Vårcupcakes

 

 

Nu skulle jag vilja säga att det faktiskt är vår. I alla fall i den delen av Sverige där jag bor. Jag vet att det kommer att bli bakslag, en av mina allra bästa och äldsta vänner fyller 28 mars och allt som oftast hinner det komma ett fint lager snö till hennes födelsedag. Men som tur är brukar det smälta bort fortare än man hinner säga vinterjacka, så det överlever vi nog!

 

Härom kvällen fick jag ett ryck och bakade lite, det har varit riktigt snålt på hembakat fikabröd här den senaste tiden. Jag skyller allt på att all energi går åt till det där barnet vi gått och skaffat oss. Hur kan en sådan liten, liten varelse sluka upp all gnutta av energi? Men ju äldre och mer självständig han blir, ju mer orkar vi med livet utanför bebisbubblan. Medan den älskade lilla sonen sov sött uppe i sin säng vispade jag så det stod härliga till nere i köket. Resultatet blev ett gäng våriga cupcakes. Jag gjorde en omgång med chokladsmak också, tyvärr blev det aningens för lite kakao i dom. Bättre lycka nästa gång.

 

Halloncupcakes med kolasmak, ca 9 stycken:

2 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 knivsudd vaniljpulver
75 g smör
1/2 dl mjölk
2 dl frysta hallon

Vispa ägg och socker fluffigt, vänd i de torra ingredienserna. Smält smöret och ha i mjölken, rör i det tillsammans med de frysta hallonen. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.

Kolafrosting:

200 g mjukt smör
3 dl florsocker
1/2 dl kolasås
1 nypa salt

Blanda det mjuka smöret med florsockret. Tillsätt kolasåsen, lite i taget. Smaka av vart efter, all kolasås kanske inte går åt. Avsluta med en nypa salt och valfri färg. Spritsa dina cupcakes och strö fint strössel över.

 

Har våren kommit till dig där du bor än?

 

Tårtfat från Lagerhaus, strössel från Dr Oetker

Bild: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Vinnare!


Nu är tävlingen avslutad och den lycklige vinnaren av min bok Gott att ge bort är Maria.
Under våren kommer fler spännande tävlingar dyka upp, så håll utkik!

0
Kommentera
ANNONS

Vinn min bok- Gott att ge bort!

 

Här skiner solen som aldrig förr och tvätten torkar på mindre än en timme om man händer ut den. Visst är det härligt!
Igår såg jag små mörkröda pionknoppar som arbetat sig upp ur marken och fyra vita svanar flög över himlen. Det känns som om det går mot rätt håll. Och som jag längtar. Jag längtar efter fräknar, lunch på altanen i skuggan och långa dagar vid sjön med matsäckskorgen packad. Nu vet jag att jag kommer ha fullt upp denna sommar, med en ettåring som garanterat kommer gå innan sin ettårsdag. Men drömma kan man ju!

Men för att fira att våren är på väg tänkte jag lotta ut ett signerat exemplar ev min finfina bok- Gott att ge bort. En bok som är perfekt nu till våren och sommarens alla kalas! Gör själv något ur boken och ge till någon du tycker om eller ge bort själva boken i present.

Tävlingen är nu avslutad, vinnare meddelas imorgon måndag!

För att vara med och tävla vill jag veta vad du längtar allra mest efter i sommar?

Tävlingen pågår från idag torsdag 15/3 till söndag 18/3 kl 20.00.

Lycka till!

Bild: Katja Kristoferson

0
Kommentera

Hallonsylt


 
Jag har en kusin som är 11 år yngre än jag och en sommar när hon var liten hade hon och min moster kokat sylt. En av burkarna fick flytta hem till mina föräldrar och när jag öppnar kylskåpsdörren står det en burk med en etikett där det står hallånsylt. Sådär på riktigt skriven av en barnhand med spretig stil som precis har lärt sig skriva. Och hur ska man veta hur hallonsylt egentligen stavas? Jag tänker ofta på den där burken och tror nog att världen skulle kännas lite, lite bättre om hallonsylt faktiskt stavades hallånsylt.
Hemma hos oss kokas det faktiskt ganska mycket sylt. Inte så jag står och kokar på 10 L bär, utan jag kokar lite mer efter behov. Som om vi ska äta pannkakor och sylten är slut, då kan jag koka en omgång som räcker till middagen och lite till. Då behöver man inte tillsätta massa konserveringsmedel utan det räcker fint med vanligt hederligt strösocker. Sist fick jag den här lilla barnmatsburken med sylt över. Klä in det fula locket med en bit tyg och du har en perfekt ”gåbort-present”
Känn er fria att dubbla eller tredubbla receptet om ni vill ha mycket sylt, men använd då syltsocker så sylten inte möglar.
Hallånsylt:
250 g hallon
1 1/2 dl strösocker
1 knivsudd äkta vaniljpulver
Koka upp hallon, strösocker och vaniljpulver. Låt koka cirka 5 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt.
Vilken sylt är din favorit?

0
Kommentera

Het kycklinggryta

 

Här hemma har vi fortfarande sjukstuga, det snörvlas och hostas åt höger och vänster. Att laga mat har legat fasligt långt ner på min prioriteringslista under den senaste veckan vilket resulterat i att varken kyl, frys eller skafferi har blivit ordentligt påfyllt.
Så idag passade jag på att göra det bästa jag vet, nämligen att laga middag på vad som råkar finnas hemma. Nu är det ju inte riktigt sant, de krossade tomaterna i detta recept kilade jag över till grannen och lånade. Jag och mina grannar är så duktiga på att låna grejer av varandra. Bor man som vi gör, en bit ut på landet med 1 1/2 mil till närmaste ICA ja då är det nästan ett måste att ha snälla grannar.

Av dagens skåprens fick jag ihop en härlig kycklingryta, om du inte låter så mycket vätska koka bort kan den nog även slinka in i kategorin för soppa. Servera då ett gott, rykande färskt bröd till.
Grytan smaksatte jag med spiskummin, vitlök och chili. Men om du ska servera den till barn som är lite kinkiga med maten- hoppa över chilin och säg att det är en tacosgryta! För vilken unge vill inte äta tacos mitt i veckan?

Het kycklinggryta:

750 g kyckling utan ben (lår eller bröstfilé)
1/2 L kycklingbuljong
1 fp krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 burk majs
spiskummin
paprikapulver
chili
1/2 tsk chipotlepasta
1 nypa strösocker
salt & svartpeppar
1 röd paprika
1 grön paprika

1 näve nachochips

Koka kycklingen i en kastrull med rikligt med vatten tills köttet är helt vitt. Tag upp kycklingen och skär den i små bitar. Lägg köttet i en gryta och slå över buljong och krossade tomater. Pressa vitlöken och blanda i tillsammans med majsen. Krydda grytan med spiskummin, paprika, chili och chipotlepasta. Smaka av med lite socker, salt och rejält med svartpeppar. Låt grytan koka utan lock tills såsen reducerats och tjocknar, cirka 20 minuter. Finhacka paprikorna och låt de koka med de 2 sista minuterna. Krossa en näve nachochips och strö över. Servera med ris eller ett gott bröd.

 

Det här är ett perfekt recept att byta ut fredagstacosen med!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson mugg: Gerbera design

0
Kommentera