Lasagne, det måste ju vara den ultimata maten. Det funkar lika bra att äta lasagne en vanlig torsdag med familjen som en ruggig lördagkväll med vänner. I veckan gjorde jag en rejäl omgång som har räckt till både middag och sedan ett helt gäng matlådor. Perfekt att ha i frysen och ta fram när tiden är knapp eller när man helt enkelt är för slö för att laga mat.
Min lasagne innehåller inte någon sås, utan jag brer på ett tjockt lager av creme fraiche och grädde överst som jag toppar med riven, vällagrad ost. Det blir galet gott!
Det är inte ofta jag lagar samma mat fler gånger, men den här lasagnen återkommer jag till ofta. Tyvärr hade jag inte alla ingredienser hemma denna gång. Så det blev en variant av orginalet.
Lasagne med svamp:
1 kg nötfärs
färsk svamp, gärna kantareller
10 cm purjolök
2 stora paprikor
1 dl balsamvinäger
1 fp krossade tomater
2 dl köttbuljong
örtsalt
peppar
en nypa socker
oregano, timjan, dragon och mejram
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
örtsalt
2 dl vällagrad ost/parmesanost
lasagneplattor med basilikasmak
Värm ugnen till 220 grader.
Skiva och fräs svampen i en gryta. Strimla pujolöken, skär ner paprikan i småbitar, stek detta mjukt i en gryta. Tag av detta och bryn köttfärsen, tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, buljong, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i svamp, lök och paprika. Låt puttra tills då får en tjock sås och smaka av eventuellt av lite mera salt.
Varva köttfärssåsen med lasagneplattor i en ugnsfast form. Vispa samman creme fraiche, grädde och salt till en tjock kräm och häll detta över. Riv osten och sprid ut den i ett jämnt lager. Ställ in formen i nedre delen av ugnen, så inte osten bränns vid. Gratinera i cirka 30 minuter i 200 °C eller tills pastan är genomkokt.
Jag serverade kokt broccoli till.
Är ni duktiga på att laga mat så det räcker till matlådor?