Från förra veckans inlägg om högsommarvärme till dagens regnande, den svenska sommaren i ett nötskal. Här har hela dagen regnat bort, inte ens hunden ville gå ut idag. Då är det ända rätta att laga mat som värmer långt in i själen (och lägger som små moln runt midjan..).
En av de många härliga saker som händer när man får barn är att man lär känna så många fantastiska nya människor. Som Anna och Tobbe, dit var vi hembjudna på middag tidigare i år. Med oss hem hade vi en hel trave barnkläder och ett kilo älgkalvfärs. Den där påsen med älgfärs har sedan dess legat och väntat på en regnig dag som denna. Färsen fick bli till biffar som hade smak av både vitlök, lingon och vitpeppar. En helt fantastisk kombination. Att dom sedan fick koka klart i en tjock gräddsås gjorde inte saken sämre om jag säger så.
Vi åt alla fyra (hunden inräknad) tills magarna stod i fyra hörn och sen fick jag nästan magknip. Men det var det värt alla gånger!
Älgfärsbiffar:
1 kg älgfärs
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
2 ägg
en skvätt grädde
1 rågad msk lingonsylt eller rårörda lingon
vitpeppar
svartpeppar
salt
Gräddsås:
2 msk smör
1 msk vetemjöl
potatisvatten
3 dl grädde
mjölk
1 msk lingonsylt/rårörda lingon
soya
svartpeppar
gräslök
persilja
Skala och finhacka lök och vitlök, blanda i ägg, grädde och lingonsylt. Krydda med vitpeppar, svartpeppar och salt. Blanda väl, ha sedan i färsen och rör till en jämn smet. Forma till biffar och stek i rikligt med smör.
När du stekt klart alla biffar, ha i en klick smör i stekpannan och pudra över mjölet. Vispa samman och ha samtidigt i en skvätt hett vatten från potatisen. Låt tjockna. Ha sedan i grädde, lingonsylt, soya och svartpeppar. Späd med mjölk tills du får önskad tjockhet på gräddsåsen. Lägg sedan i de stekta biffarna i såsen och låt puttra ett par minuter. Strö över finhackad gräslök och persilja.
Servera kokt färskpotatis och kokta morötter till.
Vad tar du dig för regniga dagar som dessa?
bild: Linneas skafferi