I tisdags när jag var på P4 Västmanland bakade vi biskvier. Har man aldrig gjort dessa godsaker kan man få för sig att det är svårt och inget man gärna gör hemma. Lite pillrigt är det och man måste ha en anings tålamod, men är man lite pysselsugen är de perfekta att baka. Bakandet består ju egentligen bara i att göra en mandelbiskvi, vispa ihop lite smörkräm och sedan doppa hela härligheten i smält choklad. Svårare än så är det inte. Men som vanligt finns det en del tips som gör chansen att lyckas lite högre:
- Smeten till mandelbiskvin måste ha rätt konsistens, inte för fast men inte heller för lös. Smeten skall flyta ut lite lätt när du har upp den på bakplåtspappret, ingen ”topp” skall vara kvar. Men den får inte vara för rinnig, då blir botten för tunn.
- Spritsa gärna ut dina bottnar, det är mycket enklare att få till runda fina biskvier då.
- Rita gärna rundlar på ditt bakplåtspapper, vänd pappret och vips har du en mall så alla bottnar blir lika stora.
- För att enkelt kunna lossa dina bottnar när de är färdiggräddade, fuktar du en handduk som du lägger bakplåtspappret med bottnar på när du tagit ut dem ur ugnen. När bottnarna svalnat är det lätt att ta bort dom från pappret. Annars finns risk att en del av bottnen sitter kvar på pappret.
- När du haft på smörkrämen på dina biskvier, låt de stå kallt. I frysen cirka 30 minuter eller i kylen en timme. Det blir mycket snyggare när du doppar biskiven i choklad då.
Hela charmen med att göra sina egna biskvier är att de får se just hemgjorda ut. Alla behöver inte vara perfekta och lika stora, då kan man ju lika gärna gå till närmaste kondis och fika.
Jag valde att göra två sorters biskvier, en med smak av kaffe och choklad. Och en med smak av vanilj och lime. Så, mot bunkar och vispar mina vänner, låt oss göra biskiver till helgens finfika!
Minibiskvier, cirka 40 stycken.
250 g mandelmassa
45 g äggvita (ett ägg väger cirka 30 g)
Riv mandelmassan och blanda i äggvitan lite i taget. Blanda gärna med elvisp till en slät, klumpfri smet.
Fyll en spritspåse (utan tyll), och spritsa ur runda små bottnar. Jag brukar göra dem lite större än en 5-krona. Grädda i 180 grader tills de fått fin färg (hur länge beror ju helt på hur stora du gör dem, men håll koll så de inte bränns vid!)
Fyllning:
200 g mjukt smör
cirka 2 1/2 dl florsocker
1 äggula
Till chokladbiskvi:
2 msk kakao
1 msk starkt, kallt kaffe
Till limebiskvi:
saft från 1 lime
1 knivsudd äkta vaniljpulver
Blanda det mjuka smöret med florsockret och äggulan. Rör till en jämn smet. Tillsätt valfri smaksättning.
Fyll en spritspåse (utan tyll) med smörkrämen och spritsa ut en rejäl klick på varje mandelbotten. Tag en kniv och bred ut krämen så hela botten täcks. Smörkrämen kan vara toppig eller lite mer platt, gör helt efter eget tyckte.
Ställ biskvierna kallt.
Smält 200 g vit choklad till lime och vaniljbiskvierna eller 200 g vanlig choklad till choklad och kaffebiskvierna. Doppa dem medan de fortfarande är kalla. Strö eventuellt över lite strössel. Förvara svalt.
Nu måste jag gå och lägga mina biskvier i frysen, för det är otroligt lätt att man råkar stoppa en i munnen så fort man öppnar kylen. Och idag har jag av någon konstig anledning öppnat kylskåpet massor av gånger..
Biskvier är en av mina absoluta favoriter om man fikar på kafé, vilken är din?
Bild: Linnéa Seidel