Älgbiffar i gräddsås

Från förra veckans inlägg om högsommarvärme till dagens regnande, den svenska sommaren i ett nötskal. Här har hela dagen regnat bort, inte ens hunden ville gå ut idag. Då är det ända rätta att laga mat som värmer långt in i själen (och lägger som små moln runt midjan..).
En av de många härliga saker som händer när man får barn är att man lär känna så många fantastiska nya människor. Som Anna och Tobbe, dit var vi hembjudna på middag tidigare i år. Med oss hem hade vi en hel trave barnkläder och ett kilo älgkalvfärs.  Den där påsen med älgfärs har sedan dess legat och väntat på en regnig dag som denna. Färsen fick bli till biffar som hade smak av både vitlök, lingon och vitpeppar. En helt fantastisk kombination. Att dom sedan fick koka klart i en tjock gräddsås gjorde inte saken sämre om jag säger så.

Vi åt alla fyra (hunden inräknad) tills magarna stod i fyra hörn och sen fick jag nästan magknip. Men det var det värt alla gånger!

Älgfärsbiffar:

1 kg älgfärs
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
2 ägg
en skvätt grädde
1 rågad msk lingonsylt eller rårörda lingon
vitpeppar
svartpeppar
salt

Gräddsås:

2 msk smör
1 msk vetemjöl
potatisvatten
3 dl grädde
mjölk
1 msk lingonsylt/rårörda lingon
soya
svartpeppar
gräslök
persilja

Skala och finhacka lök och vitlök, blanda i ägg, grädde och lingonsylt. Krydda med vitpeppar, svartpeppar och salt. Blanda väl, ha sedan i färsen och rör till en jämn smet. Forma till biffar och stek i rikligt med smör.
När du stekt klart alla biffar, ha i en klick smör i stekpannan och pudra över mjölet. Vispa samman och ha samtidigt i en skvätt hett vatten från potatisen. Låt tjockna. Ha sedan i grädde, lingonsylt, soya och svartpeppar. Späd med mjölk tills du får önskad tjockhet på gräddsåsen. Lägg sedan i de stekta biffarna i såsen och låt puttra ett par minuter. Strö över finhackad gräslök och persilja.

Servera kokt färskpotatis och kokta morötter till.

Vad tar du dig för regniga dagar som dessa?

bild: Linneas skafferi

0
Kommentera

Snabb hallonglass utan glassmaskin

Idag har vi haft riktig sommarvärme här, äntligen! Och vad vill man ha varma sommardagar om inte lite glass. Det här receptet är så där fantastiskt underbart, för du behöver varken ha glassmaskin eller gott om tid. Allt du behöver är 4 ingredienser och en matberedare. Självklart kan man använda vilka frysta bär man gillar bäst, här har jag tagit hallon. Visste man inte bättre skulle man kunna tro att glassen är full av masa färgämnen, men allt är naturlig färg från hallonen.

Anledningen till att det tar dig max 5 minuter istället för flera timmar att få till den här härliga glassen är att man använder frysta bär. Bären fryser grädden och du får en glass med mjukglassliknande konsistens. Självklart kan du ställa in glassen i frysen om du vill äta senare, men jag tycker den är som allra godast när den är nygjord.

Extra gott blir det om du blandar i bitar av färska jordgubbar precis innan du serverar glassen.

Hallonglass utan glassmaskin, 3 port:

250 g frysta hallon
2 dl grädde
1/2 dl florsocker
1/2 L färska jordgubbar + några till dekorering

Låt de frysta hallonen ligga framme ca 20 minuter och tina något. Mixa hallonen snabbt till små smulor i din matberedare. Tillsätt sedan grädde och socker. Mixa till en slät glassmet. Skär jordgubbarna i små bitar och blanda i för hand. Ha upp i skålar och dekorera med halverade jordgubbar.

Bättre än så här blir det inte en strålande fin sommardag!

Vilken slags glass gillar du allra bäst?

3
Kommentera

Knappkakor

 

 
För drygt en vecka sedan flyttade vi hem min syster från Leksand där hon gått en dekoratörsutbildning under året som varit. Hon är en otroligt kreativ själ med en stor passion för knappar. Eftersom hon flyttar till Berlin tänkte jag att det var helt onödigt att köpa något till henne att släpa på när hon nu ska flytta vidare. Då kom jag på att en burk knappkakor var den enda rätta lösningen. Vad kan passa bättre än det tänkte jag!
Det här är mitt första försök till att baka dessa och de fick godkänt. Jag använde mig av helt vanlig mördeg som jag färgade i tre olika färger. Degen kavlade jag ut och med hjälp av olika mått tog jag ut rundlar. Ytan blev lite för ojämn kan jag tycka, nästa gång ska jag byta ut strösockret mot florsocker och se om det gör någon skillnad. Kakorna får absolut inte gräddas för länge, då blir de brunbrända och inte alls så fina i färgen. Ett tips är att inte använda karamellfärg utan pastafärg. För att få till rätt färg går det åt ganska mycket karamellfärg och degen blir då för blöt. Pastafärgen är bra mycket drygare och finns i alla tänkbara färger och nyanser.
Knappkakor:
4 1/2 -5 dl vetemjöl
1 dl strösocker (eller florsocker)
200 g kallt smör
1 knivsudd äkta vanilj
färg
Blanda samman nästan allt mjöl med sockret och vaniljen. Skär det kalla smöret i små kuber och nyp snabbt ihop det till en slät deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Dela degen i tre lika stora bitar och färga i valfri färg. Platta till degbitarna och plasta in dem. Låt vila svalt i minst 30 minuter. Kavla ut till en cirka 3 mm tjock platta och stansa ut cirklar med hjälp av ett litet mått. Gör eventuellt en fördjupning i varje kaka med ett lite mindre mått så du får en inre cirkel. Gör ett, två eller fyra små hål i mitten av kakan. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 ° C i cirka 5-7 minuter. Håll koll så kakorna inte bränns vid. Grädda gärna en provkaka först så du ser hur lång tid de måste vara inne. Låt svalna helt och förpacka sedan i fin glasburk.
Ger du bort presenter som du bakat/gjort själv?
bild:Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Rabarberpaj 6 juni

Så är snart Sveriges nationaldag till ända. En dag som bjudit på typiskt svenskt väder; både sol och en hel del regn.
Dagen till ära har vi ätit rabarberpaj, vad passar bättre att fira dagen med än denna fantastiska primör som faktiskt finns i var mans trädgård? Det finns knappast något härligare än de där första späda rabarberstjälkarna som verkligen viskar att våren är på intåg. När vi sedan som nu, befinner oss i början på juni svajar de tunna stjälkarna under bladens tyngd och hur mycket du än skördar verkar det alltid finnas i överflöd. Visst är det ganska fantastiskt?

En paj svänger man ihop på ett par minuter, den här är en variant på den paj min mamma alltid gör. Dock har jag tillsatt mer mjöl så det blir lite mer som en smulpaj.

Rabarberpaj:

4 stjälkar rabarber
1/2 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver

150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl

Skölj rabarbern och skär den i tunna skivor. Lägg rabarbern i en pajform och strö över socker och vanilj.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sockret. Rör i bakpulver och vetemjöl. Blanda samman allt till en smulig deg. Strö degsmulorna över rabarbern. Grädda i 220 grader i cirka 25 minuter. Pajen ska få fin färg och rabarbern skall börja ge ifrån sig saft. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Hur har du firat vår nationaldag?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Har du mycket rabarber i trädgården? Gör rabarbergröt!

0
Kommentera

Rabarbergröt

Jag antar att det är fler än vi som haft en regnig dag. Men jag måste säga att trotts det ihärdiga regnandet har dagen varit fantastisk. Egentligen var det meningen att vi skulle så gräsmatta idag då halva vår trädgård är uppgrävd, men regnet och blåsten satte stopp för det hela. Så vi bjöd arbetsstyrkan på korv med bröd och istället för att gå ut och få något vettigt gjort satt vi inne vid köksbordet och drack mängder av kaffe och pratade hela eftermiddagen. Det är inte ofta man unnar sig en hel eftermiddag att sitta och inte göra annat än att umgås.

Men rastlösheten satte ganska snart in och jag gick ut för att plocka rabarber i regnet. Och herre jösses vad mina rabarber har vuxit sedan jag tittade till dom tidigare i veckan! Jag plockade av massor av stjälkar och ändå finns det i överflöd.
Hälften av rabarbern blev till gröt och den andra delen blev det rabarbermarmelad av.

Varje höst brukar vi äta äppelgröt och jag tänkte att det måste gå precis lika bra att koka på rabarber, och det visade sig funka finfint!

Rabarbergröt:
3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
10 dl rabarber
1 vaniljstång
socker efter behov
ev mer vatten
Mät upp vatten, ris och salt i en kastrull. Låt detta koka upp och småputtra i ca 10 minuter. Slanta rabarbern och ha i dem tillsammans med en delad vaniljstång. Låt allt koka i ca 30 minuter, ha i mer vatten om gröten känns för tjock. Smaka av med socker, jag tog i cirka 4 matskedar i min gröt. Servera den varma gröten med iskall mjölk.
Vad gör du helst av dina rabarber?
bild: Linnéa Seidel

2
Kommentera