Glaze

Ja det ät inte bara grillens termometer som påtalar värme, ute blev det riktig sommar över en natt! Sommarkläderna fram, på med solskyddsfaktorn och ut i det fina vädret. Jag måste ju erkänna att dagar som dessa är det riktigt fint att vara hemma och mammaledig.
Som jag förstod är ni många där ute som dragit igång grillsäsongen och idag tänkte jag tipsa om mitt allra bästa recept när det kommer till att grilla.

Jag älskar grillad mat, kyckling, korv grönsaker eller lite fin fisk. Men en riktigt väl grillad bit kött är det inget som slår. När jag bodde ensam åt jag väldigt lite kött och kunde riktigt längta efter att komma hem till mamma och pappa och sätta tänderna i en rejäl köttbit. Av mig blir det aldrig någon vegetarian, det är då ett som är säkert.

 
Att välja recept när man ska grilla är som att snava genom djungeln. Vad ska man ha, marinad, rubbing, glaze, helgrillat, spett eller i skivor? Så många val, men också, så många sommarkvällar. Skriv upp alla recept och tillvägagångssätt du gillar och beta av dom ett efter ett. När sommaren är slut har du garanterat hittat en eller ett par favoriter som kvalar in på listan med sådant man gör om och om igen.
Mitt bästa är att göra en glaze. Perfekt om man kommer på i sista stund att man ska grilla då du bara penslar på grillsåsen undertiden du grillar. Det finns nog lika många recept på marinader och glaze som det finns grillmästare, men här är min favorit.
Glaze, räcker till ca 800 g kött i skivor:
1  dl ketchup
1 lime
1 msk honung
2 tsk liquid smoke
salt
svartpeppar
ev smaksättning, ingefära, vitlök, chili, örter mm.
Blanda ketchup med saften från 1 lime, honung, liquid smoke och generöst med salt och svartpeppar. Ha ev i någon smaksättning. Pensla köttet innan du lägger det på grillen. Pensla sedan köttet på båda sidor ett par gånger under tiden du grillar.
Vad använder du helst? Glaze, marinad eller rubbing?
bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Ugnsrostad mandelpotatis

 

Hur många av er har grillat i helgen som var? En hel del kan jag tänka mig! Men det är ju så underbart att kunna stå ute och grilla utan att förfrysa. Till en av de tre (!!) gånger vi tände grillen i förra veckan serverade jag ugnsrostad mandelpotatis. Enkelt så det nästan var skrattretande och fantastiskt gott. Under sommaren hinner vi grilla så många gånger att det är nödvändigt att variera tillbehören för att inte tröttna och det känns som om detta är något vi kommer äta fler gånger i sommar! Den här gången grillade vi kött, men jag tror nästan dessa små potatisar passar snäppet bättre till fisk. De ugnsrostade potatisarna fick smak av smör, salt, vitlök och finhackade örter.

Ugnsrostad mandelpotatis, ca 4 port:

900 g mandelpotatis
25 g smör
flingsalt
svartpeppar
1 hel vitlök
2 msk finhackade örter t ex basilika, oregano och timjan

Lägg potatisarna i en ugnsfast form. Skär smöret i tunna skivor och fördela över potatisarna. Krydda med salt och peppar. Skala vitlöksklyftorna och blanda i dem med potatisen. Värm ugnen till 225 grader och rosta potatisarna i cirka 30-40 minuter. Rör om då och då. När potatisarna är helt mjuka inuti, strö över de finhackade örterna, blanda väl och ställ in potatisen 5 minuter till i ugnen.

Vad äter du helst till en grillad köttbit?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

7
Kommentera

Kitchen Hero

Nu släpper Irlands stora matprofil sin första bok i Sverige. Kitchen Hero är skriven av Donal Skehan, en självlärd kock, matskribent, stylist och fotograf. Hans recept är alltid enkla, passar hela familjen och hans bilder är fantastiska. Jag har faktiskt följt Donal ett bra tag, jag tror att han precis skulle till att släppa sin första kokbok när jag hittade hans fina matblogg. Han är i Sverige under helgen för att bland annat medverka i TV4 Nyhetsmorgon på söndag.
Jag älskar nya kokböcker och är av åsikten att man aldrig kan få för många. Därför får du som läsare 25% rabattKithen Hero under hela helgen när du köper den på Leilas General Store. Gäller lördag-söndag om du anger rabattkoden ”Donal”.
 
Med detta önskar jag er en härlig helg. Själv ska jag hinna med allt från kosläpp till 80-talsfest och 1-års kalas!

1
Kommentera

Det växer så det knakar


I år blir det tredje sommaren vi bor i detta hus. Första sommaren skrev jag min kokbok, andra året kom boken ut och vi fick vår underbara son. Av förklarliga själ har jag inte hunnit med att fixa det jag vill i vår trädgård. Förra året la vi grunden till det som skall bli köksträdgården. Enkelt och lättskött ska det vara med pallkragar på en fin grusbädd. Pallkragarna har jag nu fyllt med jord och gödslat ordentligt. Längre än så har jag tyvärr inte kommit. Det får bli nästa veckas projekt att fylla pallkragarna med potatis och små frön. Sen hoppas vi på frostfria nätter, lagom med regn och ganska mycket sol. Ok?
Något som växer och frodas utan att jag lyfter det minsta lilla finger, det är brännässlorna. På varenda liten fri yta tränger dom upp. I rosenbuskarna, under vinbären och i grusgången. Funderar skarpt på att sätta upp en skylt vid vägen med texten ”självplock av brännässlor”. Undrar om det skulle funka?
Förutom dessa brännässlor har vi rabarber i trädgården, tre stycken närmare bestämt och dom växer på de mest konstiga ställen. En växer helt runt en stor björk. Men jag tror allt att rabarbern fanns där innan björken.. Och så har vi mer vinbärsbuskar än vad en människa klarar av. Det fina med dessa buskar och plantor som kommer år efter år är att de inte är så krävande. Självklart mår vinbärsbusken bra av att beskäras och pysslas om, men hinner du inte med det ett år så sviker den inte för det. Sånt gillar jag!
Hur ser det ut i era trädgårdar? Vad ploppar upp i backen?
 

0
Kommentera

Korv Stroganoff

 

Det här är min barndoms korv stroganoff. Som jag mins det var det alltid slantade hot dogs i och mamma gjorde den i sin svarta gjutjärnsgryta. Jag erkänner att det inte är det mest innovativa receptet ni hittar här, smakerna får inte dina smaklökar att göra dubbelvolter i munnen men det är något speciellt med denna korvgryta. Jag antar att för mig är det smaken av barndom. Men inte nog med att barn brukar älska det (Axel gör det verkligen!), den är galet enkel att göra och du behöver inte ens ha en välfyllt kyl. Perfekt när inspirationen inte är på topp och maten måste trollas fram snabbt.

Min bardoms Korv Stroganoff:

500 g korv av valfri sort, gärna en med så hög kötthalt som möjligt
1 gul lök
1 msk paprikapulver
2 msk vetemjöl
ca 3 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk tomatpuré
3 msk ketchup
salt & svartpeppar

Slanta eller skär korven i bitar, skala och finhacka löken. Fräs detta i en rejäl klick smör i en stekpanna/gryta tills lök och korv fått fin färg. Pudra över paprika och mjöl, låt mjölet bli riktigt varmt innan du slår över 2 dl av mjölken. Låt detta koka tills såsen tjocknar rejält. Slå i grädde och späd sedan eventuellt med mer mjölk om såsen blir för tjock. Smaksätt med tomatpuré, ketchup, salt och peppar. Låt koka minst 5 minuter. Strö gärna färsk persilja eller gräslök över. Servera med nykokt ris.

Vilken maträtt tar dig tillbaka till din barndoms köksbord?

Någon undrade även hur det är med lilla Axel nu och hur han ser ut. Jodå, drygt 11 månader har han hunnit bli. Lärde sig låta som en bil på beställning innan han kunde peka ut vem hans mamma är och tar min Iphone, sätter den mot örat och låtsaspratar.. Hur stor han har hunnit bli kan ni se här.

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

3
Kommentera