Ja det ät inte bara grillens termometer som påtalar värme, ute blev det riktig sommar över en natt! Sommarkläderna fram, på med solskyddsfaktorn och ut i det fina vädret. Jag måste ju erkänna att dagar som dessa är det riktigt fint att vara hemma och mammaledig.
Som jag förstod är ni många där ute som dragit igång grillsäsongen och idag tänkte jag tipsa om mitt allra bästa recept när det kommer till att grilla.
Jag älskar grillad mat, kyckling, korv grönsaker eller lite fin fisk. Men en riktigt väl grillad bit kött är det inget som slår. När jag bodde ensam åt jag väldigt lite kött och kunde riktigt längta efter att komma hem till mamma och pappa och sätta tänderna i en rejäl köttbit. Av mig blir det aldrig någon vegetarian, det är då ett som är säkert.
Att välja recept när man ska grilla är som att snava genom djungeln. Vad ska man ha, marinad, rubbing, glaze, helgrillat, spett eller i skivor? Så många val, men också, så många sommarkvällar. Skriv upp alla recept och tillvägagångssätt du gillar och beta av dom ett efter ett. När sommaren är slut har du garanterat hittat en eller ett par favoriter som kvalar in på listan med sådant man gör om och om igen.
Mitt bästa är att göra en glaze. Perfekt om man kommer på i sista stund att man ska grilla då du bara penslar på grillsåsen undertiden du grillar. Det finns nog lika många recept på marinader och glaze som det finns grillmästare, men här är min favorit.
Glaze, räcker till ca 800 g kött i skivor:
1 dl ketchup
1 lime
1 msk honung
2 tsk liquid smoke
salt
svartpeppar
ev smaksättning, ingefära, vitlök, chili, örter mm.
Blanda ketchup med saften från 1 lime, honung, liquid smoke och generöst med salt och svartpeppar. Ha ev i någon smaksättning. Pensla köttet innan du lägger det på grillen. Pensla sedan köttet på båda sidor ett par gånger under tiden du grillar.
Vad använder du helst? Glaze, marinad eller rubbing?
bild: Sebastian Niemi-Carlsson