och sena kvällar gjorde att vi fick uppleva massor under de få dagar vi var där. Allt från middag med borgmästaren, besök på farmen, besök på fabriken som producerar och packar osten och receptfilmsinspelning (resultatet kommer ni att få se i höst), vi var runt i små byar och vart vi än kom var människorna otroligt gästvänliga och trevliga.

 
Men trotts det fullspäckade schemat fanns det lite tid till att ta sig ett dopp i havet eller poolen, sola en stund eller bara ta det lite lugnt.

 
Som alltid när man kommer till ett land med annat klimat mot det man är van vid blir man lite imponerad över hur allt växer. Och på denna ö tror jag att varenda kvadratmeter användes. Fanns det en liten plätt över så odlades det zuccini, tomater eller meloner. Överallt annars fanns det olivträd, närmare 11 miljoner. Förutom alla dessa olivträd fanns det en hel del valnötsträd, pinjeträd, vindruvsrankor, granatäppelträd och med all säkerhet en hel del andra träd jag inte såg.
Att restaurangägarna i de mindre byarna odlade de flesta av sina grönsaker själv var nästan en självklarhet. Jag kan tycka att det är lite fantastiskt att närproducerad mat som här verkligen är på tapeten är en sådan självklarhet på en ö som Lesvos. Där behöver man som restaurang inte profilera sig som någon som satsar på det lokala köket, det vore bara korkar att inte göra det. Det värmde även i hjärtat att se hur oerhört stolta de var över sin ö och allt som hade att göra med den. Allt från dess historia och kultur till maten.
Tusen tack alla ni på Fontana som anordnade denna härliga resa!
 

0
Kommentera

Lesvos, Grekland 2012


 
Som jag skrev tidigare packade jag, Jennie, Victoria och Åse våra väskor och for tillsammans med Fontana Food och den duktige filmaren Christopher ner till Grekland i förra veckan. Under fem fantastiska dagar fick vi uppleva ett Grekland som var helt fantastiskt! Långt ifrån stora shoppinggator, turister och massiva hotellkomplex.
Vi landade i Aten förra torsdagen och tog sedan ett flyg ut till Greklands tredje största ö Lesvos (eller Lesbos som den heter på svenska).  På denna vackra ö spenderade vi sedan 4 intensiva men otroligt givande dagar.
 

Vi besökte bland annat en av de farmar som producerar mjölken till den fetaost vi kommer att kunna köpa här i Sverige om ett tag. Det var helt fantastiskt att se hur måna de var om djuren och trots att detta var den största leverantören hade de inte mer än 500 djur.

Mr Fontana himself, eller ja egentligen heter han Loizos och är son till grundaren av Fontana. Jag kan bara tänka mig vilken känsla det måste vara att se de djur och träffa de människor som gör det möjligt för dom att ta fram fin ost till oss här i Sverige.

Mer bilder och mer om vad vi gjorde under resan kommer i veckan.

Har du besökt någon del av Grekland som inte är så turistig? Tipsa gärna om dina egna små pärlor!

0
Kommentera

Mot Grekland!

Tidigt i morgon bitti tar jag mina väskor och möter upp ett gäng matbloggare och Fontana Foods för att fara vidare mot Grekland. Där kommer vi tillbringa fem härliga dagar med att upptäcka ön Lesvos, äta fantastisk mat och så klart lära oss massor om ost. Det kommer att bli en härlig inspirationsresa där maten och framförallt ost i olika dess slag står i fokus.

Jag hoppas hinna blogga lite där, men via Twitter kommer ni få ständiga uppdateringar om vad vi gör hela dagarna.

0
Kommentera

Pizza med örter och fetaost


 
Hemgjord pizza är något vi är riktiga periodare på. Ibland kan det gå flera månader mellan gångerna, men nu sista tiden har vi ätit det titt som tätt. Den här gången smaksatte jag pizzan med mycket kryddor och tre olika slags ostar. En av mina absoluta favoriter när det kommer till färdiga kryddblandningar är Heta Nätter från Änga Gård. Ett företag som faktiskt finns här i stan, men man brukar hitta på dom på diverse marknader eller så kan man beställa från deras hemsida. När man inte riktigt vet vad man ska krydda maten med tar jag alltid till denna burk med smak av vitlök, persilja och massor av annat gott!
Receptet på den bästa pizzadegen hittar du här.
Till dagens pizza hade vi:
skinka
salami
riven ost
mozarella
Heta nätter (går att byta mot andra torkade örter)
fetaost
färsk persilja
färsk timjan
Fetaosten valde jag att ha på efter pizzan gräddats klart, kontrasterna mellan den varma pizzan och den kalla osten som smälter lite efter ett tag blir underbar. Vräk på med färska örter och servera med en god sallad.
Jag har fortfarande inte investerat i en sten så vi kan baka pizza på grillen.  Har ni något bra tips på vilket märke på sten man ska köpa? Och till sist, vad har du helst på din pizza?

0
Kommentera