Under de senaste veckorna har vi ätit kantareller till i stort sett allt. Man jag ju inte låta bli att plocka när de står där och lyser i skogen, även om man egentligen är ute efter blåbär. Det har blivit kantareller och pasta, kantareller när vi grillat och idag blev det kantareller i pyttipanna. Hur gott som helst!
Förra veckan gjorde jag även en ostpaj med kantareller. Jag tänkte att detta kunde vara en fin paj att bjuda på till kräftskivan. Eller bara som ett gott vegetariskt alternativ på buffén.
Receptet på den pajdeg jag brukar göra hittar ni här.
Ost och kantarellpaj:
ca 1 1/2 L kantareller
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
300 g vällagrad smakrik ost
3 ägg
1 dl mjölk
3 dl grädde
salt & peppar
färsk persilja
Skär ner svampen i mindre bitar, stek dem i omgångar i en stor klick smör tills de blir gyllene. Skala och skiva lök och vitlök, stek dem mjuka i smör.
Lägg svamp och lök i det förgräddade pajskalet, riv osten och lägg den över.
Blanda samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll det över osten. Finhacka persiljan och strö den över pajen. Grädda i cirka 40 minuter i 200 grader.
Servera ett gott bröd och en enkel sallad till.
Vilken paj bjuder du helst på till kräftskivan?
Bild: Linnéa Seidel